Stories

Κώστας Μανωλάς: Η πορεία από «γέννημα-θρέμμα» της ΑΕΚ σε αγαπημένο των οπαδών του Ολυμπιακού

Ανδρώθηκε στην ΑΕΚ, άρχισε να γίνεται αγαπητός, αλλά πλέον είναι... μπολιασμένος στις καρδιές των φίλων του Ολυμπιακού. Το sport-fm.gr καταγράφει το πώς άλλαξαν τα αισθήματα γύρω από τον Κώστα Μανωλά.

Δεν αποτελεί ούτε τον πρώτο ούτε, λογικά, τον τελευταίο που μεταπηδά από μια μεγάλη ελληνική ομάδα σε μια άλλη. Ωστόσο, αναμφίβολα, η περίπτωση του Κώστα Μανωλά δεν είναι… μια απ' όλες. Έχει κάτι το ιδιαίτερο. «Μπολιασμένη» από συναίσθημα και ιστορία! Τα δύο στοιχεία ίσως -πέρα από το τεράστιο ταλέντο του- που χαρακτηρίζουν την πορεία του από «γέννημα-θρέμμα» της ΑΕΚ (μόλις έναν χρόνο στις Ακαδημίες της, αλλά σ' εκείνη ουσιαστικά ανδρώθηκε) σε αγαπημένο των οπαδών του Ολυμπιακού.

Στα τελειώματα του 2021 ο 30χρονος στόπερ πήρε απόφαση ζωής, εγκαταλείποντας τα… ξένα και τη Νάπολι, για να επαναπατριστεί και να φορέσει εκ νέου τη φανέλα των Πειραιωτών. Μια κίνηση, η οποία προκάλεσε ενθουσιασμό στους φίλους των τελευταίων, «ξυπνώντας» παράλληλα όχι και τόσο ευχάριστα συναισθήματα σε μεγάλη μερίδα των οπαδών της «Ένωσης».

Το sport-fm.gr θυμίζει τους σταθμούς που οδήγησαν τον Κώστα Μανωλά από την καρδιά των φίλων της ΑΕΚ σ' εκείνη των αντίστοιχων του Ολυμπιακού:

Όνομα βαρύ στην «κιτρινόμαυρη» ιστορία



Το να έχεις θείο μια… σημαία της (όποιας) ΑΕΚ μπορεί να σου ανοίξει πόρτες, αλλά δεν σου εξασφαλίζει και την καθιέρωση. Κάτι που κατάλαβε από πρώτο χέρι ο ανιψιός του Στέλιου Μανωλά όταν βρέθηκε στην «κιτρινόμαυρη» Ακαδημία.

«Ήμουν στις ακαδημίες της ΑΕΚ, όπου έπαιξα έναν χρόνο και πήγα πάρα πολύ καλά. Εκείνο το καλοκαίρι ο θείος μου πήρε τηλέφωνο για να δει ποιες ήταν οι σκέψεις τους για το μέλλον μου και του είπαν ότι δεν κάνω για το επόμενο βήμα», παραδεχόταν σε συνέντευξή του μετά την οριστικοποίηση της επιστροφής του στον Ολυμπιακό ο Κώστας Μανωλάς.



Το επόμενο βήμα του, λοιπόν -το πρώτο σε επαγγελματικό επίπεδο- θα το έκανε στον Θρασύβουλο. Οι μόλις πέντε εμφανίσεις του με την ομάδα της Φυλής αποδείχτηκαν αρκετές για να πείσουν τους ιθύνοντες της ΑΕΚ ότι έχει γίνει λάθος εκτίμηση των ικανοτήτων του Ναξιώτη άσου, προσφέροντάς του το εισιτήριο επιστροφής το καλοκαίρι του 2009.

Τρεις σεζόν φόρεσε τα κιτρινόμαυρα. Τις πρώτες του δειλές-δειλές παρουσίες στην αποστολή τις σημείωσε τον χειμώνα του 2010, για να ακολουθήσει η άνοιξη και να μπει κατευθείαν στα βαθιά με τις σερί εμφανίσεις στη βασική ενδεκάδα. Και η αλήθεια είναι ότι παρουσιάστηκε αρκετά καλός, ώστε να πείσει τον τότε τεχνικό του «δικεφάλου», Ντούσαν Μπάγεβιτς, να τον μονιμοποιήσει στο αρχικό σχήμα.

Πρώτο «γκολ» στην καρδιά των οπαδών της ΑΕΚ, εκείνο με… μπλαβισμένο μάτι κόντρα στον Ολυμπιακό



Πέντε συμμετοχές πραγματοποίησε μέχρι το τέλος της σεζόν στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, άλλες τόσες στα Playoffs, όπου πέτυχε και το πρώτο του γκολ, στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ (2-1). Σε μια αναμέτρηση, από τα πρώτα δευτερόλεπτα της οποίας «κληρονόμησε» ένα χτύπημα στο ζυγωματικό από την αγκωνιά του Κώστα Μήτρογλου σε μεταξύ τους εναέρια διεκδίκηση.

Παρόλα αυτά, μέχρι να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη μάχη στο 17' -ελέω του μπλαβισμένου του ματιού-, είχε προλάβει να δώσει προβάδισμα στην ομάδα του. Ηρωικό γκολ -όντας τραυματίας- κόντρα σ' ένα μισητό τους εχθρό, με το δείξιμο του εμβλήματος να ακολουθεί. Δεν χρειάζονταν περισσότεροι λόγοι για τους οπαδούς της ΑΕΚ, προκειμένου να αρχίζουν να βάζουν τον 18χρονο, τότε, Μανωλά στις καρδιές τους.







Οι χρονιές της καθιέρωσης και η ιδιαίτερη αφιέρωση στον Χιμένεθ



Η έναρξη της σεζόν 2010-11 θα τον βρει βασικό, έχοντας στο πλευρό του συνήθως τον Τραϊανό Δέλλα, ο οποίος ανέλαβε να τον καθοδηγήσει στα πρώτα του βήματα, όπως συνέβη άλλωστε και με την περίπτωση του νυν συμπαίκτη του στον Ολυμπιακό, Σωκράτη Παπασταθόπουλου, λίγα χρόνια νωρίτερα. Συνολικά, μετρά 36 συμμετοχές σ' όλες τις διοργανώσεις και τρία τέρματα. Τα δύο κόντρα στην ΑΕΛ σε πρωτάθλημα και Κύπελλο -στο ξεκίνημα της πορείας κατάκτησης του τροπαίου από την ΑΕΚ- και το τρίτο στο Europa League απέναντι στη Χάιντουκ.



Μια από τα ίδια και την επόμενη -και τελευταία του με τα κιτρινόμαυρα- σεζόν, όπου συμπλήρωσε 38 εμφανίσεις, πετυχαίνοντας και δύο γκολ, το ένα στο Europa League (με τη Στουρμ Γκρατς) και το έτερο στο πρωτάθλημα κόντρα στον Πανιώνιο. Μάλιστα, μ' εκείνο στη Νέα Σμύρνη χάρισε στο 90' τη νίκη (0-1) στην ομάδα του, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στήριξης προς τον… τελειωμένο Μανόλο Χιμένεθ (στην πρώτη του παρουσία στον πάγκο της ΑΕΚ), στον οποίο και έσπευσε να αφιερώσει το τέρμα. Εντέλει, ο Ισπανός τεχνικός αποτέλεσε παρελθόν, με τον Κώστα Μανωλά να συνεχίζει παρόλα αυτά ως βασικός μέχρι τέλους.



Η συμφωνία για ανανέωση το 2011, οι Έβερτον-Ντνιέπρ και ο… Ολυμπιακός



Τον Ιούλιο του 2011 -έναν χρόνο πριν την εκπνοή του συμβολαίου του Κώστα Μανωλά με την ΑΕΚ- οι δύο πλευρές δίνουν τα χέρια για τριετή επέκταση της συνεργασίας τους. Ωστόσο, το εν λόγω deal δεν επισημοποιείται, αφού οι ιθύνοντες της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ δεν καταβάλουν ποτέ την προκαταβολή των 150 χιλιάδων ευρώ που συμπεριλαμβανόταν στη συμφωνία τους με τον Ναξιώτη άσο.

Οι μήνες περνούν και από τον Ιανουάριο του 2012, ο Μανωλάς μπορούσε να υπογράψει ως ελεύθερος σε οποιοδήποτε κλαμπ της αρεσκείας του, την ίδια στιγμή που η ΑΕΚ είχε τεράστια ανάγκη από τα χρήματα ενδεχόμενης πώλησής του. Με δυο ομάδες ήρθε πολύ κοντά, αρχικά την Έβερτον κι εν συνεχεία την Ντιένπρ. Βέβαια, με καμία εκ των δύο δεν ευοδώθηκε η μεταγραφή, με αποτέλεσμα τον Ιούνιο του ίδιου έτους ο Ολυμπιακός να ενημερώσει με επίσημο έγγραφο την «Ένωση» ότι προτίθεται να ξεκινήσει συζητήσεις με τον παίκτη της. Η κατάληξη γνωστή...



Κατευθείαν βασικός στον Ολυμπιακό



Δεν χρειάστηκε ούτε τον ελάχιστο χρόνο προσαρμογής, προκειμένου να πάρει τη φανέλα βασικού στο σπίτι του. Ο Κώστας Μανωλάς φρόντισε να δικαιώσει εξαρχής την πίστη των Πειραιωτών στις ικανότητές του βγάζοντας εντός αγωνιστικού χώρου στοιχεία που άρχισαν να τον κάνουν γρήγορα αγαπητό και στους οπαδούς του Ολυμπιακού: Η ταχυδύναμη και ο τσαμπουκάς τα κυριότερα εξ αυτών. Τη διετία του στους «ερυθρόλευκους» (2012-2014) σημείωσε συνολικά 74 συμμετοχές (6 γκολ / 2 ασίστ) σ' όλες τις διοργανώσεις.

Η απουσία του από το πρώτο εκτός έδρας ματς με την ΑΕΚ



Εάν έχουν εύκολο οι οπαδοί της ΑΕΚ να αγαπούν έναν παίκτη που προσφέρει πολλά στη λατρεμένη τους ομάδα, έχουν ακόμα ευκολότερο να μισούν εκείνον που θεωρούν ότι τους προδίδει. Και ως τέτοιον (προδότη) αντιμετώπιζαν τον Κώστα Μανωλά, για την επιστροφή του οποίου ως αντίπαλος στο ΟΑΚΑ ανυπομονούσαν. Η ημερομηνία στο καλεντάρι της σεζόν 2012-13 ανέγραφε 11 Νοέμβρη, όταν η ΑΕΚ -των χιλίων προβλημάτων- επρόκειτο να υποδεχτεί τον Ολυμπιακό στο πλαίσιο 10ης αγωνιστικής της Super League. Εντέλει, ο ικανότατος στόπερ δεν έδωσε το «παρών» λόγω ενοχλήσεων στην κνήμη, με τους φίλους της «Ένωσης» αφενός να μην μπορούν να εκδηλώσουν την οργή τους, αφετέρου να βλέπουν τον μεγάλο τους αντίπαλο να στήνει πάρτι (0-4) στο «Σπύρος Λούης».

Οι… σεντονάτες εμφανίσεις του



Μπορεί να αποτελούσε βασική επιλογή, κατά σειρά, των Ζαρντίμ και Μίτσελ ανεξαρτήτως διοργάνωσης, ωστόσο τα πεπραγμένα του στο Champions League ήταν εκείνα που καθιέρωσαν τον Έλληνα στόπερ στη συνείδηση του κόσμου του Ολυμπιακού -και όχι μόνο- ως έναν top class αμυντικό. Στις 14 αναμετρήσεις της ομάδας του εκείνη τη διετία στην κορυφαία διοργάνωση μέτρησε μόνο ενενηντάλεπτα πλην του εντός έδρας ματς με την Παρί Σεν Ζερμέν τον Σεπτέμβρη του 2013, όπου οι Πειραιώτες γνώρισαν τη συντριβή (1-4).

Εν συνεχεία, ωστόσο, διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην εντυπωσιακή πορεία του Ολυμπιακού μέχρι και τους «16» (όπου αποκλείστηκε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), πετυχαίνοντας και δύο γκολ, κόντρα σε Μπενφίκα και Παρί. Μάλιστα, το πρώτο χάρισε σπουδαία νίκη (1-0) στην ομάδα του, η οποία αποδείχτηκε καταλυτική για την πρόκρισή της στην επόμενη φάση ως 2η (υπερτέρησε στην ισοβαθμία με τους 3ους Πορτογάλους).



Η δεύτερη σεζόν του με τα ερυθρόλευκα -όπου κατάφερε να συνθέσει ένα αξιόπιστο δίδυμο στα στόπερ μαζί με τον Δημήτρη Σιόβα (κατά κύριο λόγο)- ήταν εκείνη που εκτίναξε τη χρηματιστηριακή του αξία. Σε συνδυασμό, κιόλας, με τη συνεισφορά του στην πορεία της Εθνικής Ελλάδος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, αποτέλεσαν το εισιτήριό του για τη μεγάλη καριέρα που πραγματοποίησε εν συνεχεία στην Ιταλία με τις φανέλες των Ρόμα και Νάπολι.

Ο τρόπος που πήγε και επέστρεψε







Για κάθε οπαδό -πόσω μάλλον για εκείνους του Ολυμπιακού, οι οποίοι έχουν γαλουχηθεί με τις κατακτήσεις τροπαίων- η ομάδα του είναι η... σπουδαιότερη όλων. Όταν, λοιπόν, ένας παίκτης ενστερνίζεται το ίδιο και μάλιστα το επιβεβαιώνει και με πράξεις, δεν θέλει και πολύ για να εκτιμηθεί και να αγαπηθεί.

Πέρα από τα όσα πέτυχε με τη φανέλα του Ολυμπιακού σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο (νταμπλ το 2013, πρωτάθλημα το 2014), ο Ναξιώτης άσος κατάφερε να «εισβάλει» στην καρδιά των φίλων των «ερυθρόλευκων» λόγω και του τρόπου μέσω του οποίου πήγαινε στην ομάδα τους. Τόσο φεύγοντας ως ελεύθερος, δηλαδή, από την ΑΕΚ το 2012 για κάτι καλύτερο σε οικονομικό και αγωνιστικό επίπεδο, όσο και αφήνοντας πριν από λίγες εβδομάδες τη σπουδαία καριέρα στο εξωτερικό. Ο Μανωλάς επιβεβαίωνε στους οπαδούς των Πειραιωτών, ότι ο Ολυμπιακός -για τον ίδιο, όπως άλλωστε και για εκείνους- είναι πολύ μεγάλο κλαμπ.

Άλλωστε, όπως έχει παραδεχτεί και ο ίδιος, μπορεί σε νεαρή ηλικία τα αισθήματά του να ήταν «κιτρινόμαυρα», πλέον όμως έχουν αλλάξει... διχρωμία.



Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x