Τσάρλυ

ΠΑΟΚ 2013

Ο Τσάρλυ γράφει στο sport-fm.gr για τον νέο ΠΑΟΚ του Σαββίδη.

Χαίρετε κύριοι,

Είναι φανερό πως ο ΠΑΟΚ έχει μπει σε μια τροχιά που δίνει τη δυνατότητα στους οπαδούς του να κάνουν όνειρα. Ο Σαββίδης αποδεικνύεται σοβαρός επενδυτής, δίνει οικονομική σταθερότητα, σιγουριά και δυναμική στο σύλλογο. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ο ΠΑΟΚ ξεχώρισε από τις υπόλοιπες ομάδες του πρωταθλήματος και σήμερα φαντάζει ως ο μοναδικός εν δυνάμει αντίπαλος του Ολυμπιακού.

Την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου αποκτήθηκαν οι Σιντέφιελτ, Κατσουράνης ενώ φέρεται να υπάρχει ενδιαφέρον για πολλούς ακόμα παίκτες από τη Σούπερ Λίγκα αλλά και για τον Λάζοβιτς. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Μόλις αποκτήθηκε ο Κατσουράνης έγραψα πως θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγάλη μεταγραφή αν ο Δώνης τον αξιοποιήσει σαν στόπερ. Στο παιχνίδι με τον Πανθρακικό χρησιμοποιήθηκε σαν χαφ και η είσοδός του βοήθησε ώστε να γυρίσει το σκορ.

Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την ποιότητα του, την ικανότητα να δει τον ελεύθερο παίκτη και να τον στοχεύσει. Είναι δεδομένο πως σε παιχνίδια που ο ΠΑΟΚ έχει εύκολη κατοχή όπως αυτό με τον Πανθρακικό η παρουσία του Κατσουράνη θα βοηθήσει ώστε να φτάσει η μπάλα εκεί που έχει αδυναμίες ο αντίπαλος. Το πρόβλημα είναι πως στο ρόστερ έχουν μαζευτεί πολλοί χαφ με παρόμοια προσόντα και αδυναμίες. Οι Λαζάρ, Φωτάκης, Κατσουράνης, Γκαρσία, Λόρενς έχουν τη δυνατότητα να δουν την κίνηση των ακραίων και να τους σημαδέψουν, και οι τρείς έχουν προσωπικότητα και μπορούν να επιβληθούν στο γήπεδο. Το πρόβλημα είναι πως όλοι τους είναι βαριά κορμιά, δεν παίζουν χωρίς μπάλα, ούτε την κουβαλάνε στο βαθμό που απαιτεί το σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Τι σημαίνει αυτό; Ο ΠΑΟΚ δημιουργεί μια ομάδα που έχει ταβάνι, που σίγουρα έχει τους ποδοσφαιριστές που μπορούν να τον σταθεροποιήσουν εύκολα ως 2η δύναμη του Ελληνικού ποδοσφαίρου όμως δεν υπάρχουν δυνατότητες για περισσότερα πράγματα, καθώς όσο ανεβαίνει το επίπεδο γίνεται πιο γρήγορος και ο ρυθμός του παιχνιδιού. Και με τους διαθέσιμους χαφ που έχει ο ΠΑΟΚ είναι αδύνατον να δημιουργηθεί ομάδα που θα μπορέσει να αντέξει σε παιχνίδια που θα πάνε σε υψηλούς ρυθμούς. Δεν γίνεται εν έτη 2013 να χτίσεις ομάδα με χαφ που δεν τρέχουν τη μπάλα και δεν καλύπτουν χώρους. Ο Δώνης εδώ και λιγότερο από ένα μήνα έκανε το πρώτο βήμα.

Όπως έγραφα στο Match Money από το καλοκαίρι ήταν δεδομένο πως θα αναγκαζόταν να αλλάξει το 4-4-2. Αυτό έγινε και ευτυχώς για τον ίδιο οι απώλειες που είχε εφαρμόζοντας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ένα απαρχαιωμένο σύστημα ήταν οι λιγότερες δυνατές. Στο 4-3-3 ο Κάτσε χρησιμοποιείται σαν 6άρι και οι δύο εσωτερικοί μέσοι αλλά και ένας από την μπροστινή τριάδα θα είναι τρεις εκ των Κατσουράνη, Φωτάκη, Λαζάρ, Λόρενς και ο Γκαρσία όταν επιστρέψει. Στο μεταγραφικό πλάνο του ΠΑΟΚ ενόψει καλοκαιριού το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να αναζητηθεί είναι η απόκτηση ενός γρήγορου χαφ.

Καλοί οι ποδοσφαιριστές που αναφέραμε αλλά το ποδόσφαιρο που παίζουν είναι ξεπερασμένο. Δεν γίνεται να χτίζεις ομάδα, να έχεις απαιτήσεις χωρίς ποδοσφαιριστές στον άξονα να τρέχουν τη μπάλα και να καλύπτουν χώρους. Ένας από αυτούς θα μπορούσε να σταθεί και να βγάλει τα προτερήματά του με τίποτα όμως τρεις εκτός αν καλύπτεσαι με την 2η θέση σε αυτό το φτωχό Ελληνικό ποδόσφαιρο. Βέβαια ο Σαββίδης έχει δείξει πως είναι φιλόδοξος άνθρωπος.

Και γι’ αυτό το λόγο σημειώνω τις αδυναμίες του ρόστερ του Δικεφάλου καθώς η θέση είναι κομβική και τα μεγάλα κεντρικά χαφ είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ο ΠΑΟΚ το καλοκαίρι οπωσδήποτε πρέπει να αποκτήσει ένα γρήγορο χαφ. Μεγάλη βέβαια είναι η μεταγραφή του Σιντεφέλτ. Μιλάμε για στόπερ που ήταν βασικός στην Εθνική Κροατίας στο προηγούμενο Euro. Κατά σειρά είναι ο τρίτος στόπερ της Εθνικής Κροατίας. Στο Euro ήταν τραυματίας ο Λόβρεν και έκανε δίδυμο με τον Τσορλούκα. Για εμένα ο ΠΑΟΚ αμυντικά έχει τη δυνατότητα να φτιάξει μια αξιόλογη ομάδα εκμεταλλευόμενος και τα δώρα του Παναθηναϊκού. Δηλαδή εκεί που το δίδυμό του αποτελούταν από τους Κουμάλο, Βιβιάν, Κατσικά ποδοσφαιριστές χαμηλού επιπέδου, χωρίς προσωπικότητα, ο ΠΑΟΚ έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει αμυντικό δίδυμο με τους Σίντεφιελτ, Κατσουράνη.

Τα τελευταία ρεπορτάζ αναφέρουν πως ο Σαββίδης συνεχίζει να κάνει προσπάθειες για να φέρει τον Λάζοβιτς στη Θεσσαλονίκη. Μιλάμε για μεγάλο ποδοσφαιριστή που με το που βρει τα πατήματά του στην Ελλάδα θα κάνει τη διαφορά. Μην μου πείτε γιατί δεν παίζει στη Ζενίτ, η απάντηση είναι απλή. Στη θέση του αποκτήθηκε ο Χουλκ. Ο Λάζοβιτς έχει τον σωματότυπο που του επιτρέπει να παίξει κορυφή και γνωρίζει τη μπάλα που χρειάζεται για να πάρει θέση στο πλάι. Συνήθως αγωνίζεται σαν δεύτερο φορ, ξεκινώντας τις προσπάθειές του από πλάι και όταν πατάει περιοχή λειτουργεί αποτελεσματικά παίζοντας με μούρη στο αντίπαλο τέρμα. Μακάρι να κλείσει η μεταγραφή και θα μιλήσουμε αναλυτικά για τον Λάζοβιτς.

Χαιρετώ

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x