Stories

Ματς που έχεις ξεχάσει ότι έγιναν: Όταν Ροναλντίνιο και Ιντσάγκι γλίτωναν τη Μίλαν κόντρα στην… Πόρτσμουθ!

Τέτοια μέρα το 2008, η Μίλαν στέρησε στην... Πόρτσμουθ τη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας της.

Τα χρόνια περνούν, οι εποχές αλλάζουν και κάποια πράγματα χάνονται στη λήθη του χρόνου. Μαζί τους, πιθανότατα και η αναμέτρηση με την οποία θα ασχοληθούμε στις παρακάτω γραμμές...

Μπορεί το 2023 να βρίσκει την Πόρτσμουθ να παλεύει να επιστρέψει από τη League One στην Championship, ωστόσο 15 χρόνια πριν ήταν στα καλύτερά της.

Το 2008, η Pompey είχε κατακτήσει το Κύπελλο Αγγλίας νικώντας 1-0 την Κάρντιφ, αποτελώντας παράλληλα σταθερό μέλος της Premier League. Ασφαλώς, ο θρίαμβος του Γουέμπλεϊ είχε φέρει το πρώτο ευρωπαϊκό εισιτήριο στην ιστορία του συλλόγου, με την Πόρτσμουθ να μετέχει στο Κύπελλο UEFA της σεζόν 2008/09.

Στον πάγκο βρισκόταν ο Χάρι Ρέντναπ, ενώ το ρόστερ έσφυζε από ποιότητα. Ενδεικτικά, ο πολύπειρος Ντέιβιντ Τζέιμς υπερασπιζόταν την εστία της ομάδας, έχοντας αναπληρωματικό τον Ασμίρ Μπέγκοβιτς.

Μίλαν: Όταν γλίτωνε με Ροναλντίνιο-Ιντσάγκι ενάντια στην Πόρτσμουθ

Από αμυντικούς, ξεχώριζε ο σπουδαίος Σολ Κάμπελ μαζί με παίκτες όπως ο Γκλεν Τζόνσον, ο Σιλβέν Ντιστέν και ο Χέρμαν Χράιντερσον.

Στο κέντρο έβρισκε κανείς τον αείμνηστο Πάπα Μπούμπα Ντιοπ, τον νεολαίο Νίκο Κράνιτσαρ, τον Ζερμέν Πέναντ αλλά και τον Άγγελο Μπασινά, ενώ στην επίθεση δέσποζε ο Πίτερ Κράουτς, με τους Νουάνκο Κανού, Ζερμέν Ντεφό και Τζον Ουτάκα να κάνουν τα ρεπό του...

Στην Ευρώπη λοιπόν, η Πόρτσμουθ ξεκίνησε αντιμετωπίζοντας την Γκιμαράες στον 1ο γύρο και αποκλείοντάς τη με μία νίκη (2-0, εντός έδρας) και μία ισοπαλία (2-2, εκτός έδρας).

Ακολούθησε η φάση των ομίλων, στην εποχή των γκρουπ με πέντε ομάδες και τέσσερις αγωνιστικές.

Η Μπράγκα αποδείχτηκε ανώτερη της Βιτόρια και επικράτησε 3-0 των Άγγλων στην πρεμιέρα, με τη συνέχεια να δίνεται στις 27 Νοεμβρίου, ακριβώς πριν από 15 χρόνια.

Το “Fratton Park” άνοιξε τις πόρτες του για να υποδεχτεί ένα ευρωπαϊκό μεγαθήριο. Μπορεί να είχε ξεπέσει στο Κύπελλο UEFA μετά την 5η θέση στη Serie A λίγους μήνες πριν, όμως η Μίλαν πήγε στην Αγγλία έχοντας στις τάξεις της αστέρες όπως ο Ροναλντίνιο, ο Φιλίπο Ιντσάγκι, ο Κακά, ο Πάολο Μαλντίνι, ο Κλάρενς Ζέεντορφ, ο Αλεξάντρε Πάτο, ο Αντρέα Πίρλο, ο Τζενάρο Γκατούζο, ο Αντρέι Σεφτσένκο και ο Έμερσον, φιγουράροντας ως ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Στον πάγκο; Φυσικά ο Κάρλο Αντσελότι!

Μίλαν: Όταν γλίτωνε με Ροναλντίνιο-Ιντσάγκι ενάντια στην Πόρτσμουθ

Στο χορτάρι όμως, οι παίκτες του Τόνι Άνταμς, που στο μεταξύ είχε αντικαταστήσει τον Ρέντναπ, ήταν αυτοί που έδειχναν πως μπορούν να πάρουν το θετικό αποτέλεσμα. Μετά από μία ώρα αγώνα κατά την οποία οι «ροσονέρι» είχαν μερικές καλύτερες ευκαιρίες για το 1-0, ο Καμπούλ άνοιξε το σκορ με κεφαλιά βάζοντας φωτιά στο “Fratton Park” στο 62ο λεπτό.

Η Pompey δεν σταμάτησε εκεί, καθώς στο 73’ ο Κανού με κοντινή προβολή έριξε στο καναβάτσο τους Μιλανέζους!

Η Πόρτσμουθ ήταν κοντά σε μία μυθική νίκη, απέναντι σε έναν αντίπαλο που ενάμιση χρόνο πριν κατακτούσε το Champions League ενάντια στη Λίβερπουλ, στην Αθήνα.

Ωστόσο, η πίεση ήταν μεγάλη και οι Βρετανοί άπειροι. Στο 84’, μία εξαιρετική εκτέλεση φάουλ του Ροναλντίνιο έβαλε ξανά στο ματς τη Μίλαν, που πίεσε ακόμη περισσότερο για να φτάσει στην ισοφάριση.



Στο 90+2’, ο Ιντσάγκι, ο γεννημένος οφσάιντ κατά τον σπουδαίο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, κάρφωσε την μπάλα στα δίχτυα από κοντά και διαμόρφωσε το τελικό 2-2, που ανέβασε στους επτά βαθμούς τη Μίλαν και περιόρισε τους γηπεδούχους στον έναν.

Εντέλει, η Πόρτσμουθ να έχανε στη συνέχεια 3-2 στο Βόλφσμπουργκ και εντέλει θα νικούσε 3-0 τη Χέρενφεϊν την τελευταία αγωνιστική, έχοντας ήδη αποκλειστεί από τη συνέχεια.

Ούτε η Μίλαν πάντως θα έφτανε πολύ μακριά, καθώς μόλις στους «32», θα έμενε εκτός από τη Βέρντερ Βρέμης στα εκτός έδρας γκολ (2-2, 1-1). Ο αποκλεισμός μάλιστα θα ερχόταν με τρόπο... Πόρτσμουθ.

Πίρλο και Πάτο έδωσαν προβάδισμα 2-0 στους «ροσονέρι» από νωρίς, όμως ο Κλαούντιο Πιζάρο θα σκόραρε δις (68’, 78’), στέλνοντας τους «πράσινους» στην επόμενη φάση και τους Ιταλούς σπίτι τους...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x