Stories

Όταν η ΑΕΚ ολοκλήρωνε το «ονειρικό» ρόστερ: Από την «Dream Team» στη… συντρίμ τιμ

Ήταν 31 Ιουλίου του 2003 όταν η ΑΕΚ αποκτούσε τον Νίκο Λυμπερόπουλο, φτιάχνοντας -για πολλούς- ένα ονειρικό ρόστερ. Το sport-fm.gr θυμίζει το πώς η αποκαλούμενη ως «Dream Team» άλλαξε... χαρακτηρισμό.

Υπερβολές αθλητικών Μέσων; Εκνευριστικές για πολλούς μεν, λατρεμένες -με το πέρασμα των χρόνων- για ακόμα περισσότερους δε. Μία εξ αυτών και ο χαρακτηρισμός που είχε προσδοθεί στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2003.

Μία μέρα σαν και σήμερα πριν από 18 χρόνια, στις 31 Ιουλίου του 2003, η «Ένωση» ανακοίνωνε την απόκτηση του Νίκου Λυμπερόπουλου. Είχε κάνει δικό της ήδη τον Γιαννάκη Οκκά, ενώ είχε καταφέρει να διατηρήσει στο ρόστερ της τις περισσότερες από τις πολύτιμες μονάδες της.

Τεράστια οικονομικά και διοικητικά προβλήματα, ξεριζωμός από το «Νίκος Γκούμας», κόντρα οπαδών με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς και αποχώρηση του Σερβοέλληνα τεχνικού. Αιτίες που μπορούν να δικαιολογήσουν το πώς μια, αποκαλούμενη από τα Μέσα -κυρίως- αλλά και τον κόσμο, «Dream Team» έφτασε να χαρακτηρίζεται ως… συντρίμ τιμ.

Σε μια (ελληνική) εποχή που ο αποκλεισμός από την Ευρώπη μήνα Δεκέμβρη θεωρούταν... αποτυχία.

Το sport-fm.gr θυμίζει την κάκιστη πορεία του... ονειρικού ρόστερ της ΑΕΚ τη σεζόν 2003/04:




ΑΕΚ: Από την «Dream Team» στη… συντρίμ τιμ

Το background


Το καλοκαίρι του 2003 ήταν -ακόμα ένα- από εκείνα που οι φίλοι των «κιτρινόμαυρων» έπρεπε να εντρυφήσουν σε νομικούς όρους, προκειμένου να κατανοήσουν το τι μέλλει γενέσθαι με την αγαπημένη τους ομάδα.

Η διοίκηση πρωτοδικείου είχε αναλάβει να τρέξει τo κλαμπ, προσπαθώντας να δώσει λύση στα κατάλοιπα της περιόδου «Ψωμιάδη». Ταυτόχρονα, είχε αρχίσει η δεύτερη «προσφυγιά» στην ιστορία της ομάδας, λόγω της κατεδάφισης του «Νίκος Γκούμας» στη Νέα Φιλαδέλφεια, με τα σχέδια για το νέο γήπεδο να μένουν σε επίπεδο μακετών. Κατά τη διάρκεια της σεζόν, οι «κιτρινόμαυροι» θα αναγκάζονταν να κάνουν… τουρ σε μια σειρά γηπέδων της Αττικής (όπως η Λεωφόρος, τα Λιόσια και η Νέα Σμύρνη), την ίδια ώρα που στο τιμόνι τους συνέχιζε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, με τον διχασμό στις εξέδρες να παραμένει ζωντανός. Και μέσα σε όλα αυτά, ο φυσικός ηγέτης της ομάδας, Ντέμης Νικολαΐδης, αποχωρεί για την Ισπανία και την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Το χτίσιμο της... ονειρικής ομάδας


Παρόλα τα χρέη και τα οικονομικά προβλήματα της ΑΕΚ, ο Ιούλιος έρχεται να αναζωπυρώσει τις ελπίδες των φίλων της. Ήδη είχαν παραμείνει στο ρόστερ ονόματα όπως οι Βασίλης Τσιάρτας, Κώστας Κατσουράνης, Θοδωρής Ζαγοράκης, Μιχάλης Καψής, Βασίλης Λάκης, Γρηγόρης Γεωργάτος, Ίλια Ίβιτς, Βασίλης Μπορμπόκης και Μιχάλης Κασάπης. Παίκτες, οι οποίοι είχαν δείξει τα διαπιστευτήριά τους. Εξάλλου, οι πέντε πρώτοι αποτέλεσαν μέρος της «χρυσής» πορείας της Εθνικής Ελλάδος μέχρι και την κατάκτηση του Euro 2004 το επόμενο καλοκαίρι.

Πρώτη δυνατή μεταγραφική κίνηση, εκείνη του Γιαννάκη Οκκά. Με τον επί τρία χρόνια στράικερ του ΠΑΟΚ να έχει πείσει ομάδα και Τύπο ότι μπορεί να μπει στα παπούτσια του αγαπημένου «Ντεμίνιο» της κιτρινόμαυρης εξέδρας. Επόμενη και «buzzer beater»: Νίκος Λυμπερόπουλος ως ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό. Αμφότερες «δώρα» του Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος -εάν και δεν είχε κάποιο διοικητικό ρόλο στην ΑΕΚ- βοήθησε καταλυτικά και χρηματικά στο «ψηστήρι» αλλά και στην υπογραφή των δύο ποδοσφαιριστών. Ρόστερ, τουλάχιστον στα χαρτιά, έτοιμο για μεγάλα πράγματα!

ΑΕΚ: Από την «Dream Team» στη… συντρίμ τιμ

Πρώτη αποστολή… εξετελέσθη!


Τον Αύγουστο η «Dream Team» καλούταν να δώσει τα πρώτα διαπιστευτήριά της, με το διακύβευμα να είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική επιβίωση του κλαμπ: Η πρόκριση στους «χρυσοφόρους» ομίλους του Champions League για δεύτερη σερί σεζόν. Αντίπαλος στον γ' προκριματικό γύρο, η ελβετική Γκρασχόπερς.

Η «Ένωση» επέστρεψε στην Ελλάδα με το εις βάρος της 1-0 από το πρώτο ματς στην Ελβετία. Παρόλα αυτά, οι παίκτες του «δικεφάλου» δικαίωσαν τις προσδοκίες στη ρεβάνς του «Απόστολος Νικολαΐδης», επικρατώντας 3-1. Αναμέτρηση, στην οποία ο Λυμπερόπουλος άνοιξε λογαριασμό με τη νέα του ομάδα (Κατσουράνης και Καστίγιο με αυτογκόλ τα άλλα τέρματα για τους γηπεδούχους).



Καταστροφική συνέχεια σε Ελλάδα και Ευρώπη


Παρά τη δυνατή εκκίνηση, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για την ΑΕΚ τόσο εντός, όσο κι εκτός των συνόρων. Σε ό, τι αφορά το πρωτάθλημα, η σεζόν για την ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς αρχίζει με δύο νίκες στις ισάριθμες πρώτες αγωνιστικές (1-0 και 3-0 το Αιγάλεω και τον Ιωνικό, αντίστοιχα), για να ακολουθήσουν όμως τρεις κολλητές ισοπαλίες (όλες με 2-2) με Ηρακλή, Παναθηναϊκό και Πανιώνιο, καθώς και η ήττα από τη Χαλκιδόνα (1-2).

Τα σκαμπανεβάσματα συνεχίστηκαν και στο υπόλοιπο πρωτάθλημα. Κομβικής σημασία η 25η Ιανουαρίου του 2004, όταν ο Μπάγεβιτς αποχώρησε στο 30ο λεπτό του ΑΕΚ-Ηρακλής στα Λιόσια, έχοντας φτάσει στο όριό του από τις αποδοκιμασίες και τα εις βάρος του συνθήματα από μερίδα οπαδών. Βάζοντας, έτσι, τέλος στη δεύτερη θητεία του με την προπονητική φόρμα της «Ένωσης». Με τον Τάκη Περσία να καθοδηγεί την ομάδα ως υπηρεσιακός τεχνικός στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής και εν συνεχεία τον Ίλιε Ντουμιτρέσκου να αναλαμβάνει τα ηνία μέχρι και την ολοκλήρωση της σεζόν, η οποία βρήκε την ΑΕΚ στην 4η θέση.

ΑΕΚ: Από την «Dream Team» στη… συντρίμ τιμ

Το «διπλό» (0-1, 14/3/2004) μέσα στη Ριζούπολη επί του Ολυμπιακού -με το οποίο άνοιξε ο δρόμος για την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό- χρύσωσε απλώς το χάπι για τους φίλους της ΑΕΚ.



Εξάλλου, η πορεία της αγαπημένης τους ομάδας ήταν ανάλογη τόσο στην Ευρώπη, όπου έμεινε εκτός συνέχειας από τον Δεκέμβρη τερματίζοντας στην 4η θέση του Group C (με δύο βαθμούς, πίσω από τις Μονακό, Ντεπορτίβο Λα Κορούνια και PSV Αϊντχόφεν), όσο και στο Κύπελλο. Συγκεκριμένα, στη δεύτερη τη τάξη ελληνική διοργάνωση έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, για να γνωρίσει τον αποκλεισμό από τον, μετέπειτα νταμπλούχο, Παναθηναϊκό με συνολικό σκορ 3-2.

Λυμπερόπουλος-Οκκάς


Σε ό, τι αφορά τις δύο μεταγραφικές «βόμβες» του καλοκαιριού από πλευράς ΑΕΚ, ο Λυμπερόπουλος ολοκλήρωσε την πρώτη του σεζόν με τα κιτρινόμαυρα σημειώνοντας 17 τέρματα σε 40 συμμετοχές και δείχνοντας, παράλληλα, ότι είχε πάει για να ριζώσει στην «Ένωση» (2003-2008 και 2010-2012 οι δύο του θητείες). Από την άλλη, ο Οκκάς σταμάτησε στα εννέα γκολ (σε 39 συμ.), με τη συνολική εικόνα του να «φωνάζει» ότι τα «χνώτα» του δεν ταίριαξαν ποτέ με εκείνα της νέας του ομάδας. Αποτέλεσμα αυτού, να αποχωρήσει το καλοκαίρι του 2004 για τον Ολυμπιακό.

Το καλοκαίρι των τεράστιων διοικητικών -και όχι μόνο- αλλαγών για τους «κιτρινόμαυρους». Με τον πρωταθλητή Ευρώπης, Ντέμη Νικολαΐδη, να εγκαταλείπει την ενεργό δράση, να μπαίνει μπροστάρης στη σωτηρία της αγαπημένης του ομάδας και με τα υπόλοιπα να αποτελούν ιστορία…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x