Stories

Ολυμπιακέ, καν' το όπως ο Αστέρας: Όταν οι Αρκάδες πέταξαν εκτός Ευρώπης τη Μακάμπι Τελ Αβίβ!

Ο Αστέρας αποτελεί τη μοναδική ελληνική ομάδα που έχει αποκλείσει την Μακάμπι Τελ Αβίβ και θα έλεγε κανείς πως είναι το… παράδειγμα προς μίμηση για τον Ολυμπιακό ενόψει της μάχης με τους Ισραηλινούς!

Η μοίρα και η… κληρωτίδα τα έφερε έτσι ώστε η Μακάμπι Τελ Αβίβ να βρεθεί στον διάβα του Ολυμπιακού. Έπαθλο ένα εισιτήριο για τα προημιτελικά του Europa Conference League και το κίνητρο είναι ασφαλώς μεγάλο. Οι Ισραηλινοί για άλλη μια φορά θα κοντραριστούν με ελληνική ομάδα. Και η αλήθεια είναι πως απέναντι στις ομάδες μας τα πηγαίνουν περίφημα. Διότι έχει κοντραριστεί έξι φορές, σε φάση προκριματικών βέβαια, με… Έλληνες και μετράει 5/6.

Ο ΠΑΟΚ ήταν ο πρώτος που βίωσε τον αποκλεισμό από τη Μακάμπι και ακολούθησαν κατά σειρά οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Πανιώνιος και πέρυσι ο Άρης. Είπαμε όμως νωρίτερα ότι μετράει το 5/6. Υπάρχει δηλαδή μια ομάδα από τη χώρα μας που είναι στην… άλλη μεριά, η οποία είναι και η μοναδική που κατάφερε να στείλει τους Ισραηλινούς στο σπίτι τους. Για ποιον μιλάμε; Μα φυσικά για τον Αστέρα Τρίπολης!

Ολυμπιακέ, κάνε το όπως ο Αστέρας: Όταν οι Αρκάδες πέταξαν εκτός τη Μακάμπι Τελ Αβίβ

«Κάντο όπως ο Αστέρας Τρίπολης», είναι ο τίτλος του κειμένου και το παράδειγμα που πρέπει να μιμηθεί ο Ολυμπιακός. Σε μια διαφορετική εποχή τελείως, με άλλη δυναμική για την Μακάμπι, αλλά και τον Αστέρα να έχει παίκτες υψηλότατου επιπέδου. Αλλά και με διαφορετικούς κανονισμούς θα λέγαμε, αφού ήταν σε ισχύ ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ. Κάτι που εν τέλει έμελε να παίξει κομβικό ρόλο στο ζευγάρωμα των Αρκάδων με την ιστορική ομάδα από το Τελ Αβίβ.

Ήταν τα playoffs του Europa League της σεζόν 2014/15. Ο Αστέρας Τρίπολης ξεκινούσε την ευρωπαϊκή του διαδρομή από τον 2ο προκριματικό γύρο. Για να μπει η ομάδα του Στάικου Βεργέτη στους ομίλους δηλαδή, θα έπρεπε να κάνει τρεις προκρίσεις. Κάτι που αν μη τι άλλο έμοιαζε υπερβολικά δύσκολο και ως πολύ υψηλό εμπόδιο. Πρώτη αντίπαλος η Ροβανιέμι, την οποία πέταξε εκτός συνέχειας, για να έρθει στον επόμενο γύρο η απίθανη πρόκριση επί της Μάιντς. Τελευταίο εμπόδιο για την υπέρβαση η Μακάμπι Τελ Αβίβ, μία ακόμη ιδιαίτερα ισχυρή ομάδα!

Ολυμπιακέ, κάνε το όπως ο Αστέρας: Όταν οι Αρκάδες πέταξαν εκτός τη Μακάμπι Τελ Αβίβ

Στις 21 Αυγούστου του 2014, λοιπόν, περισσότεροι από 4 χιλιάδες οπαδοί γέμισαν τις κερκίδες του «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» και κατάφεραν να σπρώξουν το σύνολο του Βεργέτη σε ένα μια μεγάλη νίκη. Ο Θεοδωρόπουλος ήταν στην εστία και οι Λούι, Γκοΐαν, Ζησόπουλος και Παντελιάδης στην τετράδα της άμυνας. Κουρμπέλης, Ουσέρο και Μουνάφο η τριπλέτα του άξονα, με τους Ρόλε και Μάσα στα πλάγια, οι οποίοι πλαισίωναν τον Ντε Μπλάσις στην κορυφή της επίθεσης.

Ολυμπιακέ, κάνε το όπως ο Αστέρας: Όταν οι Αρκάδες πέταξαν εκτός τη Μακάμπι Τελ Αβίβ

Από την άλλη μεριά, στο ρόστερ της Μακάμπι υπήρχε… από τότε ο Εράν Ζάχαβι (ο οποίος βεβαίως είχε περάσει μέχρι σήμερα και από άλλες ομάδες), αλλά και διάφοροι ακόμη εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές όπως οι Κάρλος Γκαρθία, Νόζα Ίγκιεμπορ, Σεράν Γιεϊνί, Νίκολα Μίτροβιτς, Γκιλ Βέρμουτ, Ντορ Μίτσα και Έντεν Μπεν Μπασάτ.



Το παιχνίδι ξεκίνησε ιδανική στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας. Ο Ρόλε με σουτάρα εκτός περιοχής προειδοποίησε και ήρθε τελικά ο Μάσα στο 29ο λεπτό για να δώσει προβάδισμα στον Αστέρα Τρίπολης και να βάλει… φωτιά στο «Θ. Κολοκοτρώνης». Λίγο αργότερα, το δοκάρι σταμάτησε τη σέντρα-σουτ του Λούι, με τον Θεοδωρόπουλο στο φινάλε του ημιχρόνου να κρατά με δύο επεμβάσεις το 1-0.

Ολυμπιακέ, κάνε το όπως ο Αστέρας: Όταν οι Αρκάδες πέταξαν εκτός τη Μακάμπι Τελ Αβίβ

Αν το πρώτο μέρος τελείωσε όπως έπρεπε, τότε η αρχή του δευτέρου ήταν ονειρική αφού ο προωθημένος Ζησόπουλος στο 47’ έκανε δύο τα τέρματα για τους γηπεδούχους. Ακολούθησε μια υπεροχή της Μακάμπι, η οποία αποδείχτηκε φλύαρη, ένα απίθανο χαμένο τετ-α-τετ του Μπαράλες στο 85’ και μια σπουδαία επέμβαση του Θεοδωρόπουλου στο επόμενο λεπτό ώστε το σκορ να μείνει μέχρι το τέλος στο 2-0.



Μία εβδομάδα αργότερα, ήρθε το ταξίδι στο Τελ Αβίβ και η ρεβάνς. Η συνταγή της επιτυχίας ήταν η ίδια, με την ενδεκάδα να μην αλλάζει από τον Βεργέτη. Η πρόκληση ήταν τεράστια και συνάμα ιστορική, με τους Αρκάδες να μπαίνουν με το μαχαίρι στα δόντια στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» της Κύπρου, με το ματς να διεξάγεται σε ουδέτερο. Ο Ντε Μπλάσις σπατάλησε την πρώτη ευκαιρία, αλλά ο Γκοΐαν δεν μιμήθηκε τον συμπαίκτη του, βρίσκοντας γκολ με κεφαλιά για το 1-0 στο 22’. Η απάντηση ήταν άμεση, όμως, με τον Μπαρντάς πέντε λεπτά αργότερα να το φέρνει στα ίσα. Η Μακάμπι ήθελε τρία γκολ και έδειξε διατεθειμένη να τα κυνηγήσει!

Ολυμπιακέ, κάνε το όπως ο Αστέρας: Όταν οι Αρκάδες πέταξαν εκτός τη Μακάμπι Τελ Αβίβ

Αφού πέρασε η «μπόρα» του πρώτου 45λεπτου, ακολούθησε μια… καταιγίδα στο δεύτερο. Διότι οι Ισραηλινοί πίεσαν ασφυκτικά και έγραψαν το 2-1 με τον Ζάχαβι στο 54’ με πέναλτι, το οποίο υποδείχτηκε με σχετική ευκολία από τον ρέφερι Ντενίζ Αϊζτεκίν. Και στο 75ο λεπτό μετά από αδράνεια της άμυνας και του Θεοδωρόπουλου, ήταν στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή ο Πρίτσα για το 3-1! Η Μακάμπι είχε ισοφαρίσει το συνολικό σκορ και έψαχνε το τέταρτο τέρμα που θα την έβαζε σε ευρωπαϊκούς ομίλους, με τον Αστέρα να προσπαθεί με νύχια και δόντια να το κρατήσει. Και το κατάφερε, έχοντας για σύμμαχο την τύχη αλλά κυρίως την προσωπικότητα και την αυτοθυσία των παικτών του, γράφοντας μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του συλλόγου.

Ολυμπιακέ, κάνε το όπως ο Αστέρας: Όταν οι Αρκάδες πέταξαν εκτός τη Μακάμπι Τελ Αβίβ

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x