Stories

Από τον Καπουράνη στον Αυλωνίτη: Οι απρόσμενοι ήρωες στα ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό και το sport-fm.gr θυμάται πέντε πρωταγωνιστές σε παλαιότερα ντέρμπι που είχαν έρθει... από το πουθενά.

Σε ό,τι κατάσταση ή θέση και να βρίσκονται οι δύο ομάδες, τα ντέρμπι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό έχουν πάντοτε την αίγλη τους.

Και στα σπουδαία ματς που έχουν γίνει σε «Γ. Καραϊσκάκης», Λεωφόρο, ΟΑΚΑ ή οπουδήποτε αλλού, μεγάλα ονόματα των δύο συλλόγων έχουν αφήσει το στίγμα τους.

Όμως δεν είναι πάντοτε πολυδιαφημισμένοι οι πρωταγωνιστές. Ναι, καλά τα πεπραγμένα του Αναστόπουλου, του Τζόρτζεβιτς, του Αλεξανδρή, του Τζιμπούρ, του Σαραβάκου, του Βαζέχα, του Λυμπερόπουλου και του Μπεργκ, όμως υπήρξαν και ήρωες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν απρόσμενοι.

Το sport-fm.gr θυμήθηκε πέντε εξ αυτών και σας τους παρουσιάζει, για να ζεσταινόμαστε λίγο όσο περιμένουμε το κυριακάτικο ντέρμπι...

Γιώργος Καπουράνης, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-2 (1995/96)

Παρότι είχε ξεπηδήσει από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού, ο Γιώργος Καπουράνης δεν κατάφερε να καθιερωθεί με τα «ερυθρόλευκα» μετά από μερικά χρόνια στον Πανιώνιο, βρέθηκε το 1993 στον Παναθηναϊκό. Εκεί έμεινε για μια τετραετία και σκόραρε δύο φορές σε ντέρμπι με τον «αιώνιο αντίπαλο», με τη δεύτερη να είναι και αυτή που του χαρίζει μια θέση στη λίστα. Η πρώτη ήταν στο 3-2 του Κυπέλλου της σεζόν 1994/95, όταν είχε ανοίξει το σκορ.

Την επόμενη χρονιά, οι δύο ομάδες κοντραρίστηκαν στο «Γ. Καραϊσκάκης» για τη 12η αγωνιστική. Το σκορ ήταν 1-1 μετά τα γκολ των Καραπιάλη (59’) και Μπορέλι (53’), με τους γηπεδούχους να έχουν και χαμένο πέναλτι με τον Σκαρτάδο.

Στο 88’, μία αδράνεια της άμυνας του Ολυμπιακού επέτρεψε στον 29χρονο τότε αμυντικό να βγει μόνος απέναντι στον Στρακόσα και να τον νικήσει για το 2-1, χαρίζοντας μία τεράστια νίκη στην ομάδα του. Μια ομάδα που είχε παίκτες όπως ο Μπορέλι, ο Βαζέχα και ο Δώνης, ωστόσο εκείνη την βραδιά λυτρώθηκε από έναν... απρόσμενο ήρωα.




Γιώργος Ανατολάκης, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 2-2 (1999/00)

Σε 362 συμμετοχές με τη φανέλα του Ολυμπιακού, ο Γιώργος Ανατολάκης σκόραρε 14 φορές και σίγουρα θυμάται πάρα πολύ καλά τις δύο ενάντια στον Παναθηναϊκό. Η πρώτη ήταν στο 4-2 του Κυπέλλου το 1999 και η δεύτερη σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, σε ντέρμπι που είχε γίνει στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής της σεζόν 1999/00, στο ΟΑΚΑ.

Μετά από εκτέλεση φάουλ του Τζόρτζεβιτς από τα αριστερά, ο 26χρονος τότε στόπερ είχε σκοράρει με εντυπωσιακή κεφαλιά, ανοίγοντας το σκορ στο 9ο μόλις λεπτό.

Ο Έλληνας αμυντικός είχε πανηγυρίσει στέλνοντας... φιλάκια στους αντίπαλους οπαδούς, ωστόσο στο τέλος δεν είχε δει την ομάδα του να επικρατεί. Οι Γκαλέτο (16’) και Λυμπερόπουλος (80’) είχαν φέρει τούμπα το ματς με τον Αλεξανδρή να ισοφαρίζει τελικά για το τελικό 2-2 στο 81’.




Στέφανος Καπίνο, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-1 (2011/12)

Λίγους μήνες πριν κλείσει τα 18 του χρόνια, ο Στέφανος Καπίνο είχε αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά μετά από μία αποβολή του Καρνέζη, παίρνοντας φανέλα βασικού για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ένα από τα ματς που τον εδραίωσαν ως next big thing, ήταν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης», για τη 10η αγωνιστική της σεζόν 2011/12.

Η σπουδαία ομάδα που είχε φτιάξει ο Ερνέστο Βαλβέρδε είχε δει τον Ζέκα να την αφήνει πίσω στο σκορ στο 17’, με τον Τζιμπούρ να ισοφαρίζει από κοντά στο 48’. Είχε ακολουθήσει ένας επιθετικός μονόλογος των Πειραιωτών, με τον Καπίνο ωστόσο να κατεβάζει... ρολά και να αρνείται το γκολ σε πολλές περιπτώσεις.

Το σκορ έμεινε 1-1 παρότι οι τελικές ήταν 22-6 υπέρ του Ολυμπιακού, ο οποίος θα αποκτούσε τον Έλληνα τερματοφύλακα το 2015.




Χάρης Μαυρίας, Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 2-2 (2012/13)

Η σεζόν 2012/13 ήταν δύσκολη για τον Παναθηναϊκό, που παρ’ όλα αυτά είχε μείνει αήττητος στα δύο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό – με ισάριθμες ισοπαλίες. Η πρώτη ήταν για την 14η αγωνιστική, στο ΟΑΚΑ, όπου οι δύο ομάδες είχαν μείνει στο 2-2.

Τον χορό των γκολ είχε ανοίξει ο 18χρονος τότε Χάρης Μαυρίας, που με ένα καταπληκτικό σουτ από διαγώνια θέση στο 17’ είχε νικήσει τον Κάρολ για το 1-0. Μπορεί ο Τζιμπούρ να είχε φέρει γρήγορα τα πάνω, κάτω με δύο γκολ στο 22’ και στο 34’, όμως ο δαιμόνιος μπακ των «πρασίνων» είχε μεγάλα κέφια και είχε εκθέσει τον έμπειρο Χολέμπας.

Μάλιστα, στο 66’ ήταν αυτός που είχε βγάλει την ασίστ στον Τοτσέ για το 2-2, που ήταν και το τελικό σκορ δε ένα άκρως θεαματικό ντέρμπι.




Τάσος Αυλωνίτης, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0 (2014/15)

Ο Παναθηναϊκός είχε δυσκολέψει αρκετά τον Ολυμπιακό του Μίτσελ στο ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής της σεζόν 2014/15, όμως οι «ερυθρόλευκοι» είχαν πάρει τη νίκη με 1-0.

Σκόρερ; Όχι ο Μήτρογλου ή ο Τσόρι Ντομίνγκες, αλλά ο... Τάσος Αυλωνίτης! Ο Έλληνας σέντερ μπακ που είχε περάσει στο ματς επειδή είχε τραυματιστεί ο Μποτία και είχε καταφέρει μέσα σε ένα δίλεπτο, στο 59’, να σκοράρει με κεφαλιά μετά από φάουλ και να δώσει στην ομάδα του τους τρεις βαθμούς.

Ήταν το ένα από τα δύο μόλις γκολ που σημείωσε με τη φανέλα του Ολυμπιακού, με τον νυν αμυντικό της Άσκολι να έχει και ένα πέρασμα από το «τριφύλλι» τη σεζόν 2017/18.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x