Stories

Ματέο Ρετέγκι: Το νέο… πουλέν της Ιταλίας που δεν έκανε στον Σκαλόνι

Ο Ματέο Ρετέγκι έχει ξεκινήσει φορτσάτος τη διεθνή του καριέρα με τη φανέλα της Ιταλίας και το sport-fm.gr καταπιάνεται με όσα έχει κάνει αλλά και όσο περιμένουμε να δούμε από αυτόν.

«Μου θυμίζει τον Μπατιστούτα όταν είχε πρωτοέρθει στην Ιταλία. Τις θυμάμαι αυτές τις μέρες». Αυτά ήταν τα λόγια του Ρομπέρτο Μαντσίνι λίγη ώρα μετά την πρόσφατη ήττα της Ιταλίας από την Αγγλία στη Νάπολη.

Μπορεί οι «ατζούρι» να είχαν χάσει το ματς, ωστόσο ο Ιταλός εκλέκτορας είχε δει το... πουλέν του, τον Ματέο Ρετέγκι, να ξεκινά με γκολ στο ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα. Έναν παίκτη που δεν είχε περάσει ούτε από την Primavera, ούτε από κάποια ακαδημία ιταλικού κλαμπ. Στην Αργεντινή γεννήθηκε, το 1999, και εκεί έχει περάσει τη μέχρι τώρα ποδοσφαιρική του καριέρα.

Μπορεί λοιπόν να είναι γέννημα θρέμμα Σαν Φερνάντο, ωστόσο τη βαθύ μπλε φανέλα τη φόρεσε χάρη στους παππούδες του. Βλέπετε, οι γονείς της μητέρας του, με καταγωγή από τη Σικελία και τη Λιγυρία, είχαν μεταναστεύσει στην Αργεντινή πριν από χρόνια – με τη σύνδεση αυτή να τον καθιστά ικανό να εκπροσωπήσει την Ιταλία.



Σαν παιδί πήγε στις ακαδημίες της Ρίβερ Πλέιτ, όμως σε ηλικία 17 ετών τον... τσίμπησε η άσπονδη αντίπαλος, Μπόκα Τζούνιορς. Τυπικά, ανήκει ακόμα στους Γενοβέζους, ακόμη κι αν έχει φορέσει μόλις μία φορά τη φανέλα τους – κι αυτή τη σεζόν 2018/19.

Το πρώτο αξιόλογο δείγμα γραφής θα το έδειχνε στην Εστουδιάντες, όπου παραχωρήθηκε δανεικός για ενάμιση χρόνο το 2019. Εκεί θα σημείωνε πέντε γκολ σε 21 συμμετοχές, ωστόσο δεν θα έπειθε τους ιθύνοντες της Μπόκα πως κάνει για την ομάδα. Έτσι ακολούθησε ένας ακόμη δανεισμός, αυτή τη φορά στην Ταγέρες.

Μπορεί να μην... έσκισε τα δίχτυα (μόλις επτά γκολ σε 61 ματς κατέγραψε), ωστόσο οι εντυπώσεις που άφησε ήταν άριστες. «Είναι από τους καλύτερους νεαρούς παίκτες που έχουμε δει στην Αργεντινή τα τελευταία χρόνια, δεν θα έχει πρόβλημα στην εθνική Ιταλίας» ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος του κλαμπ, Αντρές Φάσι.

Ματέο Ρετέγκι-Ιταλία: Δεν έκανε στον Σκαλόνι

Τότε ασφαλώς που έπαιζε στους «κυανόλευκους» πιθανότατα δεν περνούσε καν από το μυαλό του ούτε ως γενική ιδέα η εθνική. Με τις μικρές της Αργεντινής είχε καταγράψει μερικές σποραδικές συμμετοχές και... μέχρι εκεί.

Το 2022 ωστόσο, είχε έρθει η ώρα για το ξεπέταγμα. Στα 23 του πλέον, παραχωρήθηκε ξανά δανεικός, αυτή τη φορά στην Τίγκρε και εκεί... πήρε φωτιά! Την πρώτη σεζόν, σκόραρε 23 φορές σε 42 αγώνες, με 19 τέρματα εξ αυτών να σημειώνονται στη Liga Profesional και να είναι αρκετά για να του χαρίσουν το χρυσό παπούτσι στο πρωτάθλημα.

Με τον δανεισμό να είναι διετής, ξεκίνησε και τη φετινή σεζόν στη «ματαδόρ» και μέχρι τώρα έχει ακόμα έξι γκολ σε εννέα ματς, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει εκ νέου την πρώτη θέση στον πίνακα των σκόρερ.



Αυτά είδε λοιπόν ο Ρομπέρτο Μαντσίνι και αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να τον καλέσει στην εθνική. Όχι πως δεν έχει επιθετικούς η «σκουάντρα ατζούρα». Ωστόσο ονόματα όμως εκείνα του Γκρίφο και του Σκαμάκα δεν προκαλούν δα και δέος, ενώ ο μοναδικός κανονικός γκολτζής, ο Ιμόμπιλε, δεν διάγει και την καλύτερη σεζόν της καριέρας του.

Θα πει κανείς βέβαια, μα καλά, στην Αργεντινή τους περισσεύουν οι επιθετικοί και είπαν να μην ασχοληθούν καθόλου; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα έδωσε προσφάτως ο ομοσπονδιακός τεχνικός της παγκόσμιας πρωταθλήτριας, Λιονέλ Σκαλόνι.

«Αν παίξει με την Ιταλία, θα πάει καλά. Δεν έχει λογική να σκεφτόμαστε αν θα μπορούσε να παίξει για εμάς και να επηρεάσουμε έτσι το μέλλον του από την στιγμή που δεν πειστήκαμε. Δεν έχει λογική να μπλοκάρεις μια καριέρα. Έχουμε πολλούς ποδοσφαιριστές τους οποίους έχουμε ψηλά σε αυτή τη θέση και στο μέλλον θα δούμε εάν είχαμε δίκιο» ανέφερε συγκεκριμένα ο Αργεντινός τεχνικός.



Ο δρόμος άνοιξε έτσι για την κλήση του Ρετέγκι στην Ιταλία, με δημοσιεύματα από τη χώρα να αναφέρουν πως αρχικά, ο Μαντσίνι πίστευε πως δεν θα... ψήσει τον προσεχώς 24χρονο φορ να εκπροσωπήσει το μεσογειακό κράτος. Η αποδοχή της πρόσκλησης λοιπόν, αποτέλεσε μία ευχάριστη έκπληξη για τον έμπειρο κόουτς, με την έκπληξη αυτή να μετατρέπεται σε... απόλυτη ευτυχία μετά τα δύο γκολ του στα ισάριθμα πρώτα ματς με την εθνική.

Και κάπου εδώ εμφανίζεται το ενδιαφέρον από τη... μισή Serie A! Επιθετικός με τέτοια νούμερα, σε καλή ηλικία αλλά και ιταλικό διαβατήριο; Εδώ είμαστε, σκέφτηκαν μπόλικα κλαμπ, με τη λίστα ενδιαφερόμενων να είναι μακρά: Ρίχνοντας μια ματιά σε ιταλικά δημοσιεύματα, βρίσκει κανείς τα ονόματα των Λάτσιο, Ίντερ και Μίλαν, ενώ από κοντά παρακολουθεί την περίπτωση Ρετέγκι και η Ατλέτικο Μαδρίτης.

Μουσική στα αυτιά των ιθυνόντων της Τίγκρε, που αναμένεται να ενεργοποιήσουν την οψιόν 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που διατηρούν στη συμφωνία δανεισμού του παίκτη, προτού τον... μοσχοπουλήσουν, πιθανότατα το καλοκαίρι! Ήδη, στο Transfermarkt, η αξία του έχει εκτοξευτεί στα οκτώ «χαρτιά»...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x