Όλα και όλοι στο μπάσκετ κρίνονται στα playoffs. Όμως η regular season στο φετινό ΝΒΑ είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες των τελευταίων ετών.

Έχοντας διανύσει τη μισή και βάλε κανονική περίοδο, ήρθε η ώρα να απονείμουμε τα δικά μας βραβεία. Και πέρα από τα συμβατικά, του MVP, καλύτερου αμυντικού, ρούκι, έκτου παίκτη, προπονητή και πιο βελτιωμένου παίκτη, μοιράζουμε και… δικά μας, για τον πιο απογοητευτικό και θεαματικό παίκτη, την πιο ελπιδοφόρα αλλά και απρόσμενα κακή ομάδα. Οι όποιες διαφωνίες είναι σεβαστές…

Ρούκι της χρονιάς: Μόμπλεϊ, χωρίς συζήτηση
Κέιντ Κάνιγχαμ και Τζέιλεν Γκριν διαφημίστηκαν περισσότερο και επελέγησαν ψηλότερα στο ντραφτ, αλλά ο ρούκι που σαφέστατα έχει ξεχωρίσει φέτος είναι ο Έβαν Μόμπλεϊ. Ο 20χρονος μακρύς πλην όμως τρομερά ευλύγιστος πάουερ φόργουορντ/σέντερ έχει περίπου 15 πόντους και 8 ριμπάουντ ανά αγώνα, παίζει με ωριμότητα κι ετοιμότητα… βετεράνου και όλα αυτά όχι σε μια ομάδα που απλώς «χτίζει» για το μέλλον, αλλά στους Καβαλίερς που πρωταγωνιστούν εδώ και τώρα. Ο Σκότι Μπαρνς των επίσης ανταγωνιστικών Ράπτορς θα άξιζε μια θέση ψηλά, ενώ πολύ ελπιδοφόρος είναι ο Γερμανός Φραντς Βάγκνερ των Μάτζικ, όπως και ο Τούρκος Ομέρ Γιουρτσεβέν των Χιτ που κάλυψε επάξια το κενό του τραυματία Μπαμ Αντεμπάγιο.

1. Έβαν Μόμπλεϊ (Καβαλίερς)
2. Σκότι Μπαρνς (Ράπτορς)
3. Κέιντ Κάνιγχαμ (Πίστονς)
4. Φραντς Βάγκνερ (Μάτζικ)
5. Ομέρ Γιουρτσεβέν (Χιτ)




Πιο απογοητευτικός παίκτης: «Ρας», τι έχεις πάθει;
Ο Ράσελ Γουέστμπρουκ επιβεβαίωσε πανηγυρικά πως δεν ήταν το κατάλληλο fit για τους Λέικερς, αλλά έχει ξεπεράσει και τις… χαμηλότερες προσδοκίες. Ακατανόητες αποφάσεις, κακοί αριθμοί, άσχημες άμυνες και συχνά… empty stats (στατιστικά χωρίς πραγματική αξία) συνθέτουν την κακή φετινή του εικόνα. Ο Τζούλιους Ραντλ απέχει πολύ από την περσινή All Star σεζόν που έκανε με αποτέλεσμα να αποδοκιμάζεται ακόμη κι από το κοινό των Νικς, ενώ και ο Σπένσερ Ντινγουίντι δεν προσφέρει στους Γουίζαρντς αυτό που όλοι περίμεναν μετά το «μπαμ» που έκανε στους Νετς. Ο Ντέμιαν Λίλαρντ απέχει πολύ από τον γνωστό Dame φέτος και ίσως ο χρόνος του στους Μπλέιζερς τελειώνει, ενώ σημαντική πτώση έχει μετά την περσινή σούπερ σεζόν και ο Μπράντλεϊ Μπιλ στην Γουάσινγκτον.

Στη λίστα θα μπορούσαν να μπουν, για μη αγωνιστικούς λόγους, ο Μπεν Σίμονς που παραμένει εκτός για τους Σίξερς, ο Κάιρι Ίρβινγκ που παίζει μόνο εκτός έδρας για τους Νετς επειδή αρνείται να εμβολιαστεί και ο Ζάιον Γουίλιαμσον που μετά τον τραυματισμό του πήρε πολλά κιλά, δεν έχει επανέλθει και δύσκολα θα τον δούμε φέτος.

1. Ράσελ Γουέστμπρουκ (Λέικερς)
2. Τζούλιους Ραντλ (Νικς)
3. Σπένσερ Ντινγουίντι (Γουίζαρντς)
4. Ντέμιαν Λίλαρντ (Μπλέιζερς)
5. Μπράντλεϊ Μπιλ (Γουίζαρντς)




Κορυφαίος αμυντικός: Ο Ντρέιμοντ και οι άλλοι
Ο Ντρέιμοντ Γκριν αξίζει το βραβείο, πέραν πάσης αμφιβολίας. Οι Γουόριορς έχουν την καλύτερη άμυνα στη λίγκα, με περίπου 102 πόντους παθητικό ανά 100 κατοχές και όταν λείπει ο δυναμικός φόργουορντ οι επιδόσεις αυτές πέφτουν κατακόρυφα. Ο Ρούντι Γκομπέρ και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ακολουθούν από κοντά, καθώς η επίδρασή τους είναι τεράστια και «φωνάζει» όταν ξεκουράζονται ή απουσιάζουν. Στη συζήτηση αξίζουν να μπουν ο ρούκι Έβαν Μόμπλεϊ των Καβαλίερς και o Ματίς Τάιμπουλ των Σίξερς.

1. Ντρέιμοντ Γκριν (Γουόριορς)
2. Ρούντι Γκομπέρ (Τζαζ)
3. Γιάννης Αντετοκούνμπο (Μπακς)
4. Έβαν Μόμπλεϊ (Καβαλίερς)
5. Ματίς Τάιμπουλ (Σίξερς)



Πιο απογοητευτική ομάδα: Λέικερς, τι άλλο;
Οι Λέικερς σχεδίαζαν τη δημιουργία μιας super team, αλλά τα έκαναν θάλασσα και πλέον κινδυνεύουν να μείνουν και εκτός playoffs. Τα κομμάτια του παζλ δεν κολλάνε μεταξύ τους και η χρονιά εξελίσσεται σε χειρότερο κάζο και από το περσινό. Οι Ατλάντα Χοκς παρότι άλλαξαν ελάχιστα από την περασμένη σεζόν έχουν κατρακυλήσει από τους τελικούς της Ανατολής στα… όρια των play in. Ανάλογη καθίζηση έχουν παρουσιάσει και οι Νικς που από τέταρτοι στην περσινή regular season τρέχουν και δε φτάνουν για μια θέση στη δεκάδα. Οι Μπλέιζερς ούτε φέτος ξέφυγαν από τη μετριότητα, ενώ και οι Σέλτικς δεν συνήλθαν με την έλευση του Ίμε Ουντόκα και το πέρασμα του Μπραντ Στίβενς σε επιτελική θέση.

1. Λος Άντζελες Λέικερς
2. Ατλάντα Χοκς
3. Νιου Γιορκ Νικς
4. Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς
5. Μπόστον Σέλτικς




Καλύτερος έκτος παίκτης: Love… actually
Ο αναγεννημένος Κέβιν Λοβ βρήκε την υγειά του και το ρόλο του σε μια (επιτέλους) κανονική ομάδα όπως οι φετινοί Καβαλίερς. Έρχεται από τον πάγκο προσφέροντας απειλή από μακριά και instant offence αποδεικνύοντας στα 33 του πως φυσικά δεν ξόφλησε. Ο Τάιλερ Χίρο, παρότι δεν συνεχίζει το ίδιο εντυπωσιακά όπως άρχισε τη σεζόν με τους Χιτ, ακολουθεί από κοντά, ενώ εξαιρετικός στα… ρεπό του Λούκα Ντόντσιτς στους Μάβερικς αποδείχτηκε και ο Τζέιλεν Μπράνσον. Τέλος, οι Κέλι Ούμπρε και Μοντρέζλ Χάρελ μετά τα αποτυχημένα περάσματά τους από Γουόριορς και Λέικερς ξαναβρήκαν τον εαυτό τους σε Χόρνετς και Γουίζαρντς αντίστοιχα.

1. Κέβιν Λοβ (Καβαλίερς)
2. Τάιλερ Χίρο (Χιτ)
3. Τζέιλεν Μπράνσον (Μάβερικς)
4. Κέλι Ούμπρε (Χόρνετς)
5. Μοντρέζλ Χάρελ (Γουίζαρντς)




Πιο ελπιδοφόρα ομάδα: Το Μέμφις είναι το μέλλον
Υπάρχουν ομάδες που πρωταγωνιστούν στο σήμερα και άλλες, που παρότι τα καταφέρνουν περίφημα και φέτος, δείχνουν ότι το μέλλον τους ανήκει. Την τρέχουσα σεζόν οι Γκρίζλις είναι ΑΥΤΗ η ομάδα. Με έναν εξαιρετικά νεανικό κορμό και μεγαλύτερους τους 29χρονους Άνταμς και Άντερσον, το Μέμφις έχει όλο το μέλλον μπροστά. Πολύ ελπιδοφόρο σύνολο είναι κι αυτό των Καβαλίερς, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους νεανικούς Σπερς του Γκρεγκ Πόποβιτς που βρίσκονται σε διαδικασία rebuilding. Ομάδες με προοπτική έχουν δημιουργήσει επίσης οι Ράπτορς και οι Τίμπεργουλβς κάνοντας βήματα προόδου. Αντίθετα, το tanking δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα για Θάντερ, Ρόκετς και Πίστονς.

1. Μέμφις Γκρίζλις
2. Κλίβελαντ Καβαλίερς
3. Σαν Αντόνιο Σπερς
4. Τορόντο Ράπτορς
5. Μινεσότα Τίμπεργουλβς




Πιο βελτιωμένος παίκτης: Μίλια μπροστά ο Μάιλς Μπρίτζες
Ο Μάιλς Μπρίτζες είναι ο παίκτης με τη μεγαλύτερη εκτόξευση στο φετινό ΝΒΑ. Από 12,7 έχει εκτοξευτεί σε 20+ πόντους ανά αγώνα και πλέον ηγείται των Χόρνετς. Ο Τζα Μοράντ ήταν ήδη σε ένα πολύ καλό επίπεδο αλλά φέτος ανήλθε σε super star level με τους Γκρίζλις, όπως και ο Ντάριους Γκάρλαντ που «κουβαλά» την περιφέρεια των εξαιρετικών Καβαλίερς μετά τους τραυματισμούς των Σέξτον και Ρούμπιο. Υποψηφιότητα αξίζει και ο Τζόρνταν Πουλ που κάλυψε επάξια το κενό του Κλέι Τόμπσον αποτελώντας τον δεύτερο πόλο στην περιφέρεια των Γουόριορς. Θεαματική πρόοδο έχει σημειώσει και ο Ντεζάντε Μάρεϊ στους Σπερς.

1. Μάιλς Μπρίτζες (Χόρνετς)
2. Τζα Μοράντ (Γκρίζλις)
3. Ντάριους Γκάρλαντ (Καβαλίερς)
4. Τζόρνταν Πουλ (Γουόριορς)
5. Ντεζάντε Μάρεϊ (Σπερς)




Προπονητής της χρονιάς: Ένα βραβείο στα δύο
Η εύκολη απάντηση θα ήταν… Μόντι Γουίλιαμς. Ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε τους Σανς οδηγώντας τους πέρσι στους τελικούς και φέτος στο καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ θα δικαιούτο την κορυφή, αλλά ίσως αξίζουν το βραβείο περισσότερο δύο άλλοι προπονητές. Ο Τέιλορ Τζένκινς των Γκρίζλις και ο Τζέι Μπι Μπίκερσταφ των Καβαλίερς έχουν μετατρέψει δύο ομάδες που δεν υπολόγιζε κανένας σε «μαύρα άλογα» σε Δύση κι Ανατολή αντίστοιχα αποδίδοντας σύγχρονο και όμορφο μπάσκετ. Οριακά το Νο 1 παίρνει ο Μπίκερσταφ, γιατί εκτός των άλλων είχε να αντιπαρέλθει και τους τραυματισμούς των Σέξτον και Ρούμπιο. Το Top 5 αξίζουν να συμπληρώσουν ο Μπίλι Ντόνοβαν των εξαιρετικών Μπουλς και ο Τάιρον Λου των Κλίπερς που χωρίς Λέοναρντ και Τζορτζ έχουν αποδειχτεί ανέλπιστα ανταγωνιστικοί.

1. Τζέι Μπι Μπίκερσταφ (Καβαλίερς)
2. Τέιλορ Τζένκινς (Γκρίζλις)
3. Μόντι Γουίλιαμς (Σανς)
4. Μπίλι Ντόνοβαν (Μπουλς)
5. Τάιρον Λου (Κλίπερς)




Πιο θεαματικός παίκτης: Τζα και τα μυαλά στα κάγκελα
Ο Τζα Μοράντ κάνει εμφανίσεις τοπ επιπέδου τη φετινή σεζόν και η επιλογή του στην πεντάδα του All Star Game δεν ήταν τυχαία. Ο γκαρντ των Γκρίζλις συνδυάζει ουσία με απίστευτο θέαμα, αφού ο χειρισμός της μπάλας, τα εντυπωσιακά του τελειώματα απέναντι σε πολύ ψηλότερους και πιο ογκώδεις αντιπάλους, αλλά και κάποια μυθικά μπλοκ τον καθιστούν τον πιο απολαυστικό στο μάτι παίκτη του φετινού ΝΒΑ. Ο Άντονι Έντουαρντς των Τίμπεργουλβς είναι επίσης μεγάλος παραγωγός highlights, ο ΛαΜέλο Μπολ προσφέρει εν αφθονία το fun στοιχείο στους Χόρνετς, ενώ σταθερές αξίες είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Στεφ Κάρι.

1. Τζα Μοράντ (Γκρίζλις)
2. Άντονι Έντουαρντς (Τίμπεργουλβς)
3. ΛαΜέλο Μπολ (Χόρνετς)
4. Γιάννης Αντετοκούνμπο (Μπακς)
5. Στεφ Κάρι (Γουόριορς)




MVP: Οι… ξένοι κάνουν κουμάντο
Για μια ακόμη σεζόν είναι πολύ πιθανό ο MVP να είναι… μη Αμερικανός. Ο Νίκολα Γιόκιτς ίσως αξίζει περισσότερο από κάθε άλλον να πάρει ξανά το βραβείο. Όχι μόνο επειδή συνεχίζει να οργιάζει έχοντας 26+ πόντους, 13+ ριμπάουντ και σχεδόν 8 ασίστ ανά αγώνα, αλλά γιατί «κουβαλά» μια ομάδα με περιορισμένο ταλέντο (λόγω και των τραυματισμών των Μάρεϊ και Πόρτερ) στις ψηλές θέσεις της Δύσης. Ισχυρή υποψηφιότητα θέτει ο Τζοέλ Εμπίντ με σχεδόν 30 πόντους και 11 ριμπάουντ ανά αγώνα στους Σίξερς, ενώ υποχωρεί κάπως η υποψηφιότητα του Στεφ Κάρι μετά τα πεσμένα ποσοστά του μέσα στο 2022. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν μπορεί να απουσιάζει από την κουβέντα, ενώ στο Top 5 θα άξιζε να μπει ο ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν.

1. Νίκολα Γιόκιτς (Νάγκετς)
2. Τζοέλ Εμπίντ (Σίξερς)
3. Γιάννης Αντετοκούνμπο (Μπακς)
4. Στεφ Κάρι (Γουόριορς)
5. ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν (Μπουλς)


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x