Stories

25 χρόνια χωρίς τον Notorious B.I.G: Η βραδιά που σκοτώθηκε και πώς τη γλίτωσε ο… Σακίλ Ο' Νιλ

Συμπληρώνονται 25 χρόνια από τη δολοφονία του Notorious B.I.G. Κι όμως, πέρα από το θάνατο του σπουδαίου ράπερ, θα μπορούσαμε να θρηνούμε κι αυτόν του Σακίλ Ο' Νιλ μαζί του!

Ο Notorious B.I.G. ή Biggie Smalls άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στη ραπ σκηνή. Κι όπως συμβαίνει με πολλούς μύθους, η υστεροφημία του γιγαντώθηκε από τον τρόπο που έχασε τη ζωή του, σαν σήμερα (9/3/1997) πριν από 25 χρόνια.

Κι όμως, εκείνη την ημέρα που έπεσε νεκρός από σφαίρες ο 24χρονος ράπερ, πέρα από τη μουσική σκηνή θα μπορούσε να θρηνεί και ο χώρος του μπάσκετ. Γιατί από τύχη δεν επέβαινε στο μοιραίο αυτοκίνητο ο Σακίλ Ο' Νιλ! Αυτή είναι η ιστορία μιας... παράξενης φιλίας.

25 χρόνια χωρίς τον Notorious B.I.G: Πώς γλίτωσε ο Σακίλ

Από τα γκέτο και τις συμμορίες, στην κορυφή της ραπ σκηνής και την κόντρα East Coast-West Coast

Ο Κρίστοφερ Γουάλας, όπως ήταν το κανονικό του όνομα, μεγάλωσε στα γκέτο της Νέας Υόρκης, όπου η αποφυγή μπελάδων με το νόμο ήταν μάλλον αναπόφευκτη. Πόσω μάλλον για ένα παιδί που εγκαταλείφθηκε από τον πατέρα του σε ηλικία δύο ετών και του οποίου η μητέρα έκανε δύο δουλειές για να τα φέρει βόλτα. Το παρουσιαστικό του, υπέρβαρος από παιδική ηλικία αλλά και αρκετά ψηλός, του χάρισε από νωρίς το προσωνύμιο «Big» και από τα δώδεκά του άρχισε να διακινεί ναρκωτικά και πριν να ενηλικιωθεί είχε προλάβει να κάνει και εννιά μήνες φυλακή. Όλο αυτό το διάστημα, ωστόσο, η ραπ ήταν το «καταφύγιό» του και είχε ήδη αρχίσει να χτίζει το όνομά του στο χώρο.

Η φιλία του με τον Tupac Shakur (που δολοφονήθηκε το 1996, έξι μήνες πριν τον B.I.G.), τον Jay-Z και τον Sean Puffy Combs (γνωστό κι ως Puff Daddy) άνοιξε αρκετές πόρτες, το ταλέντο του B.I.G. αναγνωρίστηκε και ήρθαν γρήγορα επιτυχίες αλλά και σπουδαίες συνεργασίες όπως με την Mary J. Blige, την Neneh Cherry, τον LL Cool J και τον Busta Rhymes. Έχοντας ήδη αποκτήσει από τα 21 του μια κόρη με σύντροφο από την οποία χώρισε, το 1994 παντρεύτηκε με την τραγουδίστρια Faith Evans, ενώ η καριέρα του συνέχισε να απογειώνεται με πολλαπλά πλατινένια άλμπουμ.

25 χρόνια χωρίς τον Notorious B.I.G: Πώς γλίτωσε ο Σακίλ

Η άνοδος της φήμης του ήρθε και με την κόντρα που ανέπτυξε με τον πρώην πλέον φίλο του, Tupac Shakur. Πολλοί αρχικά θεώρησαν την «βεντέτα» μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ακτής ως ένα καλό διαφημιστικό τρικ, ωστόσο αποδείχτηκε πως τα πράγματα ήταν πολύ πιο σοβαρά, με την εμπλοκή συμμοριών, πιστολίδια και δολοφονίες, από τις οποίες δεν γλίτωσαν τελικά ούτε οι δύο «επικεφαλής». Η διαμάχη τους αποτυπώθηκε και μέσα από τα τραγούδια τους και πολλοί θεωρούν πως ο τρόπος που δολοφονήθηκαν μόνο τυχαία δεν ήταν πανομοιότυπος. Μετά τη δολοφονία του Tupac, ο Biggie κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε στo έγκλημα, που πολλοί πιστεύουν ότι πραγματοποιήθηκε από μέλος της συμμορίας του δρόμου Crips. Ο σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Νικ Μπρούμφιλντ σε έρευνα που έκανε αναφέρει πως στη δολοφονία του B.I.G. συμμετείχαν «βρώμικοι» αστυνομικοί και πως επρόκειτο ξεκάθαρα (έστω κι αν δεν έχει αποδειχτεί) για εκδικητικό «χτύπημα» για τη δολοφονία του Tupac.

Η γνωριμία με τον Σακίλ και η μοιραία 9η Μαρτίου του 1997

Σχεδόν συνομήλικοι, Σακίλ Ο' Νιλ και Notorious B.I.G. είχαν ακολουθήσει παράλληλες πορείες προς την κορυφή του τομέα δράσης τους. Όσο ο δεύτερος συνέχιζε να εξελίσσεται στο αντίπαλο δέος της West Coast σκηνής ραπ, ο «Σακ» μετά από μια τρομερή τετραετία στους Μάτζικ, άφηνε το πολύ... μικρό για το ταλέντο και την προσωπικότητά του Oρλάντο και μετακόμιζε στο λαμπερό Λος Άντζελες και τους Λέικερς. Ο θηριώδης σέντερ, που έκανε θραύση στο LA, έγινε fan του Biggie όταν άκουσε σε ένα από τα τραγούδια του να γίνεται αναφορά στο όνομά του.

25 χρόνια χωρίς τον Notorious B.I.G: Πώς γλίτωσε ο Σακίλ

«Said 'I'm slamming brothers like Shaquille, s--t is real», ανέφερε ο στίχος που κέντρισε την προσοχή του «Σακ», ο οποίος πέρα από το να κατεδαφίζει μπασκέτες και να διαλύει αντιπάλους ψηλούς, είχε βαλθεί να κάνει καριέρα και στη μουσική σκηνή. Μάλιστα, επιδίωξε ο ίδιος να γνωρίσει τον B.I.G. για να συνεργαστούν. «Στόχος μου ήταν να κάνω τραγούδια με τους αγαπημένους μου ράπερ, γι' αυτό κι επικοινώνησα μαζί του και τον ρώτησα αν θα έκανε ένα τραγούδι μαζί μου», εξιστορεί ο ίδιος. Κι επειδή κανείς δεν μπορούσε να πει όχι στον Σακίλ, το 1996 ο Biggie συμμετείχε στο άλμπουμ του με τίτλο «You Can't Stop the Reign».



Oι δύο άνδρες είχαν αναπτύξει μια εξαιρετική σχέση συχνάζοντας τακτικά ο ένας στο σπίτι του άλλου και είχαν κάνει σχέδια για νέες συνεργασίες. Όμως η επόμενη φορά που επρόκειτο να συναντηθούν σήμανε και το πρόωρο τέλος της ζωής του Biggie. Ο «Σακ» είχε υποσχεθεί στον ράπερ πως θα τον συναντούσε για να πάνε στο πάρτι μετά τα Soul Train Awards στο Λος Άντζελες. «Είχα βάλει το καλό μου άσπρο κοστούμι και ήμουν έτοιμος να φύγω για το πάρτι. Όμως με πήρε ο ύπνος. Ξύπνησα μόνος μου κατά τις 4 μετά από ένα τηλεφώνημα της μητέρας μου. Με ρώτησα 'δεν πήγες στο πάρτι που έλεγες;' και μετά με ενημέρωσε πως ο φίλος μου πυροβολήθηκε. Αμέσως τηλεφώνησα κάποιους φίλους μας και μου είπαν τι είχε συμβεί», περιγράφει ο Σακίλ.

Λίγο πριν τη 1:00 πμ., ο Biggie αποχωρούσε από το πάρτι. Όταν το αυτοκίνητό του σταμάτησε σε ένα κόκκινο φανάρι, μια Chevy Impala «κοκκάλωσε» δίπλα τους. Το παράθυρο του οχήματος κατέβηκε και ένα όπλο άρχισε να πυροβολεί προς το μέρος του Notorious B.I.G. Τέσσερις σφαίρες βρήκαν τον ράπερ, που παρότι διακομίστηκε αμέσως από τους ανθρώπους του στο νοσοκομείο και του έγινε θωρακοτομή, δεν μπόρεσαν να τον σώσουν. Ήταν μόλις 24 ετών...



«Τον είχα δει τρεις μέρες πριν το συμβάν και ήταν να συναντηθούμε στο πάρτι που τον πυροβόλησαν. Θα μπορούσα να είμαι εγώ δίπλα του στο αυτοκίνητο, όταν τον πυροβόλησαν», λέει ο «Σακ», Για καλή του τύχη, ο ύπνος τον γλίτωσε και δεν σταμάτησε άδοξα την απογείωσή του στο ΝΒΑ και μια καριέρα που τον καθιέρωσε ως έναν από τους κορυφαίους σέντερ όλων των εποχών, με τέσσερα πρωταθλήματα και ακόμη και σήμερα σπουδαία καριέρα ως σχολιαστή στο TNT.

«Aκόμη αναρωτιέμαι τι θα είχε συμβεί αν πήγαινα στο πάρτι και συναντούσα τον Biggie, όπως είχαμε προγραμματίσει. Αν ένας άνθρωπος 2,15μ. στεκόταν δίπλα του, ο δράστης θα τραβούσε τη σκανδάλη; Ο σωματοφύλακάς μου, ο Τζερόμ, ήταν εκπαιδευμένος στο να προστατεύει εμένα και την παρέα μου σε τέτοιες καταστάσεις. Δεν λέω πως θα μπορούσα να το αποτρέψω, αλλά αν ήμουν εγώ μέσα στο ίδιο αυτοκίνητο ίσως να μην είχαν πυροβολήσει. Ίσως πάλι το αποτέλεσμα να ήταν το ίδιο ή χειρότερο», είχε πει για τη μοιραία βραδιά, ευτυχώς όχι και για τον ίδιο.

«Είμαι τυχερός που τον γνώρισα. Δεν θέλω να σκέφτομαι αυτές τις κακές στιγμές, αλλά μόνο τις καλές. Ακόμη ακούς τα τραγούδια του ή την επιρροπή του στη ραπ σκηνή και νιώθεις πως είναι ακόμη εδώ, ανάμεσά μας», αναφέρει ο Σακίλ για τον αδικοχαμένο του φίλο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x