Stories

Γιάννης Καλιτζάκης: Ο «νίντζα» που… φύλαγε τα νώτα του Παναθηναϊκού για 10 χρόνια!

Ο Γιάννης Καλιτζάκης επέστρεψε μετά από 25 χρόνια στον Παναθηναϊκό για την Β΄ ομάδα και το sport-fm.gr κάνει μια αναδρομή στην δεκαετή καριέρα του με τα πράσινα.

Η μεγάλη επιστροφή του Γιάννη Καλιτζάκη στον Παναθηναϊκό, είναι πλέον γεγονός από σήμερα...

25 χρόνια μετά, ο παλαίμαχος άσος των «πράσινων» γύρισε στο… σπίτι του, όπως ανέφερε εύστοχα και η ανακοίνωση με την οποία η ΠΑΕ επισημοποίησε την εκ νέου συνεργασία της μαζί του!

Με τον Καλιτζάκη να αναλαμβάνει χρέη γενικού αρχηγού της Β' ομάδας του Παναθηναϊκού και το sport-fm.gr να σταχυολογεί την δεκαετή πορεία του με το «τριφύλλι».

Ήρθε παιδάκι και έγινε «νίντζα»
Ο Γιάννης Καλιτζάκης γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου του 1966 στην Ελευσίνα. Αγωνίστηκε στην θέση του κεντρικού αμυντικού και ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τον τοπικό Πανελευσινιακό.

Αφού κατέθεσε τα διαπιστευτήριά του, με τους «σταχυοφόρους», άγουρος ακόμα, το 1987 πήρε μεταγραφή για το υψηλότερο επίπεδο, τον Παναθηναϊκό.

Με την φανέλα του οποίου αγωνίστηκε μέχρι το 1997, καταγράφοντας 345 εμφανίσεις και σημειώνοντας 15 τέρματα σε όλες τις επίσημες διοργανώσεις, όντας στην πρώτη 15άδα των συμμετοχών όλων των εποχών στην ιστορία του!

Παράλληλα, κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα, έξι Κύπελλα και τρία Σούπερ Καπ, ενώ βέβαια ήταν και βασικό στέλεχος της ομάδας που έφτασε… μια ανάσα από τον τελικό του Champions League τη σεζόν 1995-96.

Γιάννης Καλιτζάκης: Ο «νίντζα» που φυλούσε τα νώτα του ΠΑΟ

Η σκληρή στα όρια του νόμιμου πολλές φορές παρουσία του στους αγωνιστικούς χώρους, το απαράμιλλο πάθος του και η αυταπάρνηση που έδειχνε, πάντοτε προς όφελος της ομάδας, είχαν σαν αποτέλεσμα και την… βάπτισή του.

Με τους δημοσιογράφους της τότε εποχής να του χαρίζουν το παρατσούκλι «νίντζα» και παίκτες κλάσης όπως ο Ίαν Ρας ή ο Ντάρκο Πάντσεφ να είναι σε θέση να το… επιβεβαιώσουν μετέπειτα, παίζοντας αντίπαλοί του...

Αξίζει να σημειωθεί ότι, επί της ουσίας, μιλάμε για την δεύτερη επιστροφή του, αφού το 2009 επανήλθε στον Παναθηναϊκό ως μέλος του τμήματος σκάουτινγκ. Θέση την οποία διατήρησε για ένα χρόνο.



Μόλις 10 αποβολές!
Αναμφίβολα, όταν σκέφτεται κανείς τον Καλιτζάκη, δεν μπορεί να μην τον συνδυάσει περίπου αυτόματα και με αποβολές. Το είπαμε και πριν, άλλωστε.

Το στυλ παιχνιδιού του ήταν τέτοιο που επέτρεπε… πολλή συζήτηση για το πόσο μπορούσε ο αντίπαλος να την βγάλει καθαρή απέναντί του.

Πιθανότατα, αυτό να το επεδίωξε και ο ίδιος μέχρι ενός σημείου. Η ψυχολογία, βλέπετε, είναι μεγάλο πράγμα -και- στο ποδόσφαιρο! Ωστόσο, από το «δρεπάνι» και τις κόκκινες κάρτες μέχρι την πραγματικότητα, υπάρχει απόσταση.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τους αριθμούς, που θέλουν τον 55χρονο σήμερα να έχει αποβληθεί «μόλις» δέκα φορές στην καριέρα του στον Παναθηναϊκό. Επαναλαμβάνουμε, 10 φορές σε σύνολο 345 αγώνων.

Η πρώτη του φορά ήταν με την Χόνβεντ, στις 18 Μαρτίου του 1987, στη νίκη του ΠΑΟ με 5-1 στο ΟΑΚΑ. Όταν μπήκε αλλαγή στο 72’ και 12 λεπτά μετά αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα, μαζί με τον Γιόζεφ Φίτος.

Ακολούθησαν η κόκκινη κάρτα ακριβώς πέντε χρόνια μετά, ξανά στην Ευρώπη, στην ήττα με 1-0 από τον Ερυθρό Αστέρα και το πέναλτι που έκανε στον Πάντσεφ, στο 54’.

Η αποβολή του αυτή την φορά με δεύτερη κίτρινη κάρτα στις 6 Ιουνίου του 1993 στο «διπλό» με 3-1 επί της Παναχαϊκής δύο λεπτά πριν τη λήξη.

Καθώς και η αποβολή του με δύο κίτρινες κάρτες στις 3 Απριλίου του 1994 στο Άρης-Παναθηναϊκός 1-2 μόλις στο 27’ για φάουλ στον Κωφίδη. Ενώ στο 2ο λεπτό είχε ανατρέψει τον Δημήτρη Μπουγιουκλή αλλά ο Γιόζεφ Βάντσικ είχε βγάλει το πέναλτι του Λιούμπισα Μιλόγεβιτς!

Το… ρεκόρ καριέρας του Καλιτζάκη καταγράφηκε την περίοδο 1995-96, όπου αποβλήθηκε τέσσερις φορές. Μια με απευθείας κόκκινη, στην πρεμιέρα της φάσης των ομίλων του Champions League με την Άαλμποργκ στο 58’...

Και άλλες τρεις με δεύτερη κίτρινη, αρχικά στα πλέι οφ και στην ρεβάνς κόντρα στην Χάιντουκ στο 80ο λεπτό, καθώς και στα εκτός έδρας παιχνίδια του πρωταθλήματος με ΑΕΚ και Ηρακλή, στο 86’ και στο 89’ αντίστοιχα!

Την αμέσως επόμενη σεζόν τελευταία του με την φανέλα του Παναθηναϊκού πήρε την άγουσα για τα αποδυτήρια δύο φορές, αμφότερες λόγω αποβολής του με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Αρχικά στο 54’ του ντέρμπι αιωνίων, το οποίο κέρδισε τελικά ο Ολυμπιακός με 1-0, για πέναλτι που έκανε στον Ίλια Ίβιτς και μετέτρεψε σε γκολ ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς.

Αλλά και στην επικράτηση επί του Άρη με 1-0, στο 89’ κι ενώ ένα λεπτό πριν ο Γιώργος Νασιόπουλος είχε ανοίξει το σκορ για τους γηπεδούχους.



Μάτωνε και τα δίχτυα στα… δύσκολα
Τα χαρακτηριστικά του στόπερ Καλιτζάκη απείχαν παρασάγγας από αυτά ενός κεντρικού αμυντικού στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Που «πρέπει» και να γνωρίζει μπάλα, αλλά και να απειλεί, έχοντας μια σχετική έφεση στο σκοράρισμα.

Ακόμα κι έτσι όμως, όπως διαβάστε και παραπάνω κατάφερε να στείλει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα ούτε λίγο ούτε πολύ… 15 φορές στα χρόνια του στο «τριφύλλι». Ενώ ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν η ικανότητά του να σκοράρει σε ντέρμπι, όχι μια ούτε δύο αλλά τρεις φορές!

Συνολικά, η δεύτερη χρονιά του με δύο τέρματα, ήταν η πιο παραγωγική, «ανοίγοντας λογαριασμό» στις 25 Φλεβάρη του 1990. Σε ντέρμπι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, με νικητή τον δεύτερο 3-4, όπου με κεφαλιά στο 48ο λεπτό άνοιξε το σκορ!

Μάλιστα, μια εβδομάδα νωρίτερα, είχε πετύχει ξανά εκτός έδρας γκολ. Καθώς είχε σκοράρει και πάλι με το κεφάλι, στο 1-4 μέσα στο τότε Χαριλάου, απέναντι στον Άρη.

Ένα ακόμα χτύπημα… χαρακίρι είχε κάνει και στις 7 Νοεμβρίου του 1994, στο «Νίκος Γκούμας», με αντίπαλο την ΑΕΚ. Όταν -πώς αλλιώς;- με κεφαλιά στο 20’, είχε βάλει αυτό που έμελλε να είναι το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης…



Η πρώτη επιβράβευση…
Παναθηναϊκός και Καλιτζάκης είναι έννοιες αλληλένδετες. Η χαρά του κόσμου στο άκουσμα της πρόσληψης του στην ΠΑΕ μαρτυράει του λόγου το αληθές και αποτελεί ένα μεγάλο «τρόπαιο» για τον ίδιο…

Είχε προηγηθεί μια άλλη μεγάλη στιγμή, ωστόσο, στις 31 Αυγούστου του 2013. Όταν, πριν από την έναρξη του αγώνα με τη Βέροια, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός τον τίμησε για την προσφορά του στην ομάδα.

Μάλιστα, τη βράβευση έκανε ένας πρώην συμπαίκτη του ο Δημήτρης Σαραβάκος, με το τιμώμενο πρόσωπο να ακούει ρυθμικά το όνομά του από τους 10.000 περίπου φίλους των «πράσινων» που ήταν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας!

Παράλληλα, από τα μεγάφωνα ακούστηκε το μήνυμα «Γιάννη Καλιτζάκη, σε ευχαριστούμε για την προσφορά σου στον Παναθηναϊκό», με τον κόσμο να τον αποθεώνει στην συνέχεια.

Γιάννης Καλιτζάκης: Ο «νίντζα» που φυλούσε τα νώτα του ΠΑΟ

Με πνεύμα refuse to lose
Ο νυν γενικός αρχηγός του Παναθηναϊκού Β’ είχε μιλήσει στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6 πέρυσι και για την μεγάλη ευκαιρία που είχε χάσει η ομάδα του να βρεθεί στον τελικό της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής διοργάνωσης και να κατακτήσει το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, το 1996.

Κάνοντας μεταξύ άλλων ειδική μνεία και στο απίστευτο κλίμα που επικρατούσε τότε χάρη στον Χουάν Ραμόν Ρότσα, αλλά και στην νοοτροπία νικητή που διέκρινε εκείνο και τους συμπαίκτες του.

Θυμηθείτε εδώ όλα όσα είχε πει στην κορυφαία αθλητική συχνότητα της χώρας:

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x