Fight Club - Στα χαρακώματα

FC: Επαναστάτες του ποδοσφαίρου

Τι συμβαίνει όταν η κοινωνική συνείδηση τίθεται στην υπηρεσία του κοινού καλού;

Αύριο και μεθαύριο ο Ερίκ Καντονά θα επισκεφθεί το ΟΑΚΑ και το Γ. Καραϊσκάκης στα πλαίσια των γυρισμάτων της σειράς «Looking for...», η οποία εστιάζει στο σημαντικότερο ποδοσφαιρικό ντέρμπι κάθε χώρας.

Αυτό, όμως, δεν είναι το μοναδικό project το οποίο «τρέχει» αυτό τον καιρό ο δαιμόνιος Γάλλος. Μετά από πρόσκληση των συμπατριωτών του κινηματογραφιστών Ζιλ Ροφ και Ζιλ Πέρεζ, ο Καντονά συμφώνησε να παρουσιάσει ένα σπονδυλωτό ντοκιμαντέρ, τα γυρίσματα του οποίου ξεκίνησαν το 2011 και ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο καιρό. Ο τίτλος του είναι «Les rebelles du foot» και σ’ αυτό παρουσιάζονται πέντε ιστορίες ποδοσφαιριστών οι οποίοι χρησιμοποίησαν τη φήμη και την επιρροή τους για να διαμορφώσουν ένα κομμάτι της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας στην εποχή τους.

Στο πρώτο επεισόδιο, παρουσιάζεται η προσπάθεια του Ντιντιέ Ντρογκμπά το 2006 να τερματίσει τον εμφύλιο πόλεμο από τον οποίον μαστιζόταν η πατρίδα του (Ακτή Ελεφαντοστού). Χρησιμοποιώντας τη δημοφιλία του ο Ντρογκμπά έκανε ταυτόχρονη δημόσια έκκληση στον πρόεδρο Γκμπάγκμπο και τους αντάρτες «ν’ αφήσουν κάτω τα όπλα», με αποτέλεσμα την κατάπαυση του πυρός μετά από πέντε χρόνια εχθροπραξιών.

Το δεύτερο επεισόδιο ασχολείται με την περίπτωση του πολιτικού αγωνιστή Ρασίντ Μεκλουφί. Ο Μεκλουφί, Αλγερινός με γαλλική υπηκοότητα, ήταν επιτυχημένος σέντερ φορ της Σεντ Ετιέν τη δεκαετία του ‘50 και μάλιστα είχε αγωνιστεί τέσσερις φορές με την εθνική Γαλλίας. Το 1958 όμως ο Μεκλουφί αποφάσισε να ακολουθήσει την καρδιά του, αποδρώντας από τη Γαλλία και οργανώνοντας μαζί με άλλους συμπατριώτες του την «εθνική ομάδα του εθνικο-απελευθερωτικού μετώπου» (FLN). Η ομάδα αυτή, παρότι δεν αναγνωρίστηκε επισήμως ποτέ μετά από αίτηση των Γάλλων, παρέμεινε ως είχε μέχρι το 1962 -οπότε και παραχώρησε τη θέση της στη νόμιμη διάδοχό της, εθνική Αλγερίας, η οποία στο μεταξύ είχε ανεξαρτητοποιηθεί.

Το τρίτο επεισόδιο δείχνει την επιτυχημένη προσπάθεια του Βόσνιου μέσου Πρέντραγκ Πάσιτς να λειτουργήσει στο βομβαρδισμένο Σαράγεβο του εμφυλίου πολέμου των αρχών του ‘90 ένα «πολυεθνικό ποδοσφαρικό σχολείο», στο οποίο τα παιδιά διδάσκονταν τη φιλοσοφία της ενότητας και της ομαδικότητας στον αθλητισμό.

Το τέταρτο επεισόδιο ακολουθεί την ιστορία του Χιλιανού Κάρλος Κάσελι το 1973, χρονιά κατά την οποία ξεκίνησε η δικτατορία του στρατηγού Πινοσέτ στη χώρα του. Ο Κάσελι (βασικός σέντερ φορ της εθνικής ομάδας εκείνη την εποχή και ο πρώτος παίκτης που αποβλήθηκε ποτέ σε Μουντιάλ -το 1974, σε αγώνα εναντίον της Δυτικής Γερμανίας) εξέφρασε δημοσίως την αντίθεση του στη χούντα και ταυτοχρόνως την υποστήριξή του στον δολοφονηθέντα πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε. Το καθεστώς Πινοσέτ τον εκδικήθηκε συλλαμβάνοντας και βασανίζοντας τη μητέρα του.

Στο τελευταίο επεισόδιο γίνεται αναδρομή στο δικτατορικό καθεστώς της Βραζιλίας των αρχών της δεκαετίας του ‘80 και στο πως ο θρυλικός Σόκρατες -τότε παίκτης της Κορίνθιανς και αρχηγός της «σελεσάο»- μετέτρεψε κάθε παιχνίδι της ομάδας του σε πολιτική εκδήλωση για τη δημοκρατία, την περίφημη «Democracia Corinthiana».

(Τα τρία πρώτα επεισόδια, που έχουν ήδη προβληθεί από το Al Jazeera, μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ. Τα επόμενα δύο θα τα βρείτε online στην ίδια διεύθυνση, μία μέρα μετά την προβολή τους)

Γιάννης Τσαούσης

www.fightclub.gr

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x