Μάθε παιδί μου γράμματα

Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας μία θρησκεία χωρίς Θεό

O Χρίστος Χαραλαμπόπουλος προτείνει μέσω του sportfm.gr βιβλία που θα σου κρατήσουν καλή συντροφιά.

Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας. Του Αρνε Νταλ. Εκδ. Μεταίχμιο.

Δύο κουβέντες για την υπόθεση, του έβδομου βιβλίου του Νταλ που κυκλοφορεί στα ελληνικά. Μια πολωνή νοσοκόμα, που εργάζεται προσωρινά στη Σουηδία, δολοφονείται άγρια με ένα τσεκούρι. Ένας παραγωγός τηλεοπτικών ριάλιτι πυροβολείται από έναν απαυδισμένο τηλεκριτικό. Ένα οικογενειακό έγκλημα τιμής παίρνει απροσδόκητη τροπή.

Οι ύποπτοι συλλαμβάνονται, τα κίνητρά τους είναι προφανή, αλλά η ενοχή τους δεν είναι ξεκάθαρη. Όσο η έρευνα προχωρά, η Ομάδα Άλφα συνδέει τις υποθέσεις μεταξύ τους. Τότε κάτι μεγαλύτερο αρχίζει να σχηματίζεται. Για άλλη μια φορά τα επίλεκτα μέλη της σουηδικής αστυνομίας καλούνται να βάλουν τα κομμάτια ενός παζλ στη θέση τους.

Όμως η εικόνα που θα σχηματιστεί θα αφήσει άφωνους ακόμα και τους πιο πεπειραμένους αστυνομικούς. Ο Αρνε Νταλ, ψευδώνυμο του σουηδού κριτικού λογοτεχνίας Γιαν Αρναλντ, είναι ο αγαπημένος μου από τους σκανδιναυούς συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι ότι είναι λιγότερο «μαζικής παραγωγής» γραφιάς από όσο ο Νέσμπο. Δεν είναι συγγραφέας με «εύκολο άνοιγμα» σαν καποιες κονσέρβες πολύ πρακτικές αλλά άγευστες.

Αυτό δεν σημαίνει πως είναι στριφνός και δυσνόητος. Κάθε αλλο. Ο Νταλ, κτίζει την ιστορία του μεθοδικά και εχει τον νου του στην ατμόσφαιρα που δημιουργεί, χωρίς να έχει καμία πρόθεση να κολακεύσει τις επιθυμίες του αναγνώστη του. Αυτή η δημιουργία της ατμόσφαιρας που τον φέρνει πιο κοντά στο αμερικάνικο αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ο δεύτερος λόγος που μου αρέσει. Κυρίως γιατί δεν την μιμείται αλλά γιατί προκύπτει σαν ηχώ του Τσάντλερ στις ευρωπαϊκές κοινωνίες του Βορρά. Συμπληρώστε την αγάπη του Νταλ για την Jazz και έχετε όλη την εικόνα.

Ποδόσφαιρο. Μία θρησκεία σε αναζήτηση Θεού. Του Μανουελ Βάσκεθ Μονταλμπάν. Εκδ. Μεταίχμιο.

Οσοι γνωρίζουν τον Μονταλμπάν, ξέρουν πως ο σύνδεσμός του με το ποδόσφαιρο ήταν στενός, βαθύς και συνεχής. Ο ισχυρός κρίκος αυτής της σχέσης ήταν η αγαπημένη του ομάδα της Μπαρτσελόνα. Η συγκρότησή του, οι ιδέες του και η παιδεία του, του επέτρεπαν να σκύψει πάνω από το εμπορευματοποημένο –πια- παιχνίδι και με τον μεγεθυντικό φακό της κριτικής του, να φωτίσει άπλετα, όλες τις πτυχές ενός παιχνιδιού που θεωρείται ισοδύναμο μίας θρησκείας που ψάχνει τον Θεό της.

Αν τα βιβλία είχαν συγγενικές σχέσεις, αυτό το βιβλίο του Μονταλμπάν, είναι ο δίδυμος αδελφός του βιβλίου που έγραψε ο Γκαλεάνο για το ποδόσφαιρο. Είναι μία αναλυτική ματιά στο παιχνίδι από κάποιον που, σε αντίθεση με τον Γκαλεάνο, βλέπει το παιχνίδι από ην Ευρώπη. Εκεί που του γίνεται μια επέμβαση ρουτίνας, αφαιρείται η παιχνιδιάρικη λατινοαμερικάνικη ψυχή του και βιομηχανοποιείται. Αν θέλετε να μάθετε για όλα όσα περιτριγυρίζουν το παιχνίδι με υποκριτική διάθεση, μην χάσετε αυτό το βιβλίο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x