Stories

«Χρειάζομαι τις προσευχές όσων πανηγύρισαν ποτέ γκολ μου»: Ο Γολγοθάς του αποκλεισμένου αρχισκόρερ

Η Βολιβία απογοήτευσε εκ νέου στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όμως είχε ένα σημείο αναφοράς: Τον Μαρσέλο Μαρτίνς.

Ως Νοτιοαμερικανός ποδοσφαιριστής που σέβεται τον εαυτό του, ο Μαρσέλο Μαρτίνς έχει γυρίσει όλον τον κόσμο.

Ο επιθετικός της παραγουανικής Σέρο Πορτένιο έχει περάσει κατά τη διάρκεια της καριέρας του από δώδεκα συνολικά ομάδες, με περάσματα, μεταξύ άλλων, από Ευρώπη (Σαχτάρ Ντόνετσκ, Βέρντερ Βρέμης, Γουίγκαν), Ασία (Τσανγκτσούνγκ Γιατάι, Γουχάν Ζαλ, Σιγιαζουάνγκ) και φυσικά Νότια Αμερική (Οριέντε Πετρολέρο, Βιτόρια, Κρουζέιρο, Γκρέμιο, Φλαμένγκο).

Στα 35 του χρόνια σχεδόν, ο ύψους 1.87 φορ αποτελεί ακόμα τον βασικό επιθετικό και αρχηγό της εθνικής ομάδας της Βολιβίας, όντας μάλιστα ο πρώτος σκόρερ της ιστορίας της με 30 γκολ αλλά και δεύτερος σε συμμετοχές, με 96 (πίσω μόνο από τον Ρόναλντ Ράλδες, που έχει 102).



Το ότι οι «πράσινοι» δεν πέρασαν στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ δεν συνιστά έκπληξη. Μαζί με τη Βενεζουέλα, οι Βολιβιανοί αποτελούν τους... φτωχούς συγγενείς της CONMEBOL, έχοντας βρεθεί τρεις φορές σε Μουντιάλ (1930, 1950 και 1994).

Στα προκριματικά για το επερχόμενο τουρνουά, η ομάδα του Μαρτίνς κατετάγη 9η στις δέκα με 15 βαθμούς σε 18 αγώνες. Εννέα βαθμούς μακριά από την πεντάδα και με τέσσερις μόλις νίκες – όλες εντός έδρας.

Παρ’ όλα αυτά, η Βολιβία είχε μία σημαντική πρωτιά. Και δεν αναφερόμαστε στη χειρότερη αμυντική επίδοση, με 42 τέρματα παθητικό, αλλά στο ότι δίπλα στο όνομα του πρώτου σκόρερ των προκριματικών, υπάρχει η σημαία με την κόκκινη, την κίτρινη και την πράσινη ρίγα.



Βλέπετε, ο Μαρτίνς κατάφερε να σκοράρει δέκα φορές, κατακτώντας τον τίτλο του πρώτου σκόρερ και αφήνοντας πίσω του Νεϊμάρ (8), Σουάρες (8), Μέσι (7) και Μαρτίνες (7)!

Από τα 23 γκολ που σημείωσε η ομάδα του, σχεδόν τα μισά ήταν δικά του, με τον πολύπειρο φορ να σπάει ένα σερί που κρατούσε από το 1986.

Τότε ήταν η τελευταία φορά που ο πρώτος σκόρερ των προκριματικών της Νοτίου Αμερικής ανήκε σε ομάδα που είχε αποκλειστεί. Τότε, με διαφορετικό φορμάτ (τρεις όμιλοι, playoffs και τελικός), ο Χόρχε Αραβένα είχε μετρήσει συνολικά επτά τέρματα αλλά η Χιλή είχε μείνει εκτός, καθώς είχε ηττηθεί με συνολικό σκορ 5-2 (εντός έδρας ισοπαλία 2-2 και εκτός έδρας ήττα 3-0) από την Παραγουάη.

Έκτοτε, ποτέ κανένας άλλος ποδοσφαιριστής δεν ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ στα προκριματικά της CONMEBOL προερχόμενος από ομάδα που δεν κατάφερε να φτάσει στο Μουντιάλ.

Μαρσέλο Μαρτίνς: Ο αποκλεισμένος αρχισκόρερ της Βολιβίας

Στο διάστημα που μεσολάβησε πάντως, ακόμη μία φορά είχαμε πρώτο σκόρερ από τη Βολιβία. Ήταν στα προκριματικά του 1994, με τον Λουίς Ραμάγιο να τερματίζει πρώτος με επτά γκολ. Η ομάδα του βέβαια, είχε περάσει στο τουρνουά των ΗΠΑ – στην τελευταία της συμμετοχή μέχρι σήμερα.

Ασφαλώς, με την ομάδα του να έχει απογοητεύσει, ο Μαρτίνς δεν πανηγύρισε ιδιαίτερα το επίτευγμα αυτό. Έχει, άλλωστε, και πιο σημαντικά πράγματα για να ανησυχεί. Η οικογένειά του, ανεβαίνει τον δικό της Γολγοθά...

Βλέπετε ο πατέρας του, Μάουρο, αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και ο αρχισκόρερ και αρχηγός της Βολιβίας βρέθηκε κοντά του αντί να παρακολουθήσει από κοντά το ματς με την Κολομβία στις 25 Μαρτίου (δεν θα έπαιζε έτσι κι αλλιώς λόγω καρτών).

Μαρσέλο Μαρτίνς: Ο αποκλεισμένος αρχισκόρερ της Βολιβίας

«Χρειάζομαι τις προσευχές και τη θετική ενέργεια όλων όσων πανηγύρισαν έστω και μία φορά ένα γκολ μου» έγραψε στο Instagram ο Μαρτίνς, που δεν έδωσε πάντως περαιτέρω εξηγήσεις αναφορικά με το πρόβλημα υγείας που περνά ο 72χρονος μπαμπάς του, ο οποίος γνωρίζουμε ότι βρίσκεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Αφού πέρασε χρόνο με τον αγαπημένο του πατέρα, ο αρχισκόρερ της Βολιβίας ενσωματώθηκε ξανά στην αποστολή της εθνικής ομάδας για το τελευταίο ματς ενάντια στην Βραζιλία. Το τελικό 4-0 υπέρ της «σελεσάο» σφράγισε ακόμη μία κακή προκριματική σειρά για τους «πράσινους», με τον Μαρτίνς να αποφεύγει να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθεί και στα επόμενα προκριματικά.

Θεωρητικά μιλώντας, το Νο9 των Βολιβιανών θα έχει κλείσει τα 37 του όταν ξεκινήσει η διαδικασία για το Μουντιάλ που θα γίνει το 2026 σε ΗΠΑ, Καναδά και Βολιβία...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x