Fight Club - Στα χαρακώματα

FC: Νόμος είναι το Δίκιο των ΠΑΕ...

Μα δεν ντρέπονται καθόλου τα παλιόπαιδα οι ποδοσφαιριστές;

Ο Πανιώνιος λέει θα αφήσει στο ψυγείο μέχρι το καλοκαίρι τον Παναγιώτη Σπυρόπουλο, επειδή είναι αχάριστος και παλιοχαρακτήρας και δεν ανανέωσε το συμβόλαιό του - που λήγει το καλοκαίρι - αλλά προτίμησε να διαπραγματευτεί με την ομάδα της αρεσκείας του ως ελεύθερος. Καταλάβατε το παλιόπαιδο; Αντί να ανανεώσει, ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να πρέπει πρώτα να χτυπήσει την πόρτα του Πανιωνίου και να τα βρει πρώτα με την ομάδα και στη συνέχεια με τον παίκτη, εκείνος επέλεξε τον δρόμο της ελευθερίας. Και το μόνο που μπορεί να του εξασφαλίσει ότι δεν θα είναι ανενεργός μέχρι το καλοκαίρι, είναι να δώσει κατιτίς ο Παναθηναϊκός στον Πανιώνιο και να τον αποκτήσει μέσα στο Γενάρη.

Ίσως δεν προξενεί καμία εντύπωση όλο αυτό, μέσα στον Εργασιακό Μεσαίωνα όπου ζούμε τον τελευταίο καιρό σχεδόν σε κάθε δουλειά. Ίσως να μην προξενεί έκπληξη, διότι όλο αυτό είναι μια συνηθισμένη πρακτική στον χώρο του ποδοσφαίρου, χωρίς κανείς να λογοδοτήσει ποτέ ή σχεδόν ποτέ: από τις εποχές που ο Γιώργος Βαρδινογιάννης κόλλαγε στον τοίχο τα δελτία αυτών που αρνούνταν να υπογράψουν νέα εξαετή συμβόλαια έχουν περάσει πολλές δεκαετίες αλλά όχι και συνήθειες. Σχεδόν μια ολόκληρη ταλαντούχα και ελπιδοφόρα φουρνιά ποδοσφαιριστών του Αιγάλεω υπέφερε από την στάση του κ. Μητρόπουλου, ο οποίος καθιστούσε ανενεργό για μήνες όποιον ποδοσφαιριστή δεν ανανέωνε και δεν θα έφερνε χρήματα στα ταμεία της ομάδας. Πρακτική που ακολούθησαν και πολλές άλλες ομάδες, χρησιμοποιώντας τον ίδιο μοχλό πίεσης ώστε ο παίκτης είτε να ανανεώσει είτε να φέρει πρόταση - άρα και χρήματα - ώστε να μην τον χάσει τζάμπα.

Στο ίδιο μοτίβο και το «θα προπονείσαι με τις μπουλντόζες»: ήθελε η ομάδα να φύγεις, να δεχτείς μείωση, να φέρεις πρόταση, να σε αφήσει ελεύθερο χωρίς να σου καταβάλει αποζημίωση, να σε δώσει ανταλλαγή για να φέρει άλλον κι εσύ αρνιόσουν; Αυτομάτως έθετες εαυτόν εκτός ομάδας, έκανες ατομική προπόνηση στα άγρια χαράματα, υπό την επίβλεψη συνήθως ενός γυμναστή και με παρέα άλλους με παρόμοια στάση και γινόταν έναν μπρα-ντε-φερ ανάμεσα σε ΠΑΕ και παίκτη, για να δουν ποιος θα λύγιζε πρώτος: ο παίκτης που θα σιχαινόταν τη ζωή του και θα αποφάσιζε να φύγει όπως - όπως, χαρίζοντας χρήματα προκειμένου να γλιτώσει και να μην περάσει ένα εξάμηνο εκτός γηπέδων με τον κίνδυνο να μην βρίσκει μετά ομάδα ούτε σε αλάνα; Ή η ΠΑΕ, που κάποια στιγμή ανακάλυπτε (αν υπήρχαν τραυματισμοί και τιμωρίες ή άλλαζε προπονητής) ότι τον χρειαζόταν τον παίκτη και τον επανέφερε με συνοπτικές διαδικασίες, με την ελπίδα να κάνει μερικά καλά παιχνίδια, να τον δει κανας άνθρωπος και να βρει να τον δώσει;

Τέτοια ωραία γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται. Και η πλάκα είναι ότι τις «μαγκιές» αυτές τις κάνουν ΠΑΕ, που ούτε καν είναι συνεπείς απέναντι στους ποδοσφαιριστές - εργαζόμενους αλλά τους χρωστάνε έναν σκασμό λεφτά. Όχι ότι θα ήταν δικαιολογημένο και σωστό να τους βάζουν στο ψυγείο αν τους είχαν τακτοποιημένους οικονομικά ή να τους βάζουν να προπονούνται τα χαράματα μόνοι τους, αλλά τουλάχιστον θα ήταν σαν να τους λένε «τι παράπονο έχεις; Στην ώρα σου σε πληρώνουμε, μια μέρα δεν καθυστερήσαμε, την ευκαιρία να φανείς και να κάνεις όνομα σου δώσαμε, γιατί δεν μας βοηθάς κι εσύ»; Ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο Πανιώνιος και τόσοι άλλοι χρωστάνε μεν, κάποιοι ζητάνε από τους παίκτες να εξυπηρετήσουν την κατάσταση δε, βάζοντας την υπογραφή τους σε χαρτιά που λένε ότι είναι πληρωμένοι (χωρίς να είναι). Κι από την άλλη βγάζουν «μαύρες λίστες», διώχνουν παίκτες με το έτσι - θέλω και κατηγορούν για αχαριστία παίκτες που δεν κάνουν τίποτα παραπάνω, από το να κοιτούν το μέλλον τους.

Τώρα το γιατί δεν προσφεύγουν στη ΦΙΦΑ, την ΟΥΕΦΑ ή σε Αθλητικά Δικαστήρια όλοι αυτοί οι παίκτες που θίγονται και βλάπτονται, για να βρουν το δίκιο τους για «μείωση προσωπικότητας» και «ηθική βλάβη», δεν θέλει και πολύ σκέψη: προφανώς και θα δικαιωθούν αν το κάνουν. Αλλά ποιος θα τους πάρει μετά; Αν δεν βρουν ομάδα στο εξωτερικό, εδώ στην Ελλάδα μάλλον κανείς... Υπάρχει βλέπετε - όπου μας συμφέρει - μια ιδιαίτερη αλληλεγγύη μεταξύ των μεγαλο-παραγόντων, που θέλουν να περνούν ένα μήνυμα προς κάθε υποψήφιο «αντάρτη» που θα τολμήσει να χαλάσει την φωτεινή βιτρίνα των μαγαζιών τους - άσχετα βέβαια που όσο πιο βαθιά μπαίνεις στο εσωτερικό τους, ανακαλύπτεις πόσο βρώμικα και μίζερα είναι.

Κώστας Βαϊμάκης

www.fightclub.gr

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x