Stories

Όταν «πάγωσε» ο χρόνος στα ντέρμπι «αιωνίων»: Η κατάρρευση του Ολαϊτάν και ο τραυματισμός του Διούδη

Το sport-fm.gr θυμάται δύο στιγμές τραυματισμών όπου «πάγωσε» ο χρόνος σε ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, με το αγωνιστικό κομμάτι να περνάει σε δεύτερη... μοίρα.

Ολυμπιακός εναντίον Παναθηναϊκού στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» απόψε. Αναμετρήσεις που μένουν βαθιά χαραγμένες στις μνήμες των φιλάθλων. Παιχνίδια που... ξεχειλίζουν από ένταση, πάθος, νεύρα, αλλά και από χαρές, λύπες, πικάρισμα στον αντίπαλο και μαγικές-ιστορικές στιγμές...

Δύο «κόσμοι» άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους που ζουν και αναπνέουν για το μεταξύ τους συναπάντημα. Αυτά είναι μερικά μόνο λόγια με τα οποία μπορεί κανείς να περιγράψει ένα τέτοιο ντέρμπι. Το «αιώνιο» ντέρμπι...

Αυτή βέβαια, είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος. Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία των δύο ομάδων που το αγωνιστικό κομμάτι έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Στιγμές που ο χρόνος «πάγωσε» για μερικά λεπτά, εξαλείφοντας την... έχθρα που υπήρχε εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Στιγμές που όλοι μαζί κρατούσαν την «ανάσα» τους για μερικά δευτερόλεπτα περιμένοντας καρτερικά το ευχάριστο νέο. Δύο τέτοιες περιπτώσεις είναι εκείνες των Μάικλ Ολαϊτάν και Σωκράτη Διούδη.

Η κατάρρευση του Ολαϊτάν


Στις 2 Μαρτίου του 2014, λίγες ημέρες μετά τον θρίαμβο επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 2-0 στη φάση των «16» του Champions League, ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής. Οι «ερυθρόλευκοι» διατηρούσαν το αήττητο στο πρωτάθλημα το οποίο έμελλε να «σπάσει» εκείνο το βράδυ με την πιο ευρεία νίκη στην ιστορία των «πρασίνων» στην έδρα του αντίπαλου... δέους (0-3).

Μια νίκη που επισκιάστηκε από την κατάρρευση του Μάικλ Ολαϊτάν στο χορτάρι του «Γ. Καραϊσκάκης». Ήταν στο 30ο λεπτό την αναμέτρησης όταν ο 20χρονος τότε Νιγηριανός φορ των Πειραιωτών σε ανύποπτη φάση και όντας μόνος του χωρίς να τον μαρκάρει κανείς, σωριάστηκε αναίσθητος στο έδαφος. Αμέσως έτρεξαν πάνω του οι παίκτες του Παναθηναϊκού που βρισκόντουσαν κοντά, με τον Λαγό και τον Πράνιτς να καταλαβαίνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να κάνουν νόημα στους γιατρούς να σπεύσουν άμεσα στο σημείο.

Ολυμπιακός-ΠΑΟ: Η κατάρρευση του Ολαϊτάν και ο Διούδης

Για περίπου δύο λεπτά το ιατρικό επιτελείο του Ολυμπιακού βρισκόταν πάνω από τον νεαρό φορ, με τους παίκτες των δύο ομάδων αλλά και τον κόσμο που βρισκόταν στο γήπεδο να παρακολουθούν αποσβολωμένοι. Στιγμές αργότερα, ο Ολαϊτάν συνήλθε και έφυγε με το φορείο καταχειροκροτούμενος με προορισμό το νοσοκομείο εκεί όπου διακομίσθηκε για συνολικά οκτώ ημέρες.

Ολυμπιακός-ΠΑΟ: Η κατάρρευση του Ολαϊτάν και ο Διούδης

Ο άτυχος Νιγηριανός, ο οποίος σε ένα ρόστερ με Μήτρογλου, Σαβιόλα και Βαλντέζ είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του τότε προπονητή του Ολυμπιακού Μίτσελ, διαγνώστηκε αργότερα με ιογενή μυοκαρδίτιδα η οποία προκλήθηκε από κάποια λοίμωξη με αποτέλεσμα να επέλθουν καρδιακές αρρυθμίες.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του γιατρού των «ερυθρόλευκων», Χρήστου Θέου, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει την κατάρρευση του Κρίστιαν Έρισκεν στο πρόσφατο Euro είπε χαρακτηριστικά:

«Ήταν σοκαριστικό και μου ήρθε στο μυαλό η περίπτωση του Μάικλ Ολαϊτάν. Αισθάνθηκα ακριβώς ότι αισθάνθηκαν γιατροί και συμπαίκτες του Ερικσεν, όταν πήγαν πάνω από του για να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Το σοκ σε τέτοιες καταστάσεις δεν αφορά μόνο τον αθλητή, αλλά και τους άλλους γύρω που θα πρέπει να δράσουν άμεσα για να μπορέσουν να το αντιμετωπίσουν σωστά και αποτελεσματικά».



Το χτύπημα του Διούδη


Λίγα χρόνια μετά, και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2018 άλλο ένα περιστατικό στο ίδιο γήπεδο «σόκαρε» το ποδοσφαιρικό κοινό. Στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έμειναν στο 1-1 στο Φάληρο.

Στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου ο Σωκράτης Διούδης είχε σφοδρότατη σύγκρουση με τον Νάτχο. Ο πορτιέρε του «τριφυλλιού» σε έξοδο να απομακρύνει την μπάλα στο 48ο λεπτό, χτύπησε με το κεφάλι στο γόνατο του Ισραηλινού χαφ έπειτα από προβολή που επιχείρησε.

Ολυμπιακός-ΠΑΟ: Η κατάρρευση του Ολαϊτάν και ο Διούδης

Οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν ήταν σοκαριστικές με την ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του Έλληνα διεθνή να ήταν μεγάλη και έκδηλη τόσο από τους παίκτες όσο και από φιλάθλους στις εξέδρες. Οι αντιδράσεις των Μπουζούκη και Χριστοδουλόπουλου άλλωστε μαρτυρούν την σοβαρότητα της κατάστασης. Στο γήπεδο υπήρξε μια... απόκοσμη «βουβαμάρα», με τα ιατρικά επιτελεία και των δύο ομάδων να βρίσκονται πάνω από τον παίκτη για περισσότερο από τρία λεπτά.



Ο Διούδης μετά το χτύπημα έχασε τις αισθήσεις του και έμεινε αναίσθητος για κάποια δευτερόλεπτα. Μάλιστα, από το βίαιο χτύπημα του γύρισε η γλώσσα, με τους γιατρούς να κάνουν τεράστιες προσπάθειες. Ακόμα και απινιδωτή έφεραν εντός αγωνιστικού χώρου για παν ενδεχόμενο...

Ολυμπιακός-ΠΑΟ: Η κατάρρευση του Ολαϊτάν και ο Διούδης

Ευτυχώς μετά από λίγα λεπτά συνήλθε, αποχωρώντας με φορείο καταχειροκροτούμενος, με... την καρδιά όλων να επιστρέφει στη θέση της. Αργότερα έγινε γνωστό πως υπέστη κρανιοεγκεφαλική κάκωση, ενώ είχε και προσωρινή απώλεια μνήμης.

Και όλα αυτά σε ένα βράδυ που δυστυχώς δεν αποφεύχθηκε η τραγωδία, αφού στις καθυστερήσεις του αγώνα ένας φίλος του Ολυμπιακού που βρισκόταν στις εξέδρες «έφυγε» από καρδιακή προσβολή...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x