ΤΑ ΕΘΝΗ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ

«U boj, u boj - za narod svoj!»: Η πανέμορφη Κροατία πάει να κάνει το έπος!

Με «στρατηγό» τον Λούκα Μόντριτς, η Κροατία πάει να κάνει ξανά την έκπληξη και αυτή τη φορά να σηκώσει το Μουντιάλ στο Κατάρ, κουβαλώντας στις πλάτες της ένα ολόκληρο περήφανο και πανέμορφο έθνος!

Η πανέμορφη Κροατία πάει να κάνει το έπος!

Με μια ματιά, όταν ξεκίνησε το Μουντιάλ του Κατάρ, κανείς δεν «υπολόγιζε» την Κροατία. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι ένα βαθμό υπήρχε στο μυαλό όλων μας, λόγω και του τελικού που έφτασε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το 2018, αλλά ούτε και ο πιο αισιόδοξος δεν θα φανταζόταν ότι θα φτάσει μια ανάσα να το κάνει ξανά! Ο «εγκέφαλος» Λούκα Μόντριτς, ο καταλυτικός Μαρσέλο Μπρόζοβιτς, ο εντυπωσιακός Γιόσιπ Γιουράνοβιτς και η μεγάλη έκπληξη Ντομινίκ Λιβάκοβιτς, οδηγούν ένα ολόκληρο περήφανος έθνος προς το όνειρο, καθιερώνουν για τα καλά την πατρίδα τους στην ποδοσφαιρική elite και «βροντοφωνάζουν» ότι τα Βαλκάνια κατέχουν και μάλιστα καλά το άθλημα!

Στην πρεμιέρα στο Αλ Κορ, η ισοπαλία χωρίς σκορ απέναντι στο Μαρόκο μπορεί να προβλημάτισε, όμως αν έβλεπε κανείς τι έκαναν οι Αφρικανοί μετά, μάλλον θα το θεωρούσε καλό αποτέλεσμα. Ακολούθησε η εμφατική νίκη (4-1) κόντρα στον Καναδά που επανέφερε την ηρεμία, ενώ η πρόκριση ήρθε απέναντι στο Βέλγιο (0-0) σε ματς θρίλερ! Στη φάση των «16» η Ιαπωνία αποδιώχθηκε σκληρός αντίπαλος και χρειάστηκε η διαδικασία των πέναλτι για έρθει η πρόκριση στα προημιτελικά. Εκεί έγινε και η μεγαλύτερη έκπληξη, αφού οι υπερόπτες Βραζιλιάνοι έπεσαν και αυτοί θύματα των αλάνθαστων εκτελέσεων πέναλτι!



Η εγχώρια ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας


Όπως όλα τα πρωταθλήματα στις χώρες της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, έτσι και αυτό της Κροατίας έχει σχετικά μικρή ιστορία. Η πρώτη διοργάνωση έγινε το 1992, ακριβώς πριν 30 χρόνια. Έκτοτε η Ντιναμό Ζάγκρεμπ πρωταγωνιστεί στο ποδόσφαιρο της χώρας 23 τίτλους! Ακολουθούν οι Χάιντουκ Σπλιτ με έξι κατακτήσεις, η Ριέκα με ένα και η ΝΚ Ζάγκρεμπ επίσης με ένα. Η χώρα ζει και αναπνέει για το άθλημα, με τις ομάδες να έχουν σε κάθε ματς τον κόσμο στο πλευρό τους και τα μεγαλύτερα club να διαθέτουν ισχυρούς πυρήνες οργανωμένων οπαδών, που όπως είναι γνωστό, πολλές φορές ξεφεύγουν και δημιουργούν τρομερά επεισόδια.


Ένας μέρος πανέμορφο με ακτές που θυμίζουν τόσο Ελλάδα


Γενικότερα όλα τα Βαλκάνια μοιάζουν μεταξύ τους , όμως αυτό το πράγμα που θα αντικρίσεις στις απέραντες ακτογραμμές της Κροατίας είναι ένας παράδεισος. Οι Δαλματικές Ακτές, γνωστές και ως Δαλματική Ριβιέρα, είναι ένα φανταστικό μείγμα του παλιού και του καινούριου. Ξεκινάνε… από τη βυζαντινή κροατική πόλη Ζάνταρ μέχρι και τον Κόλπο του Κότορ στο νοτιοδυτικό τμήμα του Μαυροβουνίου. Περιλαμβάνουν μαγευτικές πόλεις όπως το Σπλιτ, το Σίμπενικ και το Ντουμπρόβνικ, ενώ μεταξύ των πιο εντυπωσιακών τους ατραξιόν είναι τα πανέμορφα νησιά τους, τα διασκορπισμένα στην Αδριατική. Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλάμε για τη μοναδική χώρα στην Ευρώπη με περισσότερα νησιά από ότι η «γαλανόλευκη»!

0

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να πας… οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, χάρη στο μεσογειακό κλίμα που γλυκαίνει την περιοχή! Η τουριστική σεζόν στην Κροατία, ωστόσο, ξεκινά περίπου κατά το Πάσχα και κορυφώνεται το καλοκαίρι, όταν ο ζεστός και ξηρός καιρός επιτρέπει στους ταξιδιώτες να περιηγηθούν στις υπαίθριες αγορές και να κάνουν πεζοπορία στην εξοχή. Αν πάλι θέλει κάποιος να πάει τον χειμώνα επειδή… έτσι, τον Γενάρη το μέρος είναι ήπιο αλλά βροχερό και πολλά τουριστικά καταλύματα και καταστήματα παραμένουν κλειστά από τον Νοέμβριο μέχρι και το Μάρτιο, οπότε προσοχή.


Η κουλτούρα του φαγητού που συναρπάζει


Αν πας στην Κροατία και ειδικά στη Δαλματία, δεν μπορεί να χάσεις την πιο ιδιαίτερη λιχουδιά αυτού του ευλογημένου τόπου. Το Crni rizoto (μαύρο ριζότο) είναι ένα πιάτο ρύζι πολύ παρόμοιο με το γνωστό μας ιταλικό ριζότο, που παρασκευάζεται προσθέτοντας με καλαμάρια. Το μαλάκιο απελευθερώνει ένα μαύρο μελάνι που μετατρέπει το ρύζι σε έντονο μαύρο, εξ ου και το όνομα. Μπορεί επίσης να παρασκευαστεί με άλλα είδη θαλασσινών όπως σουπιές ή χταπόδι ή ακόμα και οστρακοειδή όπως μύδια και μύδια.



Από την άλλη έχουμε το Brodet, ένα παραδοσιακό μαγειρευτό πιάτο θαλασσινών που στην ουσία είναι μια παχύρευστη σούπα ψαριού, αρωματισμένη με κρεμμύδια, σκόρδο, ντομάτες, μαϊντανό, ελαιόλαδο και μπαχαρικά. Επίσης ονομάζεται brudet , brujet ή brodeto , βρίσκεται στο μενού και σε άλλες παράκτιες περιοχές, ενώ συχνά σερβίρεται με πολέντα , ένα παρασκεύασμα φτιαγμένο με αραβοσιτάλευρο.
Τέλος έχουμε το fuzi. Αυτά τα σπιτικά ζυμαρικά είναι βασικά στην Ίστρια, όπου η κουζίνα έχει μερικές αξιοσημείωτες ιταλικές επιρροές. Οι σωληνοειδείς φουζί είναι ίσως οι πιο δημοφιλείς, αλλά τα njoki (gnocchi) είναι επίσης πολύ συνηθισμένα. Σερβίρονται με κυρίως σάλτσες με βάση το κρέας που προέρχονται από το μοσχάρι ή τα άγρια θηράματα, αλλά επίσης και μανιτάρια, άγρια σπαράγγια, μαύρες ή άσπρες τρούφες.


Η διασκέδαση… έξω καρδιά


Όπως μοιάζουν τα μέρη μας, έτσι και η διασκέδασή μας. Όταν μιλάμε για διασκέδαση στην Κροατία, όλα τα βλέμματα πέφτουν πάνω στο Ζάγρκεμπ! Μια πολυσύχναστη και ζωντανή πόλη κατά τη διάρκεια της ημέρας, που παραμένει ζωντανή και δυναμική ακόμα και μετά τη δύση του ηλίου, προσφέροντας πολλές ευκαιρίες για διασκέδαση και αναψυχή. Στην πραγματικότητα, η πόλη έχει πολλά μπαρ, παμπ και ντίσκο, σε κάθε γωνιά της πόλης, πολλά από τα οποία είναι ανοιχτά κάθε μέρα της εβδομάδας. Εκεί μπορείς να ακούσεις από jazz, funk και εναλλακτική μουσική, μέχρι νέα και παλιά R&B, από hip hop έως ηλεκτρονικά beats!



Η κινητικότητα το βράδυ ξεκινάει Trg Josipa Jelacica , με επιλογές για όλα τα γούστα, από φαγητό μέχρι ποτό και γλυκό, ενώ όσο περνάει η ώρα όλος ο κόσμος μεταφέρεται σε club στις περιοχές Tkalciceva και Trg petra Preradovica , με τους νέους να κατακλύζουν τα μαγαζιά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Fun fact, η μπύρα όλο και… δυναμώνει στην περιοχή, με την περιοχή Opatovina να φιλοξενεί μια ολόκληρη σειρά από μπαρ που σερβίρουν μια σειρά από επωνυμίες craft. Τέλος, αν δεν σου φτάνουν αυτά, πετάγεσαι μέχρι τη λίμνη Jarun που έχει «τίγκα» κλαμπ πάνω στο νερό!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x