Stories

Ζούγρης: Από… στόπερ ως τα 14, στην καλύτερη 5άδα του Ευρωπαϊκού U20 και περιζήτητος

Ο Βαγγέλης Ζούγρης άρχισε το μπάσκετ πριν τέσσερα χρόνια και μέσα σε αυτά πρόλαβε να ξεχωρίσει στην Ευρώπη και να γίνει περιζήτητος.

Η ανέλπιστα σπουδαία πορεία της Εθνικής Νέων Ανδρών μέχρι το τρίτο σκαλί του βάθρου στο Ευρωπαϊκό U20 που ολοκληρώθηκε χθες στο Ηράκλειο, είχε πολλούς πρωταγωνιστές. Κι αν το άστρο του Λευτέρη Μαντζούκα είχε αρχίσει να λάμπει εδώ και χρόνια αποτελώντας ήδη μέλος του κορμού του Παναθηναϊκού, δίπλα του άρχισε να φωτίζει δυνατά και αυτό του Βαγγέλη Ζούγρη.

Τον σέντερ… τσέπης της ελληνικής ομάδας που κέρδισε δικαίως όλα τα βλέμματα και μαζί μια θέση στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης. Η διαδρομή του άσου του Περιστερίου bwin ως εδώ όμως είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή από την παρουσία του στο παρκέ…



Στόπερ ως τα… 14


Σε αντίθεση με τους περισσότερους συμπαίκτες και αντιπάλους του που ασχολήθηκαν από παιδιά με την πορτοκαλί μπάλα έχοντας αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας μέχρι να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο, ο Βαγγέλης Ζούγρης μετρά μόλις 3-4 χρόνια στο άθλημα! Στα έξι του οι γονείς του, Παναγιώτης Ζούγρης και Βασιλική Νικολαΐδου, αποφάσισαν να τον γράψουν σε μια αθλητική δραστηριότητα όπως συμβαίνει με πολλά παιδιά σε αυτές τις ηλικίες. Ο Βαγγελάκης, λοιπόν, άρχισε όχι να μπιστάει, αλλά να… κλωτσάει την μπάλα, καθώς έγινε μέλος στις ποδοσφαιρικές ακαδημίες του ΑΟ Κηπούπολης. Μάλιστα, εκεί πέρασε οκτώ χρόνια φτάνοντας να γίνει ένας αξιόλογος στόπερ μέχρι τα 14 του.

Άρχισε το μπάσκετ λίγο πριν την πανδημία


Η μετάβαση στο μπάσκετ ήρθε μόλις έγινε λυκειόπαιδο. Σε αυτό έπαιξε ρόλο το… απότομο ψήλωμά του, αλλά και το γηπεδάκι μπάσκετ στο 11ο ΓΕΛ Περιστερίου. Τα… σημάδια τον «έσπρωχναν» προς το μπάσκετ και η «κυψέλη» του Περιστερίου ήταν το ιδανικό περιβάλλον για να αρχίσει τη σχέση ζωής με το άθλημα. Η Σοφία Κλιγκοπούλου, που έχει επιτελικό ρόλο στα τμήματα υποδομής του συλλόγου, διέκρινε αμέσως όχι μόνο το ταλέντο του, αλλά και τη θέλησή του για σκληρή δουλειά, ώστε να… καλύψει το έδαφος σε σχέση με τους συνομήλικούς του. Η άλλοτε σπουδαία διεθνής παίκτρια μπάσκετ είδε τον πιτσιρικά να μην πτοείται ούτε από το «λουκέτο» στις αθλητικές δραστηριότητες λόγω της πανδημίας το 2020, λίγους μόλις μήνες αφότου ο έφηβος πλέον Ζούγρης είχε αρχίσει να βλέπει πολύ σοβαρά το μπάσκετ.

Βαγγέλης Ζούγρης: H ιστορία της αποκάλυψης του U20

Γρήγορη αναρρίχηση και η πρώτη ευκαιρία


Από το παιδικό, όπου εντάχθηκε αρχικά, αναρριχήθηκε πολύ γρήγορα στο εφηβικό και σύντομα ήταν στην πρώτη ομάδα. Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος διέκρινε τις προοπτικές του και τον επέλεξε τότε ως έναν από τους πιτσιρικάδες που θα παίρνουν γεύση από την πρώτη ομάδα. Μάλιστα υπό τον πλέον ομοσπονδιακό τεχνικό, ο Ζούγρης έκανε ντεμπούτο στην Basket League στις 7 Νοεμβρίου 2021 απέναντι στον Ολυμπιακό. Πάτησε παρκέ για 1:54 και πέτυχε το πρώτο του καλάθι.

Ο Μίλαν Τόμιτς, που διαδέχτηκε τον Έλληνα τεχνικό, συνέχισε να επενδύει στο ταλέντο του Ζούγρη. Τον έβαλε για 11 λεπτά στο ματς με τον Κολοσσό, όπου ο πιτσιρικάς είχε 7 πόντους με δύο καρφώματα και να πάρει ισάριθμα ριμπάουντ, ενώ στις 23 του περασμένου Ιανουαρίου άρχισε να κάνει… θόρυβο.



Η μέρα που έστρεψε τα βλέμματα πάνω του


Ο τραυματισμός του Δημήτρη Αγραβάνη έκανε τον τολμηρό Βασίλη Σπανούλη να ρίξει τον πιτσιρικά στα πολύ βαθιά και εκείνος κολύμπησε. Απέναντι στην πανίσχυρη front line του Ολυμπιακού, που χρειάστηκε ένα σουτ στο τέλος από τον Τόμας Γουόκαπ για να κερδίσει στο «Ανδρέας Παπανδρέου», ο Ζούγρης είχε 9 πόντους με 4/4 δίποντα και 1/1 βολή, 1 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1 κλέψιμο σε 10:45. Κοίταξε στα μάτια τους ογκωδέστερους και ψηλότερους Φαλ και Μπλακ και αμέσως μετά τον αγώνα ξεχώρισε ακόμη περισσότερο για τις ώριμες δηλώσεις του.



«Είναι τιμή μου να βρίσκομαι στον πάγκο μιας τέτοιας ομάδας. Όταν παίζω μέσα, είναι συγκλονιστικό. Πόσω μάλλον όταν έχεις στον πάγκο έναν από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη. Θα ‘πεθάνω’ για εκείνον, θέλω να τα δώσω όλα. Έχω δουλέψει πάρα πολύ, έχω ματώσει. Προσπαθώ να αξιοποιώ τις ευκαιρίες με τη δουλειά που ρίχνω. Δεν θα τα παρατήσω ποτέ. Θα είναι πολύ αστείο για να το πω… Δεν θέλω να το πω. Τα όνειρα είναι όνειρα, θέλω να παίξω στην Ευρωλίγκα. Δεν θα τα παρατήσω ποτέ. Είναι πολύ μακρινό όνειρο. Είμαι ακόμα στο μηδέν. Είμαι κάτω από το μηδέν, το καταλαβαίνω. Αλλά θα δουλέψω ακόμα παραπάνω», ήταν τα λόγια του.



Πενταδάτος και συγκινημένος


Και φτάσαμε στο Ευρωπαϊκό U20 του Ηρακλείου. Ο Βαγγέλης Ζούγρης σε ένα ρόστερ χωρίς πολύ μεγάλα ύψη, αναγκάστηκε να χριστεί σέντερ παρότι 2,01μ. Ο 19χρονος άσος δεν «μάσησε» από τους αρκετά ψηλότερους αντιπάλους του, ολοκλήρωσε τη διοργάνωση με 11,1 ριμπάουντ ανά αγώνα. «Δεν είναι θέμα. Έχω μάθει να παίζω απέναντι σε ψηλότερους αντιπάλους», δήλωνε μετά το ματς. Συμπληρώνοντας την παρουσία του με 14,4 πόντους (56,6% στα δίποντα), 2,1 ασίστ, 1,9 κλεψίματα, 1 τάπα και 22 στην αξιολόγηση κατά μέσο όρο. Ήταν κομβικός για να φτάσει το ελληνικό συγκρότημα στο χάλκινο μετάλλιο και δικαίως επελέγη στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης βουρκώνοντας όταν ο μεγάλος Νίκος Ζήσης τού απένειμε το βραβείο. Ήδη είναι περιζήτητος, με τα σενάρια να θέλουν τους μεγάλους να έχουν «κυκλώσει» το όνομά του και να παρακολουθούν την εξέλιξή του. Ο ίδιος γνωρίζει ότι έχει ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσει και πολλή βελτίωση να σημειώσει για να κάνει το άλμα.



«Είμαστε Έλληνες που παλεύουμε, είμαστε λαός που πάλευε και παλεύει και ποτέ δεν χάνει. Είμαστε εδώ… Παρόντες και έτοιμοι να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα και τα χρόνια που έρχονται. Όλες αυτές οι αποτυχημένες χρονιές ίσως ανοίγουν απλά το δρόμο για την επιτυχία, όπως λέει ο Γιάννης. Οι αποτυχίες οδηγούν στο μονόδρομο της επιτυχίας, αρκεί να πιστεύεις, να δουλεύεις, να προσπαθείς. Με χαρακτηρίζει το πάθος και η διάθεση να παίξω, να τρέξω, να πάρω την μπάλα, να τελειώσει τις φάσεις. Θέλω να δίνω το 100%. Δεν παίρνω καμία στιγμή στο παρκέ ως δεδομένη. Προσπαθώ να παίζω με πάθος, να είμαι ο εαυτός μου και να το χαίρομαι», ανέφερε μετά τη νίκη στον μικρό τελικό.

Με τέτοια νοοτροπία, είναι αδύνατο να αποτύχεις. Και ο Βαγγέλης Ζούγρης έχει όλα τα αθλητικά και πνευματικά στοιχεία για να τα καταφέρει, αλλά και όλη τη διάθεση του κόσμου για να βελτιωθεί και στο μπάσκετ. Άλλωστε για τα 3-4 χρόνια που ασχολείται με το σπορ, δεν τα καταφέρνει καθόλου άσχημα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x