Τσάρλυ

Με δίδυμο Φάμπρι, Κωνσταντίνου

O Τσάρλυ γράφει στο sport-fm.gr για τον αποκλεισμό του Παναθηναικού από τη συνέχεια του κυπέλλου Ελλάδας.

Χαίρετε κύριοι,

Ο Παναθηναϊκός έχασε και τον τελευταίο του στόχο και πλέον το μόνο που απομένει είναι τουλάχιστον να παραμείνει στην κατηγορία. Να εστιάσουμε στο παιχνίδι με τον Πλατανιά, νομίζω πως δεν έχει ιδιαίτερη αξία. Τα εγκλήματα, άλλωστε, έγιναν μετά το παιχνίδι με τη Βέροια. Όταν για να εξυπηρετήσει το δικό του εσωτερικό πόλεμο, ο Αλαφούζος αποφάσισε να τραβήξει το χαλί από τον Ρότσα και να διαλύσει τη λειτουργία της ομάδας. Ο Χουάν είχε βάλει την ομάδα σε μια συγκεκριμένη ποδοσφαιρική λογική, είχε χτίσει πίσω του ένα σερί καλών παιχνιδιών, το οποίο ερχόταν μέσα από μια συγκεκριμένη ποδοσφαιρική προσέγγιση.

Ο Ρότσα εκείνη την περίοδο χρειαζόταν ηρεμία, χρόνο για να δουλέψει και να ανεβάσει παιδιά από τις ακαδημίες και με την προσθήκη νεαρών ποδοσφαιριστών να τρέξει την ομάδα έως το καλοκαίρι, με στόχο την αγωνιστική βελτίωση και την ανανέωση. Πιθανότατα, επειδή έβαλε το τρένο στις ράγες και άρχισε να φαίνεται αγωνιστικό πλάνο, έγινε και επικίνδυνος.

Ο Αλαφούζος φρόντισε να δημιουργήσει τις συνθήκες, ώστε ο Ρότσα να μην μπορεί να παραμείνει στο σύλλογο. Είναι απίστευτο, αλλά δεν θυμάμαι άλλη διοίκηση να κάνει σε τόσο μικρό διάστημα τόσο μεγάλο κακό σε ένα σύλλογο. Σήμερα ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε σε διπλά παιχνίδια από τον Πλατανιά και είναι υποψήφιος για υποβιβασμό! Μπορεί να ακούγεται βαρύ, αλλά βρίσκεται μόλις 6 βαθμούς από την επικίνδυνη ζώνη και έχει να δώσει δύο συνεχόμενα παιχνίδια στο Περιστέρι και την Τρίπολη.

Με την εικόνα που δείχνει, φαντάζει αδύνατον να κερδίσει σε κάποια από αυτές τις δύο έδρες. Οπότε, είναι πιθανό το τέλος της 20ης αγωνιστικής να βρει τους πράσινους σε απόσταση αναπνοής από την επικίνδυνη ζώνη και έχοντας στο πρόγραμμα παιχνίδια σε Βικελίδης, Τούμπα, Καραϊσκάκης. Τα πράγματα τα έκανε ακόμα πιο δύσκολα η επιλογή Φάμπρι. Δεν θυμάμαι ποτέ σύλλογο να φέρνει κάποιον από το εξωτερικό και να μην βρίσκεται ούτε ένας άνθρωπος να πει γι’ αυτόν μια καλή κουβέντα.

Ακόμα και για τον Μάριτς είχε βγει ο Ασάνοβιτς και τον είχε χαρακτηρίσει Κροάτη Νέντβεντ, παρότι κόλλαγαν τα μπούτια του. Για τον Φάμπρι όμως δεν υπήρχαν ούτε υποψήφιοι αβανταδόροι. Στα μέχρι στιγμής παιχνίδια του φαίνονται ξεκάθαρα όσα διαβάσαμε γι’ αυτόν από τους Ισπανούς συναδέλφους ή από παίκτες που συνεργάστηκαν μαζί του. Ο Φάμπρι στο πρώτο παιχνίδι με τον Πλατανιά σήκωσε αλλαγή τον Κουίνσι και του ζήτησε να παίρνει μέχρι τέλους τον Αργυρόπουλο.

Ήθελε στα στημένα του Πλατανιά όλους τους παίκτες στην περιοχή του και στους Ζωσιμάδες έδειξε πως έχει στο μυαλό του το ποδόσφαιρο που πρέπει να παίξει μια ομάδα που θέλει να δώσει μάχη για τη σωτηρία με ανταρτοπόλεμο. Σε αυτή τη λογική δήλωσε ευχαριστημένος για την εικόνα που έδειξε ο Παναθηναϊκός στη ρεβάνς με τον Πλατανιά. Ο Φάμπρι πήγε το παιχνίδι για το 0-0 και μπορούσε σύμφωνα με τον ίδιο να το πάρει αν ο παίκτης του αντιπάλου έκανε με διαφορετικό τρόπο ένα αράουτ.

Βλέποντας το παιχνίδι στα Χανιά, ήταν φανερό πως η μεγάλη διαφορά στις δύο ομάδες ήταν ο προπονητής. Ο Άγγελος έχτιζε τον τρόπο που θα έκανε η ομάδα του την υπέρβαση απέναντι σε έναν προπονητή που τα είχε χαμένα. Στη συνέντευξη Τύπου, ο Αναστασιάδης δήλωσε πως είχε σχεδιάσει να χτυπήσει η ομάδα του στο τέλος. Έχτισε ένα συντηρητικό παιχνίδι κατοχής στο πρώτο μέρος, στο οποίο ο αντίπαλός του δεν έψαξε απάντηση. Ο Πλατανιάς, χωρίς να απειλεί, πήρε εύκολα κατοχή μπάλας και είχε εξασφαλίσει το μηδέν στην άμυνα του μέχρι το 60ο λεπτό. Το ίδιο διάστημα ο Φάμπρι πίστευε πως η ομάδα του ελέγχει.

Δεν φταίει, αλλά έπρεπε κάποιος να τον ενημερώσει για την ποδοσφαιρική τρέλα του Άγγελου. Όποιος ασχολείται με το ελληνικό ποδόσφαιρο γνωρίζει πόσο επιθετικά σκέφτεται το ποδόσφαιρο ο Αναστασιάδης και πως ήταν δεδομένο ότι θα έπαιρνε ρίσκα στη διάρκεια του αγώνα. Για να τα εκμεταλλευτείς, θα πρέπει να έχει τον τρόπο να πάρεις το παιχνίδι στο δικό σου έλεγχο.

Ο Παναθηναϊκός ούτε τους κατάλληλους χαφ έχει ούτε προπόνηση με αυτή τη νοοτροπία. Ο Φάμπρι έβλεπε το 0-0 και κοίταγε το ρολόι του, την ίδια ώρα που ο Άγγελος γέμιζε την επίθεσή του, άλλαζε συστήματα και έριχνε στην άμυνα του Παναθηναϊκού τους Αναστασάκο, Ναζλίδη, Ονιέμε. Η αλήθεια είναι πως αν ο Άγγελος έχανε από το δίδυμο Φάμπρι Κωνσταντίνου θα έπρεπε να σκίσει τα διπλώματά του ή να αλλάξει πνευματικό.

Την ώρα που ο Αναστασιάδης έδινε ρεσιτάλ, ο Φάμπρι ρώταγε τον Κωνσταντίνου πόσο χρόνο έχει και δεν έκανε πολλές παρεμβάσεις. Η μοναδική αλλαγή πλάνου, άλλωστε, αποδεικνύει πως δεν γνωρίζει καθόλου την ομάδα. Βλέπετε, είμαι εγκρατής, θα μπορούσα κάλλιστα να γράψω πως δεν γνωρίζει ποδόσφαιρο. Όμως, επειδή είναι λίγο χρονικό διάστημα και οι παίκτες του έχουν αδυναμίες, προτιμώ να είμαι επιεικής μαζί του σε τεχνικά θέματα. Είναι αστείο πάντως να δίνεις εντολή στον Ζέκα να γίνει δεύτερος επιθετικός.

Με αυτόν τον τρόπο έκανε ακόμα πιο εύκολη την επιλογή του Αναστασιάδη να παίξει με πολλούς φορ, καθώς ο Παναθηναϊκός έμοιαζε δύσκολο να απειλήσει. Η αλήθεια είναι πως όλες οι τακτικές παρεμβάσεις του Φάμπρι έκαναν κακό στην ομάδα. Η αλλαγή συστήματος από 4-3-3 σε τακτική με 2 εξάρια κάνουν τον Παναθηναϊκό να παίξει με έναν παίκτη λιγότερο στην επίθεση, καθώς Βιτόλο, Σο είναι μόνιμα κάτω από το ύψος της σέντρας. Με το 4-3-3 του Ρότσα ο Παναθηναϊκός έπαιρνε ανέλπιστα πολλά πράγματα στην ανάπτυξη από το δεύτερο χαφ τον Ζέκα και κατέβαινε πιο εύκολα η μπάλα στην επίθεση.

Με τον Πλατανιά το κακό ήταν διπλό, καθώς για να παίξει το 4-2-3-1 και να μπει ο παλαιστής Σο δίπλα από τον Βιτόλο, ο Ζέκα ξεκίνησε στα δεξιά και ο Μαυρίας πήγε στο ανάποδο πόδι. Με αυτή την κίνηση αχρηστεύτηκαν εντελώς τα άκρα του Παναθηναϊκού. Ο Πορτογάλος επιθετικά σαν εξτρέμ δεν μπορεί να βοηθήσει και ο Μαυρίας θέλει να την τρέξει την μπάλα για να φανεί απειλητικός και από τα αριστερά δεν έχει σιγουριά στο τρέξιμό του με την μπάλα, κάτι που στο συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή στοιχίζει πολύ.

Δεν έχει νόημα πάντως να κρίνει κανείς τα λάθη του Φάμπρι, καθώς όποιος και να έρθει από το εξωτερικό είναι δεδομένο πως θα ψαχτεί και το ρόστερ είναι τόσο μέτριο που οποιαδήποτε λανθασμένη επιλογή βγαίνει πολύ έντονα στην επιφάνεια. Το πρόβλημα άλλωστε δεν είναι ο Φάμπρι. Αυτός σε ένα λεπτό μπορεί να φύγει και να γυρίσει στις κατηγορίες που ήταν συνηθισμένος να κοουτσάρει. Το ζήτημα είναι τι γίνεται με αυτούς που συστηματικά καταστρέφουν τον Παναθηναϊκό. Που οι αποφάσεις που παίρνουν μπορούν να χαρακτηριστούν ως απόλυτα επιτυχημένες μόνο αν έπρατταν ως σαμποτέρ.

Χαιρετώ

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x