Fight Club - Στα χαρακώματα

FC: Μονακό, το νέο ποδοσφαιρικό Ελντοράντο

Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ είναι ο τελευταίος στη λίστα των «είδα φως και μπήκα» μεγαλομέτοχος-ξεπλένης του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Αγαπητέ Ντμίτρι,

Σου απευθύνω αυτή την επιστολή εκ μέρους των φιλάθλων που βαρέθηκαν οι ομάδες-πλυντήρια μαύρου χρήματος να αποθέωνονται σαν τα next best things της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής σκηνής.

Είσαι 47 ετών κι ανήκεις κι εσύ σ’ αυτή την τυχερή γενιά των Ρώσων αρπακτικών που βρέθηκαν γύρω στα 30 τους στην ευτυχή θέση να επωφεληθούν από το ξεπούλημα που έκανε τη δεκαετία του ‘90 ο ανεκδιήγητος Γιέλτσιν στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας. Από εκεί ξεπήδησαν επίσης ο Αμπράμοβιτς, ο Ουσμάνοφ, ο Κερίμοφ και τόσοι άλλοι οι οποίοι, αφού έγιναν δισεκατομμυριούχοι μέσω του ολιγωπωλίου, αποφάσισαν να βάλουν αρκετά από τα κέρδη τους στο «αγνό πλυντήριο της μπάλας».

Εσύ συγκεκριμένα φτιάχτηκες με την Uralkali. Βιομηχανία παραγωγής λιπάσματος από ποτάσα. Από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, το 2011 μόνο κατέγραψε καθαρά κέρδη 1,2 δισ. δολαρίων. Από νωρίς άρχισες να μην ξέρεις τι να τα κάνεις τόσα λεφτά και που να τα κρύψεις. Το 2010 αγόρασες το 9.7% της Τράπεζας Κύπρου (πρόλαβες άραγε φέτος να τα σηκώσεις προτού σε βρει το κακό;...) μέσω της offshore Odella Resources και τον Δεκέμβριο του 2011 αγόρασες το 66% των μετοχών της Μονακό, σε τιμή που ουδέποτε ανακοινώθηκε.

Φέτος τον Απρίλιο, επειδή είσαι και μεγάλη καρδιά και φιλεύσπλαχνος πατέρας, είπες να δώσεις άλλα 120 εκατομμυριάκια ευρώ για να πάρεις δώρο τον Σκορπιό στην κορούλα σου. Πλέον, τον τελευταίο μήνα είσαι μέρα παρά μέρα στα αθλητικά πρωτοσέλιδα: Μία γιατί πρόσφερες 60εκ. ευρώ στην Ατλέτικο για τον Φαλκάο κι άλλα 40 στον ίδιο για τετραετές συμβόλαιο. Άλλη μία γιατί σκέφτεσαι να πάρεις προπονητή τον Μαντσίνι ή τον Μπενίτεθ. Μια τρίτη γιατί θα χτυπήσεις, λέει, Τέβεζ, Μουτίνιο, Σακό, Ν’Κουλού και Μενέζ.

Και γιατί να μην κάνεις ό,τι γουστάρεις; Γιατί όχι, αλήθεια; «Η νέα αυτοκρατορία δημιουργείται», έτσι δεν γράφουν όλοι; Έτσι δεν ετοιμάζονται να σε πλευρίσουν διάφοροι παρατραχάμενοι μπας και τους πετάξεις κανά κοκκαλάκι; Εκεί, πλάι στις μαρίνες, στο κρατίδιο-συνώνυμο της φοροδιαφυγής. Να, μα το Θεό ρε Ντμίτρι, προσπάθησε να κρύψεις τα λεφτά σου σ’ όποιον κάδο μπορείς. Βάλτον στους 90 βαθμούς, στο πρόγραμμα για τα ευαίσθητα, βάλε πιο έντονο στύψιμο, δεν ξέρω τι θα κάνεις, ούτε με απασχολεί. Προσέλαβε, αν θες, και τον Αγουέρο να σου βαράει παλαμάκια ή τον Τζάκσον Μαρτίνεζ να χορεύει καστανιέτες για να διασκεδάζεις.

Ένα μόνο μην προσπαθείς: Να μας πείσεις ότι όλα αυτά τα κάνεις από αγάπη για το ποδόσφαιρο κι ότι πρόκειται για «επένδυση». Την βλέπουμε την μπουγάδα σου κι από δω που είμαστε...

Γιάννης Τσαούσης

www.fightclub.gr

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x