sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Serie A: Τρομερή αύξηση στην προσέλευση του κόσμου που θυμίζει… 90’s με Ζιντάν, Μπατιστούτα και Ρονάλντο!

Η Serie A καταγράφει αυξημένα νούμερα στον κόσμο που πηγαίνει στα γήπεδα, σε βαθμό που πάει για ιστορικό ρεκόρ.

Η Serie A αποτελεί ένα πρωτάθλημα το οποίο προσπαθεί διαρκώς να αναπτυχθεί και να μαγνητίσει ολοένα και περισσότερους παίκτες υψηλού επιπέδου. Τα βήματα προόδου που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια προς τη σωστή κατεύθυνση είναι αρκετά, με τις ομάδες να έχουν βγάλει από πάνω τους τη ρετσινιά του… κατενάτσιο και να παίζουν πολύ πιο επιθετικά, προσφέροντας θεαματικά παιχνίδια.

Αυτή η βελτίωση μπορεί, πάντως, να μη μεταφράζεται σε έξτρα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αφού για πρώτη φορά μετά από χρόνια το νέο συμβόλαιο που υπογράφηκε είναι χαμηλότερο.

Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2023, οι σύλλογοι της Serie A συμφώνησαν σε μια συμφωνία 977 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως με το «DAZN» για τη μετάδοση του πρωταθλήματος από το καλοκαίρι του 2024 έως το 2029. Αυτός ο αριθμός είναι χαμηλότερος από την τρέχουσα συμφωνία, η οποία αγγίζει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως, με τα δικαιώματα να μοιράζονται σε «DAZN» και «Sky Italia».

Σε αντιδιαστολή με το παραπάνω έρχεται η προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα της Serie A. Διότι τη φετινή σεζόν είναι αρκετά αυξημένη και χτυπάει νούμερα… ρεκόρ που θυμίζουν τα 90’s. Τις εποχές εκείνες όπου το ιταλικό πρωτάθλημα αποτελούσε πόλο έλξης για σπουδαίους ποδοσφαιριστές όπως ο Ρονάλντο, ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο Γκάμπριελ Μπατιστούτα, ο Ρομπέρτο Μπάτζο και πολλοί ακόμη, με τον κόσμο να συρρέει στα γήπεδα. Ενδεικτική και η σεζόν 1997/98, με τους παραπάνω να αγωνίζονται στην Ιταλία, όταν ο μέσος όρος θεατών ήταν 31.233.





Σήμερα, ο μέσος όρος θεατών για τη Serie A είναι 30.913, ο τρίτος υψηλότερος μεταξύ των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης. Σε σύγκριση με την προσέλευση πριν από μια δεκαετία, όταν ο μέσος όρος συμμετοχής 2013-14 ήταν μόλις 23.331, η αύξηση είναι θεαματική.

Πριν από την πανδημία, η προσέλευση ήταν σε αργή ανοδική τροχιά. Τη σεζόν 2017-18 ο αριθμός αυξήθηκε στις 24.783 από 21.966 την προηγούμενη χρονιά, ενώ την αμέσως επόμενη έφτασε τους 25.062 ανά αγώνα!



Μετά την εποχή του Covid, όπου δεν μπορούσαν να βγουν τα κατάλληλα αποτελέσματα, ήρθε η περασμένη σεζόν από την οποία υπήρξαν σημαντικά συμπεράσματα. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια τεράστια άνοδος των οπαδών που παρακολουθούσαν αγώνες, με 29.537 τον μέσο όρο των θεατών, οι περισσότεροι που είχε δει η Ιταλία από τη σεζόν 2000-01.

Τα νούμερα αποδεικνύουν την ανοδική πορεία του ιταλικού πρωταθλήματος, αλλά και τη δίψα και τη στήριξη του κόσμου στις ομάδες τους. Ίσως η πανδημία έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτό, αλλά και το γεγονός πως τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχουν ισάριθμοι πρωταθλητές, με τον ανταγωνισμό να αυξάνεται.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x