Fight Club - Στα χαρακώματα

FC: Όταν τα «καντάρια μπάλας» γίνανε αμπέρ

Το ηλεκτροσόκ που προκαλεί η αλλαγή ενός προπονητή, μπορεί να είναι από γαργάλημα μέχρι αβάσταχτος πόνος για την ίδια την ομάδα.

Ο Ζαρντίμ ακόμα όπου βρεθεί κι όπου σταθεί αναρωτιέται για ποιο λόγο έφυγε από την ομάδα. Ο Λίνεν εξέφρασε πάνω - κάτω τις ίδιες απορίες με λίγο πιο οργισμένη διατύπωση. Ο Φάμπρι πήρε το αμαξάκι του κι επέστρεψε οδικώς στην Ισπανία, προφανώς για να καθαρίσει το μυαλό του και να σκεφτεί γιατί τον έδιωξαν τρεις αγώνες πριν τελειώσει η σεζόν και τι είχε να κερδίσει η ομάδα αλλάζοντας προπονητή σ’ αυτό το χρονικό σημείο. Όλα αυτά, προφανώς γίνονται στη λογική του ηλεκτροσόκ των αποδυτηρίων και του κατευνασμού των γκρινιάρηδων οπαδών, που λειτουργούν συχνά σαν θεατές του Κολοσσαίου και θέλουν τους προπονητές να φαγώνονται σαν Χριστιανοί από τα λιοντάρια. Μόνο που όταν ο οπαδός γίνεται Λιοντάρι, τότε μπορεί να κατασπαράξει και την ομάδα την ίδια πέρα από τον εκάστοτε προπονητή.

Τι κέρδισε πρακτικά ο Ολυμπιακός από την αλλαγή προπονητή; Τίποτα! Το πρωτάθλημα το είχε ήδη εξασφαλισμένο, από το Europa αποκλείστηκε πανηγυρικά, έναν παίκτη έφερε ο Μίτσελ ο οποίος είναι στα δικαστήρια με την ομάδα του και δεν μπορεί να παίξει και όσο για το κύπελλο, ακόμα κι αν το κατακτήσει ο Ολυμπιακός, κανείς δεν μπορεί να πει ότι με τον Ζαρντίμ θα το έχανε. Κατά τα λοιπά δεν έχουν δει οι φίλοι του Ολυμπιακού και καμιά φοβερή μπάλα με τον Μίτσελ στον πάγκο, οι γιούχες εξακολουθούν να ακούγονται κι αν εξαιρέσουμε την μονιμοποίηση του Βλαχοδήμου στο βασικό σχήμα, άλλη αλλαγή δεν υπάρχει. Τι κέρδισε πρακτικά ο Παναθηναϊκός από την απομάκρυνση Φάμπρι; Τίποτα! Απλά έβαλε ακόμα ένα καρφί στο φέρετρο του ευρωπαϊκού του αποκλεισμού με την ισοπαλία με τον Πανιώνιο, ο Γιάννης Αλαφούζος με τους συνεργάτες του πρέπει να σπάσουν το κεφάλι τους για να δουν πώς θα βγει η επόμενη χρονιά χωρίς τα έσοδα του Europa και η ομάδα πάει στο «Καραϊσκάκης» με άλλον προπονητή, άλλο σύστημα (που ήταν αυτό που έπαιζαν και επί Ρότσα αλλά διαφορετικό απ’ αυτό που έπαιζαν επί Φάμπρι) για να παίξουν τα ρέστα τους, αλλά ξέρουν ότι αφενός το διπλό στο Φάληρο είναι πολύ δύσκολο να έρθει κι αφετέρου ότι ακόμα κι αν το πετύχουν, πάλι δύσκολα προλαβαίνουν να τερματίσουν πέμπτοι.

Τι θα κερδίσει η ΑΕΚ από την αποπομπή του Λίνεν; Θα δείξει, ανάλογα με το αποτέλεσμα του αγώνα με τον Πανθρακικό. Αν κερδίσει, θα λέμε για «κατάθεση ψυχής» και «παλικαρίσια εμφάνιση», για «τα παλικάρια του Κολοσσού Τραϊανού» και την «καρδιά του Πρωταθλητή Ευρώπης που ενέπνευσε τα πιτσιρίκια». Και όλο αυτό θα είναι πολύ επικό και ωραίο. Αν όμως χάσει, τι θα λέμε; Και - κυρίως - τι θα λένε όλοι αυτοί, που ούρλιαζαν «να φύγει ο Λίνεν εδώ και τώρα!», ο ίδιος Λίνεν που παρέλαβε την ομάδα στο χείλος του γκρεμού και στον πάτο της βαθμολογίας και είχε μια αξιοπρεπή συγκομιδή βαθμών, τέτοια που να της επιτρέπει να κρατά στα χέρια της την παραμονή της στην κατηγορία;

Αν οι αλλαγές στους πάγκους γίνονται με γνώμονα το καλό της ομάδας και την αγωνιστική βελτίωση, τότε έχει μια κάποια ποδοσφαιρική λογική. Αν όμως γίνονται για να σταματήσουν να φωνάζουν οι οπαδοί και να ικανοποιηθούν που «ακούστηκε η φωνή τους», να ξέρουν στις διοικήσεις ότι ο οπαδός είναι ένα αδηφάγο πλάσμα που δεν χορταίνει ποτέ την πείνα του για φάγωμα προπονητών (και παικτών επίσης) και μυρίζεται το αίμα σαν καρχαρίας στον ωκεανό. Και επίσης ότι αν νιώσει τόσο δυνατός που μπορεί να ανεβοκατεβάζει ποδοσφαιρικούς «Υπουργούς», κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα μπορεί να θελήσει να κάνει το ίδιο και με τους «Πρωθυπουργούς».

Κώστας Βαϊμάκης

www.fightclub.gr

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x