Oσο πλησιάζει το ντέρμπι της Κυριακής όλο και περισσότερο τα φώτα του ενδιαφέροντος πέφτουν στην ΑΕΚ. Και είναι φυσικό. Πάντα ο διεκδικητής συγκεντρώνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τον κάτοχο του τίτλου, μια και είναι το «φρέσκο» πρόσωπο. Ο wannabe. Τον κάτοχο συνήθως τον γνωρίζουμε πολύ καλά. Μπορεί και να τον έχουμε συνηθίσει. Μπορεί και να μας έχει κουράσει. Ο διεκδικητής είναι αυτός που ανανεώνει το ενδιαφέρον μας και κεντρίζει την περιέργειά μας. Μπορεί να ανέβει στην κορυφή;
Η ΑΕΚ φέτος εμφανίστηκε από την αρχή ως διεκδικήτρια του πρωταθλήματος και ως τέτοια θα κριθεί. Η φετινή κατάσταση διαφοροποιείται από την περσινή, όταν οι άνθρωποι της ομάδας έλεγαν ότι πρωτεύων στόχος ήταν η διασφάλιση της δεύτερης θέσης, που οδηγούσε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, και δευτερεύων –εφόσον προέκυπτε στην πορεία– η διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Το αποτέλεσμα του παιχνιδιού της Κυριακής θα δείξει αν η ΑΕΚ έχει τα προσόντα και τη θέληση να διεκδικήσει το πρωτάθλημα.
Οι αγωνιστικές ενδείξεις που έχουν παρουσιάσει μέχρι τώρα οι «κιτρινόμαυροι» προσωπικώς δεν με πείθουν ότι είναι έτοιμοι για το μεγάλο άλμα, τουλάχιστον σε αυτό το πρωτάθλημα. Η λογική με την οποία κινήθηκε ο «Δικέφαλος» σε ό,τι αφορά τη μεταγραφική ενίσχυσή του ήταν πάλι στη γραμμή της «χρήσιμης» προσθήκης. Μια επιλογή που ακολουθείς αναγκαστικά όταν δεν έχεις χρήματα να στοχεύσεις κάπου ψηλότερα.
Οι «χρήσιμες» προσθήκες είναι οι φθηνές προσθήκες, οι αναγκαστικές. Οι «να κάνω τώρα τη δουλειά μου και μετά βλέπω» προσθήκες. Και αυτές οι προσθήκες έχουν περιορισμένες αγωνιστικές δυνατότητες, που μεταφέρονται και στις επιδιώξεις της ομάδας. Είναι πιθανό κάποιος να ισχυριστεί –και να έχει δίκιο– ότι οι οικονομικές δυνατότητες του «Δικεφάλου» δεν ήταν μεγαλύτερες. Ομως ο πρωταθλητισμός έχει κόστος, το οποίο η ΑΕΚ φέτος δεν ήταν σε θέση να καταβάλει.
Μία δεύτερη παράμετρος που χαρακτηρίζει τη φετινή πορεία της ΑΕΚ έχει να κάνει με την προσαρμογή. Αν η διετής περίοδος μετά τη ρύθμιση των χρεών με το άρθρο 44 ήταν μια περίοδος προσαρμογής, το ίδιο χαρακτηριστικό έχει και η φετινή περίοδος, που σημαδεύτηκε από την παρουσία ενός νέου προπονητή, ο οποίος –παρ' όλο που ήρθε αργά– έφερε και διδάσκει μια νέα ποδοσφαιρική φιλοσοφία. Και οι ποδοσφαιρικές φιλοσοφίες είναι ουσιαστικά ολοκληρωμένες αγωνιστικές συμπεριφορές, που χρειάζονται χρόνο για να αφομοιωθούν και να εφαρμοστούν. Το πόσο αποτελεσματικά οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ θα αφομοιώσουν τα νέα στοιχεία που διδάσκει ο Φερέρ, θα φανεί την ερχόμενη χρονιά.
Η ομάδα δεν είναι ακόμα έτοιμη για το μεγάλο άλμα. Αν ήταν μία ομάδα που θα διεκδικούσε στα ίσα το πρωτάθλημα, θα είχε αποκτήσει και ορισμένα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που θα της επέτρεπαν να «καθαρίζει» παιχνίδια σαν αυτά με τον Ηρακλή με σβηστές μηχανές ή, σε κάθε περίπτωση, χωρίς να πιάσει υψηλή απόδοση. Οι «κιτρινόμαυροι» είναι αλήθεια ότι προσπάθησαν να ενισχυθούν την περίοδο του Ιανουαρίου, αλλά δεν κατάφεραν εκείνο που επιδίωκαν είτε επειδή οι οικονομικές δυνατότητές τους ήταν περιορισμένες είτε διότι το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός για καλούς ξένους ποδοσφαιριστές.
Η προσθήκη του Καφέ είναι πολύ καλή κίνηση, που θα υπερκαλύψει το κενό του Εμερσον, ενώ θα υποστηρίξει το δημιουργικό κομμάτι της επίθεσης. Και η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ο Καφές είναι να στηρίξει τον αγώνα του «Δικεφάλου» για την κατάληψη της δεύτερης θέσης. Διότι, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο πρωτάθλημα, αυτός είναι ο πρώτος και μόνος στόχος της ΑΕΚ, που μπορεί να μείνει ζωντανός μόνο με νίκη στο ντέρμπι.
Η συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ είναι απαραίτητη για να υποστηριχθούν οικονομικά οι βλέψεις των «κιτρινόμαυρων» για το πρωτάθλημα. Οι μαξιμαλιστικοί στόχοι, όπως εν προκειμένω το πρωτάθλημα, απαιτούν και ανάλογες συμπεριφορές. Ο ανταρτοπόλεμος είναι μια αναγκαία επιλογή όταν δεν είσαι έτοιμος για μάχη σε ανοιχτό χώρο. Ομως κάποια στιγμή θα πρέπει να πας στην κατά μέτωπον αναμέτρηση. Και το καλοκαίρι η ΑΕΚ αυτή την αναμέτρηση πρέπει να την επιδιώξει, αν θέλει να αλλάξει κατηγορία.
Προπαγάνδα και ενημέρωση
O ρόλος της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, που διαμορφώνεται από το κόμμα που κάθε φορά κυβερνά, είναι ίδιος. Πρώτα προπαγανδιστικός, μετά ρουσφετολογικός και μετά ενημερωτικός ή ψυχαγωγικός. Τα πρόσωπα και οι εκπομπές είναι πολλές φορές χαρακτηριστικά της αισθητικής των κυβερνώντων.
Πολλές φορές σε συζητήσεις για διάφορα ζητήματα της καθημερινότητας στα οποία εμπλέκεται το κράτος ακούγεται το «επιχείρημα» που υποστηρίζει «τι φταίω εγώ να πληρώνω την κατασπατάληση ή την καταστροφή της κρατικής περιουσίας;».
Επιχείρημα που επαναλαμβάνεται κάθε φορά που δήθεν αντεξουσιαστές, καλυμμένοι από το πανεπιστημιακό άσυλο, τα κάνουν λαμπόγυαλο στις αίθουσες διδασκαλίας. Ενα επιχείρημα που δεν ακούγεται για τις 15 χιλιάδες ευρώ που κοστίζει κάθε μέρα η ανθολογία της ανοησίας που παρουσιάζει η κυρία Δρούζα. Ενα επιχείρημα που δεν ακούγεται όταν στα δελτία ειδήσεων παρακολουθούμε ως είδηση την κοπή της πίτας στο γραφείο κυβερνητικού βουλευτή της Θεσσαλονίκης. Ή όταν βομβαρδιζόμαστε με μονόπλευρη πληροφόρηση για τα πράγματα, σύμφωνη με τις επιθυμίες της κυβέρνησης.
Την προπερασμένη Κυριακή από τα δελτία ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης μεταδιδόταν συνεχώς το αποτέλεσμα μιας δημοσκόπησης που δημοσίευε κυριακάτικη εφημερίδα, από την οποία δημοσκόπηση προέκυπτε ότι το 60% των ερωτηθέντων τασσόταν υπέρ της χρήσης των καμερών για την αστυνόμευση των δημόσιων χώρων. Την Κυριακή που πέρασε μία άλλη κυριακάτικη εφημερίδα παρουσίασε μια δημοσκόπηση που εμφάνιζε διαφορετικά αποτελέσματα από εκείνη της προπερασμένης Κυριακής και μάλιστα σε μεγαλύτερο δείγμα ερωτηθέντων. Οι υπεύθυνοι της κρατικής τηλεόρασης δεν την πρόσεξαν;
Μήπως επειδή ήταν στα ψιλά ή μήπως επειδή τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δεν ταιριάζουν με τις κυβερνητικές επιλογές και την αντίληψη που πρέπει να διαμορφώσουν οι πολίτες; Οι παρεμβάσεις που γίνονται από τα ιδιωτικά κανάλια στον χαρακτήρα της ενημέρωσης είναι φυσικές για «επιχειρήσεις», που αντιμετωπίζουν την είδηση ως προϊόν. Κανάλια που δεν στηρίζουμε με τη συνεισφορά μας. Με την κρατική τηλεόραση, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι, αν η κυβέρνηση μας αντιμετώπιζε σαν πολίτες και όχι σαν υπηκόους.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.






