Μάθε παιδί μου γράμματα

Μαθηματικά για πλοήγηση και πλάκες

O Χρίστος Χαραλαμπόπουλος προτείνει μέσω του sportfm.gr βιβλία που θα σου κρατήσουν καλή συντροφιά.

Τα μυστικά μαθηματικά των SIMPSON’S. Του Σάιμον Σινγκ. Εκδ. Τραυλός.

Και τα δύο σημερινά βιβλία έχουν ένα κοινό στοιχείο. Τα μαθηματικά. Βέβαια, όπως λέει και ένας καλός μου φίλος –μαθηματικός φυσικά- όλος ο κόσμος είναι μαθηματικά. Από την ποίηση μέχρι το ποδόσφαιρο. Για την ποίηση, το έχει πει και ο Ελύτης. Για το ποδόσφαιρο, ο Κρόιφ.

Το πρώτο βιβλίο, στα κρυφά μαθηματικά των SIMPSON’S θα το διασκεδάσετε περισσότερο αν έχετε παρακολουθήσει ή αν παρακολουθείτε την σειρά κινουμένων σχεδίων με την οικογένεια SIMPSON. Μία κάπως «αναρχική» οικογένεια που δείχνει η μέση αμερικανική αλλά υπονομεύει όλες τις σταθερές της αξίες με συμπεριφορές, φαινομενικά, τελείως ούφο.

Γι΄αυτό ο πατέρας Μπους, στο συνέδριο των ρεπουμπλικανών όπου θα αποφασιζόταν ποιός θα έπαιρνε το χρίσμα για τις προεδρικες εκλογές είχε πει «..θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την ενδυνάμωση της αμερικανικής οικογένειας, ώστε να την κάνουμε να μοιάζει πολύ περισσότερο με τους Γουόλτονς παρά με τους Σίμπσονς».

Οι δημιουργοί της σειράς, στο επεισόδιο που ακολούθησε την ομιλία Μπους, έβαλαν τον γιο της οικογένειας Σίμπσον που παρακολουθούσε την ομιλία του μετέπειτα προέδρου στην τηλεόραση να πει «μα, είμαστε σαν τους Γουόλτονς. Προσευχόμαστε να τελειώσει η ύφεση».

Τι σχέση, όμως, έχει αυτή η σειρά κινουμένων σχεδίων με τα μαθηματικά; Χα! Οι δημιουργοί της, δεν ειναι επαγγελματίες δημιουργοί κινουμένων σχεδίων αλλά μπλεχτηκαν σε όλη αυτή την ιστορία, για να το διασκεδάσουν. Κοινό τους σημείο. Το χιούμορ και το γεγονός ότι όλοι τους σπουδάσει μαθηματικά.

Και η διασκέδαση πού βρίσκεται; Με όχημα τα αστεία, σε κάθε επεισόδιο της σειράς διάφορα μαθηματικά «διαμαντάκια» φυτεύονται στο υποσυνείδητο των θεατών. Στις ατάκες του πατριάρχη της οικογένειας Χόμερ Σίμπσον αλλά και των άλλων μελών της οικογένειας κρύβονται οι πρώτοι αριθμοί, το θεώρημα του Φερμά, η ακολουθία Φιμπονάτσι, το άπειρο, ο Ραμανουτζάν, ο Γκάους, το π, ο Τιούρινγκ, η θεωρία του Χάους, η θεωρία των παιγνίων σε ένα «παιχνίδι» που θα μπορούσε να αποτελεί το πρόγραμμα σπουδών ενός μαθηματικού τμήματος.

Ο συγγραφέας Σάιμον Σινγκ που μας έχει δώσει και άλλα βιβλία εκλαικευμένης επιστήμης αναζήτησε τους δημιουργούς των Σίμπσονς, μιλησε μαζί τους και έγραψε ένα πολύ διασκεδαστικό βιβλίο. Αν αγαπάτε τα μαθηματικά και το χιούμορ, θα το απολαύσετε.

Τα διαδίκτυά μας. Της Ειρήνης Βουτσκόγλου. Εκδ. Δίσιγμα.

Οταν πρωτοδιάβασα το επίθετο της Ειρήνης, μου ήρθε στο νου εκείνος ο αμερικανικός αφορισμός που λέει «πείτε για μένα ό,τι θέλετε αλλά να γράφετε σωστά το όνομά μου». Το πρώτο πράγμα που μαθαίνεις για την Ειρήνη είναι να γράφεις –και να διαβάζεις- σωστά το επίθετό της, καθώς αν δεν προσέξεις την διάταξη των συμφώνων, είναι σίγουρο πως θα κάνεις λάθος.

Με την βιασύνη, με τον αυτοματισμό που προσεγγίζουμε κάτι τόσο απλό όσο μία λέξη με ασυνήθιστη ακολουθία γραμμάτων που μπορεί να ξεγελάσει το μάτι, έτσι προσεγγίζουμε το διαδίκτυο και τα social media. Βιαστικά και νομίζοντας ότι γνωρίζουμε.

Ομως, όπως σημειώνει η Ειρήνη στην εισαγωγή του βιβλίου της, οι αυτοματισμοί που μας παρέχονται ως δυνατότητες μέσα από εργαλεία και οι αυτοματισμοί στους οποίους αφηνόμαστε καθώς σχετιζόμαστε με τους άλλους ανθρώπους, οφείλουν να διαχωρίζονται μέσα από μία, όσο πιο συνειδητή γίνεται, διαδικασία απόφασης. Αλλά ας πάρω τα πράγματα από την αρχή. Η Ειρήνη έχει σπουδάσει μαθηματικά και έχει ένα μάστερ στα πληροφοριακά συστήματα.

Επειδή έχει και χιούμορ, άνετα θα μπορούσε να ανήκει στην ομάδα των δημιουργών των Σίμπσονς. Είναι «ευλογημένη» με εκείνο το χάρισμα που έχουν κάποιοι άνθρωποι να σου εξηγούν με απόλυτα κατανοητό τρόπο, πράγματα, έννοιες και λειτουργίες που σου φαίνονται δυσνόητες και βρίσκονται εκτός του γνωστικού σου πεδίου. Στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο του διαδικτύου, το βιβλίο αυτό λειτουργεί σαν χάρτης περιήγησης για όλους όσοι δεν είμαστε εξοικειωμένοι με την άγνωστη χώρα του διαδικτύου αλλά περιπλανόμαστε αναγκαστικά σε αυτήν.

Θυμάμαι την πρώτη φορά, όταν πριν μερικά χρόνια την ανακάλυψα ως e-diva να δίνει συμβουλές για τα blogs στο youtube, αφού είδα το βίντεο περίμενα να την ακούσω στο τέλος να με ρωτά με το Αλεφάντιο “στα εξηγώ ωραία;”. Της χρωστάω πολλά λάθη και πολλές παρεξηγήσεις που απέφυγα τόσα χρόνια, ακούγοντάς την. Και το βιβλίο, το έκανα δώρο και στον αδελφό μου –που με ζαλίζει τηλεφωνικά με τις διαδικτυακές του απορίες- βάζοντας ένα sticker στο εξώφυλλο που έγραφε RTFM. (read the fucking manual).

ΥΓ... γράφω συνεχώς «Ειρήνη» όχι γιατί είμαστε φιλαράκια αλλά γιατί το λάθος στο επίθετο, δεν θα το γλύτωνα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x