Παναγιώτης Κεφαλάς

Τρόμαξε στο πρώτο ημίχρονο αλλά ήταν… τρομακτικός στο δεύτερο ο Ολυμπιακός!

Ο Παναγιώτης Κεφαλάς γράφει στο www.sportfm.gr για τον Ολυμπιακό, ο οποίος στα πρώτα 15 έπαιζε σαν... την Άλμπα και στα επόμενα 25' έπαιζε σαν την ομάδα που θέλει να επιστρέψει στο Βερολίνο.

Μετά το «πρέπει» της Λιόν κόντρα στη Βιλερμπάν, ο Ολυμπιακός έβγαλε εις πέρας και εκείνο του Βερολίνου απέναντι στην Άλμπα. Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν το 2/2 στα… κυκλωμένα για νίκη εκτός έδρας παιχνίδια τους και έκλεισαν τον πρώτο γύρο της Ευρωλίγκας με το θετικό 9-8. Σίγουρα οι Πειραιώτες θα μπορούσαν να είχαν καλύτερο ρεκόρ εάν δεν είχαν τις «κακές ήττες», αυτές στο ΣΕΦ από Μπασκόνια και Βαλένθια, αλλά και -με βάση την εικόνα τους- αυτή στην Μπολόνια από τη Βίρτους. Όπως και να ‘χει το πρόσημο στη βαθμολογία είναι θετικό για τον Ολυμπιακό και αυτό κρατά ο Γιώργος Μπαρτζώκας, προς το παρόν. Αυτό που αναμφίβολα θα θέλει να δει ενόψει του δεύτερου γύρου είναι μία καλύτερη εικόνα, από την στιγμή που αφενός πλέον απουσίες από τραυματισμούς δεν υπάρχουν και αφετέρου γιατί οι «ερυθρόλευκοι» θα έχουν ακόμη έναν παίκτη στη διάθεσή του, τον Ναζ Μήτρου-Λονγκ.

Από ‘κει και πέρα, όσον αφορά το ματς στο Βερολίνο ο Ολυμπιακός είχε δύο πρόσωπα. Δύο εντελώς αντίθετα πρόσωπα. Ένα κάκιστο και ένα εξαιρετικό. Στα πρώτα 15 λεπτά του παιχνιδιού οι Πειραιώτες μπορούσε κάποιος να πει με μεγάλη επιείκεια ότι απλώς δεν… βλέπονταν. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα έκαναν εντελώς όλα όσα δεν έπρεπε να κάνουν. Στην επίθεση ήταν στατικοί με κακή κυκλοφορία της μπάλας, άρα με κακές και άστοχες επιλογές. Εντούτοις το μεγαλύτερό τους πρόβλημα ήταν η άμυνα. Σ’ όλο αυτό το διάστημα, οι «ερυθρόλευκοι» πήγαιναν δεύτεροι και… τρίτοι στην άμυνα, σχεδόν περπατώντας και έτσι επέτρεπαν στους Γερμανούς να τρέχουν ανενόχλητοι στο παρκέ και να κάνουν… πάρτι. Τι έγραφε, λοιπόν, το ταμπλό του γηπέδου μέχρι το 15’; Την Άλμπα να προηγείται 36-25, σουτάροντας με το σχεδόν… εξωφρενικό 61,5% στα τρίποντα και μάλιστα με μόλις 1 λάθος! Σου έδινε την εντύπωση, δηλαδή, ότι οι Γερμανοί που φορούσαν τα κίτρινα ότι ήταν οι… Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς και όχι η προτελευταία ομάδα της βαθμολογίας.

Ωστόσο, αυτό από εκείνο το σημείο και έπειτα άλλαξε για τον Ολυμπιακό φυσικά μέσα από την άμυνά του και κυρίως χάρη σε τρεις παίκτες. Οι «ερυθρόλευκοι» έγιναν πιο σκληροί, υποχρεώνοντας σε λάθη και αργές και άστοχες επιθέσεις τους Γερμανούς. Μπροστάρης στην άμυνα ήταν ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, ο οποίος μπορεί να μην πρόσφερε τόσο σε πόντους, αλλά με τις τάπες του και «σκεπάζοντας» γενικά τα καλάθια έκανε την πρώτη δουλειά. Επιθετικά, εκείνοι που μετέφρασαν τις καλές άμυνες σε πόντους ήταν οι Γιαννούλης Λαρεντζάκης και Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος. Ερχόμενοι αμφότεροι από τον πάγκο και παίζοντας και τα 10 λεπτά της δεύτερης περιόδου σημείωσαν μαζί 16 πόντους, με τους 7π. να ήταν τους διεθνούς γκαρντ και τους 9π. του Αμερικανού. Συν την προσφορά τους στην άμυνα φυσικά. Έτσι, οι Πειραιώτες από το -11 έκλεισαν το πρώτο ημίχρονο στο -3 (43-40), αλλά το σημαντικότερο ήταν ότι έδωσαν το στίγμα πως το παιχνίδι είχε περάσει πλέον στα δικά τους… χέρια.

Σ’ όλο αυτό δεύτερο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός χτυπούσε το δικό του… τύμπανο, επιβάλλοντας τον δικό του ρυθμό, με την Άλμπα να… χορεύει σ’ αυτόν. Οι παίκτες του Μπαρτζώκα μπήκαν με θέληση να κυνηγήσουν και να δείρουν (μπασκετικά πάντα) τους παίκτες του Ίσραελ Γκονθάλεθ, οι οποίοι ανήμποροι να αντιδράσουν έβλεπαν τους «ερυθρόλευκους» να θυμίζουν κάτι από… πέρυσι. Ο… περσινός Γουόκαπ να κλέβει μπάλες και να σπρώχνει τον Ολυμπιακό στο ανοικτό γήπεδο για εύκολους πόντους από Πίτερς και Κάναν, τον Φαλ να βρίσκει ακόμη περισσότερο χώρο δράσης και όλα τα υπόλοιπα να αποτελούν… ιστορία. Στην ουσία η ομάδα του Πειραιά χρειάστηκε περίπου τρία λεπτά στο δεύτερο μέρος, για να πάρει ξανά το προβάδισμα (το πρώτο μετά την πρώτη περίοδο) και αυτή τη φορά δεν κοίταξε ξανά πίσω. Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε το τρίτο δεκάλεπτο με επιμέρους σκορ 8-27 και στο +16 (51-67), κόβοντας ουσιαστικά κάθε προσδοκία που μπορεί είχαν οι γηπεδούχοι από το ματς. Συνεπώς το τέταρτο δεκάλεπτο πήρε έναν διαδικαστικό χαρακτήρα, αλλά οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα έδειξαν την απαιτούμενη αθλητική… απληστία και σε «τελειωμένο» ματς συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό μέχρι τη λήξη, φτάνοντας στη νίκη με μεγάλη διαφορά.

Το τέλος της αναμέτρησης βρήκε τον Ολυμπιακό να μοιράζει συνολικά 30 ασίστ (σχεδόν το 1/3 από τον Γουόκαπ που είχε 9) και από το πολύ μέτριο 4/14 τρίποντα του πρώτου ημιχρόνου, στο 10/23 στη λήξη του ματς. Στους αριθμούς συνυπολογίζονται κάλλιστα και τα 9 κλεψίματα, αλλά και τα 11 λάθη, από την στιγμή που τα 6 ήταν στα πρώτα 15 –άσχημα- λεπτά τους. Στα πολύ θετικά επίσης και το 74,2% στα δίποντα (23/31), αλλά και το –σπάνιο για φέτος- 81,8% στις ελεύθερες βολές (18/22). Και το συνολικό επιμέρους σκορ του δεύτερου ημιχρόνου ήταν στο 24-54!

Γενικά, όλοι όσοι έπαιξαν στο Βερολίνο πρόσφεραν στους «ερυθρόλευκους». Οι μοναδικοί που δεν γίνεται να κριθούν καθόλου ήταν οι Φίλιπ Πετρούσεφ και Ίγκνας Μπραζντέικις, αφού δεν πάτησαν… δευτερόλεπτο στο παρκέ.

Ακολουθεί το ματς πρωταθλήματος με τον Άρη για τους παίκτες του Μπαρτζώκα, αλλά καιρός χαλάρωση δεν υπάρχει. Μόλις τη δεύτερη ημέρα του 2024 ο Ολυμπιακός επιστρέφει στην Ευρωλίγκα με ένα δύσκολο ματς στο ΣΕΦ απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο και δύο 24ωρα αργότερα υποδέχεται τη Μονακό. Δύο πολύ δυνατά ματς σε διπλή εβδομάδα και ένα πολύ δυνατό κρας τεστ για τους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι στον νέο χρόνο θα πρέπει να μπουν με τη νοοτροπία «όχι άλλα… δώρα στον Πειραιά», προστατεύοντας το «σπίτι» τους… Αν θέλουν να ονειρεύονται ότι θα επιστρέψουν στη «Merceds-Benz» προς τον Μάιο, αυτό το mentality χρειάζονται.

Υ.Γ. Για κλείσιμο θα θέλαμε να πούμε ένα μεγάλο RESPECT στον Νικ Καλάθη. Στην αρχή της σεζόν ήταν στην… πόρτα της εξόδου από τη Φενέρμπαχτσε, αφού του είπαν εμμέσως και… ευθέως «βρες ομάδα». Οι συγκυρίες τον κράτησαν στην Κωνσταντινούπολη και έπαιζε σαν μην συνέβη τίποτα. Με την πρόσληψη του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους όλοι περίμεναν να φύγει… ξανά από τη Φενέρ, λόγω της όχι και τόσο ολοκλήρωσης της συνεργασίας που είχαν στην Μπαρτσελόνα. Όμως και τώρα, ο 34χρονος γκαρντ απέδειξε το πόσο μεγάλος επαγγελματίας είναι, προσφέροντας τις υπηρεσίες του σαν μην συμβαίνει τίποτα. Λίγες ημέρες πριν φύγει το 2023 ο Καλάθης ήταν εκ των κορυφαίων της Φενέρ στη νίκη στο ντέρμπι με την Εφές, την οποία μάλιστα «κλείδωσε» με το δικό του καθοριστικό τρίποντο… Όπως λένε και οι Γάλλοι «Chapeau» Νικ!

Υ.Γ.1: Καλή χρονιά με υγεία σε όλους!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x