Γιώργος Χελάκης

Και ο Φρέντυ Γερμανός έτσι θα τα 'γραφε (SportDay / Γιώργος Χελάκης)

Δηλώσεις που καταχωρούνται σε δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, ενώ θα μπορούσαν να είναι από μόνες τους δυνατά χρονογραφήματα που θα τα ζήλευαν ο Δημήτρης Ψαθάς και ο Φρέντυ Γερμανός.

Ειδικά ο τελευταίος, που σε ένα χρονογράφημά του είχε περιλάβει την αθλητική δημοσιογραφία της εποχής. Επειδή ορισμένα πράγματα στον χώρο αυτόν αλλάζουν βασανιστικά αργά, στο χρονογράφημά του ο Γερμανός αναφέρεται στην περιγραφή αγώνα της Εθνικής ομάδας, όπου κατά τον συντάκτη «εφορμούμε», «πιέζουμε», «κατατροπώνουμε» τον αντίπαλο και στο τέλος χάνουμε 10-0!...

Πρόκειται για τα... πανάρχαια υλικά της εγχώριας αθλητικής δημοσιογραφίας. Εθνικισμός, φανατισμός, οπαδισμός, λαϊκισμός. Με κάθε τρόπο, διάθεση κολακείας του κοινού που πληροφορείται για τους ήρωες του καλοκαιριού οι οποίοι γίνονται «κρέατα» τον χειμώνα. Τουλάχιστον έτσι ήταν τα πράγματα παλιότερα. Τώρα υπάρχει σημαντική βελτίωση. Μένει να καταπολεμηθεί η διάθεση των κάθε λογής επικοινωνιολόγων των ΠΑΕ να παρουσιάζονται όλα άσπρα και η αντίληψη ορισμένων ρεπόρτερ που θεωρούν πρώτιστο καθήκον του ρεπορτάζ να υπερασπίζονται τα «συμφέροντα» των ομάδων το ίδιο -αν όχι περισσότερο- από την ανάγκη του κοινού που τους διαβάζει να πληροφορείται και για τα «άσπρα» και για τα «μαύρα».

Τι να σου κάνει όμως και ο ρεπόρτερ, όταν ο Χάρης Παππάς υπογράφοντας στην ΑΕΚ δηλώνει ότι ήρθε στην ομάδα της καρδιάς του. Ενα μήνα παρακαλούσε τον Λεμονή να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία και -όταν δεν την πήρε- πήγε «στην ομάδα της καρδιάς του». Οι οπαδοί της ΑΕΚ που έχουν γνώση και κρίση μπορούν να βγάλουν συμπέρασμα.

Και οι οπαδοί του Ολυμπιακού επίσης. Πριν βάλει την υπογραφή του στο συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό ο Λουτσιάνο Γκαλέτι, μόλις που απέφυγε να δηλώσει ότι από μικρός ήταν Θρύλος και... περιορίστηκε να πει ότι έρχεται για να νικήσει τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο.

Όποιος θέλει να καταπίνει αμάσητο ό,τι δηλώνουν σαν τελευταίοι πολιτικάντηδες οι νεομεταγραφέντες, δικαίωμά του. Για τους υπόλοιπους υπάρχει πάντα το χρονογράφημα του Φρέντυ Γερμανού. Υπόσχομαι να το δημοσιεύσω μια από τις επόμενες μέρες προς γνώσιν και συμμόρφωσιν συντακτών και αναγνωστών.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x