Fight Club - Στα χαρακώματα

FC: Η δύναμη της «άγνοιας κινδύνου»

Το ένα και μοναδικό πλεονέκτημα του Παναθηναϊκού ενόψει του πέμπτου ματς στη Βαρκελώνη, είναι ότι δεν έχει τίποτα απολύτως να χάσει, σε αντίθεση με τους γηπεδούχους.

Κέρδισε η Μπαρτσελόνα ή έχασε ο Παναθηναϊκός το βράδυ της Πέμπτης; Δεν έχει και μεγάλη σημασία βέβαια, αλλά στα δικά μου μάτια μάλλον το δεύτερο συνέβη. Η Μπαρτσελόνα ήταν καλύτερη από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό και καμία αμφιβολία δεν υπάρχει για το τελικό αποτέλεσμα, αλλά αν δει κανείς προσεκτικά το παιχνίδι και το τελικό σκορ, δεν έκανε ουσιαστικά κάτι παραπάνω απ’ ό,τι έκανε στα προηγούμενα τρία ματς. Η άμυνά της ήταν πολύ σφιχτή - όπως ήταν σε όλη τη σειρά των αγώνων - και η επίθεσή της δεν έκανε την υπέρβαση σε σχέση με τους πόντους που έβαζε κατά μέσο όρο στα προηγούμενα τρία ματς. Ο Παναθηναϊκός λοιπόν ήταν αυτός που υστέρησε επιθετικά και έχασε με την καθαρή διαφορά των 10 πόντων, παρόλο που αμυντικά έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει.

Φυσικά και η Μπαρτσελόνα βρήκε λύσεις αυτή τη φορά από διάφορους παίκτες. Αλίμονο να μην έβρισκε! Μια ομάδα με την δική της ποιότητα και το δικό της βάθος, δεν γίνεται να στηρίζεται αποκλειστικά στον Ναβάρο, ούτε θα μένουν άποντοι οι υπόλοιποι (εξαιρείται ο Σάδα για πολύ ειδικούς λόγους... ). Την πλήγωσε φυσικά ο τραυματισμός του Μάικλ αλλά δεν τη διέλυσε - η ζωή συνεχίζεται για όλους, ειδικά για μια τέτοια ομάδα. Κι όμως, ακόμα και στην βραδιά όπου ο Πασκουάλ είδε πολλούς και διάφορους να προσφέρουν πόντους σε κρίσιμα σημεία, πέρα από τον Ναβάρο, τον Τόμιτς και τον Σάρας (10 ο Χουέρτας, 8 με δυο τρίποντα ο Λόρμπεκ, 5 ο Ίνγκλις, 7 ο Τζαβάι), με το ζόρι έφτασε στους 70 πόντους.

Ούτε η ζώνη της Μπάρτσα έκρινε τη νίκη. Η αστοχία των παικτών του Παναθηναϊκού ήταν αυτό που καταδίκασε την ομάδα. Όταν έχεις 5/23 τρίποντα εντός έδρας (και τα 2-3 έχουν μπει στο τέλος), πολλά εκ των οποίων ήταν αμαρκάριστα ή βγήκαν μέσα από σύστημα και δεν ήταν εκτός λογικής, τότε δικαίως χάνεις - με μια συμπαθητική ευστοχία, με δυο τρίποντα στη ροή του αγώνα και όχι στο τελευταίο λεπτό όπου το ματς δεν γυρίζει, θα βλέπαμε ενδεχομένως εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Με «αν και εφόσον» όμως δεν γράφεται η ιστορία, παρά μόνο τα σενάρια. Αυτό το παιχνίδι τελείωσε, η Μπαρτσελόνα δεν είναι πια με την πλάτη στον τοίχο, αλλά ξανάγινε το φαβορί για να προκριθεί στο final - four, έχει το πέμπτο παιχνίδι στο σπίτι της και τα προγνωστικά υπέρ της. Έχει την έδρα, τον κόσμο, την ποιότητα, την εμπειρία να διαχειριστεί την κρισιμότητα ενός τέτοιου ματς. Και ο Παναθηναϊκός από την άλλη δεν έχει τίποτα απ’ όλα αυτά. Ούτε την εμπειρία, ούτε το ρόστερ, ούτε την έδρα πλέον, ούτε τίποτα. Μόνο ένα πράγμα έχει, που δεν έχει η Μπαρτσελόνα: τίποτα απολύτως να χάσει.

Αν η Μπαρτσελόνα προκριθεί στο final - four, θα είναι το «φυσιολογικό», αυτό που φάνταζε ως φυσιολογικό από τότε που κλείδωσε αυτό το ζευγάρωμα. Κανείς δεν θα το υποδεχτεί με έκπληξη, κανείς δεν θα μείνει με το στόμα ανοιχτό και όλοι θα πουν ότι η ομάδα που ήταν η καλύτερη και σταθερότερη όλη τη χρονιά, πάει στο Λονδίνο ως φαβορί. Ο Παναθηναϊκός όμως αουτσάιντερ ήταν και αουτσάιντερ ξανάγινε το βράδυ της Πέμπτης, αφού το μικρό προβάδισμα που απέκτησε το βράδυ της Τρίτης το πέταξε στα σκουπίδια. Αυτό είναι και το μεγάλο του όπλο ενόψει του πέμπτου ματς. Η άγνοια κινδύνου, το «δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε», το «δεν “πρέπει” να κερδίσουμε», όπως έπρεπε στο δεύτερο ματς του ΟΑΚΑ.

Κώστας Βαϊμάκης

www.fightclub.gr

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x