Fight Club - Στα χαρακώματα

FC: Τέσσερα οφέλη για ΠΑΟ-Ελλάδα από τον δανεισμό Καζιγιάμα

Επειδή η κριτική ματιά οφείλει να είναι ακριβοδίκαιη και επειδή πάντα είναι προς όφελος του δημοσίου αισθήματος να προβάλλονται και να επαινούνται οι δημιουργικές ιδέες, ειδικά σε καιρούς χαλεπούς, δεν θα ήταν σωστό να περάσουν απαρατήρητες οι δομικές αλλαγές που θα επιφέρει η τυχόν ευόδωση της συμφωνίας FC Tokyo-Παναθηναϊκού για την μετακίνηση του Γιοχέι Καζιγιάμα στην Ευρώπη.

Επειδή η κριτική ματιά οφείλει να είναι ακριβοδίκαιη και επειδή πάντα είναι προς όφελος του δημοσίου αισθήματος να προβάλλονται και να επαινούνται οι δημιουργικές ιδέες, ειδικά σε καιρούς χαλεπούς, δεν θα ήταν σωστό να περάσουν απαρατήρητες οι δομικές αλλαγές που θα επιφέρει η τυχόν ευόδωση της συμφωνίας FC Tokyo-Παναθηναϊκού για την μετακίνηση του Γιοχέι Καζιγιάμα στην Ευρώπη.

1. Σε αντίθεση με τους «προκατόχους» του στο ελληνικό πρωτάθλημα, κ.κ. Φουκούντα, Σακάτα και Ντάιγκο Κομπαγιάσι (ο Παουλίνιο Κομπαγιάσι δεν μετράει, είχε μεν ιαπωνικές ρίζες αλλά ήταν Βραζιλιάνος στην εθνικότητα), ο Καζιγιάμα έρχεται πληρωμένος από χορηγούς του. Αυτό σημαίνει ότι έχει όλη την άνεση -μια που ο ΠΑΟ είναι λίγο «σφιγμένος» με τα οικονομικά του αυτό τον καιρό- να χρηματοδοτήσει από την τσέπη του τις πρώτες «εκστρατείες» τουριστών από την πατρίδα του.

Αίφνης, το άδειο και «κρύο» ΟΑΚΑ θα γεμίσει χρώμα και ζωντάνια, καθώς χιλιάδες Γιαπωνέζων τουριστών θα συρρεύσουν (όπως κάνουν εδώ και χρόνια σε εκατοντάδες άλλα γήπεδα του κόσμου) για να δουν, να χειροκροτήσουν τον άνθρωπό τους και να αγοράσουν τη φανέλα του, αναμνηστικά και άλλα τοπικά εδέσματα. Εισόδημα για την ομάδα, εισόδημα για τη χώρα.

2. Συνεπακόλουθο και φυσική εξέλιξη του προηγουμένου, είναι η μαζική προσέλευση τουριστών να αποτελέσει το πρόκριμα για διαφόρων επιπέδων εμπορικές συνεργασίες. Πολιτικοί και επιχειρηματίες ασφαλώς και θα αδράξουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν ένα κοινό που θα είναι ήδη μαζεμένο, με σκοπό τη μεταξύ τους ανάπτυξη σχέσεων και τη συζήτηση περί επενδύσεων στην Ελλάδα. Ποιων; Ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.

Από το να αναλάβουν έμπειροι Ιάπωνες σεφ τα εγχώρια «σουσάδικα» που μαραζώνουν (ένας Nobu Matsuhisa στη χάση και στη φέξη δεν φτάνει), το να οργανώσουν μουσικές ανταλλαγές -π.χ. να έρχονται εδώ J-Pop συγκροτήματα και να στέλνουμε στην Οσάκα τους Onirama να ξεσηκώσουν τα πλήθη, το να κάνουν μαζική εισαγωγή manga με ήρωες πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας και ιστορίας, μέχρι anime ταινιάκια για παιδιά, εκπαιδευτικές σειρές και βιντεοπαιχνίδια με κεντρικούς ήρωες ποδοσφαιριστές, που θα προβάλλονται σε prime time σε Ελλάδα και Ιαπωνία, επισφραγίζοντας έτσι μια φιλία ετών με τον καλύτερο τρόπο. Με αφορμή τον Καζιγιάμα όλα αυτά, μην ξεχνιόμαστε.

3. Σε πολιτισμικό επίπεδο, οι αλλαγές θα είναι κοσμογονικές. Οι νέοι συμπαίκτες του Καζιγιάμα θα έχουν την ευκαιρία -για πρώτη φορά ίσως οι περισσότεροι- να δούνε σπουδαία έργα του ιαπωνικού κινηματογράφου, όπως τους «7 Σαμουράι», το «Tokyo story», το «Rashomon», το «Yojimbo», το «Ran» κ.α., μέσω των οποίων θα κατανοήσουν το μεγαλείο της απλότητας στη δημιουργία, την οποία αμέσως μετά θα προσπαθήσουν να εισάγουν και στο παιχνίδι τους. Παρατηρώντας, δε, μεγαλειώδεις ερμηνείες όπως του Τοσίρο Μιφούνε, θα καταλάβουν πως ο παίκτης-ήρωας πρέπει να είναι δυναμικός και αποφασιστικός, μα συνάμα συνετός και μεγαλόψυχος στη δουλειά και το βίο του. Μαθήματα ζωής είναι αυτά, πολύτιμα.

4. Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι σε πλήρη αντίθεση με την -εδώ και καιρό έντονη- «εκ-δυτικοποίηση» της Ιαπωνικής νεολαίας, ο Καζιγιάμα μέσω των κοινωνικών του δράσεων θα προσφέρει πολλαπλό έργο με τη σφραγίδα της «κλασικής» Ανατολής στην ελληνική κοινωνία: Οι εικόνες με τον ίδιο να απαγγέλει haiku στα αποδυτήρια για να ηρεμήσει τους συμπάικτες του σε στιγμές έντασης, θα είναι το καλύτερο μήνυμα σε ένα λαό που είναι θυμωμένος και δεν ξέρει πως να κατευνάσει την οργή του και πως να ελέγξει τα νεύρα του.

Ομοίως, σύμφωνα με όρο που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι θα περιλαμβάνεται στο προσύμφωνο του παίκτη, ο Καζιγιάμα θα παραδίδει μία φορά την εβδομάδα δωρεάν μαθήματα ikebana σε όποιον το επιθυμεί. Μαθαίνοντας μια πανάρχαια τέχνη που συνδυάζει με τον ιδανικότερο τρόπο τη φύση με τον ανθρωπισμό, οι Έλληνες θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία δημιουργικής έκφρασης η οποία σταδιακά θα τους φέρει σε επαφή με την ομορφιά που κρύβουν μέσα τους. Κυρίως, όμως, θα τους προσφέρει ηρεμία, γαλήνη και τελικά θα δημιουργήσει (μέσω της συγκέντρωσης και της πειθαρχίας που απαιτεί αυτού του είδους η ενασχόληση με τα άνθη) το πνευματικό αυτό μονοπάτι που καθένας χρειάζεται για να δει τα πάντα γύρω του καθαρά. Ούτως ειπείν, in Yohei Kajiyama we trust.

Γιάννης Τσαούσης

www.fightclub.gr

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x