sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο ΜVP, ο κορυφαίος ρούκι και η μεγάλη απογοήτευση: Τα βραβεία της… μισής Regular Season του ΝΒΑ!

Με την κανονική περίοδο του NBA να έχει φτάσει στα μισά, το sport-fm.gr μοιράζει τα μέχρι στιγμής βραβεία στους πρωταγωνιστές της σεζόν.

Στα... μισά του δρόμου έχουμε φτάσει στο NBA, με όλες σχεδόν τις ομάδες να έχουν πλέον δώσει τα 41 από τα 82 παιχνίδια τους στη λίγκα.

Παρόλο που είναι ακόμη νωρίς έτσι ώστε να βγάλουμε απόλυτα συμπεράσματα, ειδικά αφού με την Trade Deadline να πλησιάζει όλα μπορούν να αλλάξουν εν μία νυκτί, η συμπλήρωση του πρώτου μισού της Regular Season μας δίνει το δικαίωμα να παρουσιάσουμε τα Mid-Season Awards, ή αλλιώς τα... εμβόλιμα βραβεία, τόσο σε παίκτες όσο και σε ομάδες.

Κορυφαίος ρούκι



Μπορεί όλο το NBA να ασχολείται με τον απίθανο Βίκτορ Γουεμπανιάμα, ωστόσο μέχρι στιγμής τη μάχη των πρωτοετών κερδίζει στο νήμα ο έτερος «γίγαντας», Τσετ Χόλμγκρεν. Ο ψηλός των Θάντερ θα ήταν πέρσι ρούκι όμως έχασε ολόκληρη τη σεζόν, και η ομάδα της Οκλαχόμα έχει ήδη αρχίσει να βλέπει πως άξιζε η αναμονή. Ο Χόλμγκρεν μετρά 17,4 πόντους, 7,2 ριμπάουντ και 2,5 τάπες ανά παιχνίδι, έχοντας πολύ καλύτερα ποσοστά από τον «Γουέμπι», χωρίς να παίρνει τόσες πολλές προσπάθειες όσο ο Γάλλος. Φυσικά, σημαντικός παράγων είναι και η πορεία της ομάδας του, αφού οι Θάντερ χάρη και σε αυτόν είναι μια από τις κορυφαίες ομάδες της Δύσης. Ο Γουεμπανιάμα δεδομένα έχει μεγαλύτερο potential, όμως αυτή τη στιγμή ο Τσετ είναι ένα βήμα μπροστά.

1. Τσετ Χόλμγκρεν (Θάντερ)
2. Βίκτορ Γουεμπανιάμα (Σπερς)
3. Χάιμε Χάκες Τζούνιορ (Μαϊάμι Χιτ)
4. Οσάρ Τόμπσον (Πίστονς)
5. Ντέρεκ Λάιβλι (Μάβερικς)



Κορυφαίος προπονητής



Κι εδώ θα πάμε με ένα μέλος των Θάντερ. Ο Μαρκ Ντάιγκνολτ ανέλαβε το 2020 μια ομάδα που ξεκινούσε από το μηδέν και κατάφερε, με τη βοήθεια του front office που έκανε εξαιρετικές κινήσεις, να τη μετατρέψει πολύ γρήγορα ξανά σε ένα από τα κορυφαία σύνολα της Δύσης. Το franchise της Οκλαχόμα είναι δεύτερο στην περιφέρεια αφήνοντας πίσω του ομάδες με πολύ πιο ακριβοπληρωμένα ρόστερ όπως οι Κλίπερς, οι Λέικερς, οι Σανς, οι Νάγκετς και οι Γουόριορς. Παράλληλα, ο Μαρκ Ντάιγκνολτ πιστώνεται τον τρόπο με τον οποίο έχει εξελίξει τα τρομερά ταλέντα που έχει υπό την ευθύνη του, όπως ο Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ, ο Τζέιλεν Γουίλιαμς και ο Τζος Γκίντι, αλλά και την ομαλή ένταξη του Τσετ Χόλμγκρεν στο σύστημα. Οι Θάντερ είναι ήδη contender και οι κορυφαίοι παίκτες τους είναι ακόμη στην... ανατολή της καριέρας τους, επομένως ο 38χρονος τεχνικός θα πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος με το έργο του.

1. Μαρκ Ντάιγκνολτ (Θάντερ)
2. Κρις Φιντς (Τίμπεργουλβς)
3. Τζαμάλ Μόουζλι (Μάτζικ)
4. Ταϊρόν Λου (Κλίπερς)
5. Ρικ Καρλάιλ (Πέισερς)

Πιο βελτιωμένος παίκτης



Μπορεί ο Ταϊρίς Χαλιμπέρτον να ήταν ήδη ένας πολύ καλός παίκτης την περασμένη αγωνιστική περίοδο, ωστόσο έκανε το πιο δύσκολο βήμα που μπορεί να κάνει κάποιος στο NBA. Πέρασε δηλαδή, από το «πολύ καλός» στο «ελίτ». Μπορεί πολλοί να μη συμφωνήσουν, αλλά τουλάχιστον μέχρι τα μισά της σεζόν, ο πλέι μέικερ των Πέισερς είναι πιθανότατα ο κορυφαίος στη θέση του σε ολόκληρη τη λίγκα, έχοντας καταφέρει να συνδυάσει το μοναδικό δημιουργικό ταλέντο του (12,5 ασίστ ανά ματς) με απίστευτη αποδοτικότητα όσον αφορά το σκοράρισμα (23,6 πόντοι, 59% στα δίποντα, 40% στα τρίποντα). Μέσα σε όλα αυτά, φυσικά, πρέπει να προσθέσουμε και την τρομερή βελτίωση της ομάδας του, η οποία έχει εξελιχθεί με αυτόν «αιχμή του δόρατος» στην κορυφαία επίθεση του ΝΒΑ. Αν συνεχίσει έτσι, πολύ δύσκολα δεν θα βρεθεί στο φινάλε της χρονιάς στην καλύτερη πεντάδα.

1. Ταϊρίς Χαλιμπέρτον (Πέισερς)
2. Τζέιλεν Τζόνσον (Χοκς)
3. Καμ Τόμας (Νετς)
4. Aλπερέν Σενγκούν (Ρόκετς)
5. Τζέιλεν Γουίλιαμς (Θάντερ)



Καλύτερος έκτος παίκτης



Έχοντας μεγάλη φόρα από τις μυθικές εμφανίσεις που έκανε στο Μουντομπάσκετ, ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς διανύει την καλύτερη σεζόν του μέχρι στιγμής στο NBA. Ο Σέρβος γκαρντ έρχεται διαρκώς από τον πάγκο αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί τον τρίτο «πυλώνα» στο σκοράρισμα για τους Χοκς, πίσω από τους Τρέι Γιανγκ και Ντεζούντε Μάρεϊ. Ο «Bogey» αριθμεί 16,8 πόντους ανά παιχνίδι (ρεκόρ καριέρας στη λίγκα), μαζί με 3,2 ριμπάουντ, 2,6 ασίστ και 1,4 κλεψίματα. Είναι οικονομικός και με διαφορά ο πιο επικίνδυνος παίκτης της Ατλάντα από μακριά (3 τρίποντα ανά παιχνίδι, 37% ποσοστό), και αποδεικνύει καθημερινά πως αποτελεί έναν από τους κορυφαίους internationals της λίγκας.

1. Mπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς (Χοκς)
2. Όστιν Ριβς (Λέικερς)
3. Μαλίκ Μονκ (Κινγκς)
4. Τιμ Χάρνταγουεϊ Τζούνιορ (Μάβερικς)
5. Τζόρνταν Κλάρκσον (Τζαζ)



Καλύτερος αμυντικός



O Ρούντι Γκομπέρ οδεύει ολοταχώς προς το 4ο βραβείο κορυφαίου αμυντικού στην καριέρα του, καθώς διανύει μια τρομερή σεζόν, απαντώντας στους επικριτές του, οι οποίοι βιάστηκαν να τον κρίνουν αρνητικά μετά το περσινό «φιάσκο». Ο Γάλλος «γίγαντας» έχει το επικό για τα δεδομένα του NBA 104,7 defensive rating, κάτι που σημαίνει πως οι Τίμπεργουλβς δέχονται μόλις τόσους πόντους ανά 100 κατοχές με αυτόν στο παρκέ, ενώ δεν χρειάζεται καν να αναφέρουμε τα 12,5 ριμπάουντ και τις 2 τάπες ανά παιχνίδι. Παράλληλα, ο Γκομπέρ έχει δέσει με τον Καρλ-Άντονι Τάουνς και μαζί συνθέτουν ένα από τα καλύτερα δίδυμα στη λίγκα, οδηγώντας τους «Λύκους» στην πρώτη θέση της Δύσης. Είναι με διαφορά ο καλύτερος ψηλός αμυντικά στο ΝΒΑ, και πολύ δύσκολα δεν θα κατακτήσει το σχετικό αγαλματίδιο στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου.

1. Ρούντι Γκομπέρ (Τίμπεργουλβς)
2. Μπαμ Αντεμπάγιο (Χιτ)
3. Άντονι Ντέιβις (Λέικερς)
4. Βίκτορ Γουεμπανιάμα (Σπερς)
5. Τσετ Χόλμγκρεν (Θάντερ)



Πιο clutch παίκτης



Μπορεί μέχρι στιγμής οι Γουόριορς να διανύουν πολύ προβληματική σεζόν με ελάχιστες νίκες, όμως η συντριπτική πλειοψηφία των τελευταίων έχουν έρθει γι' αυτούς σε παιχνίδια που κρίνονται στην κόψη του ξυραφιού. Είναι χαρακτηριστικό πως ο σύλλογος του Γκόλντεν Στέιτ έχει 15 νίκες σε 30 ματς που κρίνονται σε αυτό που το NBA ορίζει ως clutch time, όταν δηλαδή στα τελευταία 5 λεπτά ενός αγώνα (ή στην παράταση) η διαφορά υπέρ κάποιας ομάδας είναι 5 πόντοι ή λιγότερο. Βασικός λόγος που οι «πολεμιστές» επιβιώνουν σε τέτοιου είδους αγώνες είναι ο Στεφ Κάρι, ο οποίος βρίσκει πάντα τον τρόπο να βάλει τα μεγάλα σουτ. Είναι χαρακτηριστικό πως ο «Chef» έχει τους περισσότερους clutch πόντους (113), ενώ στην clutch time σουτάρει με 50% στα τρίποντα και 97% στις βολές!

1. Στεφ Κάρι (Γουόριορς)
2. Ντέιμιαν Λίλαρντ (Μπακς)
3. Πάολο Μπανκέρο (Μάτζικ)
4. ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν (Μπουλς)
5. Νίκολα Γιόκιτς (Νάγκετς)



Μεγαλύτερη απογοήτευση



Μετά την απογοητευτική περσινή σεζόν για τον ίδιο και τους Γουόριορς, το καλοκαίρι πιστέψαμε όλοι πως ο Τζόρνταν Πουλ θα έβρισκε την... Ιθάκη του στους Γουίζαρντς, όπου θα είχε πλέον τον χώρο να λάμψει εκτός της σκιάς των Στεφ Κάρι, Κλέι Τόμπσον. Παρόλα αυτά, ο νεαρός γκαρντ έχει καταφέρει με κάποιο τρόπο να είναι ακόμη χειρότερος από πέρυσι, καθώς δεν ξεχωρίζει ούτε στο μετριότατο σύνολο της Γουάσινγκτον. Οι πενιχροί (για τα δεδομένα των κατοχών που χειρίζεται) 17 πόντοι ανά ματς, με μόλις 32% στα τρίποντα, είναι ενδεικτικοί, ενώ το γεγονός πως ο Πουλ γίνεται συνεχώς viral για γκάφες που κάνει εντός κι εκτός παρκέ λέει πολλά. Μάλλον οι εμφανίσεις του τη σεζόν 2021-22, ήταν τελικά μια συγκυρία...

1. Τζόρνταν Πουλ (Γουίζαρντς)
2. Κλέι Τόμπσον (Γουόριορς)
3. Άντριου Γουίγκινς (Γουόριορς)
4. Ράσελ Γουέστμπρουκ (Κλίπερς)
5. Κέιντ Κάνινγκχαμ (Πίστονς)



Καλύτερη ομάδα



Προφανώς, η εν λόγω κατηγορία δεν αφορά απλώς την ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ, αλλιώς δεν θα είχε και νόημα. Αντίθετα, βασική παράμετρο αποτέλεσαν οι προσδοκίες που είχαμε από μια ομάδα στην αρχή της σεζόν, σε συνδυασμό με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Γι' αυτόν τον λόγο, οι Μινεσότα Τίμπεργουλβς είναι αυτοί που προτιμήσαμε. Το franchise της Μινεάπολις λοιδορήθηκε όσο λίγα την περασμένη αγωνιστική περίοδο, όταν η ανταλλαγή για τον Ρούντι Γκομπέρ φάνηκε να μην αποδίδει καθόλου. Παρόλα αυτά, οι «Λύκοι» δούλεψαν απερίσπαστοι, έμειναν πιστοί στο πλάνο τους και δικαιώθηκαν, καθώς κοιτάζουν αφ' υψηλού ολόκληρη τη δυτική περιφέρεια. Με το πείραμα «Γκομπέρ» να δουλεύει, τον Άντονι Έντουαρντς να εξελίσσεται σταδικά στον σταρ που περίμεναν όλοι, και τον Καρλ-Άντονι Τάουνς να μοιάζει αναγεννημένος στον νέο ρόλο του, οι Τίμπεργουλβς είναι σίγουρα η ομάδα που έχει κλέψει μέχρι στιγμής περισσότερο τις εντυπώσεις. Να δούμε μέχρι που μπορούν να φτάσουν...

1. Μινεσότα Τίμπεργουλβς
2. Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ
3. Μπόστον Σέλτικς
4. Ορλάντο Μάτζικ
5. Ιντιάνα Πέισερς

Ομάδα απογοήτευση



Όπως και στην προηγούμενη κατηγορία, έτσι κι εδώ βασικό κριτήριο είναι η μη εκπλήρωση των προσδοκιών από μία ομάδα. Μετά από μια αρκετά μέτρια σεζόν, οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς έμοιαζαν το καλοκαίρι πως ήταν έτοιμοι ξανά για να κυριαρχήσουν. Η αποχώρηση του Τζόρνταν Πουλ σε συνδυασμό με την έλευση του Κρις Πολ γέμισαν αισιοδοξία το Σαν Φρανσίσκο, ενώ η ύπαρξη πολλά υποσχόμενων νέων όπως ο Τζόναθαν Κουμίνγκα και ο Μόουζες Μούντι έδειχνε προς την ίδια κατεύθυνση. Παρόλα αυτά, οι «πολεμιστές» παλεύουν από την αρχή της σεζόν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, όντας εκτός της δεκάδας μέχρι στιγμής. Ο Στεφ Κάρι προσπαθεί αλλά δεν μπορεί μόνος του, ο «CP3» δεν αποδίδει όπως αναμενόταν, οι Κλέι Τόμπσον και Άντριου Γουίγκινς δεν θυμίζουν σε τίποτα τους κανονικούς εαυτούς τους, και ο Ντρέιμοντ Γκριν δεν κάνει τίποτα παρά να προκαλεί εξωαγωνιστικά προβλήματα. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, οι Γουόριορς βρίσκονται επίσημα σε κρίση, με τον Στιβ Κερ να δέχεται μάλιστα έντονη αμφισβήτηση. Μένει να δούμε αν μπορούν να το σώσουν στο άλλο μισό της σεζόν...

1. Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς
2. Λος Άντζελες Λέικερς
3. Μέμφις Γκρίζλις
4. Ατλάντα Χοκς
5. Φοίνιξ Σανς

Oμάδα έκπληξη



Παρόλο που σε όλη τη διάρκεια της λίστας έχουμε... εκθειάσει με κάθε τρόπο τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, η μεγαλύτερη έκπληξη της σεζόν είναι μάλλον οι Μάτζικ. Το ταλαιπωρημένο franchise του Ορλάντο ήταν για αρκετά χρόνια στην αφάνεια, όμως φέτος ανέβηκε αισθητά επίπεδο και μετετράπη σε ομάδα playoffs, χωρίς να αλλάξει κάτι στο ρόστερ του σε σχέση με την περασμένη σεζόν. Όλο αυτό πιστώνεται στον Τζαμάλ Μόουζλι, ο οποίος δουλεύει πολύ καλά με τα νεαρά ταλέντα της ομάδας (Πάολο Μπανκέρο, Φραντς Βάγκνερ) και έχει δημιουργήσει ένα πολύ ανταγωνιστικό σύνολο, το οποίο παίζει πολύ καλύτερα απ' όσο θα περίμενε κανείς βλέποντας το υλικό του.

1. Ορλάντο Μάτζικ
2. Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ
3. Χιούστον Ρόκετς
4. Γιούτα Τζαζ
5. Ιντιάνα Πέισερς

Πολυτιμότερος παίκτης



Η ώρα για το σημαντικότερο βραβείο έφτασε, και πράγματι μέχρι στιγμής είναι μια από τις πιο ανταγωνιστικές «κούρσες» των τελευταίων ετών. Παρόλα αυτά, εμείς επιλέγουμε ως MVP τον παίκτη ο οποίος διαθέτει φυσικά εξαιρετικά νούμερα, οδηγώντας παράλληλα όμως σε εξαιρετική πορεία ένα νεανικό σύνολο που, όπως αναλύσαμε παραπάνω, μοιάζει να έχει κάνει πολύ γρήγορα κάποια βήματα που αναμέναμε αργότερα. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ. Ο Καναδός γκαρντ είναι ο de facto ηγέτης των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ με 31 πόντους, 5,7 ριμπάουντ, 6,3 ασίστ και 2,3 κλεψίματα κατά μέσο όρο. Είναι ο μοναδικός τα τελευταία χρόνια που καταφέρνει να βγάλει τη συζήτηση εκτός της τριάδας που τη μονοπωλεί διαρκώς (Γιόκιτς, Εμπίντ, Αντετοκούνμπο). Μπορεί να υστερεί κάπως στα νούμερα από τους ανταγωνιστές του, όμως οδηγεί μια ομάδα που αποτελεί contender από εκεί που δεν το περίμενε κανείς, ενώ οι υπόλοιποι διαθέτουν πολύ ανώτερο supporting cast. Δύσκολα θα πάρει το βραβείο στο τέλος της σεζόν, αλλά μέχρι στιγμής το αξίζει.

1. Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ (Θάντερ)
2. Τζοέλ Εμπίντ (Σίξερς)
3. Νίκολα Γιόκιτς (Νάγκετς)
4. Γιάννης Αντετοκούνμπο (Μπακς)
5. Λούκα Ντόντσιτς (Μάβερικς)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x