Τσάρλυ

Μόνο για στόπερ

Ο Τσάρλυ γράφει στο sport-fm.gr για τη θέση που πρέπει να παίζει ο Κατσουράνης στον ΠΑΟΚ.

Χαίρετε κύριοι,

Ο Κώστας Κατσουράνης μετά από ένα περίεργο διαζύγιο με τον Παναθηναϊκό θα συνεχίσει την καριέρα του στον ΠΑΟΚ. Ο Κατσουράνης όπως όλες οι ισχυρές προσωπικότητες έχει και αυτός εχθρούς και φίλους. Πέρα από την καθαρά αγωνιστική συζήτηση είναι δεδομένο πως φέρνοντας τον στην ομάδα σου βάζεις στο προπονητικό σου κέντρο και στα αποδυτήρια μια ακόμα γνώμη.

Γράφει ο Τσάρλυ

Σε έναν σύλλογο που δεν λειτουργεί καλά τίποτα, η προσωπικότητα του Κατσουράνη μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Όταν όμως υπάρχει ισχυρή διοίκηση και προπονητής που ξέρει να βάζει τα όρια, η παρουσία ποδοσφαιριστών που μπορούν να γίνουν αρχηγοί στα αποδυτήρια είναι απαραίτητη για να ανέβεις επίπεδο.

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο και προσπαθεί να βρει τον τρόπο για να ανταγωνιστεί τον Ολυμπιακό. Για να τα καταφέρει είναι απαραίτητο να αποκτήσει ποδοσφαιριστές με εγωισμό που έχουν κατακτήσει στο παρελθόν μεγάλους στόχους. Σίγουρα η σημαντική συζήτηση αφορά το αγωνιστικό κομμάτι. Ο Κατσουράνης στο γήπεδο βγάζει την εμπειρία του, την προσωπικότητά του πολλές φορές την ποιότητά του αλλά κουβαλά και πολλές αδυναμίες.

Ο Δώνης δεν πρέπει με τίποτα να επαναλάβει το λάθος του Φερέιρα. Ο Πατρινός διεθνής βρίσκεται ήδη στο 33 έτος της ηλικίας του και η εικόνα που βγάζει στο γήπεδο δείχνει πως τα τελευταία χρόνια δεν δούλεψε όσο θα έπρεπε. Έχει βαρύνει αρκετά, δεν καλύπτει τα μέτρα που χρειάζεται όταν αγωνίζεται στον άξονα, παίζει περισσότερο με το στόμα και προσφέρει όταν το παιχνίδι μπορεί να περνάει από τα δικά του πόδια. Βάζοντας τον Κατσουράνη σε οποιοδήποτε σύστημα που θα δημιουργεί δίδυμο στην μεσαία γραμμή γίνεται πρόβλημα για τον παρτενέρ του. Ουσιαστικά τον διαλύει, καθώς δεν καλύπτει ούτε με μπάλα, ούτε χωρίς τους χώρους που χρειάζεται και αναγκάζει τον ποδοσφαιριστή που παίζει μαζί του να καλύπτει τα κενά που αφήνει.

Προσέξτε ο Κατσουράνης δεν είναι ο Ριβάλντο. Έχει καλή πάσα όχι όμως στο επίπεδο να αξίζεις να θυσιάσεις ποδοσφαιριστές για να καλύπτουν τις υπόλοιπες αδυναμίες του. Στο χώρο που αγωνίζεται η έλλειψη ταχύτητας δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία της ομάδας. Στον Παναθηναϊκό έκαναν ένα ποδοσφαιρικό έγκλημα που δεν πρέπει να επαναλάβουν στον ΠΑΟΚ.

Ο Κατσουράνης για χαφ είναι αργός, για στόπερ όμως είναι γρήγορος. Σαν κεντρικός αμυντικός έχει όλες τις δυνατότητες να παρατείνει την ποδοσφαιρική του καριέρα. Δεν ήταν βλάκες στην Πορτογαλία που στα 27 του τον καθιέρωσαν στο κέντρο της άμυνας. Μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που έχει παίξει τη θέση ως δίδυμο με τον Νταβίντ Λουίζ και τον Λουιζάο. Που σε αυτήν τη θέση μπορεί να κρύψει όλες του τις αδυναμίες και να αναδείξει τα προσόντα του. Να αξιοποιήσει την εμπειρία του διαβάζοντας σωστά την εξέλιξη των φάσεων παίρνοντας με αυτόν τον τρόπο σωστή τοποθέτηση. Να βοηθήσει με την πρώτη καλή πάσα του την σωστή ανάπτυξη της ομάδας του και να παίξει το παιχνίδι με το στόμα από μια θέση που θα βλέπει όλο το γήπεδο.

Μετά τον τελικό κυπέλλου με τον Άρη στην εκπομπή που τότε κάναμε με τον Θέμη είχαμε συνομιλήσει μαζί του. Τον είχα ρωτήσει αν καταλαβαίνει πως παίζοντας στο κέντρο της άμυνας μπορεί να παρατείνει την ποδοσφαιρική του καριέρα και ο ίδιος έδειξε θετικός στην προοπτική να οπισθοχωρήσει στο κέντρο της άμυνας. Μας είχε πει μάλιστα πως βολεύεται να παίζει σαν σέντερ μπακ γιατί μπορεί να βλέπει όλο το γήπεδο. Τα αναφέρω αυτά γιατί πολλές φορές έχει γραφτεί πως ο ίδιος δεν θέλει να αγωνίζεται ως σέντερ μπακ. Βέβαια μια πονηρή σκέψη που μπορεί να κάνει κανείς είναι πως λόγο της παρουσίας του Κυριάκου Παπαδόπουλου του Αβραάμ και του Παπασταθόπουλου, στην εθνική είναι δύσκολο να παίξει στόπερ και επειδή αυτό το γνωρίζει, ο ίδιος θα προσπαθήσει να παίξει στα χαφ. Δεν είναι απίθανο να συμβεί αλλά είναι θέμα του Δώνη να επιβληθεί και να κοιτάξει να αξιοποίηση τον Κατσουρανη εκεί που θα είναι χρήσιμος για την ομάδα του.

Για εμένα είναι στο χέρι του Δώνη να αποδειχθεί πολύτιμη η συγκεκριμένη μεταγραφή. Ο Κατσουράνης στον άξονα είτε ως δίδυμο στο 4-4-2 είτε σε 4-2-3-1 αποτελεί πρόβλημα και δεν έχει να δώσει κάτι παραπάνω από αυτά που μπορεί να προσφέρει ο υγιής Γκαρσία, ο Φωτάκης ή ο Λαζάρ σε αυτήν τη θέση. Με δεδομένο πως ο Δώνης φαίνεται πως αποφάσισε να επιστρέψει στην εποχή που βρισκόμαστε και από τα ρεπορτάζ και από το πρόσφατο παιχνίδι Κυπέλλου προκύπτει πως σκέφτεται να γυρίσει τον ΠΑΟΚ στο 4-3-3. πιθανότατα να μπορεί να βρει ρόλο σε αυτήν την τακτική σε ρόλο καθαρού 6αριού. Σε κάθε περίπτωση ο Κατσουράνης θα πρέπει να οπισθοχωρήσει για να κρυφτούν οι αδυναμίες του και να πάρει ο ΠΑΟΚ από αυτόν μόνο τα αγωνιστικά του προτερήματα. Σύντομα θα ξαναμιλήσουμε για τον ΠΑΟΚ, καθώς ο Δώνης αναμένεται να αλλάξει τακτική, κάτι που το είχα επισημάνει από το καλοκαίρι πως θα αναγκαστεί να κάνει.

Χαιρετώ

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x