Inside Sports με τον Βασίλη Σαμπράκο

Πρωταθλητισμός με μόλις 3 εκατ. ευρώ

Την ώρα που το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο κάθεται και κλαίει τη μοίρα του επειδή το πρωτάθλημά του έχει γεμίσει από «φτηνές» ομάδες, των οποίων το μπάτζετ δεν ξεπερνά τα 3, 4 ή 5 εκατ. ευρώ, μια κυπριακή ομάδα, δηλαδή η πρωταθλήτρια Κύπρου ΑΕ Λεμεσού φωνάζει προς την Ελλάδα ότι όχι απλώς γίνεται να κάνεις πρωταθλητισμό με μπάτζετ που δεν ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ, αλλά γίνεται ακόμη και να φτάσεις να παίξεις στην φάση των ομίλων του Champions League.

Την ώρα που το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο κάθεται και κλαίει τη μοίρα του επειδή το πρωτάθλημά του έχει γεμίσει από «φτηνές» ομάδες, των οποίων το μπάτζετ δεν ξεπερνά τα 3, 4 ή 5 εκατ. ευρώ, μια κυπριακή ομάδα, δηλαδή η πρωταθλήτρια Κύπρου ΑΕ Λεμεσού φωνάζει προς την Ελλάδα ότι όχι απλώς γίνεται να κάνεις πρωταθλητισμό με μπάτζετ που δεν ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ, αλλά γίνεται ακόμη και να φτάσεις να παίξεις με μοιρασμένες πιθανότητες και προβάδισμα στα γκολ τη ρεβάνς της πρόκρισης στην φάση των ομίλων του Champions League.

Του Βασίλη Σαμπράκου

Πώς το κάνει ο Πάμπος Χριστοδούλου, ο προπονητής τύπου «Αγγλος μάνατζερ» της ΑΕΛ; Όχι, δεν κάνει μαγικά, κι ας φαίνονται από μακριά σαν μαγικά τα επιτεύγματά του. «Απλώς, επειδή εκμεταλλεύομαι όλο μου τον ελεύθερο χρόνο για να ταξιδεύω στην Πορτογαλία και τη Βραζιλία και να τσεκάρω διαρκώς ποδοσφαιριστές, είμαι πάντοτε έτοιμος να διαλέξω φτηνούς παίκτες που μου κάνουν», μου εξήγησε απλά σε μια συζήτησή μας στον NovaΣΠΟΡ FM το απόγευμα της Πέμπτης, μια μέρα μετά τη νίκη της ΑΕΛ επί της Αντερλεχτ, ο Κύπριος προπονητής.

Μια μέρα νωρίτερα ο Χριστοδούλου είχε εμφανίσει στο επίπεδο του Champions League έναν ποδοσφαιριστή, τον Καρλίτος, που μέχρι πριν από τέσσερις μήνες έπαιζε στην τέταρτη κατηγορία της Πορτογαλίας. Ο Καρλίτος έχει ήδη εκκινήσει καλά στην Κύπρο και έχει ήδη κάνει καλές ευρωπαϊκές εμφανίσεις. Δεν είναι μαγικά. Scouting, δηλαδή επαγγελματική δουλειά είναι. Η ΑΕΛ είναι γεμάτη από «Καρλίτος».

Πόσοι διευθυντές ή προπονητές έκαναν παρόμοια δουλειά στη διάρκεια της περσινής σεζόν προκειμένου να ετοιμαστούν για την «φτωχή» φετινή σεζόν της δραματικής μείωσης του μπάτζετ; Ο μόνος που γνωρίζω είναι ο προπονητής που έχει σήμερα ο ΠΑΣ Γιάννινα. Ο Γιάννης Χριστόπουλος εκμεταλλεύτηκε το scouting που έκανε κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν, ετοίμασε δύο εκδόσεις σχεδιασμού, μια για την περίπτωση που δεν θα μπορεί να κάνει μεταγραφές ο ΠΑΣ και μία για την περίπτωση που θα είναι ελεύθερος να κάνει όσες θέλει, με συνέπεια να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να φτιάξει ένα ρόστερ που, δεδομένων των συνθηκών, τον ικανοποιεί.

Τέτοια δουλειά θα είχε κάνει, αν είχε τον χρόνο και ο Μάκης Χάβος στη Βέροια. Παρόμοια δουλειά προσπάθησε να κάνει ο Σάκης Τσιώλης στον Αστέρα. Την ίδια προσπάθεια προσπάθησε να κάνει ο Γιώργος Δώνης στον ΠΑΟΚ. Τέτοια δουλειά δεν είχε ανάγκη να κάνει ο Ατρόμητος, η πιο καλοσχεδιασμένη ομάδα που κυκλοφορεί στη Superleague χάρη στην υποδομή και το επιτελείο που έχει δημιουργήσει εδώ και περίπου τρία χρόνια.

Οι περισσότεροι εκ των υπολοίπων τα έχουν φτιάξει όλα στο πόδι, με επιλογές της τελευταίας στιγμής, με άντληση πληροφοριών δια χαλασμένου τηλεφώνου, με μεταγραφές τύπου Πίου, με τυχαίο παιδομάζωμα ποδοσφαιριστών αμφίβολης προέλευσης και εκπαίδευσης.

Πότε θα εμφανιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα μια ΑΕ Λεμεσού; Σήμερα που αρχίζει η Superleague κάνω τον σταυρό μου με την ευχή να συμβεί, να δω μια «ΑΕΛ» να εμφανίζεται, να επιτυγχάνει, να ξεχωρίζει. Με την ελπίδα ότι αν τη δούμε μπροστά μας, μια ΑΕΛ μπορεί να μας βοηθήσει να αλλάξουμε επιτέλους μυαλό.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x