Stories

Η μεγάλη της Γκιπούσκοα σχολή: Από τα βασκικά χωριά, στην ελίτ της Ευρώπης

Παραείναι πολλοί οι καλοί προπονητές από τη μικρότερη επαρχία της Ισπανίας, Γκιπουσκόα, για να περάσουν απαρατήρητοι...

Γκιπούσκοα: Η μεγάλη σχολή Βάσκων προπονητών

Η Χώρα των Βάσκων ήταν ανέκαθεν συνυφασμένη με το ποδόσφαιρο. Φροντίζει αρχικά γι’ αυτό η τρομερή Αθλέτικ Μπιλμπάο, που συνεχίζει... αιωνίως στη La Liga στηριζόμενη αποκλειστικά και μόνο σε δικά της παιδιά. Σοσιεδάδ, Οσασούνα, Αλαβές και άλλες είναι μονάχα μερικές από τις άλλες ομάδες της θρυλικής περιοχής της βορειοανατολικής Ισπανίας, που όμως δεν έχει να υπερηφανεύεται μονάχα για τους συλλόγους της.

Βλέπετε, για να πηγαίνουν καλά οι ομάδες σου, μάλλον γίνονται πολλά καλά εντός των τοιχών. Μοιραία, θα υπάρχουν και αξιόλογοι ποδοσφαιριστές, αλλά και προπονητές. Μάλιστα οι τελευταίοι δείχνουν τα τελευταία χρόνια να έχουν ξεφύγει από τα σύνορα της Χώρας των Βάσκων και της Ισπανίας.

Ενδεικτικά μερικά από τα ονόματα τεχνικών που βγάζουν το ψωμί τους στην ευρωπαϊκή ελίτ. Τσάμπι Αλόνσο, Ουνάι Έμερι, Μίκελ Αρτέτα, Άντονι Ιραόλα, Ιμανόλ Αλγουαθίλ, Γιουλέν Λοπετέγκι αλλά και Γιαγκόμπα Αρασάτε και Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ εκπροσωπούν την ιδιαίτερη πατρίδα τους σε Bundesliga, Premier League, La Liga μεταξύ άλλων, καθώς και στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA, με το εντυπωσιακό να είναι πως πολλοί εξ αυτών κατάγονται από την ίδια επαρχία.

Γκιπούσκοα: Η μεγάλη σχολή Βάσκων προπονητών

Ο λόγος για την Γκιπούσκοα, που αποτελεί τη μικρότερη από τις 50 επαρχίες της Ισπανίας. Με πληθυσμό κάτι παραπάνω από 700.000 ανθρώπους, έχει πρωτεύουσα το Σαν Σεμπαστιάν και καμάρι της τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, με πολλά μεγάλα ονόματα προπονητών να έχουν γεννηθεί εκεί.

Ας ξεκινήσουμε από το πιο hot όνομα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Ο αναμορφωτής της Λεβερκούζεν, Τσάμπι Αλόνσο, κατάγεται από την πόλη Τολόσα, στα ανατολικά της Γκιπούσκοα και μάλλον αναμενόμενα ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στη Σοσιεδάδ.

Ο Μίκελ Αρτέτα, που επανέφερε την Άρσεναλ στον δρόμο προς τον πρωταθλητισμό αλλά και το Champions League, είναι παιδί της πόλης, καθώς γεννήθηκε στο Σαν Σεμπαστιάν. Μάλιστα, για αρκετά χρόνια κατά τη δεκαετία του ’90 βρέθηκε στις ακαδημίες της Αντιγκουόκο, μαζί με τον Αλόνσο! Εν συνεχεία, τον εντόπισαν τα λαγωνικά της Μπαρτσελόνα και τον έφεραν στη Μασία...

Ο Mr Europa, Ουνάι Έμερι, έχει μετατρέψει την Άστον Βίλα σε ομάδα τετράδας αφού κυριάρχησε στο δεύτερο πάτωμα της Ευρώπης με Σεβίλλη και Βιγιαρεάλ, είναι γέννημα θρέμμα της παραλιακής πόλης Ονταρίμπια, στα ανατολικά της Γκιπούσκοα. Κι αυτός πέρασε από τη Σοσιεδάδ στα πρώτα βήματα της μικρής ποδοσφαιρικής του καριέρας προτού προτιμήσει τις άκρες των πάγκων.

Πάμε και στον Άντονι Ιραόλα; Θρύλος της Αθλέτικ Μπιλμπάο σαν ποδοσφαιριστής, έφτιαξε το όνομά του σαν προπονητής στη Ράγιο Βαγεκάνο και πλέον τα πηγαίνει εξαιρετικά με την Μπόρνμουθ στην Αγγλία. Κι αυτός από την Γκιπούσκοα, συγκεκριμένα από το Ουσουρμπίλ, κι αυτός πέρασε από την Αντιγκουόκο στα 90’s, μαζί με Αλόνσο και Έμερι!



Όσο οι προαναφερθένες έπαιζαν στην ιστορική ακαδημία, από την οποία πέρασαν και οι Αρίτς Αντούριθ, Χάβι ντε Πέδρο, Γιούρι Μπερσίς και Άντερ Μουρίγιο, ο μεγαλύτερος ηλικιακά Ιμανόλ Αλγουαθίλ βρισκόταν στην πρώτη ομάδα της Σοσιεδάδ, στον πάγκο της οποίας κάθεται από το 2018. Κι αυτός από την Γκιπούσκοα και συγκεκριμένα από μία μικρή παραθαλάσσια πόλη ψαράδων, το Όριο!

Μπορεί να είναι άνεργος αυτήν την περίοδο, όμως ο Γιουλέν Λοπετέγκι έχει και αυτός τις επιτυχίες του, με κυριότερη την κατάκτηση του Europa League με τη Σεβίλλη το 2020. Μαντεύετε την καταγωγή του. Αστεάσου λέγεται η μικρή πόλη από τη βασική επαρχία όπου γεννήθηκε, προτού παίξει στα τσικό των «τσούρι ούρντιν» και μετακομίσει αργότερα στη Ρεάλ Μαδρίτης...

Πολλοί οι κοινοί παρονομαστές των προαναφερθέντων προπονητών. Όλοι από την Γκιπούσκοα, αρκετοί με περάσματα από τη Σοσιεδάδ αλλά και την άσημη αλλά εξαιρετική ακαδημία της Αντιγκουόκο, όλοι επιτυχημένοι, ο καθένας φυσικά στα κυβικά του.

Τι έχει πια το... νερό της περιοχής και μεγαλώνει γερούς μάνατζερ; Όταν είχε ρωτηθεί σχετικά ο πρόεδρος της τοπικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Μανού Ντίαθ, είχε αποκριθεί πως «ρωτάμε κι εμείς τους εαυτούς μας πώς συμβαίνει αυτό», προτού εξηγήσει πως «ο ρόλος του προπονητή εκτιμάται πάρα πολύ στην περιοχή μας. Οι υποδομές μας ετοιμάζουν παίκτες που θα παίξουν μπάλα. Οι ομάδες έχουν στρέψει το βλέμμα στους ντόπιους προπονητές, την τελευταία διετία, 700 προπονητές πήραν το δίπλωμά τους στην περιοχή».



Βγαίνοντας από την Γκιπούσκοα, υπάρχουν κι άλλοι πολλοί εξαιρετικοί προπονητές από τη Χώρα των Βάσκων. Ο Γιαγκόμπα Αρασάτε τα πάει εξαιρετικά στην Οσασούνα, στον πάγκο της οποίας κάθεται από το 2018. Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έβαλε και αυτός το όνομά του με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της σεβιγιάνικης ιστορίας, προτού έρθει στον Ολυμπιακό για να του αλλάξει τη μοίρα.

«Συχνά με ρωτούν τι έχουν οι Βάσκοι προπονητές και τα πάνε τόσο καλά. Είμαστε ταπεινοί, σκληρά εργαζόμενοι, πεισματάρηδες, γι’ αυτό τα καταφέρνουμε», είχε πει ο τεχνικός των Πειραιωτών στο Relevo.

Ξέρουν τι κάνουν στα βασικά χωριά, στην Γκιπούσκοα, στην Άλαβα και στη Βισκαΐα. Δεν είναι τυχαία σταθερά στην ελίτ η Αθλέτικ, δεν έτυχε να είναι σχεδόν διαρκώς στην οκτάδα η Σοσιεδάδ. Αλαβές, Οσασούνα και Εϊμπάρ δε, φροντίζουν να υπενθυμίζουν συχνά ότι είναι και αυτές εκεί. Ξέρουν τι κάνουν οι Βάσκοι, γι’ αυτό διεκδικούν τίτλους σε Αγγλία, Γερμανία και Ευρώπη!

Πηγή φωτογραφίας: El Espanol

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x