Γιώργος Χελάκης

Οι οπαδοί χειροκροτούν αλλά δεν... πληρώνουν (SportDay / Γιώργος Χελάκης)

Στην πρώτη προπόνηση των παικτών της ΑΕΚ συγκεντρώθηκαν περίπου 6.000 οπαδοί της ομάδας. Στην πρώτη προπόνηση του ΠΑΟΚ περίπου οι διπλάσιοι.

Κάποιος που δεν γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα ίσως νομίσει ότι ο ΠΑΟΚ θα έχει πολύ περισσότερο κόσμο στο γήπεδο απ' ό,τι η ΑΕΚ. Ισως του περάσει η σκέψη ότι ο Ριβάλντο και ο Αρουαμπαρένα μετράνε λιγότερο απ' όσο ο Λάκης με τον Βρύζα. Σκέψη λογική αλλά εκτός πραγματικότητας. Στον ΠΑΟΚ έχουν πουληθεί πάνω-κάτω 5.000 εισιτήρια διαρκείας και στην ΑΕΚ πάνω από είκοσι χιλιάδες.

Η διαπίστωση είναι εξαιρετικά προβληματική. Η διοίκηση του ΠΑΟΚ έχει αυτή τη στιγμή μεγάλη ανάγκη από οικονομική στήριξη. Το χειροκρότημα μπορεί να περιμένει. Δύο εξηγήσεις έρχονται πρόχειρα στον νου μ' αυτή την κατάσταση.

• Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έχουν πειστεί ότι είναι αδύνατον η λύση των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων να έλθει από τη δική τους συμμετοχή-επιβάρυνση. Θεωρούν ότι αυτό είναι δουλειά της πολιτείας που θα νομοθετήσει χαριστικές ρυθμίσεις και απαλλαγές.
• Η αγορά του εισιτηρίου διαρκείας είναι στενά συνδεδεμένη με την προσδοκία που έχει ο φίλαθλος για καλό θέαμα, ανταγωνιστική ομάδα και σπουδαίους ποδοσφαιριστές.

Οποια εξήγηση κι αν ισχύει ή ακόμα και οι δύο, δείχνουν από μια άλλη σκοπιά πόσο δυσεπίλυτο είναι το πρόβλημα του ΠΑΟΚ. Η πολυκοσμία στην Τούμπα κατά την πρώτη προπόνηση της ομάδας φανερώνει την εμπιστοσύνη του κόσμου στις καλές και αγαθές προθέσεις του Θοδωρή Ζαγοράκη. Αναγνωρίζει τη διάθεσή του να μπει μπροστά και να διεκδικήσει λύσεις για τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα. Ομως ο κόσμος αυτός θεωρεί ότι η λύση θα προκύψει ως αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στον Ζαγοράκη και το Ελληνικό Δημόσιο. Εχοντας δώσει πίστωση χρόνου αλλά και οβολό σε διάφορα διοικητικά σχήματα και «σωτήρες», οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έχουν κουραστεί. Θεωρούν ότι τέτοιου είδους προσπάθειες είναι ατελέσφορες αν δεν έρθει ο μέγας αιματοδότης: το κράτος.

Επί της ουσίας, δεν έχουν άδικο. Κάθε φορά που γίνεται γνωστό ότι αυξάνει ο αριθμός των πωληθέντων εισιτηρίων διαρκείας, τα τηλέφωνα της ΠΑΕ θα δονούνται από τις κλήσεις κάθε είδους πιστωτών που ζητούν τα λεφτά τους.

Οι εκκλήσεις για σωτηρία της αγαπημένης ομάδας δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Οι «αγανακτισμένοι» οπαδοί του Ηρακλή, αντί να συσπειρωθούν αναποδογυρίζοντας τα πορτοφόλια τους, πήγαν και κατέστρεψαν τα γραφεία της ΠΑΕ. Αντίδραση απαράδεκτη αλλά ενδεικτική μιας κατάστασης. Ο φίλαθλος όλο και πιο πολύ αντιλαμβάνεται τη σχέση του με την ομάδα ως σχέση πελάτη με επιχείρηση που πουλάει ένα συγκεκριμένο προϊόν. Πληρώνει για να απολαύσει το προϊόν. Οχι για να συντηρεί την παραγωγή του.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x