Νέα μοντέλα

Ηρθε το νέο Seat Leon από 12.990 ευρώ

Η 3η γενιά του μικρομεσαίου ισπανικού μοντέλου ήρθε σε 5θυρη έκδοση. Αργότερα θα ακολουθήσει και η 3θυρη SC, για πρώτη φορά στη γκάμα του Leon.

Πλήρως ανασχεδιασμένο και γεμάτο από καινοτόμες τεχνολογίες, εξελιγμένα συστήματα ασφάλειας, μοντέρνα συστήματα ψυχαγωγίας με κορυφαία συνδεσιμότητα, το νέο Seat Leon είναι εδώ σε 5θυρη έκδοση, ενώ θα ακολουθήσουν 3θυρη SC το καλοκαίρι και station wagon – Leon ST, από την αρχή της επόμενης χρονιάς.

Το νέο SEAT Leon, προσφέρεται με φουλ γκάμα κινητήrων βενζίνης TSI και πετρελαίου TDI, με εξαιρετικά χαρακτηριστικά απόδοσης, οικονομίας και χαμηλών εκπομπών ρύπων, με όλες τις διαθέσιμες εκδόσεις να εκπέμπουν κάτω από 140 γρ./χλμ. CO2 και κατά συνέπεια να κυκλοφορούν ελεύθερα καθημερινά στον "Πράσινο Δακτύλιο" της Αθήνας.

Η διαθεσιμότητα των προβολέων full LED για το νέο Leon, αποτελεί μια σημαντική πρωτιά για την Seat στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Σχεδιασμός

Στα 4,26 μ. μήκος, το νέο Leon είναι περίπου 5 εκατοστά πιο κοντό από το προκάτοχο του, αλλά το μεταξόνι;o του έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 6 εκατοστά. Η νέα αυτή φιλοσοφία σχεδιασμού με κοντούς προβόλους, ενισχύει την ισχυρή παρουσία των τροχών στα άκρα του αμαξώματος, ενώ προσφέρει πρακτικά πλεονεκτήματα, όπως ο σημαντικά βελτιωμένος εσωτερικός χώρος ιδιαίτερα για τους πίσω επιβάτες καθώς και ο χώρος αποσκευών των 380 λίτρων (40 περισσότερα από το προηγούμενο).

Η νέα, γωνιακή γραμμή των προβολέων είναι ένα τυπικό χαρακτηριστικό της νέας σχεδιαστικής γραμμής της Seat. Οι προαιρετικοί προβολείς full LED προσδίδουν μία ακόμα πιο χαρακτηριστική εμφάνιση στο εμπρός τμήμα του Leon η οποία ενισχύεται επιπλέον από τα φώτα ημέρας.

Από το πλάι, μιά χαρακτηριστική "Δυναμική Γραμμή" διατρέχει όλο το αμάξωμα, ενώ οι τραπεζοειδείς κολώνες C είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό για το Leon όπως και το τρίτο παράθυρο με ανοδικό σχήμα.

Το εσωτερικό

Ο κομψός εξωτερικός σχεδιασμός του νέου Leon συνεχίζεται και στο εσωτερικό του, με οδηγοκεντρικό χαρακτήρα, μεγάλους αεραγωγούς και νέα καθίσματα.

Το αμάξωμα

Η κατασκευή του νέου Leon βασίστηκε σε μια νέα αρχιτεκτονική οχήματος, που επέτρεψε στους μηχανικούς την τοποθέτηση του εμπρόσθιου άξονα 40 χιλιοστά πιο μπροστά. Το αποτέλεσμα είναι ένα μακρύτερο μεταξόνιο και μία πιο ισορροπημένη κατανομή του φορτίου ανά άξονα – παράγοντες που ωφελούν σημαντικά την άνεση και την σπορ οδηγική συμπεριφορά.

Χάρη στις προηγμένες τεχνικές κατασκευής και στην χρήση ελαφρών υλικών στην κατασκευή του αμαξώματος, το συνολικό βάρος έχει μειωθεί κατά 90 κιλά σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση

Οδήγηση

Η Seat εξοπλίζει το μοντέλο με νέους κινητήρες άμεσου ψεκασμού με τούρμπο, που σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά, έχουν 22% μειωμένη κατανάλωση.

Ανάλογα με τον κινητήρα οι επιλογές των κιβωτίων μετάδοσης ταχύτητας κυμαίνονται από πέντε έως έξι ταχύτητες και από έξι έως επτά ταχύτητες στο κορυφαίο διπλού συμπλέκτη κιβώτιο ταχυτήτων DSG.

Κινητήρες βενζίνης

1.2 TSI - 86 hp με 5άρι κιβώτιο (μέση κατανάλωση 5,2 λίτρα - εκπομπές ρύπων 120 γρ./χλμ.).
1.2 TSI - 105 hp με start/stop, 6άρι ή 7άρι DSG κιβώτιο (μέση κατανάλωση 4,9 λίτρα - εκπομπές ρύπων 114 γρ./χλμ.).
1.4 TSI - 122 hp με start/stop, 6άρι κιβώτιο (μέση κατανάλωση 5,2 λίτρα - εκπομπές ρύπων 120 γρ./χλμ.).
1.4 TSI - 140 hp με start/stop, 6άρι κιβώτιο (μέση κατανάλωση 5,2 λίτρα - εκπομπές ρύπων 119 γρ./χλμ.).
1.8 TSI - 180 hp με start/stop, 6άρι ή 7άρι DSG κιβώτιο (μέση κατανάλωση 6 λίτρα - εκπομπές ρύπων 139 γρ./χλμ.).

Κινητήρες πετρελαίου

1.6 TDI - 90 hp με 5άρι κιβώτιο (μέση κατανάλωση 4,1 λίτρα - εκπομπές ρύπων 108 γρ./χλμ.).
1.6 TDI - 105 hp με start/stop, 5άρι ή 7άρι DSG κιβώτιο (μέση κατανάλωση 3,8 λίτρα - εκπομπές ρύπων 99 γρ./χλμ.).
2.0 TDI - 150 hp με start/stop, 6άρι ή 6άρι DSG κιβώτιο (μέση κατανάλωση 4,1 λίτρα - εκπομπές ρύπων 106 γρ./χλμ.).
2.0 TDI - 184 hp με start/stop, 6άρι κιβώτιο (μέση κατανάλωση 4,3 λίτρα - εκπομπές ρύπων 112 γρ./χλμ.).

Σύστημα ψυχαγωγίας - επικοινωνίας

Το νέο Leon διαθέτει σύστημα ψυχαγωγίας - επικοινωνίας Easy Connect το οποίο ελέγχει τόσο το ηχοσύστημα, όσο και τις ευρέως φάσματος λειτουργίες του οχήματος μέσω μιας οθόνης αφής στο ταμπλό, η οποία είναι στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις.

Η αρχική έκδοση Reference εξοπλίζεται με το Media System Touch που διαθέτει: ραδιόφωνο με υποδοχή κάρτας SD, τέσσερα ηχεία και οθόνη 5 ιντσών. Οι εκδόσεις Style και FR εξοπλίζονται με το Media System Colour του οποίου η οθόνη είναι έγχρωμη, ενώ προστίθεται μονάδα CD και 6 ηχεία (8 ηχεία στην έκδοση FR) και συνδέεται με εξωτερικές συσκευές μέσω standard Bluetooth, USB ή aux-in.

Ως προαιρετικός εξοπλισμός προσφέρονται το Media System Plus με οθόνη αφής 5,8 ιντσών, τρισδιάστατα γραφικά υψηλής ευκρίνιας, αναγνώριση φωνής και οκτώ ηχεία, ενώ το κορυφαίο SEAT Sound System audio έχει τη δυνατότητα αναπαραγωγής καθαρού και κρυστάλλινου ήχου χάρη στα 10 ηχεία και το sub-woofer.

Πρωτοποριακά συστήματα υποβοήθησης οδηγού

Το νέο Leon διαθέτει επίσης συστήματα υποβοήθησης του οδηγού. Η δυνατότητα ανίχνευσης κούρασης (tiredness recognition) αναγνωρίζει την έλλειψη συγκέντρωσης του οδηγού και προτείνει ένα διάλειμμα. Επιπλέον, μια προηγμένη κάμερα τοποθετημένη πίσω από τον εσωτερικό καθρέπτη διαχειρίζεται τόσο το High Beam Assist το οποίο ανάβει και σβήνει αυτόματα την μεγάλη σκάλα των προβολέων όσο και το Lane Assist το οποίο κάνει μικρές διορθώσεις στο τιμόνι προκειμένου να αποτρέψει τον οδηγό να βγεί από την λωρίδα κυκλοφορίας του.

Κορυφαία ασφάλεια

Το νέο Leon εξασφάλισε ήδη 5 αστέρια στα σκληρά τεστ του Euro NCAP. Με στάνταρ 7 αερόσακους (με αερόσακο γονάτων για τον οδηγό) και όλα τα σύγχρονα συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφαλείας, το Leon πήρε 94% για την προστασία ενηλίκων επιβατών, 92% για την προστασία παιδιών, 70% στην προστασία πεζών και 71% στην κατηγορία συστημάτων Safety assist.

Tιμολογιακή πολιτική

Mε ειδική προσφορά λανσαρίσματος €700, οι τιμές είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές. Συγκεκριμένα:

1.2 ΤSI - 86 hp Reference €12.990
1.2 TSI - 105 hp Reference €13.640
1.4 TSI - 122 hp Style €16.240
1.4 TSI - 140 hp Style €17.040
1.8 TSI - 180 hp FR €19.232

1.6 TDI - 90 hp Reference €15.468
1.6 TDI - 105 hp Reference €16.077
2.0 TDI - 150 hp Style €20.546
2.0 TDI - 183 hp FR €22.369


Δημήτρης Μπαλής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x