Stories

Αρκαντάγκ, η ομάδα που πήρε το όνομα... δυνάστη και κατέκτησε το πρωτάθλημα με 20/20 στην πρώτη της σεζόν!

Το πρωτάθλημα στο Τουρκμενιστάν κατέληξε στην Αρκαντάγκ, μια ομάδα που ιδρύθηκε μόλις φέτος και έκανε 20 νίκες σε ισάριθμα ματς, με τις ευλογίες του πρώην προέδρου της χώρας.

Με το ποδόσφαιρο του Τουρκμενιστάν, ασχοληθήκαμε για πρώτη φορά επιμελώς την εποχή του κορωνοϊού, όταν το πρωτάθλημα της χώρας είχε ξεκινήσει κανονικά εν μέσω πανδημίας.

Ο τότε πρόεδρος, Γκουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ, διατυμπάνιζε τη σιγουριά του ότι η χώρα του είναι... Covid-free, με τον ισχυρισμό του να είναι αμφιλεγόμενος αλλά να μην δέχεται και μεγάλη αμφισβήτηση – τουλάχιστον εντός συνόρων.

Η χώρα της κεντρικής Ασίας, βλέπετε, έχει τη φήμη μίας από τις πιο καταπιεσμένες παγκοσμίως, με τον 66χρονο πολιτικό να αφήνει τη θέση του στον... γιο του το 2022. Κανονική δυναστεία, με λίγα λόγια...

Με τον ελεύθερο χρόνο του να αυξάνεται λοιπόν, ο πρώην πρόεδρος αποφάσισε πέρυσι να ασχοληθεί με την μπάλα. Όχι, δεν πήρε στον έλεγχό του μία από τις μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού επαγγελματικές ομάδες του Τουρκμενιστάν, αλλά δημιούργησε έναν νέο σύλλογο από το μηδέν.

Το όνομα αυτού, Αρκαντάγκ, που σημαίνει «προστάτης» στην τοπική διάλεκτο και που ο Μπερντιμουχαμέντοφ έχει υιοθετήσει εδώ και χρόνια για τον εαυτό του! Πού εδρεύει η ομάδα; Στην ομώνυμη πόλη, που επίσης δημιούργησε ο άλλοτε πρόεδρος, για να τιμήσει εαυτόν. Εκεί, μεταξύ άλλων, μπορεί να βρει κανείς και ένα χρυσό άγαλμά του πάνω σε ένα άλογο...

Αρκαντάγκ: Η ομάδα από το Τουρκμενιστάν που πήρε πρωτάθλημα με 20/20

Ασφαλώς, η Αρκαντάγκ δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει από τις τοπικές κατηγορίες. Αντιθέτως, τοποθετήθηκε απευθείας στη Yokary Liga, ήτοι την Α’ Εθνική, η οποία διεξάγεται συνήθως με 8-10 ομάδες και είθισται να μην έχει υποβιβασμό – καθώς σπάνιας κάποιος σύλλογος από την Birinji liga εξασφαλίζει την απαραίτητη άδεια για να παίξει στα σαλόνια.

Επόμενο βήμα, η στελέχωση του κλαμπ με τους καλύτερους παίκτες της χώρας! Επτά αποκτήθηκαν από την πρωταθλήτρια της προηγούμενης χρονιάς, Αχάλ και άλλοι οκτώ από την Αλτίν Ασίρ, που αποτελούσε τη μόνιμη πρωταθλήτρια μεταξύ 2014 και 2021...

«Μου έκαναν μια πρόταση που δεν μπορούσα να αρνηθώ» είπε μέσα στο 2023 ο χαφ Μέιλις Ντουρντίεφ, δίχως να είναι σαφές εάν η σύνδεση με τον... Νονό ήταν τυχαία!

Το αποτέλεσμα ήταν μία ισοπεδωτική παρουσία από τον νεοσύστατο σύλλογο, που έκανε ένα ασύλληπτο 20/20 στο πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα να κατακτήσει τον τίτλο τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος!



Η Αρκαντάγκ καταλαμβάνει την κορυφή με 60 βαθμούς, 16 περισσότερους από την Αλτίν Ασίρ, που έχει ένα ματς λιγότερο αλλά δεν προλαβαίνει να ανατρέψει τα δεδομένα.

Από ‘δω κι από ‘κει, διαβάζει κανείς για κατηγορίες για στημένους αγώνες. Με τα πράγματα στο κράτος της κεντρικής Ασίας όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου να μην είναι και ιδανικά, μάλλον είναι δύσκολο να διασταυρώσει κανείς τι ακριβώς συμβαίνει στα λιγοστά γήπεδα του Τουρκμενιστάν.

Όπως και να ‘χει, η Αρκαντάγκ ετοιμάζεται και για την πρώτη της εκτός συνόρων συμμετοχή, καθώς το 2024 θα συμμετάσχει στο AFC Champions League 2, μια νέα διοργάνωση... δεύτερης ταχύτητας στην Ασία, με τον σύλλογο του Τουρκμενιστάν να έχει εξασφαλίσει το εισιτήριο για τα playoffs.

Εκεί, σίγουρα βρίσκεται και η Ραβσάν Κουλόμπ από το Τατζικιστάν και στη συνέχεια θα προστεθούν και ομάδες από την Ιορδανία, την Ινδία, το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ. Να δούμε εάν μπορεί να πάει εξίσου εντυπωσιακά και μακριά από την ομώνυμη πόλη η Αρκαντάγκ...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x