Stories

Ο νέος… Ντόντσιτς της Ρεάλ: Ποιος είναι ο Ισμαΐλα Ντιανέ που έλαμψε στα 16 του σε clasico

Ο Ισμαΐλα Ντιανέ έκανε θραύση και πριν καν κλείσει τα 17 βοήθησε τη Ρεάλ να κερδίσει το clasico. Ποιο είναι το story του Σενεγαλέζου γίγαντα που φιλοδοξεί να γίνει ο νέος… Ντόντσιτς της «βασίλισσας».

Η Ρεάλ έχει κατορθώσει κάτι μοναδικό στην Ευρώπη: να συνδυάσει τον πρωταθλητισμό σε υψηλότατο επίπεδο, εντός κι εκτός των τειχών, αναδεικνύοντας παράλληλα όχι απλώς νεαρούς παίκτες, αλλά πρακτικά… παιδιά, μέσα από τα σπλάχνα της.

Ο Λούκα Ντόντσιτς είναι η μεγαλύτερη απόδειξη γι’ αυτό, αλλά η ιστορία δεν τελειώνει στον Σλοβένο σούπερ σταρ του ΝΒΑ πλέον. Το νέο prospect που λανσάρει εδώ και λίγο καιρό η «βασίλισσα» λέγεται Ισμαΐλα Ντιανέ και χθες τον έμαθαν ακόμη και οι… πέτρες.

Ο γεννημένος στις 20 Δεκεμβρίου του 2006 γίγαντας από τη Σενεγάλη πήρε-ελλείψει του Έντι Ταβάρες-το βάπτισμα του πυρός σε clasico και συνέβαλε αποφασιστικά στη νίκη της Ρεάλ επί της Μπαρτσελόνα με 86-79.

Ισμαΐλα Ντιανέ: Ο νέος Ντόντσιτς της Ρεάλ

Ο έφηβος σέντερ με ύψος 2,14μ. κοίταξε στα μάτια τους Γουίλι Ερνανγκόμεθ και Γιαν Βέσελι και τους έβαλε τα γυαλιά. Σε 13:27 συμμετοχής είχε 9 πόντους με 4/6 δίποντα και 1/2 βολές, 8 ριμπάουντ (6 εκ των οποίων επιθετικά), 1 κλέψιμο και 1 τάπα με 16 στην αξιολόγηση. Παράλληλα, ήταν αυτός που πέτυχε το πρώτο και το τελευταίο καλάθι της ομάδας του στο ματς.

«Έπαιξε και δεν καταλάβαινες ότι είναι μόλις 16 ετών. Το παιδί κάνει εξαιρετική δουλειά στις προπονήσεις και αυτό ήταν η επιβράβευσή του. Πάντως αν δεν τα κατάφερνε καλά, θα με έλεγαν τρελό που έβαλα έναν 16χρονο σε clasico», τόνισε μετά το ματς ο περιχαρής για το αποτέλεσμα και το ρίσκο του που βγήκε ο προπονητής της Ρεάλ, Τσους Ματέο.



Σε ηλικία 16 ετών, 9 μηνών και 9 ημερών έγινε ο νεότερος που παίζει ποτέ σε clasico ξεπερνώντας ακόμη και τον Λούκα Ντόντσιτς, ο οποίος ήταν… 19 μέρες μεγαλύτερος, όταν το 2015 αντιμετώπιζε για πρώτη φορά την Μπαρτσελόνα. Παράλληλα, ο Ντιανέ είναι ο δεύτερος νεότερος παίκτης που έχει κάνει ποτέ ντεμπούτο με τη Ρεάλ, κάτι που συνέβη στις 7 Μαΐου του 2023, στον αγώνα πρωταθλήματος με την Ουνικάχα Μάλαγα. Το ρεκόρ του νεότερου παραμένει στα χέρια του Σλοβένου άσου.

Πώς κατέληξε στη Ρεάλ;

Ο Ισμαΐλα Ντιανέ είναι ένα από τα δεκάδες παιδιά από την Αφρική που εγκαταλείπουν σε πολύ μικρή ηλικία τη χώρα, μετακομίζουν στην Ισπανία για να ενταχθούν σε ακαδημίες και τελικά δεν πιάνουν θέση ξένου, ενώ αποκτούν ακόμη και δικαίωμα παρουσίας στην εθνική ομάδα της χώρας εφόσον το επιθυμούν (βλέπε Σερζ Ιμπάκα). O νεαρός Σενεγαλέζος έφτασε στις τάξεις της Ρεάλ το 2019, πριν καν κλείσει τα 13 του χρόνια. Το μέγεθος και η αθλητικότητά του ήταν τα στοιχεία που τον έκαναν να ξεχωρίζει από νωρίς, αλλά συνδύαζε και πολύ καλή επαφή με την μπάλα.

Ο πιτσιρικάς έδειξε τρομερή πρόοδο μέσα σε λίγο καιρό και σύντομα έγινε μέλος της δεύτερης ομάδας της Ρεάλ. Μαζί της αγωνίστηκε στην EBA, τέταρτη τη τάξη κατηγορία της Ισπανίας. Την οδήγησε σε μια αήττητη σεζόν με 26-0 έχοντας ο ίδιος 9 πόντους, 7,5 ριμπάουντ και 13,5 στην αξιολόγηση κατά μέσο όρο. Ταυτόχρονα, έλαμψε και στο Adidas Next Generation Tournament της Ευρωλίγκας, όπου είχε απέναντι σε μεγαλύτερους ηλικιακά παίκτες 10,5 πόντους, 11,8 ριμπάουντ και 18 στην αξιολόγηση ανά αγώνα. Μάλιστα, στον τελικό απέναντι στην ομάδα επιλέκτων είχε 12 πόντους και 10 ριμπάουντ. Νωρίτερα, έκανε «όργια» στο τοπικό πρωτάθλημα παίδων της Μαδρίτης με 29 πόντους, 14 ριμπάουντ και 41 στην αξιολόγηση, χάνοντας όμως στον τελικό από την Μπανταλόνα για το ισπανικό πρωτάθλημα παίδων.



Το βέβαιο είναι πως οι ευκαιρίες θα συνεχίσουν να έρχονται για τον Ντιανέ, αφού η σεζόν είναι μεγάλη και οι Ταβάρες και Πουαριέ δεν θα σηκώσουν μόνοι τους όλο αυτό το βάρος στη front line. Και μοιάζει δεδομένο πως με το ταλέντο και τη σκληρή δουλειά του, ο νεαρός Σενεγαλέζος έχει ήδη μπει στα ραντάρ του ΝΒΑ. Εκτιμάται ήδη σε λίγα χρόνια θα είναι στις επιλογές των ντραφτ και αν κάνει εμφανίσεις σαν κι αυτή στο clasico, μπορεί να γίνει ο νέος… Ντόντσιτς της «βασίλισσας».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x