Stories

«Τα κορίτσια δεν παίζουν ποδόσφαιρο»: Η Εναντόζιε πέτυχε, έχοντας για στήριγμα μόνο τη μητέρα της!

Η Τσιαμάκα Εναντόζιε ήταν η μεγάλη πρωταγωνίστρια στην ισοπαλία της Νιγηρίας κόντρα στον Καναδά και η ιστορία που την ακολουθεί είναι εντυπωσιακή και συνάμα συγκινητική.

Τσιαμάκα Εναντόζιε:Η ιστορία της κίπερ της εθνικής Νιγηρίας

Η Νιγηρία έκανε ένα από τα πρώτα… ηχηρά αποτελέσματα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, αφού κράτησε στο μηδέν τον Καναδά (0-0) στην πρεμιέρα των δύο ομάδων για τον 2ο όμιλο.

Μεγάλη πρωταγωνίστρια του αγώνα η Τσιαμάκα Εναντόζιε, η οποία έκανε ορισμένες καλές επεμβάσεις, αλλά έβγαλε και το πέναλτι της Κριστίν Σινκλέρ, στερώντας στην 40χρονη στράικερ του Καναδά μια σειρά από ρεκόρ! Με την 22χρονη Νιγηριανή πορτιέρε να βάζει το… χεράκι της ώστε να σταματήσει η ομάδα της μία από τις κορυφαίες ομάδες του τουρνουά, η οποία προ διετίας κατέκτησε και το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.



Η Εναντόζιε πήρε μάλιστα στο εν λόγω ματς και το περιβραχιόνιο. Παρότι μόλις 22 ετών, έχει προλάβει να συστηθεί στο ποδοσφαιρικό στερέωμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Διότι προ τετραετίας, στο περασμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών είχε γίνει η νεότερη τερματοφύλακας που καταφέρνει να κρατήσει ανέπαφη την εστία της στη διοργάνωση!

Ο Τόμας Ντένερμπι, τότε προπονητής της Νιγηρίας, της είχε δώσει την ευκαιρία, βλέποντας στις προπονήσεις ένα κορίτσι που είχε μια… σπίθα στα μάτια της αλλά και μεγάλη δίψα για διάκριση. Μετά την ήττα από τη Νορβηγία για την πρεμιέρα του τουρνουά του 2019, λοιπόν, ο Νιγηριανός προπονητής επέλεξε να αντικαταστήσει την έμπειρη κίπερ Τοτσούκου Ολουέχι με την άγνωστη Εναντόζιε. Η πιτσιρίκα τότε τερματοφύλακας κατέβασε τα… ρολά και έβαλε φρένο στις Κορεάτισες! Μόνο μια φορά μάζεψε την μπάλα από τα δίχτυα της εστίας της, αλλά τελικά την έστησε μέσα στην περιοχή και έδωσε συνέχεια στο παιχνίδι με ελεύθερο, αφού η αντίπαλος σκόρερ ήταν εκτεθειμένη και το γκολ δεν μέτρησε για οφσάιντ.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι στα 18 μου θα έπαιζα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ότι θα έπαιρνα την ευκαιρία. Δεν μπορώ να εξηγήσω το συναίσθημα. Μέχρι σήμερα, θυμάμαι οτιδήποτε έγινε εκεί και πάντα ευχαριστώ τον Θεό. Ήταν υπέροχο συναίσθημα. Μου ανέβασε πολύ τη διάθεση αυτό! Δεν φοβόμουν να παίξω ανάμεσα στα μεγάλα αστέρια της ομάδας, γιατί πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο, είχα πάει μαζί τους σε πολλά τουρνουά», είχε πει.

Τσιαμάκα Εναντόζιε:Η ιστορία της κίπερ της εθνικής Νιγηρίας

Η Εναντόζιε φαίνεται πως ήταν… γραφτό να παίξει ποδόσφαιρο. Για να συμβεί αυτό, βέβαια, θα έπρεπε να ξεπεράσει πολλές δυσκολίες και μεγάλα εμπόδια που έμπαιναν μπροστά της, με τα περισσότερα εξ αυτών να έρχονται και από την οικογένειά της.

«Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που ζει για το ποδόσφαιρο. Μεγάλωσα ανάμεσα σε αγόρια που τους άρεσε να παίζουν ποδόσφαιρο. Ήμουν το μικρότερο κορίτσι της γειτονιάς και όποτε έβγαινα να παίξω με τα μεγαλύτερα κορίτσια, με έδιωχναν αλλά όταν έφτανα στο σπίτι, καθόμουν με τα αδέρφια και τα ξαδέρφια μου, που είναι αγόρια. Τις περισσότερες φορές, όταν έπαιζαν ποδόσφαιρο, απλώς καθόμουν και τους έβλεπα, αλλά με τον καιρό άρχισα να συμμετέχω και εγώ μαζί τους και αυτό ήταν που με ενέπνευσε να ξεκινήσω να παίζω», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της.

Η Νιγηριανή είδε από μικρή ηλικία, όταν είπε πως θέλει να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, τον πατέρα της και τα αδέρφια της να της στέκονται εμπόδιο. Ο πατέρας της της έλεγε πως τα κορίτσια δεν παίζουν ποδόσφαιρο και πρέπει να ασχοληθεί με το σχολείο της, αλλά και να γίνει μοδίστρα. Παρόλα αυτά, είχε για στήριγμα τη μητέρα της. Έκλεβε λεφτά από τον άντρα της και έστελνε στις προπονήσεις την μικρή Τσιαμάκα. Πολλές φορές του έλεγε ψέματα ότι πήγαινε στο σπίτι της αδερφής της για να μείνει, ενώ έβγαινε να παίξει ποδόσφαιρο.

Στη συνέχεια ωστόσο ο πατέρας της άρχισε σιγά-σιγά να το αποδέχεται και εν τέλει τη στήριξε για την επιλογή της, όταν την είδε για πρώτη φορά στην τηλεόραση με τις μικρές εθνικές ομάδες της Νιγηρίας. Βέβαια, μέχρι τότε της είχαν βγάλει το… λάδι, αφού την πίεζαν να τα παρατήσει και να ασχοληθεί με κάτι διαφορετικό. Η Εναντόζιε, όμως, δεν το έβαλε κάτω.

Τσιαμάκα Εναντόζιε:Η ιστορία της κίπερ της εθνικής Νιγηρίας

Η θέση του τερματοφύλακα πάντως προέκυψε… ξαφνικά και στην ηλικία των 13 ετών. «Παίζαμε ένα φιλικό παιχνίδι με τα αγόρια U13 μιας ακαδημίας και χάναμε με 12-2. Πήγαμε για το παιχνίδι μόνο με μία τερματοφύλακα και κάποια στιγμή κουράστηκε. Ρώτησα τον προπονητή αν μπορούσα να πάω να πάρω τη θέση της και ήταν δύσπιστος σχετικά με το να με αφήσει να παίξω, οπότε πήρε μια μπάλα και δοκίμασε τις ικανότητές μου. Εντυπωσιάστηκε με αυτό και μετά το παιχνίδι, με κάλεσε σε μια γωνία και με συμβούλεψε ως πατέρας», είπε για την πρώτη «γεύση» που πήρε όταν κάθισε κάτω από τα δοκάρια.

Η ίδια, βέβαια, δεν ψηνόταν ιδιαίτερα να συνεχίσει να αγωνίζεται ως τερματοφύλακας. Ήθελε περισσότερο να αγωνίζεται ως σέντερ φορ, της άρεσε πολύ. Ο προπονητής της, όμως, επέμενε και την κρατούσε στον πάγκο, όσο δεν άλλαζε μυαλό. «Έβλεπε το ταλέντο σε μένα και αυτό ήταν κάτι που δεν μπορούσα να δω εγώ στον εαυτό μου εκείνη τη στιγμή. Μετά από λίγο καιρό, οι φίλοι μου με συμβούλεψαν να υπακούσω στον προπονητή». Η Νιγηριανή αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της στα γκολπόστ, ο προπονητής της το δέχτηκε με μεγάλη χαρά και πήγε άμεσα και της αγόρασε γάντια. Αυτό ήταν, η Τσιαμάκα Εναντόζιε είχε κάνει στροφή στην καριέρα της και αυτό έμελλε να της αλλάξει και τη μοίρα.

Όσο περνούσαν τα χρόνια βελτιωνόταν ολοένα και περισσότερο. Μετά το πρώτο της ματς στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2019, παρέμεινε κάτω από τα δοκάρια και στο ματς απέναντι στη Γαλλία. Η ομάδα της ηττήθηκε με 1-0, με την Εναντόζιε να πιάνει αρχικά το πέναλτι αλλά ο διαιτητής να δίνει επανάληψη και εν τέλει οι «τρικολόρ» να σκοράρουν το μοναδικό γκολ του αγώνα.

Τσιαμάκα Εναντόζιε:Η ιστορία της κίπερ της εθνικής Νιγηρίας

«Ήμουν πολύ θυμωμένη. Δεν περίμενα ποτέ να επαναληφθεί το πέναλτι. Μπήκα στο παιχνίδι πολύ αποφασισμένη, γιατί την τελευταία φορά που παίξαμε μαζί τους (σσ. Γαλλία) το 2018 σε φιλικό, χάσαμε 8-0 και ήμουν εγώ στο τέρμα. Έτσι, κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ, έλαβα πολλές κλήσεις και μηνύματα από φίλους που αστειεύονταν και μου έλεγαν ότι θα δεχτώ μέχρι και 10 γκολ. Ήξερα ότι αστειεύονταν, αλλά ήμουν αποφασισμένη να κρατήσω το μηδέν», δήλωσε για το εν λόγω ματς.

Για να συμπληρώσει πως έβαλε σχεδόν τα… κλάματα όταν επαναλήφθηκε το πέναλτι: «Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, φοβόμουν, ήμουν νευρική γιατί αυτό ήταν το δεύτερο επίσημο παιχνίδι μου με την ομάδα. Το γήπεδο ήταν γεμάτο, ο καιρός ήταν πολύ κρύος, οπότε πολλά πράγματα περνούσαν από το μυαλό μου. Όταν επαναλήφθηκε το πέναλτι, σκέφτηκα ότι αυτό θα χαλούσε τη χαρά μου. Αφού το έπιασα την πρώτη φορά και ζητήθηκε από την παίκτρια να το εκτελέσει ξανά, πραγματικά τρελάθηκα. Σχεδόν έκλαψα, αλλά ήξερα ότι αν το έκανα, θα επηρέαζε το παιχνίδι μου, οπότε έμεινα ήρεμη. Οι συμπαίκτριες μου ήταν εκεί για μένα μετά το πέναλτι για να με στηρίξουν».

Η νεαρή παίκτρια είχε καταθέσει τα διαπιστευτήριά της και συνέχιζε να εντυπωσιάζει. Στους Αφρικανικούς Αγώνες του 2019 έπιασε τρία πέναλτι, αλλά η ίδια δεν είπε ποτέ πως είναι ειδικός. «Με βοήθησε ο Θεός να τα πιάσω», ανέφερε και συνεχίζει να αναφέρει διαρκώς το… ίδιο όποτε την ρωτούν για τις εμφανίσεις της. Και φυσικά, κάθε φορά μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τη μητέρα της, αφού δεν ξεχνά ότι την στήριξε στις δύσκολες στιγμές της και συνεχίζει να το κάνει ακόμη και σήμερα. «Με παίρνει τηλέφωνο κάθε φορά πριν από τα παιχνίδια ώστε να με ρωτήσει σε τι κατάσταση βρίσκομαι»…



Η Εναντόζιε ανακηρύχθηκε η καλύτερη τερματοφύλακας στην Αφρική και η 14η καλύτερη τερματοφύλακας στον κόσμο από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ποδοσφαιρικής Ιστορίας και Στατιστικής το 2021. Ένα χρόνο νωρίτερα, είχε πάρει μεταγραφή από τη Ράιβερς Έιντζελς της Νιγηρίας στη Γαλλία και την Paris FC.



Πλέον, έχει ανέβει επίπεδο στην καριέρα της και συνεχίζει να εντυπωσιάζει. Δίνει απαντήσεις με κάθε ευκαιρία. Όπως έκανε στη 2η ημέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών, όπως είχε κάνει και πέρυσι στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Όταν η Νιγηρία είδε μια εχθρική διαιτησία απέναντί της στο ματς με την διοργανώτρια χώρα του Μαρόκο, όπως και να τη σημαδεύουν διαρκώς με λέιζερ στη διαδικασία των πέναλτι με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός του τελικού!

«Η διαιτησία δεν ήταν εντάξει. Έκαναν τα πάντα για να μας αποσπάσουν την προσοχή με στυλό λέιζερ κατά τη διαδικασία των πέναλτι. Από τότε που παίζω ποδόσφαιρο, αυτός είναι ο χειρότερος αγώνας στη ζωή μου», ήταν τα λόγια της.



Η Τσιαμάκα Εναντόζιε δεν λυγίζει, όμως, από τέτοια πράγματα. Της φαίνονται όλα αυτά σαν ένα μικρό παιχνίδι. Λογικό, όταν έχει μεγαλώσει σε μια φτωχή οικογένεια που τα περισσότερα μέλη της δεν την στήριζαν και είχε στο πλάι της μόνο τη μητέρα της, η οποία δικαιώθηκε για την υποστήριξή της. Σύντομα, η 22χρονη δεν αποκλείεται να συνεχίζει να γράφει ιστορία και να βλέπουμε την αποθέωση προς το πρόσωπό της να συνεχίζεται…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x