Stories

Τα 5 δοκάρια, το νικητήριο πέναλτι Νικοπολίδη και ο Αλμέιδα τέρμα: 10 έπη Κυπέλλου σε ΑΕΚ-Ολυμπιακός

Με αφορμή την αναμέτρηση της ΑΕΚ κόντρα στον Ολυμπιακό για το Κύπελλο Ελλάδας Novibet (20:30), το sport-fm.gr σας παρουσιάζει δέκα έπη από τα μεταξύ τους παιχνίδια στη διοργάνωση.

Μία ακόμη αναμέτρηση ανάμεσα στην ΑΕΚ και στον Ολυμπιακό πλησιάζει, αυτή τη φορά για το Κύπελλο Ελλάδας Novibet. Οι δύο ομάδες θα συναντηθούν ξανά για την εν λόγω διοργάνωση στην «OPAP Arena» (20:30), σε ένα ζευγάρι που έχουν συμβεί τα... απίθανα!

Το sport-fm.gr θυμάται και σας παρουσιάζει 10 έπη από το ΑΕΚ-Ολυμπιακός στο Κύπελλο Ελλάδας.

Παίκτες που έπεσαν κάτω



10 Ιανουαρίου 2001. Η ΑΕΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό για το Κύπελλο Ελλάδας, με πρωταγωνιστή της αναμέτρησης να μην είναι κάποιος ποδοσφαιριστής, αλλά ο διαιτητής, Δημήτρης Ποντίκης.

Οι δύο αποβολές σε ισάριθμα λεπτά σε παίκτες της «Ένωσης» (σε Ζήκο και Νικολαΐδη) ήταν αυτές που έφτασαν στα... άκρα τους γηπεδούχους, με τους οπαδούς τους να σπάνε τα κιγκλιδώματα της «Σκεπαστής» και να προσπαθούν να εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο.

Για να αποφευχθούν τα χειρότερα, ο τεχνικός των «κιτρινόμαυρων», Γιάννης Παθιακάκης έδωσε εντολή σε ορισμένους παίκτες του να πέσουν κάτω (που αργότερα μετατράπηκε σε σύνθημα πικαρίσματος από τους φίλους του Ολυμπιακού) και να παριστάνουν τους τραυματίες. Έτσι κι έγινε, με τους Δέλλα, Λάκη και Πέτκοφ να βρίσκονται στο έδαφος, με αποτέλεσμα η ΑΕΚ να χάσει το παιχνίδι στα χαρτιά με 2-0.

ΑΕΚ-Ολυμπιακός: 10 έπη σε αγώνες Κυπέλλου

Αποχώρηση Ποντίκη με φάλαγγα ΜΑΤ από το «Νίκος Γκούμας»



Στην ίδια αναμέτρηση, ο Θεσσαλονικιός πρώην ρέφερι χρειάστηκε φάλαγγα από... ΜΑΤ για να αποχωρήσει από το «Νίκος Γκούμας». Και αυτό γιατί, εκτοξεύτηκαν αμέτρητα -κάθε λογής- αντικείμενα προς τον ίδιο, από τους εξαγριωμένους οπαδούς της «Ένωσης», οι οποίοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτά που έβλεπαν στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Ποντίκης, πάντως, σε συνέντευξή του το 2008 ανέφερε πως: «Δεν βρέθηκε ότι έκανα κάποιο διαιτητικό λάθος. Δεν πήγα σ' εκείνο το παιχνίδι για να αδικήσω την ΑΕΚ. Άλλο τι έγινε τελικά. Δεν λέω ότι έπαιξα καλά. Μπορεί να την αδίκησα, μπορεί και όχι, αλλά σίγουρα δεν είχα τέτοιο σκοπό. Αν ήθελα να την αδικήσω θα έδειχνα κόκκινη κάρτα από το 30'»



Συνθήματα για Ατματσίδη στο 6-1



Στη ρεβάνς, η οποία διεξήχθη στο ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός πήρε πανηγυρικά την πρόκριση, διασύροντας την ΑΕΚ με σκορ 6-1, με την «Ένωση» να αγωνίζεται με μία μίξη αναπληρωματικών και βασικών.

Ο τερματοφύλακας των «κιτρινόμαυρων», Ηλίας Ατματσίδης έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών των «ερυθρόλευκων», λόγω των πολλών τερμάτων που είχε δεχθεί. Ένα από αυτά, το οποίο έχει μείνει ανεξίτηλο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, ήταν το «βάλτε τον Ηλία στο ρολόι, να μετράει πόσα τρώει».



Γκολ «γιατρού» Κωνσταντινίδη με την κοιλιά στον τελικό



Ένα χρόνο αργότερα, το 2002, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Μάλιστα, μερικές ημέρες νωρίτερα είχε μεσολαβήσει ο τελικός του... πρωταθλήματος, με τον Ολυμπιακό να επικρατεί 4-3 και να σηκώνει την «κούπα».

Οι παίκτες της ΑΕΚ έψαχναν... εκδίκηση, με την κατάκτηση του Κυπέλλου να είναι μονόδρομος. Ο Ντέμης Νικολαΐδης κέρδισε πέναλτι, με τον Τσιάρτα να αναλαμβάνει την εκτέλεση και να αστοχεί. Ωστόσο, στη συνέχεια της φάσης, ο Νικολαΐδης έκανε το γύρισμα και ο «γιατρός» Σωτήρης Κωνσταντινίδης άνοιξε το σκορ, πετυχαίνοντας γκολ με την... κοιλιά, με τους «κιτρινόμαυρους» να φτάνουν εν τέλει στη νίκη με 2-1.

Μάλιστα, μετά το τέλος της αναμέτρησης και τη στέψη, ο Κωνσταντινίδης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι σκόραρε με... τα σπλάχνα.



Όταν ο Λάκης έγινε… Μαραντόνα



Γκολ από αυτά που μένουν στον χρόνο αλλά στο μυαλό των οπαδών μιας ομάδας πέτυχε στις 16 Φεβρουαρίου του 2001 ο Βασίλης Λάκης. Ο τότε άσος της ΑΕΚ είχε μια απίστευτη έμπνευση στον πρώτο προημιτελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό.

Θυμίζοντας την εντυπωσιακή... κούρσα του Ντιέγκο Μαραντόνα, πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του, κάνοντας ένα απίθανο σλάλομ και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Μια ενέργεια που αποδείχθηκε καθοριστική για την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης (την οποία εντέλει κατέκτησε η ΑΕΚ), αφού το ματς του ΟΑΚΑ έληξε 1-1 και στη ρεβάνς η «Ένωση» θριάμβευσε στη Νέα Φιλαδέλφεια με 3-0.



Τα πέντε δοκάρια της ΑΕΚ και ο ύμνος που έγινε πραγματικότητα



Στις 20 Απριλίου του 2005, η ΑΕΚ φιλοξενούσε τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Φυσικά, πριν την έναρξη της αναμέτρησης, ακούστηκε και ο ύμνος της «Ένωσης». Κάτι που έμελλε να γίνει πραγματικότητα από τους παίκτες της.

«Εμπρός της ΑΕΚ παλικάρια, σουτάρετε και σπάστε τα δοκάρια» άκουσαν και αναρωτήθηκαν «γιατί όχι»; Οι «κιτρινόμαυροι» ηττήθηκαν με 1-0, έχοντας... σπάσει τα δοκάρια πέντε φορές!

Ο Κατσουράνης σε τρεις (!) περιπτώσεις, ο Ζούλιο Σέζαρ και ο Ίβιτς σημάδεψαν τα... αλουμίνια της εστίας του Αντώνη Νικοπολίδη, σε ένα απίστευτο παιχνίδι! Μάλιστα, τα τρία δοκάρια ήταν στην ίδια φάση.



Νικητήριο πέναλτι Νικοπολίδη στον τελικό



Στον καλύτερο τελικό Κυπέλλου που έχει διεξαχθεί στα χρονικά, αλλά και σε ένα από τα ομορφότερα -από αγωνιστικής άποψης- παιχνίδια στην ιστορία του ελληνικού ποδόσφαιρου, η μοίρα έφερε έναν τερματοφύλακα σε ρόλο πρωταγωνιστή.

Μετά από μια... ματσάρα, με την ΑΕΚ να προηγείται 2-0 στο πρώτο μέρος, τον Ολυμπιακό να ισοφαρίζει σε 2-2, τον Σκόκο να κάνει το 3-2 στις καθυστερήσεις και τον Νταρμπισάιρ να «γράφει» το 3-3 στα... χασομέρια, το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση.

Εκεί, ο Ολυμπιακός έμεινε με 9 παίκτες, με τον Γκαλέτι να κάνει το 4-3 και να αποβάλλεται και τον Αβραάμ Παπαδόπουλο να τον ακολουθεί, οι «κιτρινόμαυροι» έφεραν το ματς στα ίσα, και πάλι με τον Σκόκο, με τον νικητή να κρίνεται στη διαδικασία των πέναλτι.

Εκεί, μετά από έναν... μαραθώνιο 34 εκτελέσεων, ο Αντώνης Νικοπολίδης έδωσε τη χαριστική βολή στην ΑΕΚ και το Κύπελλο στον Ολυμπιακό, με τον Ολυμπιακό να παίρνει τη νίκη με 15-14!



Πανηγυρισμός Περέιρα-Κασάμι μετά από γκολ του Χάρα



Στις 2 Μαρτίου του 2015, η ΑΕΚ, η οποία αγωνιζόταν στη Β' Εθνική, υποδεχόταν τον Ολυμπιακό, στη ρεβάνς 1-1 στο «Γ.Καραϊσκάκης». Μπροστά σε 70.000 φίλους της «Ένωσης», ο Ολυμπιακός σκόραρε στο 89΄με τον Φράνκο Χάρα. Ο Κασάμι και ο προπονητής των «ερυθρολεύκων», Βίτορ Περέιρα, δεν πανηγύρισαν με τον καλύτερο τρόπο.

Οι δύο άνδρες έκαναν χειρονομίες προς τους φίλους της «Ένωσης» στις εξέδρες, με αποτέλεσμα να γίνουν αποδέκτες πολλών αντικειμένων, ενώ υπήρξε και εισβολή, με οπαδούς της ΑΕΚ να προσπαθούν να πλησιάσουν τον Πορτογάλο τεχνικό.

Το παιχνίδι διακόπηκε, με τον Ολυμπιακό να παίρνει την πρόκριση και τους Κασάμι-Περέιρα να τιμωρούνται με οκτώ μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, λόγω της ανάρμοστης συμπεριφοράς τους.

ΑΕΚ-Ολυμπιακός: 10 έπη σε αγώνες Κυπέλλου

Χειροφίλημα Τσόρι στην κόρη του Μπουονανότε



Στις 17 Μαΐου 2016, η ΑΕΚ επικράτησε 2-1 του Ολυμπιακού στο άδειο ΟΑΚΑ, κατακτώντας το Κύπελλο. Ο Μάνταλος άνοιξε το σκορ στο πρώτο μέρος, ο Τζιμπούρ διπλασίασε τα γκολ της ομάδας του στο δεύτερο και ο Τσόρι μείωσε στο φινάλε.

Μπορεί η «Ένωση» να κατέκτησε το τρόπαιο, ωστόσο το... κλικ του τελικού ήταν αυτό του Αργεντινού μεσοεπιθετικού με την κόρη του Ντιέγκο Μπουονανότε.

Τη στιγμή που οι παίκτες των «ερυθρολεύκων» πήγαιναν να παραλάβουν τα μετάλλια τους, ο Τσόρι Ντομίνγκες βλέποντας μπροστά του τη μικρή κόρη του Μπουονανότε, πήγε κοντά της και της φίλησε το χέρι, δείχνοντας το μεγαλείο του και εκτός αγωνιστικού χώρου.

ΑΕΚ-Ολυμπιακός: 10 έπη σε αγώνες Κυπέλλου

Ούγκο Αλμέιδα στη θέση του τερματοφύλακα



Τον Απρίλιο του 2017, σε μία ακόμη αναμέτρηση των δύο ομάδων στο ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ είχε την... αβάντα του 2-1 στο «Γ.Καραϊσκάκης», με τον Ολυμπιακό να κάνει το 1-0 και να βάζει... πίεση στην «Ένωση».

Ωστόσο, αυτό που την άγχωσε ακόμη περισσότερο, ήταν η αποβολή του Γιάννη Ανέστη με δύο κίτρινες κάρτες για καθυστέρηση, με τον Ούγκο Αλμέιδα να φορά τα γάντια του και να... υπερασπίζεται την εστία της ομάδας του στα εναπομείναντα λεπτά.

Παρά το γεγονός πως η ΑΕΚ δεν είχε... κανονικό τερματοφύλακα, ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να δημιουργήσει κάποια ευκαιρία, με τους «κιτρινόμαυρους» να παίρνουν την πρόκριση.

Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της αναμέτρησης, ο Πορτογάλος σέντερ φορ έδειξε να το διασκεδάζει, ενώ ανέφερε πως ήταν το πρώτο του παιχνίδι στη θέση του γκολκίπερ!

ΑΕΚ-Ολυμπιακός: 10 έπη σε αγώνες Κυπέλλου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x