Stories

Μαρκ Γκουιού: Ο 17χρονος λυτρωτής της Μπαρτσελόνα δεν ήρθε από το… πουθενά

Ο Μαρκ Γκουιού έγινε… διάσημος μέσα σε μια μέρα λυτρώνοντας την Μπαρτσελόνα με το γκολ νίκης απέναντι στην Μπιλμπάο μόλις 34’’ από τη στιγμή που πέρασε ως αλλαγή. Ποια η ιστορία του.

Ντεμπούτο βγαλμένο από τις… ονειρώξεις κάθε μικρού παιδιού που κλωτσά μια μπάλα και ονειρεύεται να κάνει το χόμπι του επάγγελμα έκανε ο Μαρκ Γκουιού.

Ο 17χρονος στο 79’ πέρασε το βράδυ της Κυριακής αλλαγή, ως μια έσχατη λύση από την άκρη του πάγκου, προκειμένου να αναζητήσει η Μπαρτσελόνα το γκολ της νίκης απέναντι στην Μπιλμπάο. Και… 34 δευτερόλεπτα μετά το πέρασμά του στον αγωνιστικό χώρο, στην παρθενική του επίσημη εμφάνιση, σημείωσε το γκολ που έμελλε να είναι αυτό της νίκης με υπέροχο πλασέ.



Ποιος είναι όμως ο μικρός ήρωας της «Μπάρτσα»; Γεννημένος στις 4 Ιανουαρίου του 2006 στην πόλη Γκρανολιές της Καταλονίας, ο Μαρκ Γκουιού ανήκει από τα επτά του χρόνια στις ακαδημίες των «μπλαουγκράνα», την περίφημη σχολή της Masia. Ο πιτσιρικάς μπορεί να βρέθηκε στη σκιά του ενός έτους μικρότερου Λαμίν Γιαμάλ, που ήδη έχει αρπάξει από τα μαλλιά τις ευκαιρίες που του έδωσε ο Τσάβι, αλλά δεν στερείται ταλέντου.

Με μπόι ήδη 1,87μ. και ανάπτυξη-σε επίπεδο δύναμης και ταχύτητας-σπάνια για την ηλικία του, ο πιτσιρικάς έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων της πρώτης ομάδας. Ο Ντέκο, νέος διευθυντής ποδοσφαίρου του κλαμπ, θεωρεί πως είναι ό,τι καλύτερο έχει αναδείξει η Masia στη θέση του σέντερ φορ εδώ και χρόνια, μπορεί και… ever, ενώ ο Τσάβι δεν δίστασε να τον χρησιμοποιήσει ως αλλαγή αντί του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι στο φιλικό με την Βίσελ Κόμπε προς τιμήν του Αντρές Ινιέστα τον Ιούνιο.

Το καλοκαίρι το άστρο του έλαμψε με την εθνική Ισπανίας U17 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ουγγαρίας. Μπορεί η ομάδα του να αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τη Γαλλία (1-3) αν και προηγήθηκε στο 69’, ωστόσο ο ίδιος με τέσσερα γκολ μοιράστηκε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ του τουρνουά με τον… Λαμίν Γιαμάλ και άλλους δύο παίκτες. Είχε σημειώσει άλλα τρία γκολ στα προκριματικά ανεβάζοντας τον απολογισμό του με την εφηβική «φούρια ρόχα» στα οκτώ γκολ σε επτά εμφανίσεις. Φέτος έπαιξε βασικός στα δύο παιχνίδια της Μπαρτσελόνα στο Youth League πετυχαίνοντας ένα γκολ, στη νίκη επί της Πόρτο (0-2).



Οι πολλές απουσίες στον αγώνα με την Μπιλμπάο οδήγησαν τον Τσάβι όχι απλώς να τον πάρει στην αποστολή, αλλά να τον ρίξει στη μάχη με το παιχνίδι στο 0-0 και την πίεση για νίκη μεγάλη. Και δικαιώθηκε πανηγυρικά! «Ο Μαρκ μάς έδωσε φλόγα και μας έδωσε γκολ. Μου αρέσει πολύ! Δεν έχω κανένα πρόβλημα να ανεβάσω παίκτες από τη Masia. Στην κατάσταση που είμαστε, πρέπει να το κάνω. Αυτό που με εκπλήσσει είναι πως παιδιά σαν τον Μαρκ μπαίνουν χωρίς φόβο. Δεν έχουν άγχος, ανυπομονούν να μπουν και μου λένε ‘βάλε με μέσα’. Το είδαμε να το κάνουν ο Φερμίν, ο Γκάβι, ο Γιαμάλ και τώρα ο Μαρκ. Είναι παίκτες με ταλέντο και τους εμπιστεύομαι όπως εμπιστεύονται και αυτοί εμένα. Όταν έχεις θάρρος επιβραβεύεσαι. Πρέπει όλοι να χαιρόμαστε με το γκολ αυτό, είναι η απόδειξη πως δουλεύει καλά το σύστημα της ομάδας», τόνισε ο Τσάβι.

Ο μικρός ήταν δικαιολογημένα εκστασιασμένος. «Δεν μπορώ να το πιστέψω! Μου έχει κοπεί η ανάσα! Απολαμβάνω τη στιγμή. Είναι απίστευτο. Όλη μου τη ζωή δουλεύω για μια ευκαιρία σαν κι αυτή και μου ήρθε», είπε ο Μαρκ Γκουιού, ενώ η κάμερα έπιασε την οικογένειά του να κλαίει με λυγμούς βλέποντας το όνειρο του πιτσιρικά να γίνεται πραγματικότητα.



Ο μικρός έχει αρκετή δουλειά μπροστά του. Όχι μόνο να… κεράσει McDonald’s τους συμπαίκτες του, όπως τον κάλεσε ο Ζοάο Κανσέλο αμέσως μετά τη λήξη, αλλά να βελτιωθεί κι άλλο. Αρκεί να κρατήσει χαμηλά την μπάλα και να μην παρασυρθεί από την έκρηξη της φήμης του, που αποτυπώθηκε στο γεγονός ότι από τους 50.000 followers πριν το παιχνίδι, ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο (!) μετά το γκολ που πέτυχε. Η «μνημονιακή» πολιτική της Μπαρτσελόνα, που προσπαθεί να απαλλαγεί από τα χρέη του παρελθόντος και αποφεύγει τις δαπανηρές μεταγραφές τους τελευταίους μήνες, προσφέρει στον Μαρκ Γκουιού την ευκαιρία να γίνει ο επόμενος αστέρας που θα αναδειχθεί από τη Masia. Κι ακόμη κι αν δεν γίνει Μέσι, Τσάβι, Ινιέστα ή έστω… Γκάβι, μπορεί κάλλιστα να εξελιχθεί σε έναν πολύτιμο παίκτη στο ροτέισον της ομάδας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x