sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τρία φαβορί και μία… ντερμπάρα: Οι προβλέψεις του πρώτου γύρου για την Ανατολή στο ΝΒΑ!

Τα playoffs του ΝΒΑ είναι προ των πυλών και το sport-fm.gr παρουσιάζει τις προβλέψεις του για τα ζευγάρια του πρώτου γύρου, ξεκινώντας από την Ανατολή!

Η ώρα που όλοι περιμέναμε, έφτασε!

Η αυλαία της κανονικής διάρκειας του ΝΒΑ έπεσε προ ολίγων ημερών, η ενδιάμεση φάση των play in ολοκληρώθηκε, και όλα είναι έτοιμα πλέον για το τζάμπολ των playoffs.

Η δράση ξεκινάει από τον πρώτο γύρο, όπου τα πράγματα είναι σχετικά πιο ξεκάθαρα, αν και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν αναμένονται… εκπλήξεις!

Τo sport-fm.gr σας παρουσιάζει, επομένως, τις δικές του προβλέψεις για αυτά τα πρώτα ζευγάρια, ξεκινώντας από την Ανατολή, όπου υπάρχουν τρία ζευγάρια με ξεκάθαρο φαβορί και ένα απολύτως μοιρασμένο.

Μιλγουόκι Μπακς (58-24) – Μαϊάμι Χιτ (44-38)


NBA: Οι προβλέψεις για τα ζευγάρια της Ανατολής

Το πρώτο ζευγάρι της Ανατολής έχει πολύ μεγάλο φαβορί, αλλά και… ερωτηματικά. Οι Μιλγουόκι Μπακς ολοκλήρωσαν άλλη μία απίθανη σεζόν, τερματίζοντας με το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ. Ο υποψήφιος MVP Γιάννης Αντετοκούνμπο μαζί με τους τρομερούς Χόλιντεϊ, Λόπεζ και Πόρτις κράτησαν την ομάδα πολύ ψηλά παρά την ελάχιστη συνεισφορά του πολύπαθου Κρις Μίντλετον, με αποτέλεσμα οι Μπακς να ξεκινούν τα playoffs ως ένας από τους μεγάλους διεκδικητές του πρωταθλήματος.

Η επίθεση της ομάδας του Γιάννη η αλήθεια είναι πως δεν εντυπωσιάζει. Οι Μπακς είναι μόλις 15οι στο offensive rating (114.3 πόντοι ανά 100 κατοχές), κάτι που σίγουρα ωστόσο επηρεάζεται από την εκτεταμένη απουσία του Μίντλετον, ο οποίος πιθανότατα θα ανεβάσει στροφές στα playoffs. Από την άλλη, η ομάδα του Μιλγουόκι είναι elite αμυντικά, δεχόμενη μόλις 110.9 πόντους ανά 100 κατοχές, επίδοση που είναι η τέταρτη καλύτερη στη λίγκα. Έχουν εμπειρία και μεγάλη θέληση για τον τίτλο, και αν καταφέρουν να πάρουν επιθετικές βοήθειες από τον Μίντλετον, έχουν όλα τα φόντα για να φτάσουν ως το τέλος του δρόμου.



Παρόλα αυτά, το ματσάρισμα του πρώτου γύρου σίγουρα δεν ικανοποιεί τους Μπακς. Οι Μαϊάμι Χιτ είναι μία από τις απογοητεύσεις της σεζόν βάσει απόδοσης, όμως δεν παύουν να αποτελούν υπολογίσιμο αντίπαλο. Η ομάδα της Φλόριντα που την περσινή σεζόν τερμάτισε πρώτη στην κανονική διάρκεια και έφτασε μία ανάσα από τους τελικούς, φέτος εξασφάλισε την όγδοη θέση μέσω play in, έχοντας σχεδόν ακριβώς το ίδιο ρόστερ!

Eντούτοις, δυστυχώς για τους Μπακς οι Χιτ δεν είναι ένας αντίπαλος τον οποίο μπορείς να πάρεις αψήφιστα. Διαθέτουν ένα εξαιρετικό ρόστερ που μπορεί ανά πάσα στιγμή να κάνει μεγάλη ζημιά, ενώ καθοδηγούνται από έναν παίκτη που έχει αποδείξει πολλάκις πως… ζει για τα playoffs (Τζίμι Μπάτλερ). Επίσης, το σύνολό τους σε γενικές γραμμές αποτελείται από παίκτες που ρίχνουν… αρκετό «ξύλο», επομένως είναι πολύ πιθανό να ταλαιπωρήσουν σωματικά την ομάδα του Γιάννη.

Παρόλα αυτά, όσον αφορά τη μέχρι στιγμής απόδοση, είναι ασφαλές να πει κανείς πως οι Μαϊάμι Χιτ δεν εντυπωσιάζουν διόλου. Ίσα ίσα, έχουν την 6η χειρότερη επίθεση σε ολόκληρη τη λίγκα, με μόλις 112.3 πόντους ανά 100 κατοχές. Οι μόνες οι ομάδες της οποίες έχουν από κάτω τους σε αυτόν τον τομέα, είναι αυτές που έκαναν tanking! Η δύναμή τους είναι σίγουρα το αμυντικό τους πρόσωπο, καθώς δέχονται μόλις 112.8 πόντους ανά 100 κατοχές, επίδοση που ανήκει στις 10 καλύτερες του ΝΒΑ.

Η πρόβλεψη: Παρόλο που θα μπορούσαν να έχουν και ευκολότερο αντίπαλο, οι Μπακς πιθανότατα θα κάνουν τη δουλειά περίπου σε 5-6 παιχνίδια. Το θέμα είναι πόσο θα ταλαιπωρηθούν σωματικά από το physical game των Χιτ, μιας και ακολουθεί… πολύ απαιτητικός δρόμος για τους τελικούς.

Μπόστον Σέλτικς (57-25) – Ατλάντα Χοκς (41-41)


NBA: Οι προβλέψεις για τα ζευγάρια της Ανατολής

Και σε αυτό το ζευγάρι, υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί. Η ομάδα της Βοστόνης, καθοδηγούμενη από την κλασική τριάδα της (Σμαρτ, Μπράουν, Τέιτουμ) και μία πλειάδα εξαιρετικών role players (Μπρόγκντον, Χόρφορντ, Γκράντ Γουίλιαμς, Γουάιτ) διένυσε μία πολύ καλή regular season, αν και έχασε την πρωτιά την οποία έδειχνε να ελέγχει μέχρι περίπου τα μισά της διαδρομής.

Οι Σέλτικς έχουν τη δεύτερη καλύτερη επίθεση (117,3 πόντοι ανά 100 κατοχές) και τη δεύτερη καλύτερη άμυνα (110.6 πόντοι ανά 100 κατοχές), γεγονός που τους κάνει ουσιαστικά την κορυφαία σε απόδοση ομάδα στο ΝΒΑ με βάση τη διαφορά που προκύπτει από τους δύο αριθμούς αυτούς. Το ρόστερ τους είναι ξεκάθαρα το πιο εκτεταμένο της λίγκας, ενώ το «TD Garden» πρόκειται για μία από τις πιο «δύσβατες» έδρες, με τους Σέλτικς να μετρούν εκεί 32 νίκες σε 41 παιχνίδια.



Για τους Χοκς, από την άλλη, τα πράγματα δεν ήταν τόσο ιδεατά. Η ομάδα της Τζόρτζια γίνεται σταθερά χειρότερη από τη στιγμή που το 2021 έφτασε στους τελικούς περιφέρειας, με αποτέλεσμα φέτος να βρεθεί και πάλι στα play in, εξασφαλίζοντας την πρόκριση με μία σπουδαία νίκη επί των Μαϊάμι Χιτ. Η κακή απόδοση των Χοκς γίνεται φανερή και από το γεγονός πως προχώρησαν σε αλλαγή προπονητή μεσούσης της σεζόν, αφού απέλυσαν τον Νέιτ ΜακΜίλαν και έδωσαν τα «κλειδιά» στον Κουίν Σνάιντερ.

Παρόλο που τα νούμερά τους μοιάζουν εντυπωσιακά, ήταν φανερό από την αρχή της σεζόν πως το «πάντρεμα» των Τρέι Γιανγκ και Ντεζούντε Μάρεϊ, δύο παικτών που θέλουν πολύ την μπάλα στα χέρια, δεν θα μπορούσε να δουλέψει. Ο καλύτερος τρόπος που θα μπορούσε να περιγράψει γενικότερα κανείς την ομάδα των Χοκς, είναι ως την απόλυτη μετριότητα, κάτι που αποτυπώνεται τόσο στο ρεκόρ όσο και στα νούμερά τους. Διαθέτουν την έβδομη καλύτερη επίθεση (115.4 πόντοι ανά 100 κατοχές), όμως και την ένατη χειρότερη άμυνα (115.4 πόντοι ανά 100 κατοχές), γεγονός που αποδεικνύει πως… όσα βάζουν, τόσα δέχονται.

Η πρόβλεψη: Αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, οι Σέλτικς θα καθαρίσουν πολύ εύκολα τη σειρά, ίσως δίνοντας και ανάσες σε βασικούς παίκτες. Δύσκολα θα χρειαστούν πάνω από 5 παιχνίδια. Σίγουρα πάντως είναι ευτυχισμένοι, που δεν πέτυχαν τους Χιτ.

Φιλαδέλφεια 76ερς (54-28) – Μπρούκλιν Νετς (45-37)


NBA: Οι προβλέψεις για τα ζευγάρια της Ανατολής

Όπως λέει και ο τίτλος της πολύ γνωστής σειράς «It’s always sunny in Philadelphia», πράγματι η φετινή σεζόν ήταν… ηλιόλουστη για τους Σίξερς. Παρά το γεγονός πως μετά το περσινό «φιάσκο» στα playoffs, o Nτοκ Ρίβερς λοιδορήθηκε περισσότερο από ποτέ, το θέαμα που παρουσίασε η ομάδα της Φιλαδέλφεια στο παρκέ ήταν εξαιρετικό, με αποτέλεσμα να μοιάζουν πλέον πραγματικοί διεκδικητές του τίτλου.

Οι Σίξερς καθοδηγούμενοι από τον πιθανό MVP Τζοέλ Εμπίντ αλλά και τον απολαυστικό Τζέιμς Χάρντεν εξασφάλισαν με σχετική άνεση την τρίτη θέση, και θα μπορούσαν να τερματίσουν και ψηλότερα αν οι δύο αυτοί παίκτες δεν είχαν χάσει πάνω από 15 παιχνίδια έκαστος.

Το ρόστερ τους γέμισε από ρολίστες πολυτελείας έτοιμους να κάνουν τη «βρώμικη δουλειά» (Μέλτον, Τάκερ, ΜακΝτάνιελς), ενώ η βασική τους πεντάδα συμπληρώνεται από υπερταλαντούχους επιθετικούς παίκτες που μπορούν να αποτελέσουν σημαντικούς x-factors (Μάξεϊ, Χάρις). Στηριζόμενοι σε όλα αυτά, οι Σίξερς ολοκλήρωσαν την κανονική σεζόν με την τρίτη καλύτερη επίθεση (117 πόντοι ανά 100 κατοχές) και την όγδοη καλύτερη άμυνα (112.7 πόντοι ανά 100 κατοχές), γεγονός που πιστοποιεί το ταλέντο τους και στις δύο πλευρές του παρκέ.



Από την άλλη πλευρά, οι Μπρούκλιν Νετς μοιάζουν να διένυσαν… δύο σεζόν. Στο πρώτο κομμάτι της χρονιάς, με τους Ντουράντ και Ίρβινγκ να παίζουν καλύτερα από ποτέ, έμοιαζαν με πραγματικούς contenders και είχαν για ένα διάστημα την καλύτερη απόδοση στη λίγκα! Κάπου εκεί, ο τελευταίος αποφάσισε να τα… διαλύσει πάλι όλα και να ζητήσει ανταλλαγή, με αποτέλεσμα να κάνει το ίδιο και ο «KD». Η ομάδα άλλαξε εντελώς πρόσωπα και πρόσωπο, χωρίς ωστόσο να κατρακυλήσει όσο θα περίμεναν οι περισσότεροι, χάρη στα «όργια» του Μάικαλ Μπρίτζες, που μπήκε στα παπούτσια του Ντουράντ από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο Μπρούκλιν.

Παρόλα αυτά, η πτώση στην απόδοσή τους μετά τις ανταλλαγές είναι φανερή. Μέχρι να φύγουν οι δύο σουπερστάρ τους, οι Νετς βρίσκονταν στις 10 καλύτερες επιθέσεις αλλά και άμυνες. Ωστόσο η τελική «σούμα» τους τοποθετεί μόλις στη 12η θέση όσον αφορά τα έμπροσθεν (114.6 πόντοι ανά 100 κατοχές) και τη 16η στα μετόπισθεν (113.5 πόντοι ανά 100 κατοχές).

Η πρόβλεψη: Οι Σίξερς είναι ένα από τα φαβορί για τον τίτλο, και δεν θα δυσκολευτούν απέναντι στο ταλαντούχο μεν, άπειρο και λειψό δε σύνολο των Νετς. Παρόλα αυτά, οι Νεοϋορκέζοι είναι επικίνδυνοι στη μέρα τους και ίσως καταφέρουν να πάρουν 2 παιχνίδια.

Κλίβλαντ Καβαλίερς (51-31) – Νιου Γιορκ Νικς (47-35)


NBA: Οι προβλέψεις για τα ζευγάρια της Ανατολής

Το συγκεκριμένο ζευγάρι είναι το μοναδικό πραγματικά ισορροπημένο της Ανατολής και ίσως το πιο ανταγωνιστικό ολόκληρου του πρώτου γύρου. Οι Καβαλίερς, αρχικά, έχουν κάνει μία «μαγική» σεζόν, που ίσως είναι λίγο υποτιμημένη λόγω των τριών τρομερών ομάδων που έχουν από πάνω τους.

Η ομάδα του Κλίβλαντ έδειξε πέρυσι τα πρώτα δείγματα του εξαιρετικού νεανικού κορμού που διαθέτει (Γκάρλαντ, Άλεν, Μόμπλεϊ), στον οποίο προστέθηκε το καλοκαίρι ο «υπερηχητικός Ντόνοβαν Μίτσελ, που ταίριαξε απόλυτα στο «παζλ» του Τζέι Μπι Μπίκερσταφ. Οι Καβς ανέβασαν τρομερά την απόδοσή τους σε σχέση με πέρυσι, επέδειξαν μία απροσδόκητη σταθερότητα παρά την απειρία του συνόλου τους, και τερμάτισαν με ένα ρεκόρ που στη δυτική περιφέρεια θα τους αρκούσε για τη δεύτερη θέση! Η πολλά υποσχόμενη σεζόν που διανύουν, γίνεται απόλυτα φανερή και από τα νούμερα.

Οι Κάβαλιερς είναι όγδοοι στην επίθεση (115.5 πόντοι ανά 100 κατοχές) και πρώτοι στην άμυνα (109.9 πόντοι ανά 100 κατοχές). Το εντυπωσιακό είναι πως η διαφορά αυτών των δύο αριθμών (5.6 πόντοι) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε ολόκληρη τη λίγκα, πίσω μόνο από τους Σέλτικς! Με απλά λόγια, οι Καβς διανύουν σε θέμα απόδοσης μία καταπληκτική χρονιά, που πρέπει να γεμίζει τους φίλους τους με αισιοδοξία.



Απέναντι τους, οι Καβαλίερς θα βρουν τους αναγεννημένους Νιου Γιορκ Νικς, που σίγουρα αποτελούν μία από τις πολύ θετικές εκπλήξεις της σεζόν. Η ομάδα της Νέας Υόρκης επωφελήθηκε τα μέγιστα από την απόκτηση του τρομερού Τζέιλεν Μπράνσον που αποτέλεσε τον δεύτερο επιθετικό πόλο της ομάδας δίπλα στον Τζούλιους Ραντλ, ενώ είδε νεαρούς παίκτες να κάνουν μεγάλο step-up (Γκράιμς, Κούικλεϊ, Ρόμπινσον).

Οι Νικς σε μεγάλο διάστημα της σεζόν έπαιξαν καταπληκτικό μπάσκετ και κατόρθωσαν να τερματίσουν με σχετική άνεση στην πέμπτη θέση, ενώ πέρυσι δεν είχαν μπει καν στην πρώτη δεκάδα των play in! Είναι χαρακτηριστική η δουλειά που έγινε από τον Τομ Θιμποντό, ειδικά στην επίθεση, με αποτέλεσμα οι Νικς που την περασμένη σεζόν ήταν η όγδοη χειρότερη ομάδα σε αυτόν τον τομέα, να μετατραπεί φέτος στην τέταρτη καλύτερη (117 πόντοι ανά 100 κατοχές). Αμυντικά, βέβαια, οι Νεοϋορκέζοι χρειάζονται ακόμη δουλειά, καθώς είναι μόλις 19οι στα μετόπισθεν (114.2 πόντοι ανά 100 κατοχές). Παρόλα αυτά, σίγουρα μπορούν να αισθάνονται ευχαριστημένοι από τη φετινή τους απόδοση, η οποία μόνο θετικά μηνύματα τους αφήνει για το μέλλον!

Η πρόβλεψη: Πάρα πολύ δύσκολες οι προβλέψεις για το ζευγάρι. Σε θέμα απόδοσης υπερτερούν οι Καβς, των οποίων η απειρία όμως ίσως αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα σε τόσο κρίσιμα παιχνίδια. Επίσης, ο Ραντλ θα χάσει σίγουρα το πρώτο ματς και είναι άγνωστο τι θα γίνει στα υπόλοιπα. Πιθανότατα θα δούμε κλειστά ματς, που θα κριθούν στον πόντο. Εκεί, ίσως επικρατήσουν οι Καβαλίερς, λόγω του ότι διαθέτουν το πλεονέκτημα έδρας αλλά και τον καλύτερο closer της σειράς (Ντόνοβαν Μίτσελ). Πολύ πιθανό πάντως το game 7.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x