Stories

Μάριο Γκέτσε: Ένας άνθρωπος που επέλεξε να αγαπά το ποδόσφαιρο

Όταν ο Μάριο Γκέτσε κινδύνεψε να χάσει αυτό αγαπά, αποφάσισε να γίνει ένας καλύτερος και πιο ευαισθητοποιημένος άνθρωπος, πρώτα από όλα για το καλό του εαυτού του.

Γέννημα θρέμμα των ακαδημιών της Ντόρτμουντ, ο Μάριο Γκέτσε ο οποίος θα τεθεί απόψε (18/2, 20:00) αντιμέτωπος με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο, από μικρή ηλικία ξεχώριζε «σαν την μύγα μέσα στο γάλα», όχι όμως μόνο για τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες. Η σκληρή δουλειά και το πείσμα του, του έδωσαν την ευκαιρία να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα του συλλόγου, την οποία αν και για πολλούς πλήγωσε με έναν από τους χειρότερους τρόπους το 2013, αυτός έκανε ότι του έλεγε η καρδιά του.



Η αποχώρηση από την Ντόρτμουντ και η επιτυχίες

Αν και οι μετακινήσεις από το «Signal Iduna Park» στο Μόναχο, είναι συχνές τα τελευταία χρόνια, οι οπαδοί των Βεστφαλών σίγουρα δεν το περίμεναν αυτό από εκείνον. Το γεγονός ότι η είδηση της μεταγραφής του έγινε γνωστή λίγο πριν τον ημιτελικό του Champions League με την Ρεάλ Μαδρίτης, έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα, αφού ένιωσαν πως τους «πούλησε».

Τα 37 εκατομμύρια που προσέφερε η Μπάγερν, σε συνδυασμό με την επιθυμία του Πεπ Γκουαρδιόλα, αρκετοί θα πίστευαν ότι δεν έδωσαν περιθώρια επιλογής. Τα πράγματα όμως ήταν διαφορετικά, με τον ίδιο να αισθάνεται ότι είναι στιγμή μιας αλλαγής και την χρονιά που ακολούθησε να τον δικαιώνει. Εκτός από τους «δεδομένους» τίτλους με τους Βαυαρούς, ο Γκέτσε με δικό του γκολ στις καθυστερήσεις του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας, έδωσε τον τίτλο στη Γερμανία, γράφοντας το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ένα ακόμα όνειρο έγινε πραγματικότητα.



Η μυοπάθεια και η αλλαγή νοοτροπίας

Λίγο μετά την επιστροφή του και πάλι στην Ντόρτμουντ, η οποία δεν είχε καμία σχέση με την πρώτη θητεία του εκεί, μπορεί η μυοπάθεια (πάθηση η οποία οδηγεί σε μυϊκή αδυναμία) του «χτύπησε» την πόρτα αλλά δεν τα παράτησε. Αγωνιστικά δεν ήταν ο ίδιος, σαν άνθρωπος κατάφερε να αλλάξει μικρές λεπτομέρειες και ας υπέφερε που δεν μπορούσε να παίξει ποδόσφαιρο όπως είχε συνηθίσει.

«Το πιο όμορφο δώρο που μου έχει δώσει το ποδόσφαιρο είναι η μυστηριώδης γοητεία του παιχνιδιού, που με έχει 'αιχμαλωτίσει' για περισσότερα από 20 χρόνια. Αυτή η μαγεία μου δίνει έμπνευση κάθε μέρα. Για εμένα κόλαση είναι να μην μπορώ να παίξω. Στη ζωή μου δεν αντιμετώπισα δυσκολίες και δεν εκτίμησα απόλυτα όσα έζησα. Μέχρι που αρρώστησα και λίγο έλειψε να χαθούν τα πάντα».

Η ευαισθητοποίησή του για πολλά θέματα, μας θυμίζει ότι πίσω από τον αθλητή υπάρχει και ο άνθρωπος, κάτι που πολλές φορές περνάει απαρατήρητο. Αν και μεγάλωσε χωρίς να του λείψει κάτι , δεν ξεχνάει τα παιδιά που αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα.

«Κάθε νέο παιδί αξίζει καλή ιατρική φροντίδα, ασφάλεια στο σπίτι του, προστασία από την εκμετάλλευση και πρόσβαση στην εκπαίδευση. Για εμένα όλα αυτά ήταν αυτονόητα και για αυτό προσπαθώ να περάσω τη στήριξη που έλαβα σε εκείνους που την έχουν επιτακτική ανάγκη».



Η μεταγραφή στην Αιντχόφεν και το νέο ξεκίνημα

Στο πλαίσιο της ολικής αναμόρφωσης του χαρακτήρα αλλά και κοσμοθεωρίας μετά την περιπέτεια υγείας, αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του και να φορέσει την φανέλα της Αιντχόφεν. Η μεταγραφή προκάλεσε «θόρυβο» και ερωτηματικά στην ποδοσφαιρική Ευρώπη για την «πτώση» του αγωνιστικού επιπέδου του, όμως για τον Γκέτσε που έψαχνε το καλύτερο περιβάλλον για να κάνει αυτό που αγαπά, ήταν κάτι πολύ απλό σαν επιλογή.

«Ήταν μια σημαντική απόφαση για μένα. Πολλοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο όταν αλλάζεις σύλλογο: προπονητής, συμπαίκτες και περιβάλλον. Είμαι πολύ ικανοποιημένος».

Δεν έχει καμία σημασία το αν θα τα πάει καλά μέσα στο γήπεδο. Από την στιγμή που ο ίδιος τα… έχει καλά με τον εαυτό του, δεν έχει τίποτα να φοβάται. Το μόνο σίγουρο είναι πως αν κάποια στιγμή το κλίμα χαλάσει ή οι συμπεριφορές γίνουν ψεύτικες, την επόμενη κιόλας μέρα θα μαζέψει τα πράγματα του και θα φύγει από την Ολλανδία, με προορισμό την ψυχική ηρεμία που θα τον βοηθήσει να αποδώσει.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x