Stoiximan

H κόκκινη καρδιά του Κάρλος Καζέλι

Αυτό είναι το νέο επεισόδιο του El Sobrero Stories με τους Γιάννη Τσαούση και Κώστα Βαϊμάκη.

Το να αντισταθείς στη χούντα του Πινοσέτ σνομπάροντας επιδεικτικά τον ίδιο τον δικτάτορα σε τετ-α-τετ θέλει πολλά παραπάνω από «κοχόνες», γιατί ξέρεις ότι αυτά πληρώνονται. Ο Χιλιανός επιθετικός το έκανε, το πλήρωσε τόσο αυτός όσο και η οικογένειά του, αλλά την κρίσιμη ώρα βρήκε τον τρόπο να έχει τον τελευταίο λόγο.

Η χούντα του Αουγκούστο Πινοσέτ ήταν από τις πιο στυγνές στην σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας. Έχοντας την αμέριστη στήριξη της επίσημης θεσμικής αρχής των ΗΠΑ, απύθμενο μίσος για την αριστερά και τον κομμουνισμό και μηδενικές αναστολές για να πετύχει το σκοπό της, εκτόπισε και δολοφόνησε χιλιάδες ανθρώπους.

Υπήρχε όμως έναν παίκτης που όρθωσε το ανάστημά του σε όλα όσα ήθελε να επιβάλλει η ιδεολογία ενός ανθρώπου, που για χάρη της εκτελούσε κόσμο.

Ο Κάρλος Καζέλι, πρωταγωνιστής στη σπουδαιότερη ομάδα της χώρας, την Κόλο Κόλο δεν έκρυψε ποτέ τα αριστερά πολιτικά του φρονήματα.

Όταν η ομάδα του πήρε την πρόκριση για το Μουντιάλ του 1974, στην τελετή για τον εορτασμό του γεγονότος, ο Καζέλι, κατά τις χειραψίες των παικτών με τον «πολυχρονεμένο», παρουσία δεκάδων ένστολων, αρνείται να κάνει το ίδιο.

Η άρνηση του να δώσει το χέρι στον Πινοσέτ, επισημοποιεί μια συνθήκη και τοποθετεί την κάθε πλευρά στο ρόλο της. Καθεστώς-αντίσταση.

Ο Καζέλι θα πληρώσει για όλα αυτά, αφού η δικτατορία του Πινοσέτ χτυπά, χωρίς εισαγωγικά, την ίδια του την οικογένεια.

Υπάρχει μύθος, σχετικός με στιχομυθία που διεμήφθη ανάμεσα στον Χιλιανό φορ και τον ίδιο τον Πινοσέτ, με θάρρος από τη μία και απειλές από την άλλη πλευρά.

Η ιστορία του, από τις καλύτερα κρυμμένες, μα συνάμα τόσο ενδιαφέρουσες, έρχεται στο νέο επεισόδιο El Sombrero στο Spotify της Stoiximan, όπου ο Γιάννης Τσαούσης και ο Κώστας Βαϊμάκης κάνουν μια νοσταλγική αναδρομή στη Χιλή της εποχής.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x