Stoiximan

Ο Μουρίνιο δεν βρήκε τίποτα έτοιμο

Το νέο επεισόδιο του El Sobrero Stories με τους Γιάννη Τσαούση και Κώστα Βαϊμάκη.

Τι άποψη θα είχε για το πρόσωπο της αφήγησής μας, ένα πρόσωπο που είναι σήμερα 40 ετών κι ένα πρόσωπο καμιά δεκαπενταετία μικρότερο;

Στις 26 Ιανουαρίου 2024, ο Ζοσέ Μάριο Ντος Σάντος Μουρίνιο Φέλιξ, ο επιλεγόμενος Special One, έγινε 60 χρόνων.

Προπονητής από το 2000, με μια καριέρα δηλαδή 25 ολόκληρων ετών, έγινε mainstream τη σεζόν 2002-03, όταν η Πόρτο άρχισε να μαγεύει σύμπασα την ποδοσφαιρική Ευρώπη με τη μπάλα που έπαιζε. Η κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA στη Σεβίλλη εκείνο το Μάιο, ήταν μόνο η αρχή. Ένα χρόνο μετά, η ίδια ομάδα, κάνει step up στο λάκκο των λεόντων και κατακτά το ακριβότερο πετράδι του διασυλλογικού ποδοσφαίρου, για να το φορέσει στο στέμμα της. Οι Δράκοι του Πόρτο είναι κάτοχοι του Champions League και ο προορισμός είναι τα άστρα για τον νεαρό ακόμα τότε, καινοτόμο, ευρηματικό, βαθιά αλλαζόνα, αλλά και ήδη απόλυτα επιτυχημένο coach.

Η συγκυρία είναι ιδανική. Η Τσέλσι επιδιώκει να πείσει τη νέα γενιά πως υπήρξε κάποτε ιστορική και ισότιμη με τις άλλες αγγλίδες κυρίες, ο Αμπράμοβιτς ξηλώνεται αδρά και το Λονδίνο γίνεται η νέα κατοικία του Πορτογάλου.
Πιθανώς, χρόνια μετά και με δύο θητείες καταγεγραμμένες στους Μπλε του Λονδίνου, ο Μουρίνιο θα έχει ως απωθημένο το ότι δεν τους οδήγησε σε ένα Champions League. Οδήγησε όμως την Ίντερ, με θαυμάσια μπάλα και ένα ρόστερ υπέροχο, όταν βρήκε καταφύγιο στο Μιλάνο μετά την απόλυσή του στο ξεκίνημα της σεζόν 2007/08.

Η Ρεάλ το 2010 θα ήταν αδύνατο να μην αποτελέσει προορισμό ενός ανθρώπου που πάντα θεωρούσε πως είναι ο καλύτερος και εν πολλοίς, για καιρό αυτή ήταν και η πραγματικότητα. Οπότε ο ισχυρότερος σύλλογος στον κόσμο έπρεπε να τον προσλάβει. Ούτε εκεί όμως έρχεται τρόπαιο Champions League. Όταν το 2013 αφήνει τη Μαδρίτη, αρχίζουν και οι πρώτοι συμβιβασμοί. Το κεφάλαιο Τσέλσι 2.0 περιλαμβάνει πρωτάθλημα, άλλα και άλλη μια «συναινετική» αποχώρηση το 2015. Η παραπαίουσα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δεν παίρνει τίποτα παραπάνω από ένα Europa League, επίτευγμα μικρό συγκριτικά με το βεληνεκές των «Διάβολων» επί Φέργκιουσον.
Η Τότεναμ γίνεται η μόνη ομάδα με την οποία δεν κατακτά τίποτα από το 2002 κι έπειτα, ενώ το κεφάλαιο κλείνει με τη θητεία στη Ρόμα, ένα Europa Conference League και άλλη μια στάση σε λογιστήριο ομάδας, στις 16 Ιανουαρίου 2024.

Το ερώτημα είναι εδώ και πάνω από 7 χρόνια ενεργό: «Είναι ακόμα καλός προπονητής;» Η απάντηση, επί της ουσίας, δεν αφορά κανέναν και καμία από τα πρόσωπα που τον έζησαν τη δεκαετία 2003-2013. Ότι έκανε και ότι άφησε πίσω θα παραμείνουν για πάντα στη μνήμη του ποδοσφαιρικού κοινού, γιατί ο Μουρίνιο «έπαιζε για χρόνια τη δική του μπάλα», ως ισότιμος με τους απόλυτους super star, χωρίς καν να βγάζει το κοστούμι του. Για την ακρίβεια, χωρίς να έχει υπάρξει καν κανονικός ποδοσφαιριστής…

Ο Κώστας Βαιμάκης και ο Γιάννης Τσαούσης, θυμίζουν τη ζωή του κυρίου Ζοσέ στο νέο επεισόδιο El Sombrero στο Spotify της Stoiximan.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x