Stories

Αγγλία γίναμε: Ματσάρες σαν το ΠΑΟΚ-Βόλος που… δεν γίνεται να τις είδαμε στην Ελλάδα!

Προσπαθώντας ακόμη να συνέλθουμε από το ασύλληπτο 4-4 στο ΠΑΟΚ-Βόλος, στο sport-fm.gr ξεσκονίσαμε το αρχείο μας, στύψαμε το μυαλό μας και σας παρουσιάζουμε ματσάρες Α' Εθνικής που θύμισαν… Αγγλία!

Super League: Ματσάρες που έγραψαν ιστορία!

Το ελληνικό ποδόσφαιρο το αγαπάμε. Ελάτε, παραδεχτείτε το.

Με τα -πολλά- στραβά του και ανάποδα, χωρίς αυτό νιώθουμε… άδειοι τα σαββατοκύριακα. Όση Premier League και να δεις, όση La Liga, Serie A, Bundesliga και να έχει το πρόγραμμα, η μπαλίτσα στα ελληνικά γήπεδα είναι άλλο πράμα, ακόμη και αν το θέαμα είναι αρκετά συχνά για να βγάλεις τα μάτια σου και να τα τηγανίσεις.

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, ωστόσο, όταν γίνονται ματσάρες βγαλμένες από… άλλο πρωτάθλημα, τραβάμε τα μαλλιά μας από ενθουσιασμό!

Με αφορμή, λοιπόν, το ασύλληπτο 4-4 στο ΠΑΟΚ-Βόλος και προσπαθώντας ακόμη να συνέλθουμε απ' όσα είδαμε στο γήπεδο της Τούμπας, στο sport-fm.gr ξεσκονίσαμε το αρχείο μας, στύψαμε το μυαλό μας και σας παρουσιάζουμε ματσάρες Α' Εθνικής που θύμισαν… Αγγλία!

Γράφει ο Νίκος Ράλλης

ΠΑΟΚ-Παναχαϊκή 3-5


Ήδη από το… ξεσκόνισμα της Κυριακής ανακαλύψαμε πως το κάζο που υπέστη ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα από τον Βόλο έχει προηγούμενο και μάλιστα έπαιξε ρόλο στο να χαθεί το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του «δικεφάλου»! Το μακρινό 1973, Κυριακή των Βαΐων 22 Απριλίου συγκεκριμένα, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός ισοβαθμούσαν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με 74 βαθμούς. Οι «ερυθρόλευκοι» ταξίδευαν στην Καβάλα, για αυτό και εκατοντάδες ΠΑΟΚτσήδες επέλεξαν να βρεθούν εκεί και όχι στην Τούμπα, όπου η ομάδα του Λες Σάνον υποδεχόταν την εξαιρετική Παναχαϊκή, η οποία τερμάτισε, θυμίζουμε, στην 4η θέση εκείνου του πρωταθλήματος και έγινε η πρώτη επαρχιακή ελληνική ομάδα, που συμμετείχε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Το ματς με τους Πατρινούς έμελλε να περάσει στην ιστορία ως μία από τις πιο «μαύρες σελίδες» του συλλόγου στην Τούμπα. Ένα ματς για το οποίο είχαν ακουστεί πάρα πολλά και έκρινε εν πολλοίς τον πρωταθλητή της σεζόν 1973-74, με τον «δικέφαλο» να συντρίβει όλα τα ρεκόρ, (92 β., 27 νίκες, 75 γκολ), αλλά η μοναδική εντός έδρας ήττα σε 17 αγώνες (15-1-1), έστειλε το πρωτάθλημα στον Πειραιά! Τελικό σκορ; Με το ημίχρονο στο 1-1(!), το παιχνίδι έληξε 5-3 υπέρ της Παναχαϊκής, η οποία προηγήθηκε 3-1 και 5-2! Την ίδια στιγμή, ο Ολυμπιακός «σκόνταφτε» στην Καβάλα, αλλά με το 1-1 πήρε τον βαθμό και «σκαρφάλωσε» στην κορυφή, εκεί όπου παρέμεινε ως το τέλος. Το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του ΠΑΟΚ θα ερχόταν τρία χρόνια αργότερα…

Super League: Οκτώ ματσάρες που έγραψαν ιστορία!

Super League: Οκτώ ματσάρες που έγραψαν ιστορία!

Super League: Οκτώ ματσάρες που έγραψαν ιστορία!

1980 Πανιώνιος-Πανσερραϊκός 3-4


Σε επαγγελματικό επίπεδο, ένα από τα πιο εντυπωσιακά παιχνίδια όλων των εποχών, που χαρακτηρίστηκε «αγγλικό» από τον Τύπο της εποχής, ήταν το επικό Πανιώνιος-Πανσερραϊκός του 1980. Στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής του δεύτερου επαγγελματικού πρωταθλήματος Ελλάδας, οι «κυανέρυθροι» φιλοξενούσαν τα νεοφώτιστα «λιοντάρια» και για όσα έγιναν εκείνο το απόγευμα στη Νέα Σμύρνης ευτυχώς υπάρχει ντοκουμέντο από τη μετάδοση της ΕΡΤ σε περιγραφή Μανώλη Μαυρομμάτη, γιατί δεν θα μας… πίστευαν! Ο Πανιώνιος ήταν το μεγάλο και ξεκάθαρο φαβορί για τη νίκη. Οι φιλοξενούμενοι, όμως, υπό της οδηγίες του μετέπειτα προπονητή της Εθνικής, Χρήστου Αρχοντίδη, είχαν διαφορετική άποψη. Με τους Παπαδημητρίου και Πανταζή στην επίθεση και με μία ομοιογενή, γυμνασμένη και νεανική ομάδα, που την προηγούμενη χρονιά, άλλωστε, είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα της Β' Εθνικής, κατάφεραν να ανατρέψουν τα προγνωστικά και το σκορ, παρότι βρέθηκαν πίσω με 3-1!


1990 Ολυμπιακός-ΟΦΗ 4-5


Παραμένει μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου! Για εκείνο το αλησμόνητο ματς ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΟΦΗ -και εκείνη την ομαδάρα του Ευγένιου Γκέραρντ- έχουν γραφτεί χιλιάδες πράγματα και μπορούν να γραφτούν και άλλα τόσα. Δέκα ημέρες μετά τον μεταξύ τους τελικό Κυπέλλου Ελλάδας, όπου οι Πειραιώτες νίκησαν 4-2 και κατέκτησαν την κούπα, οι δυο τους συναντήθηκαν ξανά στο «Γ. Καραϊσκάκης» σε ένα αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι, αφού ο Ολυμπιακός θα τερμάτιζε 4ος και ο ΟΦΗ 6ος. Ένα παιχνίδι, όμως, το οποίο έμελλε να μείνει μια για πάντα στην ιστορία! Η κρητική ομάδα βρέθηκε να χάνει με σκορ 4-0 στο 50ο λεπτό, κατάφερε, ωστόσο, να γυρίσει το ματς και να το πάρει στις καθυστερήσεις, με το επικό 5-4!


1992 Ξάνθη-ΑΕΚ 3-4


Το εντυπωσιακό με το Ξάνθη-ΑΕΚ 3-4 του 1992 είναι ότι… επαναλήφθηκε το 2011! Τότε, βέβαια, στις 31 Οκτωβρίου, πριν από 29 χρόνια αισίως, η «Ένωση» γύρισε ένα ματς, όπου έχανε με σκορ 3-1 μέχρι το 57'! Η μετέπειτα πρωταθλήτρια προηγήθηκε μόλις στο 6' με τον Δημητριάδη, αλλά η Ξάνθη έφερε «τούμπα» την κατάσταση και με τον Μαρτσέλο στο 12' και στο 16' και τον Αθανασιάδη στο 50', έφτασε να προηγείται 3-1, για να ακολουθήσει χαμός… Στο 57' ο Δημητριάδης και πάλι μείωσε σε 2-3, στο 77' ο Σλίσκοβιτς έκανε το 3-3 και στο 89' ο ίδιος παίκτης «σφράγισε» μία συγκλονιστική ανατροπή!



Και το ματς του 2011:


1994 Παναχαϊκή-Απόλλων Καλαμαριάς 5-5


Αδικία να χαρακτηρίζουμε «αγγλικό» το επικό Παναχαϊκή-Απόλλων Καλαμαριάς του 1994! Το μεταξύ τους 5-5(!) στις 20 Μαρτίου εκείνης της χρονιάς είναι μια κατηγορία μόνο του! Άλλωστε, μιλάμε για ένα μοναδικό σκορ στην ιστορία της Α' Εθνικής. Και σε ματς-φωτιά, όχι κανένα αδιάφορο παιχνίδι. Αμφότερες οι ομάδες καίγονταν για βαθμούς, προκειμένου να σωθούν. Οι γηπεδούχοι, λοιπόν, προηγήθηκαν 3-0 στο πρώτο μισάωρο της συνάντησης, με σκόρερ τους Κυριακόπουλο και δύο κεφαλιές του Νιγηριανού Ότιτζι, και φάνηκε να «καθαρίζουν». Λίγο πριν τη λήξη του πρώτου 45λέπτου, ο Σαμαράς μείωσε σε 3-1 για του Πόντιους. Στο δεύτερο ημίχρονο ο «χορός» των γκολ συνεχίστηκε. Ο θρυλικός Ότιτζι με νέα κεφαλιά «έγραψε» το 4-1, ο Τζο Παλατσίδης στο επόμενο λεπτό (50') με πέναλτι και ο Δημήτρη Νόλης με σουτ στο 53' μείωσαν για τον Απόλλωνα σε 4-3, για να έρθει η απόλυτη ανατροπή για τους φιλοξενούμενους με γκολ του Γιώργου Βλαχούδη στο 62' και με το δεύτερο τέρμα του Νόλη στο 76'! Και ενώ όλα έδειχναν πως η ομάδα της Καλαμαριάς θα πάρει ένα τεράστιο «διπλό», ήρθε η ισοφάριση για τους Πατρινούς στις καθυστερήσεις με γκολ του Αναστασάκη! Για την ιστορία, στο τέλος έπεσαν και οι δύο…

Super League: Οκτώ ματσάρες που έγραψαν ιστορία!
Ο αξέχαστος Αμαέκι Ότιτζι

1995 Παναθηναϊκός-Πανιώνιος 5-3


Θα μπορούσε να είναι και… Βαζέχα-Τζούλης 5-3! Στις 23 Σεπτεμβρίου 1995, τέσσερις ημέρες πριν ξεκινήσει η μεγαλειώδης πορεία στο Champions League, ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε τον Πανιώνιο με σκοπό να πάρει την τέταρτη νίκη του σε ισάριθμες αγωνιστικές. Το ματς εξελίχθηκε σε παράσταση με πρωταγωνιστές τον Κριστόφ Βαζέχα από τη μία και τον Παντελή Τζούλη από την άλλη. Ο Ελληνοπολωνός πέτυχε και τα πέντε γκολ των «πράσινων», ενώ η αλλαγή του Έμεριχ Γιένεϊ «έγραψε» και τα τρία των «κυανέρυθρων»! Μετά το τέλος της επικής αναμέτρησης, ο σεμνότατος Τζούλης δήλωσε: «Πώς μπορώ εγώ να συγκριθώ με τον Βαζέχα; Αδύνατον. Εκμεταλλεύθηκα στιγμές αδράνειας στην άμυνα του Παναθηναϊκού, δεν είχα άγχος, αφού το σκορ ήταν 4-0 όταν μπήκα στον αγωνιστικό χώρο και έγινε αυτό που έγινε». Αξίζει να σημειωθεί πως ο μεγάλος Κριστόφ Βαζέχα ξεπέρασε σε εκείνη την αναμέτρηση τον Μίμη Δομάζο στη δεύτερη θέση των σκόρερ του Παναθηναϊκού με 138 γκολ, βάζοντας πλώρη για το ρεκόρ του Αντώνη Αντωνιάδη.


1999 ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 4-4
2002 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 3-4


Το τελευταίο πρωτάθλημα της περασμένης χιλιετίας ξεκίνησε κάτι παραπάνω από ιδανικά, με ένα ματς πραγματική διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τσιμπιόμασταν, όσοι το ζήσαμε… Πρώτη αγωνιστική, λοιπόν, 20 Σεπτεμβρίου του 1999 και στην Τούμπα, στο ντέρμπι μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, έμπαιναν γκολ από το 1' μέχρι το 89'! Οι γηπεδούχοι ήταν πίσω στο σκορ και μάλιστα δύο φορές βρέθηκαν να «κυνηγούν» από απόσταση δύο τερμάτων. Στο 1' ο Τσίριτς έκανε το 1-0 για την ΑΕΚ, για να ισοφαρίσει ο Μαραγκός στο 16'. Ο Νικολαΐδης στο 20' και ένα αυτογκόλ του Ντόλμπεργκ τρία λεπτά αργότερα έδωσαν «αέρα» δύο τερμάτων στην «Ένωση», 1-3. Ο Ντόλμπεργκ, ωστόσο, «διόρθωσε» το λάθος του, μειώνοντας στο 36' σε 2-3, που ήταν και το σκορ ημιχρόνου. Το γρήγορο γκολ του Δέλλα για την ΑΕΚ στο 46' έδωσε και πάλι στους φιλοξενούμενους προβάδισμα δύο γκολ (2-4), με τον ΠΑΟΚ, όμως, να επιστρέφει! Καθώς η ΑΕΚ είχε μείνει με 10 λόγω της αποβολής του Μπιέκοβιτς στο 52', οι γηπεδούχοι πίεσαν και στο 65' ο Γεωργιάδης έκανε το 3-4 και στο 89' ο Βαλέντσια ισοφάρισε σε 4-4! Μερικά χρόνια αργότερα, εξάλλου, σε ένα από τα τελευταία παιχνίδια της ΑΕΚ στο «Νίκος Γκούμας», οι δύο ομάδες μάς πρόσφεραν ακόμη ένα «αγγλικό» ματς, με τον ΠΑΟΚ να επικρατεί τότε των «κιτρινόμαυρων» με σκορ 4-3!

Θυμηθείτε-απολαύστε τα και τα δύο:




2001 Ολυμπιακός-Ηρακλής 5-4


Η αναμέτρηση δεν ήταν για το πρωτάθλημα, αλλά για το Κύπελλο Ελλάδας, μιλάμε, ωστόσο, για το ματς της χρονιάς τη σεζόν 2000-2001! Ο δεύτερος ημιτελικός του Κυπέλλου μεταξύ Ολυμπιακού και Ηρακλή έμελλε βασικά να είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών. Ο Ολυμπιακούς επικράτησε 5-4 και σε συνδυασμό με τη νίκη του στη Θεσσαλονίκη (0-1) πήρε την πρόκριση στον τελικό, πέρα από αυτό, όμως, έμεινε στην ιστορία το θέαμα, που πρόσφεραν οι δυο ομάδες, με τις διακυμάνσεις στο σκορ να δείχνουν την καλή εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι Πειραιώτες αν και βρέθηκαν να χάνουν τρεις φορές, εντούτοις κατάφεραν να ανακάμψουν και να πάρουν μία επική πρόκριση απέναντι στον «Γηραιό».


2008 ΑΕΛ-ΠΑΟΚ 4-3


Στα πιο «φρέσκα», κάζο και χειρότερο σε σχέση με εκείνο από τον Βόλο την Κυριακή έχει υποστεί ο ΠΑΟΚ το 2008 στη Λάρισα! Ο «δικέφαλος του Βορρά» προηγήθηκε 3-1 απέναντι στην ΑΕΛ, αλλά οι «βυσσινί» έκαναν μία μυθική ανατροπή και πήραν το ματς με 4-3! Μάλιστα, αυτή είναι μεγαλύτερη ανατροπή, που έχει υποστεί στην ιστορία του ο ΠΑΟΚ! Κάτι αντίστοιχο σε εκτός έδρας ματς, να χάσει δηλαδή, προβάδισμα τριών γκολ, τού έχει συμβεί τρεις φορές συνολικά στην ιστορία της Α' Εθνικής/Super League. Μία σε εκείνη την αναμέτρηση με την ΑΕΛ, ενώ τις άλλες δύο ήρθε ισόπαλος: Στις 20 Ιανουαρίου 2002 Παναχαϊκή-ΠΑΟΚ 3-3 από 0-3 και στις 27 Μαρτίου 2014 Απόλλων Σμύρνης-ΠΑΟΚ 3-3, επίσης από 0-3.






2008 Θρασύβουλος-ΑΕΚ 3-3


Την ίδια χρονιά, φυσικά, είχαμε και το απίθανο Θρασύβουλος-ΑΕΚ 3-3, με την «Ένωση» να προηγείται 3-0 στο ημίχρονο, αλλά να παθαίνει καθίζηση στο δεύτερο 45λεπτο, με αποτέλεσμα η ομάδας της Φυλής να αφήσει εκείνη του Δώνη χωρίς εκτός έδρας νίκη στο πρωτάθλημα. «Αγγλία γίναμε» ακούστηκε-γράφτηκε και τότε, αλλά οι οπαδοί της ΑΕΚ θα προτιμούσαν να μην το θυμούνται για αυτόν το λόγο το ματς εκείνο…


2014 Λεβαδειακός-Άρης 4-3


Αξέχαστο, φυσικά, μας έχει μείνει και το Λεβαδειακός-Άρης του 2014. Οι «κίτρινοι» προηγήθηκαν 3-1, φάνηκε να «καθαρίζουν», αλλά οι απίθανοι Βοιωτοί ισοφάρισαν και στο 95', μάλιστα, ξέραναν εντελώς την ομάδα της Θεσσαλονίκης με τον Βαρέλα για το τελικό 4-3!


2016 ΠΑΟΚ-Ατρόμητος 3-4


Δύο χρόνια αργότερα και λίγες ημέρες μετά το τεράστιο «διπλό» στη Φλωρεντία, ο… ισοπεδωτικός ΠΑΟΚ του πρώτου ημιχρόνου, αν και προηγήθηκε με 2-0 και 3-1 επί του Ατρομήτου, τελικά δεν κατάφερε να πάρει ούτε τον βαθμό της ισοπαλίας, με τους Περιστεριώτες να φέρνουν «τούμπα» το παιχνίδι και να κερδίζουν με 3-4, πετυχαίνοντας τρία γκολ, μέσα σε διάστημα 16'! Η απόλυτη ανατροπή για τον Ατρόμητο, ο οποίος έκανε την απόδραση της 10ετίας με τον Τόνσο στο 93'!



Αξίζει να σημειώσουμε το εξής: Το 4-4 στο ΠΑΟΚ-Βόλος εμφανίστηκε για 12η φορά στην ιστορία της Α' Εθνικής/Super League. Δεν είναι, σαφώς και από τα πιο συνηθισμένα σκορ. Φυσικά ήταν το πρώτο για την ομάδα του Βόλου, αλλά τρίτο για τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχει άλλη μια φορά 4-4 στην Τούμπα, στις 20 Σεπτεμβρίου 1999, με αντίπαλο την ΑΕΚ -που αναφέρουμε παραπάνω- και μία στη Ριζούπολη στις 12 Απριλίου 1998, με αντίπαλο τον Απόλλωνα. Οι φίλοι του ΠΑΟΚ θα θυμούνται και ένα ακόμα εντυπωσιακό 4-4, αυτό με την Ατλέτικο Μαδρίτης για το Κύπελλο UEFA, στις 4 Νοεμβρίου 1997.



Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x