sport-fm.gr ΘΕΜΑ

NBA Playoffs Review: Ποιος δεν φοβάται τους… έβδομους Λέικερς;

Διαβάστε στο δεύτερο μέρος των preview του πρώτου γύρου των playoffs για το σούπερ ζευγάρι Σανς-Λέικερς, τη μάχη Γιόκιτς-Λίλαρντ αλλά και τα φαβορί Σίξερς και Τζαζ.

NBA Playoffs Review: Ποιος δεν φοβάται τους… 7ους Λέικερς;

Λίγες ώρες έμειναν για το πρώτο τζάμπολ των playoffs στο ΝΒΑ και τα πράγματα σοβαρεύουν. Στο δεύτερο μέρος της ανάλυσης των ζευγαριών του πρώτου γύρου από το sport-fm.gr (διαβάστε το πρώτο εδώ) εστιάζουμε στο σπουδαίο ζευγάρι των Σανς με τους Λέικερς, στην τιτανομαχία Γιόκιτς-Λίλαρντ, αλλά και στα φαβορί Σίξερς και Τζαζ απέναντι στους ερχόμενους με… φόρα Γουίζαρντς και Γκρίζλις αντίστοιχα.

Φίνιξ Σανς-Λος Άντζελες Λέικερς

Οι Σανς έκαναν μια σπουδαία σεζόν, επέστρεψαν στα playoffs μετά από έντεκα χρόνια και έφτασαν μια νίκη από το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ (51-21), αλλά η μοίρα τα έφερε να βρίσκουν μπροστά τους στον πρώτο γύρο τους πρωταθλητές και μοιραία να είναι αουτσάιντερ.

Το Φίνιξ σημείωσε εντυπωσιακή πρόοδο υπό τον Μόντι Γουίλιαμς, που δημιούργησε μια ομάδα με αξιοθαύμαστη ισορροπία μεταξύ άμυνας (έκτη καλύτερη με 110,4 πόντους ανά 100 κατοχές) και επίθεσης (έκτη καλύτερη με 116,3 πόντους ανά 100 κατοχές). Ο Κρις Πολ σε μια από τις τελευταίες του απόπειρες να κατακτήσει πρωτάθλημα πλαισίωσε ιδανικά τον «καυτό» Ντέβιν Μπούκερ, που έκανε την πιο ώριμη σεζόν της καριέρας τους. Οι ΝτιΆντρε Έιτον και Κάμερον Τζόνσον φαίνεται πως θα επιστρέψουν εγκαίρως για τα playoffs για τους Σανς, που κέρδισαν τα δύο από τα τρία ματς της regular season απέναντι στους Λέικερς.

NBA Playoffs Review: Ποιος δεν φοβάται τους… 7ους Λέικερς;

Όμως και πάλι οι Λέικερς θεωρούνται φαβορί. Λεμπρόν Τζέιμς και Άντονι Ντέιβις έπαιξαν σε μόλις 45 και 36 ματς αντίστοιχα φέτος, αλλά επέστρεψαν πάνω στην ώρα από τους τραυματισμούς τους. Αν είναι υγιείς οι πρωταθλητές μοιάζουν να έχουν τον πρώτο λόγο. Και παρότι Ραζόν Ρόντο και Ντουάιτ Χάουαρντ πρόσφεραν πολλά στα περσινά playoffs, οι Ντένις Σρέντερ και Αντρέ Ντράμοντ μπορούν να προσφέρουν ανάλογα καλή πλαισίωση. Παρά τα προβλήματά τους, οι πρωταθλητές είχαν την καλύτερη άμυνα στη λίγκα με μόλις 106,8 πόντους παθητικό ανά 100 κατοχές, ενώ η 24η θέση τους στο offensive rating (με 109,8 πόντους ανά 100 κατοχές) μάλλον αποδίδεται στη σταθερά γεμάτη injury list τους.

Πρόβλεψη: Οι Σανς είναι εξαιρετικοί, αλλά και πολύ άτυχοι. Αν δεν υπάρξουν απρόοπτα με τραυματισμούς, οι Λέικερς έχουν το know-how για να προκριθούν με ένα 4-2.

Ντένβερ Νάγκετς-Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς

Δύο χρόνια μετά την επική τους αναμέτρηση στα ημιτελικά της Δύσης που κρίθηκε στο νήμα σε Game 7, οι δύο ομάδες ανταμώνουν και πάλι. Οι Νάγκετς καθοδηγούμενοι από τον Νίκολα Γιόκιτς που έκανε σεζόν MVP χωρίς να χάσει παιχνίδι είχαν εντυπωσιακή σταθερότητα. Η απώλεια του Τζαμάλ Μάρεϊ με σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο στερεί τον δεύτερο επιθετικό πόλο που έλαμψε στα περσινά playoffs, ωστόσο η θεαματική βελτίωση του Μάικλ Πόρτερ Τζούνιορ και η προσθήκη του Άαρον Γκόρντον φέρνουν συμπαραστάτες για τον Σέρβο σέντερ στη front line. Η κατάσταση των Μόντε Μόρις και Γουίλ Μπάρτον που ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς θα παίξει ρόλο για την αμυντική ισορροπία στην περιφέρεια, αφού ο… τίμιος Φακούντο Καμπάτσο δεν μπορεί να τους μαρκάρει όλους και να περιορίσει την ομάδα που σουτάρει σαν τρελή από μακριά (το 44,8% των σουτ του Πόρτλαντ είναι τρίποντα και έχει 15,7 εύστοχα ανά αγώνα με 38,5%).

NBA Playoffs Review: Ποιος δεν φοβάται τους… 7ους Λέικερς;

Οι Μπλέιζερς κέρδισαν στο νήμα μια θέση στα playoffs και απέφυγαν την ταλαιπωρία των play in, αλλά μάλλον απογοήτευσαν με την εν γένει πορεία τους. Αν και ήταν η δεύτερη επίθεση της λίγκας με 117,1 πόντους ανά 100 κατοχές, ήταν ταυτόχρονα και δεύτεροι από το τέλος στην άμυνα με παθητικό 115,3 πόντους ανά 100 κατοχές. Το overdribbling είναι ένα ακόμη ζήτημα, καθώς το Πόρτλαντ ήταν τελευταίο σε πάσες και ασίστ σε όλο το ΝΒΑ. Λίλαρντ και ΜακΚόλουμ έχουν το ταλέντο, βοηθούμενοι και από τους Νόρμαν Πάουελ και Καρμέλο Άντονι, να πληγώσουν την περιφερειακή άμυνα των Νάγκετς. Όμως οι Νούρκιτς και Καντέρ δεν πείθουν πως μπορούν να περιορίσουν τη δράση του ασταμάτητου Γιόκιτς, που είναι πρώτος σε πόντους, ριμπάουντ, ασίστ και κλεψίματα για το Ντένβερ.

Πρόβλεψη: Παρά την έλλειψη του Μάρεϊ, οι Νάγκετς είναι πολύ πιο ισορροπημένη ομάδα από τους Μπλέιζερς. Ο Λίλαρντ θα το παλέψει, αλλά μια πρόκριση με 4-2 για το Ντένβερ φαντάζει το πιο ρεαλιστικό σενάριο. Εκτός κι αν ο Dame τα βάζει από το κέντρο και έχει άλλη άποψη.

Φιλαδέλφεια 76ερς-Γουάσινγκτον Γουίζαρντς

Μετά το περσινό τους «σκούπισμα» από τους Σέλτικς στον πρώτο γύρο, οι Σίξερς δείχνουν πιο αποφασισμένοι κι έτοιμοι από ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια για μια πορεία στα playoffs αντάξια του ταλέντου τους. Απέναντί τους όμως έχουν την ομάδα που έφτασε με τη μεγαλύτερη φόρα στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν.

Ο Ντοκ Ρίβερς απέτυχε παταγωδώς στους Κλίπερς, αλλά χωρίς φοβερές προσθαφαιρέσεις παρά μόνο πινελιές μεταμόρφωσε την Φιλαδέλφεια από underachiever σε ομάδα που γεννά προσδοκίες ακόμη και τίτλου. Έπιασαν την κορυφή της Ανατολής για πρώτη φορά μετά την εποχή… Άιβερσον (2001) με αφετηρία τη δεύτερη καλύτερη άμυνα στο ΝΒΑ (107 πόντους ανά 100 κατοχές). Ο Τζοέλ Εμπίντ έκανε σεζόν για MVP (αν και μάλλον θα χάσει το βραβείο από τον Νίκολα Γιόκιτς), ο Μπεν Σίμονς συμβιβάστηκε πλέον απόλυτα με το ρόλο το αμυντικού εξολοθρευτή, ο Τομπάιας Χάρις έκανε μια μεστή σεζόν και οι Σεθ Κάρι, Σέικ Μίλτον, Φουρκάν Κορκμάζ και Ντάνι Γκριν πρόσφεραν συνέπεια στον βραχνά του μακρινού σουτ. «Κλειδί» όχι τόσο για τη σειρά όσο για την τύχη των Σίξερς σε βάθος playoffs θα είναι η σταθερότητά τους στο τρίποντο. Πέρσι κατρακύλησαν από το 36,8% της regular season στο 26,4% στα playoffs και φέτος αν πέσουν πολύ από το 37,4% της κανονικής περιόδου θα το πληρώσουν. Αν όχι στον πρώτο γύρο, στους επόμενους…

NBA Playoffs Review: Ποιος δεν φοβάται τους… 7ους Λέικερς;

Οι Γουίζαρντς ήταν από όλους ξεγραμμένοι όταν έξι εβδομάδες πριν το τέλος της regular season ήταν στο 17-32, «χτυπημένοι» από κορωνοϊό, τραυματισμούς και έλλειψη χημείας. Όμως ακολούθησε ένα εντυπωσιακό 17-6, που τους έφερε στα play in και μέσω αυτών (με μια ήττα από Σέλτικς και μια νίκη επί Πέισερς) στα playoffs. Αν ο ρέκορντμαν των τριπλ-νταμπλ Ράσελ Γουέστμπρουκ εμφανιστεί επιτέλους ώριμος στην crunch time και ο (δεύτερος σκόρερ του ΝΒΑ, πίσω από τον Στεφ Κάρι) Μπράντλεϊ Μπιλ πάρει ξανά το όπλο του δείχνοντας να καλά μετά τον τραυματισμό του, η Γουάσινγκτον θα είναι ανταγωνιστική. Πάντως η έλλειψη παίκτη στο «5» που θα κοιτάξει στα μάτια τον Εμπίντ, αλλά και η ενδέκατη χειρότερη άμυνα στη regular season δεν αφήνουν πολύ αισιόδοξα μηνύματα.

Πρόβλεψη: Οι Σίξερς δεν θα πληγωθούν από τους αριθμούς των Γουέστμπρουκ και Μπιλ και ποντάροντας στη σκληράδα και τους αυτοματισμούς τους θα περάσουν εύκολα, με 4-1.

Γιούτα Τζαζ-Μέμφις Γκρίζλις

Ένα από τα λίγα ζευγάρια με τόσο ξεκάθαρο φαβορί. Οι Τζαζ είχαν... εκνευριστική σταθερότητα και για πρώτη φορά μετά από 23 χρόνια, από εποχής Στόκτον και Μαλόουν δηλαδή, ήταν πρώτοι στη Δύση (αλλά και όλο το ΝΒΑ) με 52-20. Οι Γκρίζλις είναι άξιοι που έφτασαν σε play in πετώντας εκτός δύο βαριές «φανέλες» αλλά ομάδων σε πτώση (Σπερς αρχικά και Γουόριορς τα ξημερώματα), αλλά… ως εδώ.

Ο Κουίν Σνάιντερ συνέχισε το εξαιρετικό έργο του (από το 2014) στη Γιούτα παρουσιάζοντας μια ΟΜΑΔΑ με διάγραμμα που έχει διαρκώς ανοδική πορεία. Οι ρόλοι είναι ξεκάθαροι, με τον Μάικ Κόνλεϊ «εγκέφαλο», τον Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς «ελεύθερο σκοπευτή», τον Ρούντι Γκομπέρ «σκιάχτρο», τον Τζο Ινγκλς facilitator και τον Ντόνοβαν Μίτσελ ηγέτη και συχνά βαρόμετρο. Οι «μορμόνοι» είχαν την τρίτη καλύτερη άμυνα (με 107,5 πόντους ανά 100 κατοχές) και τέταρτη καλύτερη επίθεση (με 116,5 πόντους ανά 100 κατοχές), ενώ μεταξύ άλλων παρασήμων ήταν πρώτοι σε τρίποντα (16,7 ανά αγώνα) και τέταρτοι σε ευστοχία σε αυτά (38,9%). Αν δείξουν επιτέλους και χαρακτήρα, όχι όπως πέρσι που αποκλείστηκαν από τους Νάγκετς αν και βρέθηκαν στο 3-1, έχουν αναμφίβολα τον πρώτο λόγο.

NBA Playoffs Review: Ποιος δεν φοβάται τους… 7ους Λέικερς;

Οι Γκρίζλις έκαναν υπέρβαση και μόνο φτάνοντας στα playoffs. H τρίτη ομάδα σε ασίστ στο ΝΒΑ με 26,9 ανά αγώνα είναι ένα από τα πιο ελκυστικά σύνολα στο πρωτάθλημα, κυρίως χάρη στον Τζα Μοράντ που έκανε τον… Μάικ Κόνλεϊ να ξεχαστεί γρήγορα από τους φίλους των «αρκούδων». Πάντως το Μέμφις θα χρειαστεί πολλή βοήθεια από τον Ντίλον Μπρουκς, τον Γιόνας Βαλαντσιούνας και τους ρολίστες, αλλά και να δώσει βάση στην καλή του άμυνα (έβδομη στο ΝΒΑ με 110,5 πόντους ανά 100 κατοχές) για να έχει μια κάποια, έστω και αμυδρή, ελπίδα να διεκδικήσει κάτι.

Πρόβλεψη: Οι Τζαζ θα επιβεβαιώσουν τα προγνωστικά και με κεκτημένη ταχύτητα θα περάσουν με 4-1 ή ακόμη και με «σκούπα» πάνω από τους Γκρίζλις, που μοιάζουν ευχαριστημένοι και μόνο που έφτασαν στα playoffs.

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x