sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Aξέχαστες μάχες Ολυμπιακού -ΑΕΚ

Με αφορμή την κυριακάτικη αναμέτρηση στο Καραϊσκάκη, το sport-fm.gr θυμάται σπουδαίες αναμετρήσεις του παρελθόντος, ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ

Πολλά τα σπουδαία ματς ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ, που έχουν πάντα το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον. Το sport-fm.gr κάνει μια αναδρομή στις μάχες των «ερυθρόλευκων» με τους «κιτρινόμαυρους» τα τελευταία 40 χρόνια που είχαν ξεχωριστό ενδιαφέρον και σε πολλές περιπτώσεις έκριναν τίτλους.

Του Κώστα Μιαούλη

1974-75 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΕΚ 3-0

Είναι η 28η αγωνιστική της περιόδου 1974-75 και ο Ολυμπιακός υποδέχεται την «Ένωση» στον δρόμο για την κατάκτηση του 3ου σερί πρωταθλήματος εκείνης της τρομερής ομάδας των μέσων της δεκαετίας του 1970 για τον Ολυμπιακό. Οι δύο αντίπαλοι ήταν ισόβαθμοι πριν το ματς αυτό, αλλά με γκολ των Καραβίτη, Κρητικόπουλου και Δαβουρλή οι «ερυθρόλευκοι» θα επικρατήσουν 3-0 και θα διατηρήσουν την διαφορά δύο πόντων μέχρι το φινάλε του πρωταθλήματος.


1978-79 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΕΚ 0-1

Η «Ένωση» θα πάρει το τελευταίο ντέρμπι πριν τον επαγγελματισμό και θ’ ανοίξει τον δρόμο για την κατάκτηση ενός δεύτερου διαδοχικού πρωταθλήματος, χάρη σ’ ένα γκολ του Ντούσαν Μπάγεβιτς στο 21ο λεπτό στις 24 Σεπτεμβρίου του 1978, για την 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος.


1980-81: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΕΚ 6-0

Η μαύρη μέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου, η 8η Φεβρουαρίου του 1981 με την απώλεια 21 παιδιών κατά την έξοδο τους από τη Θύρα 7, σφραγίστηκε ποδοσφαιρικά από έναν μεγαλειώδη θρίαμβο των «ερυθρόλευκων» σε βάρος της ΑΕΚ με 6-0. Ο Ολυμπιακός θα προηγηθεί με γκολ του Γαλάκου στο πρώτο μέρος. Η «Ένωση» θα καταρρεύσει μετά την αποβολή του Μανωλά, θ’ ακολουθήσει γκολ του Γαλάκου στο 53’, ένα του Κουσουλάκη στο 68’ ένα του Νικολούδη στο 75’, του Βαμβακούλα στο 80’ ενώ ο Μάικ Γαλάκος θα διαμορφώσει το τελικό 6-0 στο 84ο λεπτό.


1988-89: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΕΚ 0-1

Η ΑΕΚ μετά από μια πέτρινη δεκαετία θα καταφέρει να φτάσει στον πολυπόθητο τίτλο με ένα γκολ που έχει μείνει στην ιστορία της «Ένωσης» ως το πιο συγκλονιστικό. Σε ένα ματς που ο Ολυμπιακός χάνει την μία ευκαιρία μετά την άλλη, ο συνδυασμός του Καραγκιοζόπουλου με τον Οκόνσκι και η προσποίηση του πρώτου στον Αλεξίου, θα φέρουν το γκολ της «Ένωσης» που πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους φίλους της «Ένωσης».


1991-92: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΕΚ 4-2

Μια από τις σπάνιες φορές που οι δύο αντίπαλοι θα συναντηθούν σε πρεμιέρα πρωταθλήματος είναι την περίοδο 1991-92, με τον Ολυμπιακό των «μινγκ» να φτάνει σε μια τεράστια νίκη. Ο Νίκος Τσιαντάκης θ’ ανοίξει το σκορ πολύ νωρίς για να έρθουν τρία γκολ από τον Όλεγκ Προτάσοφ στο 19’, στο 32’ και στο 34’. Η ΑΕΚ θα μειώσει με τον Σαβέφσκι και τον Δημητριάδη για το τελικό 4-2.


1992-93: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΕΚ 1-0

Η ΑΕΚ έχει παραμείνει αήττητη από την 19η αγωνιστική της περασμένης σεζόν 1991-92, όταν και είχε χάσει για τελευταία φορά από τον Παναθηναϊκό με 2-0. Κατακτά τον τίτλο και στην περίοδο 1992-93 δεν έχει γνωρίσει την ήττα μέχρι την τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου, δηλαδή είναι σε σύνολο αήττητη 31 αγωνιστικές (15 από το προηγούμενο πρωτάθλημα και 16 από εκείνο που βρισκόταν σε εξέλιξη). Με ένα όμορφο σουτ του Κρις Καλατζή από γύρισμα του Τσιαντάκη μπαίνοντας στο τελευταίο δεκάλεπτο, οι «ερυθρόλευκοι» θα σπάσουν το αήττητο σερί της «Ένωσης».


2001-02 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΕΚ 4-3

Η ΑΕΚ βολεύεται και με ισοπαλία στην συγκεκριμένη αναμέτρηση και θα προηγηθεί με πέναλτι εύστοχα εκτελεσμένο από τον Βασίλη Τσάρτα, αλλά δύο λεπτά πριν το τέλος του πρώτου μέρους, ο Αλεξανδρής με ένα εκπληκτικό γκολ γράφει το 1-1. Τρακάρισμα Χιώτη με τον Φερούζεμ θα αποφέρουν το 2-1 του Ολυμπιακού, ενώ ο Αλέκος Αλεξανδρής θα γράψει το 3-1. Τσάρτας με νέο πέναλτι το 3-2, Τζόρτζεβιτς το 4-2, ενώ ο Λάκης θα μειώσει σε 4-3 και ο τίτλος θα γίνει ερυθρόλευκος.


2005-06 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΕΚ 3-0

Μια αναμέτρηση που αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον τελικά εξελίχθηκε παράσταση για έναν ρόλο. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την ΑΕΚ για την 20η αγωνιστική. Ο Ολυμπιακός θα προηγηθεί πολύ νωρίς με μια κεφαλιά του Γιάννη Οκκά, θα έχει πολλές ευκαιρίες και δοκάρι με τον Γιάγια Τουρέ, πριν φτάσει το ρολόι στο 65ο λεπτό και ο Ριβάλντο με ένα εξαιρετικό σουτ γράψει το 2-0. Ο Ρίμπο θα κλείσει τον θρίαμβο για τους «ερυθρόλευκους» με 3-0 και ουσιαστικά θα καθαρίσει τον τίτλο σε εκείνο το παιχνίδι, αφού ο Ολυμπιακός αποσπάστηκε πάρα πολύ στην βαθμολογία.


2009-10: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΕΚ 1-2

Ο Ολυμπιακός θα προηγηθεί με τον Αβραάμ Παπαδόπουλο στο 26ο λεπτό, αλλά ο Σκόκο θα κάνει το κομμάτι του εκείνη την ημέρα με δύο τέρματα. Ένα μονοκόμματο σουτ έξω από την περιοχή μετά από απομάκρυνση της άμυνας, θα διαμορφώσει το 1-1 στο 33’, ενώ στο 40’ με εκτέλεση φάουλ λίγο πάνω από το ύψος της μεσαίας γραμμής θα χαρίσει στην «Ένωση» τη νίκη με 2-1, που είναι και η τελευταία εκτός έδρας με τους «ερυθρόλευκους». Από αυτό το ματς αρχίζει επί της ουσίας η κατάρρευση του Ολυμπιακού, την περίοδο 2009-10 που σηματοδότησε ουσιαστικά και την αλλαγή ιδιοκτησίας.


2010-11: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΕΚ 6-0

Ο Ολυμπιακός θα πάρει σκληρή εκδίκηση από την ΑΕΚ για την ήττα της περασμένης σεζόν. Με ένα καταιγιστικό παιχνίδι θα φιλοδωρήσει την «Ένωση» με 6-0 ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της περιόδου 1981-82. Ο Τζεμπούρ στο 2’ ο Μέλμπεργκ στο 7’ και ο Φουστέρ στο 20’ θα έχουν διαμορφώσει το σκορ ήδη σε 3-0, για ν’ ακολουθήσουν στο δεύτερο μέρος τα τέρματα των Τζεμπούρ 61’ Μιραλάς 67’ και Χολέμπας στο 71’ ώστε να διαμορφώσουν μια βραδιά θριάμβου για τους «ερυθρόλευκους» και μια βραδιά θρίλερ για τους παίκτες της ΑΕΚ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x