Stories

Γιώργος Χριστοβασίλης: Ένας ξεχωριστός άνθρωπος που απογείωσε τον ΠΑΣ Γιάννινα!

Ο ιδιοκτήτης του ΠΑΣ Γιάννινα, Γιώργος Χριστοβασίλης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών και το sport-fm.gr θυμάται τις καλύτερες στιγμές του στη διοίκηση της ομάδας της Ηπείρου.

Τα Ιωάννινα πενθούν. Ο εμβληματικός πρόεδρος του ΠΑΣ, Γιώργος Χριστοβασίλης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών, μετά από πολύμηνη μάχη με την επάρατη νόσο.

Αδιαμφισβήτητα, ήταν ένας άνθρωπος, που δίδαξε την έννοια του «διοικώ». Ωστόσο, δεν ήταν απλώς ένας ιδιοκτήτης, αλλά αποτέλεσε τον ποδοσφαιρικό πατέρα πολλών και επέλεξε να μένει πάντα μακριά από την τοξικότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

To sport-fm.gr κάνει μια αναδρομή στις μεγάλες στιγμές του ΠΑΣ Γιάννινα με τον Γιώργο Χριστοβασίλη στο «τιμόνι» και σκιαγραφεί το προφίλ του μακροβιότερου και του πλέον εμβληματικού προέδρου του «Άγιαξ της Ηπείρου».

Είναι ξεκάθαρο, πως ήταν ένας διαφορετικός πρόεδρος από τους άλλους, από τότε, που ανέλαβε την ομάδα, το 2008, παραλαμβάνοντάς την από τον Αλέξη Κούγια. Δεν θέλησε από την πρώτη στιγμή να συμμετάσχει στο τοξικό κλίμα του ελληνικού ποδοσφαίρου, έχοντας τη δική του φιλοσοφία και κρατώντας πάντα χαμηλούς τόνους.

Ήταν ο άνθρωπος, που διαχειρίστηκε όσο το δυνατόν καλύτερα τα χρέη των Ηπειρωτών, τα οποία αποτέλεσαν τεράστιο βραχνά όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν ειδήμων της διοίκησης ενός συλλόγου και κατάφερε, όχι απλά να κάνει εξαιρετικές και επικερδείς πωλήσεις, αλλά και να οδηγήσει την ομάδα στην ευρωπαϊκή έξοδο για πρώτη φορά στην ιστορία της, κάτι εξαιρετικά δύσκολο για μία επαρχιακή ομάδα.

Πέραν αυτού, στήριζε πάντα τα νέα παιδιά, τα οποία στη συνέχεια μεταγράφηκαν στους κορυφαίους συλλόγους του ελληνικού ποδοσφαίρου και όχι μόνο, ενώ δεν μίλησε ποτέ για έργα και παρά το γεγονός πως πάντα στην αρχή της σεζόν τα… άκουγε, στο τέλος όλοι πανηγύριζαν.

Η άνοδος στη Super League και τα ημιτελικά Κυπέλλου


Ο Γιώργος Χριστοβασίλης δεν ανέλαβε την ομάδα ως μία καταξιωμένη της A' Εθνικής, αλλά αγωνιζόμενη στη Β'. Ωστόσο, αυτό δεν τον εμπόδισε να χτίσει μία πολύ δυνατή ομάδα, η οποία εξασφάλισε από την πρώτη κιόλας χρονιά την άνοδο στη Super League, ανεβαίνοντας ως 2η, πίσω από τον Ατρόμητο, ενώ είχε και την καλύτερη επίθεση.

Μπορεί αμέσως μετά την άνοδο, στο πρωτάθλημα τα πράγματα να μην ήταν ιδανικά, με τον ΠΑΣ να υποβιβάζεται ξανά, αλλά στο Κύπελλο τα δεδομένα ήταν πολύ διαφορετικά. Πραγματοποιώντας μία φανταστική πορεία, με αποκορύφωμα το 4-0 επί του ΠΑΟΚ σε μονό παιχνίδι στους «Ζωσιμάδες», έφτασε ως τα ημιτελικά, εκεί όπου γνώρισε τον αποκλεισμό από τον μετέπειτα νταμπλούχο Παναθηναϊκό, με συνολικό σκορ 3-1.


Η άμεση επιστροφή και η καθιέρωση


Ο υποβιβασμός μπορεί να ήταν μία σκληρή πραγματικότητα, όπως για κάθε ομάδα, που βιώνει κάτι τέτοιο. Κρατώντας έναν ποιοτικό κορμό, όμως, και έχοντας στην άκρη του πάγκου έναν πολύ καλό προπονητή, τον Βέλγο Στεφάν Ντεμόλ, εξασφάλισε κατευθείαν την επάνοδο στην πρώτη κατηγορία, σε ένα εξαιρετικό και δύσκολο πρωτάθλημα και μετά από συγκλονιστικές μάχες με Παναιτωλικό και ΟΦΗ, με τους οποίους βρέθηκαν μαζί στα «σαλόνια».

Από τότε, οι Ηπειρώτες έχουν καθιερωθεί στην κορυφαία κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, πλην της σεζόν 2019-20, που επέστρεψαν αμέσως σε αυτή.


Το πρώτο «ευρωπαϊκό» φινάλε και το χτίσιμο ενός πολύ καλού συνόλου


Η σεζόν 2012/13 ήταν σημαδιακή για την ομάδα επί εποχής Χριστοβασίλη, μιας και τερμάτισε στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Έχοντας στο ρόστερ παίκτες όπως ο Μπράνα Ίλιτς, έκανε μία εξαιρετική πορεία και τελείωσε στο «5» της κατάταξης, το οποίο έδινε έξοδο στην Ευρώπη. Ωστόσο, λόγω οικονομικών προβλημάτων και μη εξασφάλιση της αδειοδότησης, δεν κατάφερε να συμμετάσχει στα προκριματικά, με την Ξάνθη να είναι η ομάδα, που πήρε εντέλει τη θέση της.

Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια, έχτισε ένα πολύ καλό σύνολο, με την ομάδα να τερματίζει -κατά κύριο λόγο- στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας, φτάνοντας μετά από τρία χρόνια στο όνειρο.

Η μεγαλύτερη ανταμοιβή και η ευρωπαϊκή έξοδος


Ο Γιώργος Χριστοβασίλης δεν πτοήθηκε από το ότι το 2013 δεν κατάφερε να βγάλει την ομάδα στην Ευρώπη. Μπορεί να μην το έλεγε ποτέ, αλλά πάντα το ονειρευόταν. Και τελικά, το κατάφερε. Με τον ΠΑΣ Γιάννινα να τερματίζει στην 6η θέση και εκμεταλλευόμενος τη μη αδειοδότηση του Παναθηναϊκού, πήρε αυτός το «εισιτήριο» για το Europa League.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το πρώτο παιχνίδι ήταν ονειρικό. Έχοντας τον κόσμο στο πλευρό του, επικράτησε 3-0 της Οντ Γκρένλαντ στους «Ζωσιμάδες», με τα Γιάννενα να κινούνται σε ρυθμούς… θριάμβου. Λίγες ημέρες μετά ήρθε και η πρόκριση, αφού η ήττα με 3-1 στην παράταση στη Νορβηγία δεν ήταν αρκετή για του τη στερήσει. Στη συνέχεια, αποκλείστηκε από τη σαφώς ανώτερη Άλκμααρ, αλλά το όνειρο είχε γίνει πραγματικότητα.


Οι εκπληκτικές και επικερδείς πωλήσεις


Φυσικά, πέρα από τις πορείες και τις επιτυχίες εντός αγωνιστικού χώρου, ο Γιώργος Χριστοβασίλης έδειξε και τον δρόμο για το πώς μία επαρχιακή ομάδα μπορεί να κάνει πωλήσεις, που θα βάλουν αρκετά χρήματα στα ταμεία της.

Με αποκορύφωμα αυτή του Κωνσταντίνου Μαυροπάνου, ο οποίος πήρε το αεροπλάνο για το Λονδίνο και την Άρσεναλ, ο ΠΑΣ Γιάννινα έκανε εξαιρετικές πωλήσεις. Μάλιστα, με εκείνη τη μεταγραφή, ο «Άγιαξ της Ηπείρου» έβαλε στα ταμεία του 2,1 εκατ. ευρώ. Προφανώς, δεν έμεινε μόνο σε αυτές. Μάρκος Βελλίδης, Μάριος Οικονόμου, Δημήτρης Κολοβέτσιος, Νίκος Κοροβέσης και Χάρης Χαρίσης έφυγαν από τα Ιωάννινα, με τον σύλλογο να βάζει αρκετά χρήματα στο ταμείο του. Τελευταία, αλλά μη εξαιρετέα, η πώληση του Χουάν Χοσέ Περέα, ο οποίος τον περασμένο Ιούλιο έκανε το ταξίδι Γιάννενα-Στουτγκάρδη έναντι 2,4 εκατ. ευρώ.

Ο Γιώργος Χριστοβασίλης μπορεί να κρατούσε πάντα τους τόνους χαμηλά και μπορεί αρκετοί να έλεγαν ότι δεν είχε όραμα, αλλά αυτός αποδείκνυε πως ήταν πάντα «εκεί», για να βοηθήσει την ομάδα του να κάνει το βήμα παραπάνω. Και το κατάφερε, μιας και του ανήκει δικαιωματικά ο τίτλος του σημαντικότερου προέδρου μίας ιστορικής ομάδας, αυτή του αγαπημένου του ΠΑΣ Γιάννινα.

Γιώργος Χριστοβασίλης: Ο πρόεδρος που απογείωσε τον ΠΑΣ

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x