Γιώργος Χελάκης

This is AEK... ανάλογα με το πορτοφόλι σου (SportDay / Γιώργος Χελάκης)

Πρώτοι άρχισαν να διαμαρτύρονται οι οργανωμένοι οπαδοί στην «Original». Θεώρησαν ότι από τη διοίκηση της ΠΑΕ δεν αναγνωρίστηκαν όσα (λένε ότι) έκαναν προκειμένου να περάσει η ομάδα στο συμμαχικό σχήμα υπό τον Ντέμη Νικολαΐδη. Τα γεγονότα είναι λίγο-πολύ γνωστά. Η κόντρα είχε αιτία τα επεισόδια μέσα στα γήπεδα, που στοίχισαν στην ΑΕΚ αγωνιστικά και οικονομικά. Ο Νικολαΐδης κόντραρε τους οργανωμένους στο θέμα αυτό, προστατεύοντας τα επιχειρηματικά συμφέροντα της ΠΑΕ και ανοίγοντας τον δρόμο για να κάνουν κάποια στιγμή το ίδιο ο Σωκράτης Κόκκαλης και ο Γιάννης Βαρδινογιάννης. Στην ουσία εισήγαγε νέα επιχειρηματικά ήθη στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του αντιμετώπισαν την εμπλοκή τους στην ΑΕΚ ως αυτό που πραγματικά είναι. Μια ανεξάρτητη επιχειρηματική δραστηριότητα. Απαλλαγμένη από βαρίδια του παρελθόντος, που εμπόδισαν ή μπορούσαν να εμποδίσουν την επαφή του προϊόντος με το πλατύ κοινό. Η ιδιοκτησιακή σχέση που κάποιοι (οργανωμένοι) νόμισαν ότι μπορούσαν να έχουν με την ΑΕΚ αποδείχτηκε ψεύτικη. Η νέα διοίκηση μπορεί να ωφελήθηκε πρόσκαιρα από ορισμένες πτυχές της «Original» (π.χ. διακίνηση των φθηνών εισιτηρίων διαρκείας), όταν διαπίστωσε όμως ότι η ζημία μάλλον ήταν μεγαλύτερη από το επιδιωκόμενο κέρδος άλλαξε άρδην την τακτική της. Σωστή επιχειρηματική αντίδραση, απαλλαγμένη από συναισθηματισμούς, ιδεοληψίες, κοινό παρελθόν κ.λπ.

Η συγκεκριμένη τακτική της ΠΑΕ, αντί να αντιμετωπιστεί ως μια σωστή επιχειρηματική τακτική, σε ορισμένες περιπτώσεις ντύθηκε με χαρακτηριστικά που δεν την αφορούσαν και ίσως να μην τα επιδίωξε. Υπήρξαν πλευρές που στο πρόσωπο του Νικολαΐδη είδαν τον άνθρωπο που μάχεται τη βία γενικά και όχι τη βία μέσα στην επιχείρησή του. Είδαν τον άνθρωπο που επαναφέρει την ΑΕΚ στην ιστορία της (ποια ιστορία ακριβώς;) και της δίνει τη χαμένη λαϊκότητά της. Ολοι αυτοί τώρα αδυνατούν να καταλάβουν το νόημα του «supporters club». Δηλαδή μιας κατηγορίας οπαδών της ΑΕΚ που χάρη στο δυνατό πορτοφόλι τους θα απολαμβάνουν ιδιαιτέρων προνομίων σε σύγκριση με τους άλλους που αντέχουν μέχρι την αγορά ενός εισιτηρίου διαρκείας.

This is AEK. Οποιος έχει να πληρώσει θα έχει ένα λόγο παραπάνω, αν και θα παραμένει φίλαθλος-oπαδός σαν όλους τους άλλους. Μια ιδιόμορφη οπαδική ελίτ με πορτοφόλι που αντέχει συνδρομή 10.000 ευρώ για να γίνει μέλος του κλαμπ. Η αλήθεια είναι ότι ήταν πολλοί εκείνοι που τα δύο προηγούμενα χρόνια αγόραζαν εισιτήρια διαρκείας για να στηρίξουν την ομάδα, άσχετα με το αν είχαν τη διάθεση να πάνε στο γήπεδο. Τώρα καταλαβαίνουν ότι στήριξη με στήριξη έχει διαφορά.
Το ποδόσφαιρο είναι θέαμα και η ΠΑΕ επιχείρηση. Το να πουλάει η ΠΑΕ και λίγο από ιδεολογία το κάνει για να στηρίξει το προϊόν της. Οταν έρχεται η ώρα του ταμείου δεν μετράει ποιος είναι πιο ΑΕΚτσής, αλλά ποιος έχει το δυνατό πορτοφόλι.
Το ότι ο Ντέμης Νικολαΐδης πρωτοπορεί και στην εισαγωγή ταξικών διακρίσεων ανάμεσα στους οπαδούς της ΑΕΚ πιστοποιεί ότι ήταν ο πρώτος που αντιμετώπισε την ΠΑΕ ως αυτό που είναι πραγματικά. Μια ανώνυμη εταιρεία που πουλάει θέαμα και έχει σκοπό το κέρδος. Καθαρή εξήγηση είναι. Ορισμένοι με τη δράση τους κάποια χρόνια τώρα έβαζαν άθελά τους χίλια εννιακόσια είκοσι τέσσερα εμπόδια για να μη φαίνεται η πραγματικότητα.

Πόσα είπε ο μπαμπάς σου ότι δίνει η Βαλένθια;

Μου διαφεύγει περίπτωση στα καθ' ημάς που ο μπαμπάς αναλαμβάνει ρόλο μάνατζερ του ταλαντούχου γιου και ο γιος ολοκληρώνει πετυχημένα την ποδοσφαιρική του καριέρα.

Από τη στιγμή που ο Νέρι Καστίγιο εξέθεσε την άμυνα των Βραζιλιάνων, ο μπαμπάς πήρε φόρα και δεν μαζεύεται με τίποτα. Ανακαλύπτει προτάσεις μεγάλων ομάδων, ζητάει διπλασιασμό αποδοχών και συμπεριφέρεται θεωρώντας ότι ο γιος του έχει τοποθετηθεί πλέον στο κέντρο του ποδοσφαιρικού σύμπαντος. Το παθαίνουν συχνά αυτό οι... μπαμπάδες όταν διαπιστώνουν ότι ο κανακάρης τους ξεχωρίζει από τον σωρό. Ο ίδιος έχει μια δικαιολογία παραπάνω. Σε ηλικία 16 ετών πήρε το παιδί από την Ουρουγουάη και το έφερε να δοκιμαστεί στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τέτοια εμπιστοσύνη του είχε. Ακολούθησαν επτά χρόνια στον Ολυμπιακό και τώρα με την ομάδα του Μεξικού στο Κόπα Αμέρικα έφτασε η δικαίωση. Ο πατέρας Καστίγιο δεν ακουμπά στη γη. Μόλις προχθές ενημέρωσε τον γιο του ότι στον Ολυμπιακό έφτασε πρόταση από τη Βαλένθια ύψους περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ. Το δήλωσε ο Νέρι Καστίγιο σε μεξικάνικη εφημερίδα και σε μία ακόμα τοπική της Βαλένθια. Είναι από εκείνες τις προτάσεις για τις οποίες πρώτα ενημερώνεται ο μπαμπάς του παίκτη και μετά οι ομάδες στις οποίες υποτίθεται ότι απευθύνονται. Με τέτοια προσφορά είναι σχεδόν απίθανο να παραμείνει ο παίκτης στον Ολυμπιακό. Ανεξάρτητα από τις υπερβολές του μπαμπά-μάνατζερ, θα είναι άδικο για τον Νέρι Καστίγιο να συνεχίσει στο... άνυδρο ελληνικό πρωτάθλημα όταν του παρουσιάζονται τέτοιες προοπτικές. Από την ΠΑΕ δεν επιβεβαιώνουν την πληροφορία του μπαμπά. Από τη στιγμή που ήρθε ήδη μια πρόταση (Σαχτάρ), λογικό είναι να ακολουθήσουν κι άλλες. Μέχρι τώρα στο Κόπα Αμέρικα ο Καστίγιο λάμπει. Στη Σαχτάρ ήξεραν ήδη τι θα πει Καστίγιο από την κούρσα του στο Ντόνετσκ, όταν άφησε στο χορτάρι τρεις-τέσσερις αντιπάλους πριν σερβίρει έτοιμο γκολ στον Κωνσταντίνου. Στη Βαλένθια το ίδιο, όταν πήρε την μπαλιά του Τζόρτζεβιτς και ξέρανε τον Κανιθάρες. Ωστόσο, τα δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ φαντάζουν πολλά. Τόσα που, αν προσφερθούν, ο Σωκράτης Κόκκαλης θα τον συνοδεύσει ο ίδιος μέχρι το «Ελευθέριος Βενιζέλος», χωρίς να τον κακολογήσει κανένας.

Μπορεί ο Καστίγιο να μην πρόλαβε λόγω ηλικίας να σηκώσει τον Ολυμπιακό στις πλάτες του. Φέρνοντας όμως τόσα λεφτά στο ταμείο, θα πάρει θέση δίπλα στον «Τζόλε» ως ο πολυτιμότερος παίκτης των πρωταθλητών τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x