Τσάρλυ

Υπάρχουν και τακτικές χωρίς εξτρέμ

Ο Τσάρλυ γράφει στο sport-fm.gr για τον τρόπο παιχνιδιού που θα πρέπει να έχει η ΑΕΚ στον δεύτερο γύρο.

Χαίρετε κύριοι,

Στην Ελλάδα πολλές φορές συμβαίνουν παράξενα πράγματα. Στην ΑΕΚ για παράδειγμα η διοίκησή της έχει κλείσει ήδη δύο ποδοσφαιριστές παρότι οι ποδοσφαιριστές που παίζουν σήμερα στο σύλλογο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους δεν έχουν να φάνε. Σε μια ομάδα που οι αθλητές της είναι απλήρωτοι που περιμένουν το μπουφέ στο ξενοδοχείο για να κοροϊδέψουν την πείνα τους, που βλέπουν τον Γκερέιρο σαν Άγιο Βασίλη, η διοίκηση μπήκε στη λογική να κάνει μεταγραφές.

Για να μην παρεξηγηθώ, καθαρά ποδοσφαιρικά ο Πετρόπουλος και ο Μητρόπουλος είναι καλές επιλογές. Μπορούν να δώσουν λύσεις σε θέσεις που η ΑΕΚ πονάει και στο ρόστερ της δεν υπάρχουν σίγουρα ποδοσφαιριστές με τα προσόντα τους. Όμως είναι άσχημο να ακούν οι ποδοσφαιριστές που όλον αυτόν τον καιρό παλεύουν και είναι απλήρωτοι πως ο Πετρόπουλος για παράδειγμα είσπραξε μια επιταγή 30 χιλιάδων ευρώ. Η ΑΕΚ περισσότερο κινδυνεύει από τα οικονομικά της προβλήματα και όχι από τα αγωνιστικά. Αν σύντομα δεν βρεθεί κάποια ένεση ρευστότητας τότε τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο σύλλογος θα είναι τεράστια.

Δεν θέλω να γίνω δυσάρεστος μέρες που είναι αλλά η λογική λέει πως η οικονομική κρίση στη χώρα μας θα παρασύρει και αρκετούς συλλόγους. Η ΑΕΚ είναι σε δύσκολη θέση και για τη σημερινή πραγματικότητα τα οικονομικά προβλήματα δείχνουν δυσβάσταχτα. Ας αφήσουμε όμως το οικονομικό κομμάτι έξω από τη συζήτησή μας. Για το οποίο άλλωστε εκτός από ευχές δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο. Στα αγωνιστικά ο Λίνεν έχει να κάνει πραγματικά σκληρή δουλειά, καθώς θα πρέπει να κρατήσει τα αποδυτήρια και να βελτιώσει απλήρωτους ποδοσφαιριστές. Το κυριότερο είναι πως πλέον δεν έχει τα περιθώρια να κάνει λάθος. Ήδη πήγε πίσω την ομάδα του με την επιλογή του να πορευτεί για μεγάλο διάστημα με τον Φουρτάδο σε ρόλο αριστερού εξτρέμ και τον Παυλή στην κορυφή της επίθεσης. Όσοι μας ακούν στην εκπομπή με τον Σούτο και διαβάζουν τη στήλη μου είχαν έγκαιρα μάθει τους λόγους για τους οποίους αυτή η λογική δεν γινόταν να αποδώσει στο χορτάρι. Βέβαια ήταν τόσο λανθασμένη η σκέψη του Λίνεν που δεν χρειαζόταν να έχεις βγάλει τη σχολή της Κολονίας για να καταλάβεις πως το πείραμα δεν θα λειτουργήσει. Ο Γερμανός σίγουρα θα διαπίστωσε πως το ρόστερ του δεν μπορεί να αντέξει μια δική του λανθασμένη αγωνιστική προσέγγιση.

Το 2012 έφυγε μαζί του και ο πρώτος γύρος με την ΑΕΚ να βρίσκεται στην τελευταία θέση. Πλέον έχοντας στη διάθεσή του και τους Πετρόπουλο, Μητρόπουλο καλείται να βρει σχήμα ικανό να κρατήσει την ΑΕΚ στην κατηγορία. Φαντάζει δεδομένο πως ο Πετρόπουλος θα μονιμοποιηθεί στην κορυφή της επίθεσης και ο Φουρτάδο δεν θα ξαναπαίξει στα αριστερά. Η αλήθεια είναι πως στην ΑΕΚ δημιουργεί πρόβλημα η εμμονή Λίνεν στο 4-2-3-1 καθώς στο ρόστερ της ομάδας δεν υπάρχει κανένα καθαρό εξτρέμ. Ο Φούντας επειδή έχει ταχύτητα και είναι δυνατός στις μονομαχίες μπόρεσε και έκανε τη θέση στα δεξιά δικιά του. Από την αριστερή πλευρά όμως μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί λύση. Δεν μπορώ να γνωρίζω τις σκέψεις του Γερμανού. Πάντως στο σύγχρονο ποδόσφαιρο υπάρχουν τακτικές που ακυρώνουν τα εξτρέμ. Με δεδομένο πως με την απόκτηση του Μητρόπουλου η ΑΕΚ πλέον έχει πολλά κεντρικά χαφ ο Λίνεν πιθανότατα πρέπει να σκεφτεί ένα σχήμα που θα ταιριάζει στα πλεονεκτήματα των ποδοσφαιριστών του.

Η απόκτηση του Μητρόπουλου δίνει τη δυνατότητα στον Κορδέρο να παίξει σαν εξάρι. Το πιο σημαντικό για μια ομάδα είναι ο δεύτερος χαφ να μπορεί να συνδέσει άμυνα με επίθεση. Μέχρι σήμερα η ΑΕΚ είχε τον Κορδέρο και μόνο καθαρά εξάρια και επιτελικούς. Ο Μητρόπουλος μπορεί κάλλιστα να παίξει σαν εσωτερικός μέσος, είτε ως δεύτερος χαφ που μαρκάρει λίγο πιο ψηλά από το εξάρι και να δώσει τη δυνατότητα στον Λίνεν να χρησιμοποιεί στο κέντρο του παίκτες με καλή πρώτη πάσα. Ένα σύστημα με τριάδα στον άξονα τους Κορδέρο, Φούντα, Μητρόπουλο μπορεί να δώσει ισορροπία στη μεσαία γραμμή, να προσφέρει σίγουρη κατοχή και τη δυνατότητα στους Γκερέιρο, Κατίδη να εκμεταλλευτούν την ποιότητά τους παίζοντας πιο ψηλά. Τα τελευταία χρόνια τα συστήματα προσαρμόζονται ανάλογα στους ποδοσφαιριστές που έχεις. Αυτό που καλείται να δώσει ένας προπονητής είναι ρόλους που οι παίκτες του θα μπορούν να τους υπερασπιστούν. Η ΑΕΚ αυτό που μπορεί να παίξει από τη στιγμή που δεν έχει εξτρέμ είναι να δώσει βάρος στην τριάδα στον άξονα που μπορούν να δημιουργήσουν οι Κορδέρο, Φούντας, Μητρόπουλος με εντολή στους εσωτερικούς μέσους να καλύπτουν τα μπακ και στη συνέχεια αξιοποίηση με αυτόν τον τρόπο την ποιότητα των Κατίδη, Γκερέιρο και τη μεταγραφή του Πετρόπουλου.

Αυτό μπορεί να συμβεί είτε σε 4-3-2-1, είτε σε μια παραλλαγή του ρόμβου με τον Γκερέιρο ελεύθερο και τον Κατίδη να παίζει πιο κοντά στον Πετρόπουλο. Στην ουσία όμως ο Λίνεν πρέπει να πάει σε προσαρμογή της τακτικής του, στα προσόντα των ποδοσφαιριστών του. Η συζήτηση βέβαια είναι υποθετική καθώς δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις του Λίνεν. Το σίγουρο όμως είναι πως ο Γερμανός είναι υποχρεωμένος να αλλάξει σχέδιο και να βάλει τους Μητρόπουλο, Πετρόπουλο στην εξίσωση της ομάδας του. Αν κάνει λάθος πιθανότατα να μην υπάρξει για τον ίδιο άλλη ευκαιρία για να σώσει την ΑΕΚ και να προστατέψει και το δικό του όνομα. Σίγουρα με το που δούμε τη ετοιμάζει ο Γερμανός τεχνικός θα ξαναμιλήσουμε κάτω από ποιο στέρεες βάσεις για την ΑΕΚ.

Χαιρετώ

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x