sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η «ακτινογραφία» του Big-5: Πού είναι δυνατοί και πού υστερούν;

Το sport-fm.gr βάζει κάτω τα δεδομένα για ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ & Άρη και καταγράφει τα δυνατά τους σημεία αλλά και τις αδυναμίες τους.

Η ώρα για τη σέντρα στη Stoiximan Super League πλησιάζει! Με η νέα σεζόν προ των πυλών, η μεταγραφική ενίσχυση των ομάδων της κατηγορίας εντείνεται, με τα φώτα να πέφτουν σε μεγάλο βαθμό στο λεγόμενο Big-5.

ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Άρης
έχουν ήδη μπει στο κλίμα ελέω των ευρωπαϊκών τους υποχρεώσεων, με τη μάχη του τίτλου τη νέα χρονιά αλλά και για την έξοδο στην Ευρώπη (για την οποία θα δοθούν μονάχα τέσσερα εισιτήρια) να προβλέπεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Το sport-fm.gr, λοιπόν, επιχειρεί να βάλει κάτω τα δεδομένα για τους πέντε... μεγάλους, καταγράφοντας πού είναι δυνατοί και πού υστερούν, λίγο πριν την πρεμιέρα της Σούπερ Λίγκας!

ΑΕΚ



Πού είναι δυνατή: Η νταμπλούχος έχει καταφέρει να πετύχει αξιοσημείωτο και παράλληλα δύσκολο. Να κρατήσει ΟΛΟΚΛΗΡΟ τον κορμό της από πέρυσι, με άπαντες βασικούς παίκτες να παραμένουν στο ρόστερ – τουλάχιστον για την ώρα.

Ακόμα και ο Πινέδα, για τον οποίον δαπανήθηκαν 6,5 εκατομμύρια ευρώ, παραμένει «κιτρινόμαυρος», με τον Ματίας Αλμέιδα να έχει τη χαρά να βλέπει ακόμα στο ρόστερ τους ποδοσφαιριστές στους οποίους βασίστηκε την περσινή, ονειρική χρονιά.



Ειδικά μεσοεπιθετικά η Ένωση... τρομάζει, με την προσθήκη των Πόνσε και Πισάρο να φέρνει ακόμη περισσότερα βέλη στη φαρέτρα του Πελάδο – η παρουσία του οποίου αποτελεί ένα ακόμη ατού για την ομάδα του, μετά τα όσα... μυθικά κατάφερε στην πρώτη του χρονιά στην Ένωση.

Πού υστερεί: Όσον αφορά στο ρόστερ, οι νταμπλούχοι έχουν πιθανότατα ένα από τα πιο πλήρη της ιστορίας τους, ωστόσο πάντοτε υπάρχει δυνατότητα για κάτι καλύτερο. Στο κέντρο της άμυνας, εκτός του εξαιρετικού Μουκουντί, υπάρχουν οι Βίντα και Μήτογλου, ωστόσο ίσως θα μπορούσε να γίνει μία ακόμη κίνηση για ποδοσφαιριστή που θα μπορούσε να αποτελέσει τον παρτενέρ του Καμερουνέζου.

Ενδιαφέρον συγκεντρώνει επίσης το πώς θα παρουσιάσει ο Αλμέιδα την ομάδα του σε μια χρονιά όπου θα υπάρχει η... γλυκιά δυσκολία της Ευρώπης. Κάτι που δεν υπήρχε πέρυσι, επιτρέποντας στον Αργεντινό να εστιάσει στις εγχώριες διοργανώσεις, με τρομερή, επιτυχία.

Παναθηναϊκός



Πού είναι δυνατός: Για τρίτη συνεχόμενη σεζόν ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς παραμένει ακλόνητος στον πάγκο, κάτι που είχε να συμβεί στον Παναθηναϊκό από το 2015, όταν και είχε πράξει κάτι αντίστοιχο ο Γιάννης Αναστασίου (που εντέλει απομακρύνθηκε τον Νοέμβριο).

Ο Σέρβος προπονητής έχει μετατραπεί σε... στρατηγό των «πρασίνων» και συνεχίζει να χτίζει το δικό του «τριφύλλι», όντας ένας από τους μακροβιότερους προπονητές της κατηγορίας.

Στα μεταγραφικά, οι ενέσεις ποιότητας με τις αποκτήσεις παικτών όπως ο Βιλένα και ο Τζούριτσιτς έχουν αρχίσει ήδη να αποφέρουν καρπούς, με την επιστροφή του Αϊτόρ να επιτρέπει στον Γιοβάνοβιτς να έχει στη διάθεσή του μία... πολυπληθή γραμμή κρούσης.



Η δε περσινή απώλεια του τίτλου του πρωταθλητή φαίνεται πως έχει πεισμώσει τον Παναθηναϊκό, που φέτος θα διεκδικήσει εκ νέου την πρωτιά.

Πού υστερεί: Η αποχώρηση του Κουρμπέλη καλύφθηκε, εντέλει, με την απόκτηση των Ζέκα και Αράο, συνεπώς πλέον η μοναδική θέση που αποτελεί ερωτηματικό είναι το δεξί άκρο της άμυνας. Εκεί υπάρχει ασφαλώς ο ανεβασμένος Βαγιαννίδης αλλά και ο Κώτσιρας, ωστόσο οι πράσινοι θέλουν έναν παίκτη τύπου... Μλαντένοβιτς, για να ανέβει ακόμη περισσότερο ο ανταγωνισμός.

Κι εδώ θα πρέπει να αναφερθεί η ίδια δυσκολία που θα κληθεί να αντιμετωπίσει και η ΑΕΚ φέτος. Οι «πράσινοι» επιστρέφουν σε ομίλους μετά από επτά χρόνια και η πραγματικότητα του «ματς Τετάρτη (ή Πέμπτη) και Σάββατο (ή Κυριακή)» θα μπει στην καθημερινότητα του συλλόγου, με τα καρπούζια στη μία μασχάλη να διπλασιάζονται...

Ολυμπιακός



Πού είναι δυνατός: Μετά από μία... τρελή σεζόν με μπόλικα προβλήματα, εντός κι εκτός γηπέδου, οι «ερυθρόλευκοι» δείχνουν να δουλεύουν εκ νέου ορθολογικά, έχοντας έναν αξιόλογο τεχνικό διευθυντή και έναν ορεξάτο προπονητή.

Το ρόστερ είναι αρκετά αλλαγμένο από πέρυσι, ωστόσο παραμένει σταθερή αξία κάτω από τα δοκάρι ο Πασχαλάκης, ενώ και το δεξί άκρο της άμυνας είναι καλυμμένο από τον εξαιρετικό Ροντινέι. Ο Φρέιρε δείχνει ικανός να σουλουπώσει το κέντρο των μετόπισθεν, την ώρα που μεσοεπιθετικά υπολείπονται μεν πινελιές, ωστόσο οι Μπιέλ, Φορτούνης και Σκάρπα υπόσχονται σπουδαίες στιγμές στους φίλους των Πειραιωτών.



Πού υστερεί: Κάθε αρχή και δύσκολη. Το να αποκτήσει ο Ολυμπιακός ομοιογένεια με νέο προπονητή και μπόλικους νέους ποδοσφαιριστές αποτελεί στοίχημα, με τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ να προσπαθεί να δημιουργήσει την πρώτη ομάδα της καριέρας του με την οποία θα κάνει πρωταθλητισμό.

Η αποχώρηση Ρέαμπτσιουκ αφήνει ένα μεγάλο κενό στα αριστερά, το σοβαρό θέμα του Χουάνγκ χαλάει τον προγραμματισμό όσον αφορά στη μεσαία γραμμή με τον Εμβιλά ήδη να έχει φύγει (με Αλεξανδρόπουλο-Έσε πάντως να αφήνουν μεγάλες υποσχέσεις), ενώ είναι σαφές πως πρέπει να υπάρξει ενίσχυση και στα εξτρέμ, πέραν του Μπρνιτς.

ΠΑΟΚ



Πού είναι δυνατός: Οι Θεσσαλονικείς προέρχονται από μία δύσκολη χρονιά και μετά το τέλος της, είδαν βασικά τους στελέχη ή και παίκτες που ήταν χρόνια στην ομάδα, να αποχωρούν (Αουγκούστο, Ίνγκασον, Ολιβέιρα, Μπίσεσβαρ, Ελ Καντουρί).

Σε ένα καλοκαίρι που μοιάζει μεταβατικό, ο Ραζβάν Λουτσέσκου εξακολουθεί να νιώθει σιγουριά κάτω από τη δοκάρια χάρη στον εξαιρετικό Κοτάρσκι, ενώ η εμπειρία των Εκόνγκ και Μπάμπα δύναται να νοικοκυρέψει αρκετά την άμυνα.

Προχωρώντας προς τα μπροστά, ο ενθουσιασμός και το... απρόβλεπτο του απίθανου Κωνσταντέλια αποτελεί πάντοτε ατού, με τον προπονητή του ΠΑΟΚ να ευελπιστεί πως η ομάδα του θα ξεκολλήσει και στην επίθεση με την έλευση του Σαμάτα – αρκεί ο Αφρικανός σέντερ φορ να βρει τα πατήματά του.



Πού υστερεί: Χρειάζονται ακόμα αρκετές πινελιές για να αποκτήσει ο «Δικέφαλος του Βορρά» αυτά που χρειάζεται για να γίνει ξανά ανταγωνιστικός. Το να μπει στα παπούτσι του Ίνγκασον ο Εκόνγκ δεν δείχνει και τόσο εφικτό, στα δεξιά της άμυνας δεν εντοπίζεται κάποια εξαιρετικά αξιόπιστη λύση, ενώ χρειάζεται χρόνος για να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η μεσαία γραμμή μετά τη φυγή του Αουγκούστο.

Στα δε άκρα της επίθεσης, υπάρχουν εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές (Α. Ζίβκοβιτς, Νάρεϊ, Τάισον), που όμως πρέπει να βρεθούν στην καλή τους μέρα για να κάνουν τη διαφορά....

Άρης



Πού είναι δυνατός: Για ένα ακόμη καλοκαίρι έγιναν μπόλικες μεταγραφές, ωστόσο είναι σημαντικό που συνεχίζει στον πάγκο ο Απόστολος Τερζής, ο άνθρωπος που ξέρει καλύτερα την ομάδα αυτή τη στιγμή.

Μπορεί να αποχώρησαν μερικοί βασικοί ποδοσφαιριστές όπως ο Γκαρσία, ο Μαζικού και ο Ιτούρμπε, ωστόσο οι σημαντικότατοι Μπράμπετς, Νταρίντα και Πάλμα συνεχίζουν, για την ώρα, πλαισιωμένοι από μερικούς εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές.

Η έλευση των Μοντόγια, Ματαρίτα και Φεράρι επιτρέπει στον Τερζή να φτιάξει μία δυνατή γραμμή στα μετόπισθεν, μπροστά από τον Κουέστα, ενώ και στα χαφ βλέπουμε μπόλικες επιλογές μετά και την απόκτηση των Ζιλ, Τζούρασεκ και Πάβιτσιτς.



Πού υστερεί: Για μία ακόμη σεζόν, ο Άρης προχωρά σε δεκάδες μεταγραφές, κάτι που δυσκολεύει την επίτευξη ομοιογένειας για την ομάδα του Τερζή.

Χρειάζεται χρόνος για να δέσουν οι «κίτρινοι», που έχουν μπροστά τους μία πολύ δύσκολη σεζόν, κατά την οποία θα πρέπει να πλασαριστούν στην τετράδα ή να κατακτήσουν το Κύπελλο για να βγουν εκ νέου στην Ευρώπη.

Κοιτάζοντας την επιθετική γραμμή, με τον Γκρέι εκτός πλάνων, αποτελεί στοίχημα η απόκτηση του, έμπειρου μεν από το κορυφαίο επίπεδο, όχι παραδοσιακού γκολτζή δε, Μορόν. Ενδεικτικά, ο Ισπανός έχει να σημειώσει διψήφιο αριθμό γκολ σε μία χρονιά από τη σεζόν 2019/20...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x