Stories

ΑΕΚ-ΠΑΟΚ: Η παράδοση φανερώνει ισορροπία

ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έχουν βρεθεί αντιμέτωποι έξι φορές σε τελικό Κυπέλλου, με τη κάθε ομάδα να μετρά τρεις κατακτήσεις.

Απόλυτη ισορροπία υπάρχει στους τελικούς Κυπέλλου ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ με την «Ένωση» όμως να έχει ηττηθεί στους τρεις τελευταίους.

Ο πρώτος τελικός ανάμεσα στους δύο δικεφάλους πραγματοποιήθηκε το μακρινό 1939 στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Η ΑΕΚ με τα γκολ των Χατζησταυρίδη και Μανέττα είχε επικρατήσει με 2-1 αφού έκανε ανατροπή, μιας και ο ΠΑΟΚ είχε προηγηθεί με 0-1 χάρη σε γκολ του Ιωαννίδη.



Ο αμέσως επόμενος τελικός για τις δύο ομάδες άργησε 39 ολόκληρα χρόνια. Στις 4 Ιουνίου του 1978 οι δύο δικέφαλοι βρέθηκαν αντιμέτωποι σε τελικό Κυπέλλου για δεύτερη φορά στην ιστορία τους με τους κιτρινόμαυρους να στέφονται ξανά Κυπελλούχοι. Ο τελικός διεξήχθη στο «Γ. Καραϊσκάκης» με την ΑΕΚ να επικρατεί με 2-0 χάρη στα γκολ δύο θρύλων της ομάδας, Θωμά Μαύρου και Ντούσαν Μπάγεβιτς. Μάλιστα οι δύο ομάδες είχαν φτάσει με εμφατικό τρόπο στον τελικό της διοργάνωσης καθώς η ΑΕΚ είχε πετύχει 19 γκολ σε 5 αγώνες έναντι 17 του ΠΑΟΚ σε ισάριθμες αναμετρήσεις.



Τρίτος και τελευταίος νικηφόρος τελικός της ΑΕΚ απέναντι στον δικέφαλο του Βορρά ήρθε 5 χρόνια αργότερα το 1983. Στον μόνο τελικό που έχει κερδίσει στο ΟΑΚΑ απέναντι στον ΠΑΟΚ, επιβλήθηκε ξανά με 2-0 με τον Θωμά Μαύρο να σκοράρει ξανά, και τον Βαγγέλη Βλάχο να σφραγίζει τον τίτλο για την «Ένωση». Μάλιστα την ίδια χρονιά στο ΟΑΚΑ διεξήχθη ο τελικός του Κυπέλλου πρωταθλητριών (Αμβούργο-Γιουβέντους 1-0), ενώ ήταν και ο πρώτος τελικός Κυπέλλου Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στο ΟΑΚΑ με την προσέλευση να αγγίζει τους 70.000 θεατές, γεγονός που ακούγεται εξωπραγματικό στα σύγχρονα Ελληνικά δεδομένα.



34 χρόνια μετά ήρθε η ώρα του ΠΑΟΚ να πάρει μαζεμένα τρόπαια. Αρχής γενομένης από τον τελικό του 2017 οι Θεσσαλονικείς άρχισαν την μεγάλη αντεπίθεση. Στον Βόλο και συγκεκριμένα στο Πανθεσσαλικό στάδιο όπου διεξάγεται και φέτος ο τελικός ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 2-1. Ο Μπίσεσβαρ άνοιξε το σκορ για τον ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ να ισοφαρίζει άμεσα χάρη σε μακρινό γκολ του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου στο οποίο έφερε ευθύνη και ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ Παναγιώτης Γλύκος. Το χρυσό γκολ που έδωσε το τρόπαιο στους ασπρόμαυρους ήρθε από τον Ενρίκε να σκοράρει από θέση οφσάιντ αλλά και τον τελικό να σημαδεύεται από τα σοβαρά επεισόδια στην αερογέφυρα του γηπέδου πριν την έναρξη του ματς.



Ένα χρόνο αργότερα στις 12 Μαΐου του 2018 ο ΠΑΟΚ πήρε ξανά το Κύπελλο Ελλάδος απέναντι στην ΑΕΚ σε μια σεζόν όπου οι δύο ομάδες κέρδισαν τα βλέμματα για πολλούς λόγους. Ήταν οι δύο ομάδες που διεκδικούσαν το πρωτάθλημα που στιγματίστηκε από το ματς της Τούμπας μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Το ακυρωθέν γκολ του Μαουρίσιο λίγο πριν τη λήξη έγινε η αιτία το παιχνίδι να διακοπεί οριστικά με το πρωτάθλημα να παίρνει φωτιά. Στον τελικό ο ΠΑΟΚ ήθελε και κατάφερε να πάρει εκδίκηση από την πρωταθλήτρια ΑΕΚ. Καλύτερος στον αγωνιστικό χώρο κέρδισε στο ΟΑΚΑ με σκορ 2-0 χάρη στο πανέμορφο γκολ του Βιερίνια αλλά και το τέρμα του Πέλκα στο 93ο λεπτό που σφράγισε την κατάκτηση του δεύτερου σερί τίτλου απέναντι στην ΑΕΚ.



Την αμέσως επόμενη χρονιά, τον Μάιο του 2019 η χρονιά έκρυβε διαφορετικό πρωταθλητή αλλά… ίδιο Κυπελλούχο. Ο ΠΑΟΚ έκανε το νταμπλ καθώς αυτή τη φορά πήρε το πρωτάθλημα, και κατέκτησε ξανά το Κύπελλο απέναντι στην ΑΕΚ για τρίτη συνεχή χρονιά. Έτσι με το χρυσό γκολ του Άκπομ με γυριστό σουτ λίγο πριν τη λήξη του πρώτου μέρους, στο άδειο ΟΑΚΑ, ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε την ΑΕΚ σε κατακτήσεις Κυπέλλων Ελλάδος στις μεταξύ τους αναμετρήσεις.



Συνολικά ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έχουν βρεθεί 28 φορές αντιμέτωπες για τον θεσμό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ να έχει 10 νίκες, 4 αγώνες να έχουν λήξει ισόπαλοι και τον ΠΑΟΚ να μετρά 14 νίκες γεγονός που αποδεικνύει την ελάχιστη διαφορά των δύο ομάδων αλλά και την σοβαρότητα και συνέπεια που διακατέχει τον δικέφαλο του Βορρά στην διοργάνωση.

Επιμέλεια: Βασίλης Μαχαίρας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x